Pyszna i błyskawiczna przekąska z ciasta francuskiego, z dodatkiem pieczarek i tartej mozzarelli. Jak dla mnie idealne danie jako poczęstunek dla gości czy do podjadania na wieczór filmowy. To szybki i prosty przepis na przekąskę z ciasta francuskiego. Moim zdaniem najlepiej smakuje na ciepło, chwilę po przygotowaniu. 1 op. ciasta francuskiego XL 1 cebula 250-300 g pieczarek(...)tartej mozzarelli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki zioła prowansalskie sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub masła, dodajemy cebulę oraz pieczarki. Smażymy, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Studzimy. Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy na 6 kwadratów. Na każdym kawałku
Smaki Na Talerzubagietki lub grzanek. Sos pieczarkowy przygotujecie na bazie zarówno kwaśnej śmietany, śmietanki (np. 30%) lub jogurtu naturalnego (lżejsza wersja). Polecam także inne moje przepisy na sosy z pieczarkami: sos pieczarkowy z cukinią sos pieczarkowy sos pieczarkowo-pomidorowy Sos pieczarkowy SKŁADNIKI: 500 g pieczarek 1 średnia cebula – 110 g 1 ząbek czosnku 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz do smaku(...)łyżeczki suszonego lubczyku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka masła koperek świeży PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myję i siekam na cztery lub w cienkie talarki. Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno i przesmażam na rozgrzanym tłuszczu: dwóch łyżkach oliwy i łyżeczce masła. Gdy cebula się zeszkli dodaję posiekane pieczarki, smażę aż pieczarki lekko zmiękną. Dodaję śmietanę, przyprawiam do smaku. Sos pieczarkowy podaję
Zasmakuj KuchniCeviche to najczęściej marynowane w soku z limonki surowe owoce morza. Nie będzie jednak nietaktem zrobienie ceviche w wersji wegańskiej, z pieczarkami lub sercem palmy. Dzisiaj proponujemy ceviche de champiñones, czyli wersję pieczarkową. Składniki (4 porcje): - 4 bataty - 250 g pieczarek - 1 czerwona cebula - sok z 6-7 limonek - garść posiekanych liści kolendry - 3 łyżki oliwy - chilli (do smaku(...)miękkie. 2) Cebulę kroimy w cienkie krążki i następnie krążki na pół. Następnie cebulę przekładamy do miseczki i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na bok na jakieś 10 minut. 3) Pieczarki kroimy w cienkie plastry, przekładamy na durszlak i przelewamy wrzątkiem. Następnie pieczarki przekładamy do miski, w której będziemy je marynować. 4) Cebulę odsączamy z wody, dodajemy do pieczarek. Następnie
Roślinożerni urlopowiczeuznałam, że tym razem zrobię pieczoną pastę do chleba . Jak pomyślałam, tak zrobiłam – dodając do mięsa dwa dodatkowe składniki. Czemu nazwałam pastę jako # zerowaste ? Dlatego, że użyłam pieczarki które jak zwykle już jutro nie nadawałyby się do jedzenia. Ile bym ich nie kupiła, zawsze kilka zostaje. Ktoś też tak ma ? Pyszna pasta do chleba z mięsa z rosołu czyli(...)zerowaste około 30 dkg mięsa z rosołu ( u mnie kaczka, golonka z indyka ) 1 marchewka + 1 pietruszka z rosołu 10 pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła 0,5 szklanki wody pieprz, sól Z mięsa wyjętego z rosołu zdjęłam skóry i wyjęłam kości. Mięso z warzywami zmiksowałam w blenderze. Cebulę i czosnek obrałam
Kuchnia na wzgórzuOstatnio rozsmakowaliśmy się w kremowych zupach, więc chętnie poszukujemy na nie nowych pomysłów i inspiracji. W tej główną rolę odgrywają pieczarki, które doskonale współgrają z tymiankiem i rozmarynem. Przepis prosty, większość składników zazwyczaj jest w domach, więc gdy najdzie ochota na smaczną i aromatyczną zupę krem, to tę jak najbardziej polecamy. Składniki 500 g pieczarek 4 średnie ziemniaki 1 cebula(...)gałki muszkatołowej 1,5 l rosołu lub wywaru warzywnego 200 ml śmietany kremówki sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pieczarki dokładnie umyć, podzielić na ćwiartki, razem wrzucić na patelnię z olejem, chwilę podsmażać. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, czosnek obrać, drobno posiekać, dodać na patelnię, doprawić tymiankiem i rozmarynem
niecodziennikparyposiłkiem, każde z nas najadło się połówką jednej dyni. Udostępnij Składniki na dynie faszerowane mięsem mielonym 2 dynie Hokkaido (po ok. 1 kg) 500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 1 duża cebula 300 g ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka 250 ml przecieru pomidorowego 2 łyżeczki curry 1 / 2 łyżeczki kminku mielonego czubek łyżeczki kardamonu czubek łyżeczki pieprzu cayenne(...)pieprzem. W moździerzu rozgnieść ziarenka kolendry, wsypać pozostałe przyprawy, wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wsypać na patelnię, zeszklić na oleju. W tym czasie umyć i pokroić w kostkę pieczarki, dorzucić je do zeszklonej cebuli. Dodać łyżeczkę przypraw, posolić i popieprzyć do smaku. Smażyć, aż woda z pieczarek odparuje, przełożyć na głęboki talerz. Na tej samej patelni zesmażyć mięso mielone
niecodziennikparywolnowaru. Ostatnio staram się mieć w zamrażalniku oczyszczone i pokrojone w półplasterki białe części porów. Są świetną bazą lub dodatkiem dla wielu dań. Tym razem połączyłam pory z pieczarkami i kurczakiem, a wszystko przygotowałam w wolnowarze. Użyłam udek bez skóry ale ze skórą też będą dobre. Można też użyć kurzych piersi, ale moim zdaniem mięso z udek jest znacznie smaczniejsze(...)Polecam! Kurczak w porach w wolnowarze - przepis składniki 450 g udek kurczaka, bez kości 200 g porów ( białe części) 1 cebula 3 ząbki czosnku ok 100 g pieczarek sos 60 g gęstego jogurtu naturalnego 60 g majonezu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki ostrej musztardy angielskiej ( lub do smaku) dodatkowo pieprz sól olej
Stare Garyinnych dań. Ale powrócę do mojego dzisiejszego dania. Mięso po ugotowaniu jest delikatne, mięciutkie. Razem z sosem stanowi aksamitną całość. Szparagi czynią to danie bardziej wykwintne a pieczarki dodają charakteru. Oj, mogłabym tak jeszcze zachwalać, ale lepiej będzie jeśli sami się przekonacie. Składniki: 1 kurczak (mój był duży 2 kg) seler (z natką) 2 marchewki 2 pietruszki por pęczek(...)zielonych szparagów 250 g malutkich pieczarek po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu szczypta cukru 2 łyżeczki soli 1 cytryna niewoskowana ½ łyżeczki gałki muszkatołowej (świeżo startej) 2 żółtka pół kubeczka śmietanki (18%) koperek 1 łyżka oleju Wykonanie: Kurczaka umyłam i całego włożyłam do garnka, zalałam zimną wodą (ok. 2 l). Wstawiłam do gotowania. Po zagotowaniu zebrałam szumy, dodałam
Kuchnia u Krysipysznym farszem Naleśnikowe dania często goszczą na moim stole, a co za tym idzie także na blogu. Robię je na różne sposoby. Dziś polecam rewelacyjne naleśniczki zapiekane z pieczarkami, serem, szynką i warzywami. Świetny pomysł na pyszny i treściwy obiad dla całej rodziny! Składniki: 8-10 naleśników PRZEPIS TUTAJ olej do smażenia 10dkg pieczarek pół cebuli(...)plasterków szynki pół czerwonej papryki pół żółtej papryki pół małej cukinii ok 20 dkg żółtego sera 3-4 łyżki pikantnego ketchupu *** Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy razem z pokrojoną w kostkę cebulą *** *** Cukinie kroimy w cieniutkie plasterki i podsmażamy przez chwilę na patelni *** *** Przygotowujemy ciasto i smażymy naleśniki *** *** Na każdym naleśniku układamy plasterek żółtego sera, plasterek szynki
Blog z Apetytemśniadanie …na przekąskę …na kolację …na imprezę …dla gości …na Wielkanoc Jeśli tak jak ja, lubicie pieczarki, polecam Wam takie oto smaczne jajka z pieczarkowym farszem To niedrogie danie przygotowane z kilku prostych składników. Pasuje nie tylko na wielkanocny stół, ale również na kolację lub na przekąskę dla gości. Pomysł przyda się również, gdy trzeba przygotować posiłek dla osób(...)nietolerancją pokarmową lub alergią (o ile to nie jest alergia na jajka lub pieczarki – jeśli nie wiemy, lepiej zapytać) Na śniadanie polecam… ** Sałatkę Caprese ** Pastę z paluszkami krabowymi ** Zapiekankę z cukinią ** Mini tortille z papryką i ogórkiem Składniki na 6 szt: 3 jajka 3-4 świeże pieczarki 1 średnia cebula 2 łyżki oleju, oliwy lub masła sól
Kulinarny S.O.S.śniadanie …na przekąskę …na kolację …na imprezę …dla gości …na Wielkanoc Jeśli tak jak ja, lubicie pieczarki, polecam Wam takie oto smaczne jajka z pieczarkowym farszem To niedrogie danie przygotowane z kilku prostych składników. Pasuje nie tylko na wielkanocny stół, ale również na kolację lub na przekąskę dla gości. Pomysł przyda się również, gdy trzeba przygotować posiłek dla osób(...)nietolerancją pokarmową lub alergią (o ile to nie jest alergia na jajka lub pieczarki – jeśli nie wiemy, lepiej zapytać) Na śniadanie polecam… ** Sałatkę Caprese ** Pastę z paluszkami krabowymi ** Zapiekankę z cukinią ** Mini tortille z papryką i ogórkiem Składniki na 6 szt: 3 jajka 3-4 świeże pieczarki 1 średnia cebula 2 łyżki oleju, oliwy lub masła sól
Kulinarne S.O.S.Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami Dziś mam dla Was przepis na prosty i pyszny obiad. Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami. My uwielbiamy to połączenie. Kilka prostych składników, a jaki pyszny efekt. Oczywiście łazanki możecie też śmiało przygotować z białą kapustą. Jednak osobiście najbardziej lubię wersję z kapustą kiszoną. Do tego dobrej jakości kiełbasa – ja polecam Wam kiełbasę(...)dodatkowo do łazanek dodałam również kawałek szynki, co wzbogaciło smak. Możecie pominąć ten dodatek, wówczas po prostu dodajcie więcej kiełbasy. To kto przygotuje proste łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami na obiad? Z podanych składników przygotujecie duży garnek łazanek. Porcja dla całej rodziny. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty około 200 g makaronu łazankowego 1 kiełbasa rzeźnika od Podlaska Chata (Polecam
Słodkie okruszkiChrupiące placki ziemniaczane z pieczarkami. Palce lizać Składniki / ok. 12 sztuk: – 500 g ziemniaków – 1 jajko – 1/2 cebuli – 1 łyżka mąki pszennej lub orkiszowej – sól i pieprz – 500 g pieczarek – 1 łyżka masła – olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki umyć i obrać. Pokroić w plasterki i na łyżce masła podsmażyć. Doprawić solą(...)Dodaj jajko i łyżkę mąki pszennej. Zetrzeć pół cebuli. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Placki smażyć na złoty kolor z obydwóch stron. Podawać z pieczarkami. Artykuł Placki ziemniaczane z pieczarkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEDzień Dobry w czwartek :) Taką zapiekankę polecam na obiad. Jest bardzo prosta w wykonaniu i bardzo sycąca. Można ją przygotować wcześniej, a przed podaniem zapiec. Duża ilość ziemniaków, pieczarek i cebuli. Ser żółty plus pysznie zapieczona masa jajeczno śmietanowa. Nam bardzo smakowała ta zapiekanka. Przygotujcie koniecznie. Warto :) Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 2 duże cebule 50 dag pieczarek sól(...)mocno się nie rozgotowały. 2. Cebulę obieramy, kroimy w cieniutkie półplasterki, smażymy do miękkości na oleju, oprószamy do smaku solą. Usmażoną cebulę odsączamy z oleju i studzimy. 3. Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Dusimy do miękkości na niewielkiej ilości oleju. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, suszoną natką i lubczykiem. Studzimy. 4. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną. Przyprawiamy
Izabelawkuchnijest przepis. Okazał się strzałem w dziesiątkę! Mięsko po kilkudziesięciu minutach duszenia da się pokroić drewnianą łyżką. Jest tak kruche, że wprost rozpływa się w ustach. A z pieczarkami łączy je sos, czyli kropka nad „i”. Delikatny, aksamitny i subtelny w smaku. Połączenie w sam raz na obiad dla całej rodziny. Składniki 0,8 kg schabu bez kości cebula(...)dużych pieczarek ząbek czosnku tłuszcz do smażenia (olej lub smalec) 4 łyżki śmietanki 30% liść laurowy 5 ziarenek pieprzu czarnego gałązka świeżego rozmarynu (zamiennie pół łyżeczki suszonego) szczypta tymianku i majeranku szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku 2 szklanki wody Czas przygotowania 60 minut Liczba porcji 4-5 Wartości odżywcze w porcji: Kalorie: 340 Białko
Analiza Smaku