Wątróbka z indyka jest krucha i delikatna, puree jest w kolorze i w smaku pomarańczy, a szpinak z pieczarkami i z cebulą do siebie idealnie pasują. Smaczne? o tak :) Składniki: na 4 porcje · 4 wątróbki z indyka, · 100 g ziemniaków czerwonych(...)garście świeżego szpinaku, · 2 cebule szalotki, · 200 g pieczarek, · 3 łyżeczki musztardy starofrancuskiej, · 2 łyżeczki musztardy dijon, · 1 łyżeczka soku z limonki
Moniki Smakołykioleju, sos: 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, zioła prowansalskie, dodatki: 1 część salami, czarne oliwki, kukurydza, pieczarki, pomidorki koktajlowe, żółty ser, 2 część pieczarki, brokuły, kukurydza, ser solankowy, ser pleśniowy, żółty ser. Przygotowanie: ciasto: Mąkę wsypujemy do miski. Następnie mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier(...)rąk. Odstawiamy ciasto na 30 minut przykryte ściereczką. Następnie wałkujemy bez podsypywania mąką. Przygotowujemy sos, dodając do koncentratu pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, wodę, oliwę i zioła. Pieczarki kroimy w plasterki, wykładamy na blaszkę i w 150 stopniach w otwartym piekarniku lekko podsuszamy. (robię tak, by ciasto na pizzę nie zrobiło się mokre od puszczonego soku z pieczarek
Aga w kuchniJestem pewna, że takiej sałatki jeszcze nie jadł*ś To warstwowa sałatka z kurczakiem, makaronem, brokułem, pieczarkami i duszonymi porami z dodatkiem serka kanapkowego i suszonych śliwek. Składniki układamy warstwowo, więc sałatka ładnie prezentuje się w szklanej salaterce. 150 g drobnego makaronu 2 filety z kurczaka + ulubione przyprawy 300 g brązowych pieczarek 1 brokuł 2 pory kilka suszonych śliwek kalifornijskich(...)papryką słodką i ostrą, niewielką ilością oregano oraz solą i pieprzem (lub innymi ulubionymi przyprawami). Skrapiamy 1-2 łyżkami oleju, mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni. Pieczarki kroimy na półplasterki. Smażymy na rozgrzanej na patelni, niewielkiej ilości oleju. Pod koniec oprószamy solą oraz mieloną papryką do smaku. Pora kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z niewielką ilością
Smaki Na TalerzuPlacki z gotowanych ziemniaków można podać solo, z sosem grzybowym (np pieczarkowym ) lub gulaszem po węgiersku . Ja podałam je z drobiowym „gulaszem”/potrawką z papryką i pieczarkami (przepis podaję pod przepisem na placki ziemniaczane) oraz surówką z czerwonej kapusty. Gulasz warto sobie przygotować wcześniej, tak by smażąc placki, był już gotowy do podania. Ja ziemniaki gotowałam(...)ilością oleju. Pomagając sobie chochlą rozprowadzamy po (mniej więcej całej powierzchni) patelni i smażymy na małym ogniu, z obu stron, do zarumienienia. „Gulasz” drobiowy z papryką i pieczarkami : 500 g piersi z kurczaka 1 czerwona papryka kilka pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 szkl. bulionu 3 łyżki koncentratu pomidorowego mielona papryka słodka oregano bazylia cukier sól, pieprz
Smaki Na TalerzuKoperty drobiowe z młodą kapustą i pieczarkami Rumiane i soczyste kieszonki z piersi kurczaka, wypełnione pysznym sezonowym farszem i otoczone chrupiącą panierką. Banalnie proste w wykonaniu i niezwykle smaczne danie. Polecam! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka sól, pieprz olej do smażenia Farsz: pół główki młodej kapusty 50g boczku wędzonego pół cebuli 100g pieczarek 1 marchew 1/3 szklanki(...)masła 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz Panierka: 1 jajko 1 szklanka bułki tartej *** Przygotowujemy farsz. Kapustę kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Boczek również kroimy w kostkę, pieczarki kroimy na kawałki, cebulę drobno siekamy, a marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Na patelni podsmażamy boczek, a gdy się zacznie wytapiać dodajemy cebulkę oraz pieczarki, mieszamy i podsmażamy
Blog z Apetytemszkl. mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka cukru (u mnie trzcinowy) 2-3 łyżki oleju rzepakowego Farsz: ok 1 kg mielonej łopatki wieprzowej 1 duża cebula 300 g brązowych pieczarek po 1 papryce czerwonej i żółtej 1 słoik passaty pomidorowej zioła prowansalskie suszona bazylia mielona ostra papryka sól, pieprz, szczypta cukru olej rzepakowy Beszamel: 40 g masła 2 łyżki mąki(...)Składniki na naleśniki łączymy w naczyniu, miksujemy, by nie było grudek. Odstawiamy na około 20-30 minut. Po czym smażymy cienkie naleśniki. Cebulę i papryki kroimy w kostkę, a pieczarki na plasterki (jeśli pieczarki są małe, to na ćwiartki). Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Podsmażamy cebulę, a po chwili dorzucamy pieczarki. Smażymy przez chwilę. Następnie pieczarki
Smaki Na Talerzuszkl. mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka cukru (u mnie trzcinowy) 2-3 łyżki oleju rzepakowego Farsz: ok 1 kg mielonej łopatki wieprzowej 1 duża cebula 300 g brązowych pieczarek po 1 papryce czerwonej i żółtej 1 słoik passaty pomidorowej zioła prowansalskie suszona bazylia mielona ostra papryka sól, pieprz, szczypta cukru olej rzepakowy Beszamel: 40 g masła 2 łyżki mąki(...)Składniki na naleśniki łączymy w naczyniu, miksujemy, by nie było grudek. Odstawiamy na około 20-30 minut. Po czym smażymy cienkie naleśniki. Cebulę i papryki kroimy w kostkę, a pieczarki na plasterki (jeśli pieczarki są małe, to na ćwiartki). Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Podsmażamy cebulę, a po chwili dorzucamy pieczarki. Smażymy przez chwilę. Następnie pieczarki
Smaki Na TalerzuKarkówka z pieczarkami i serem Dziś kotlety z karkówki po zbójnicku zapiekane w piekarniku z cebulą, pieczarkami i serem. Bez wątpienia kotlet rządzi na stole Polaków i bez znaczenia czy to tradycyjny schabowy, mielony czy też kotlety z karkówki lub piersi kurczaka. Dziś będzie to karkówka z pieczarkami i serem, taki prosty pomysł na kotlety z karkówki inaczej. Karkówka marynowana(...)zrobić karkówkę po zbójnicku? Zapraszam na przepis 🙂 Kotlety z karkówki po zbójnicku przepis kotlety z karkówki 3 – 4 sztuki cebula 2 duże sztuki pieczarki 300 g mozzarella 200 g jajko 1 sztuka mąka pszenna 5 łyżek z brzuszkiem majeranek 1 łyżka sól i pieprz do smaku masło lub olej Marynata z maślanki do karkówki maślanka
Dieta moja pasjaJeżeli szukasz prostego pomysłu na bezmięsny obiad, to dziś na blogu jest bardzo ciekawa propozycja. Kasza gryczana z brokułem i pieczarkami w „sosie” z serka kanapkowego. Coś pysznego. My z mężem uwielbiamy to danie. Jest to świetny sposób, by takie osoby jak np ja, które za kaszą nie przepadają, włączyły ją do swojej diety i mogły szczerze cieszyć(...)się jej smakiem. 100 g kaszy gryczanej (u mnie biała, niepalona) 200-250 g pieczarek (u mnie brązowe) 1 cebula 1 brokuł 2-3 łyżki serka kanapkowego (u mnie Almette ziołowy lub śmietankowy) zioła prowansalskie oliwa mielona papryka sól, pieprz, cukier Kaszę gryczaną gotujemy na sypko wg wskazówek na opakowaniu (ważne, by gotować na małym ogniu). Odcedzamy. Brokuła dzielimy
Smaki Na Talerzuciepłego pomieszczenia i się ogrzać, dodatkowo wypełniając się od środka czymś pysznym i otulającym wnętrze. Gorąca czekolada, herbata...albo pysznie rozgrzewająca i sycąca zimowa zupa z pierożkami tortellini, pieczarkami i całą ferajną dobroci. Pękate pierożki wypełnione mięsnym nadzieniem kręcą rozkoszne piruety w zupie na bazie pomidorów. Do tego śmietanka lub mascarpone, porządna garść lub dwie liści szpinaku i suszone oregano(...)prawdziwej spiżarni ♥ Tymczasem przepyszna i szybka w przygotowaniu zupa gotowa, zatem siadajcie do stołu, żeby otulić się ciepłem od środka w tę zimową sobotę :) Kremowa zupa z tortellini i pieczarkami Potrzebujesz: 1 średni por 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 6 pieczarek 500ml passaty pomidorowej 500ml bulionu warzywnego lub wody 250g świeżego tortellini (u mnie z prosciutto
Kuchnia w Słońcu SkąpanaRoladki z tortilli z pieczarkami marynowanymi i ogórkiem to świetna przekąska na każdą imprezę! Te szybkie roladki z tortilli to przekąska, którą uwielbia praktycznie każdy. Są nie tylko pyszne, ale i szybkie w przygotowaniu. Do ich zrobienia potrzeba kilku prostych składników. Idealnie sprawdzą się na domowe imprezy, jako przekąska do pracy czy na kolację. Zapraszam do zapoznania się z przepisem(...)PRZEPIS NA ROLADKI Z PIECZARKAMI MARYNOWANYMI I OGÓRKIEM Składniki 1 placek tortilli 6-7 pieczarek marynowanych 150 g serka kremowego typu Almette 3 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie Ogórki konserwowe oraz pieczarki marynowane odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kosteczkę. Do pokrojonych warzyw dodać serek, majonez, szczyptę soli oraz pieprzu. Wymieszać do uzyskania kremowej pasty
Alle Dobre!świętach jak zwykle robię czyszczenie lodówki za nim pójdę na zakupy. Opłacało się, bo znalazłam kalafior, paczkę boczku i pieczarki. Od przyszedł mi na myśl kalafiorowy ryż z sadzonymi jajkami i smażonym boczkiem. Uwielbiam takie szybkie potrawy na obiad lub kolację, zwłaszcza po świątecznym maratonie! Ryż z kalafiora to pyszne niskowęglowodanowe danie . Polecam je nie tylko osobom będącym na diecie(...)kalafiora od razu stał się moim ulubionym daniem, które mogę przyrządzać na wiele sposobów. Kalafiorowy ryż 4 porcje Składniki: 1 kalafior, około 500 g 30 g masła 250 g pieczarek 1 łyżka świeżego tymianku sól i czarny pieprz do smaku Do podania 8 jajek 12 plastrów boczku Zetrzeć kalafior na tarce o grubych oczkach lub rozdrobnić w malakserze. Rozgrzać tłuszcz
codojedzeniaPolędwiczki z kurczaka z pieczarkami i porem to fantastyczny pomysł na smaczny, pożywny i szybki obiad . Do przygotowania tego dania wystarczy kilka prostych składników, które można zakupić w każdym sklepie. Jest to bardzo proste danie, które z pewnością posmakuje każdemu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mało kto może sobie pozwolić w ciągu tygodnia na wyszukane i pracochłonne dania, zazwyczaj stawiamy na prostotę(...)szybki i smaczny posiłek dla całej rodziny. Zapraszam na przepis! POLĘDWICZKI Z KURCZAKA W SOSIE PIECZARKOWO-POROWYM – PRZEPIS Składniki 400 g polędwiczek z kurczaka 1 por 200 g pieczarek 250 ml bulionu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 ml śmietanki kremówki 30% 50 ml mleka ulubiona przyprawa do kurczaka sól pieprz mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Przepiski.plpieczona jest po prostu najlepsza. Często podaję ją w towarzystwie innych pieczonych warzyw, ale taką faszerowaną lubię jeszcze bardziej. Tym razem jako nadzienie: kawałki mięsa z nogi kurczaka, pieczarki oraz dwa rodzaje sera, cheddar i gorgonzola. Wyszło pysznie, spróbujcie. 3 papryki 3-6 plasterków sera cheddar 2-3 udka z kurczaka bez skóry i kości (około(...)brązowych pieczarek 1 cebula kawałek gorgonzoli (około 50-60 g) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu worcestershire 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku mielona papryka słodka sól, pieprz oliwa Mięso kroimy na mniejsze kawałki (w kostkę lub na paseczki). Mieszamy z sosem sojowym, sosem worcestershire (można pominąć), sokiem z cytryny, pokrojonym na cieniutkie plasterki czosnkiem oraz szczyptą
Smaki Na Talerzuuroczystościach. Paprykę można z powodzeniem przygotować dzień wcześniej, a potem odgrzać w mikrofalówce – jej smak się nie popsuje. Wyśmienite papryki wypełnione farszem z mięsa mielonego, kaszy jęczmiennej, ryżu i pieczarek tworzą pyszną kompozycję smakową, która z pewnością podbije wasze kubki smakowe. Składniki na paprykę faszerowaną po mazursku: 6 większych papryk czerwonych 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka, wieprzowe(...)wołowe też może być) 100 g kaszy jęczmiennej perłowej 100 g ryżu (dałam basmati, może też być jaśminowy czy biały) 250 g pieczarek 2 łyżeczki przecieru pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra łyżka oleju rzepakowego Jak przygotować paprykę faszerowaną po mazursku? Opis przygotowania krok po kroku Kaszę i ryż ugotuj osobno wg instrukcji producenta umieszczonych na opakowaniu. Odstaw do wystudzenia
e-PrzepisyKulinarne