pieczarki - 22435 przepisów (strona:143/1496)

Karkówka w miodzie nadziana cebulą i pieczarkami 154

Rewelacyjna i krucha karkówka z dodatkiem miodu spadziowego. Wnętrze karkówki wypełnione pieczarkami i cebulą z posmakiem słodyczy i czosnku. Z zewnątrz chrupiąca skórka. Dodatkiem są uduszone pieczarki i marchewki. 1,2 kg karkówki wieprzowej 200 g pieczarek 4 marchewki 1 czerwona cebula 1 łyżka miodu spadziowego 1 ząbek czosnku Przyprawa do karkówki 1 łyżeczka czosnku staropolskiego Ostra czerwona papryka Sól(...)Pieprz Karkówkę dokładnie myjemy i osuszamy. Długim nożem robimy kieszonkę w środku mięsa (ale nie przebijamy do końca). Nacieramy przyprawą do karkówki, ostrą czerwoną papryką i czosnkiem staropolskim. Połowę pieczarek kroimy w drobną kosteczkę. Tak samo kroimy czerwoną cebulę. Warzywa podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy miód, przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa muszą nam delikatnie zmięknąć. Przyprawiamy solą i pieprzem. Warzywami

VioletoweKucharzenie
Makaron z dynią i pieczarkami 154

Pierwszą dzisiejszą propozycją naszych dyniowych potyczek w temacie makaron jest danie wytrawne czyli makaron z dynią i pieczarkami. Pyszny i sycący w towarzystwie dyni odmiany carnival, która choć kolorem bardziej przypomina ziemniaki to smakuje idealnie w tej opcji Składniki: - 500 g dyni carnival - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 200 g pieczarek - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy - 200 ml śmietanki(...)kostkę. Dynię dodajemy do cebuli i czosnku i podsmażamy aż dynia zacznie mięknąć. Jeżeli dynia zacznie nam się przypalać to można dodać trochę wody. Dodajemy sól i pieprz. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki jak są duże lub na 4 części jak są mniejsze. Pieczarki dodajemy do dyni i dorzucamy tymianek. Jak wszystkie warzywa mamy miękkie dodajemy śmietankę

Kuchenne Wariacje
Faszerowane pieczarki kuskusem i piersią kurczaka 157

Składniki: 6 dużych pieczarek, 260g piersi z kurczaka, 1 cebula, 1 świeża czerwona papryka, 60g kuskusu, garść posiekanej natki pietruszki, 140g startego sera żółtego, pieprz czarny i ziołowy, sól, zioła do drobiu, czerwona słodka papryka, olej. Przygotowanie: Cebulę i piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Z pieczarek odciąć stópkę, którą należy pokroić w kostkę i wydrążyć łyżeczką środek. Środek pieczarek(...)talerzykiem i odstawić do napęcznienia. Gdy farsz jest już gotowy odstawić z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz napęczniały kuskus. Wymieszać i w razie potrzeby jeszcze doprawić. Nafaszerować farszem pieczarki, a na górę wyłożyć starty ser żółty. Pieczarki umieścić w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180stopni C na ok.10minut. Po 10 minutach przykryć górą od naczynia żaroodpornego

W kuchni u Moniki
muffinki croque madamme z pieczarkami i papryką 148

całej rodzinki. Składniki : 4 jajka 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego 4 plastry polędwicy sopockiej 4 plastry sera żółtego salami 1/2 zielonej papryki 1/2 niedużej cebuli 4-5 średnich pieczarek sól i pieprz 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła/margaryny słodka papryka w proszku szczypior z cebulkami roszponka kilka pomidorków koktajlowych Sposób przyrządzenia : paprykę, cebulę i pieczarki kroimy(...)drobną kostkę pieczarki smażymy na patelni, aż puszczą wodę i się zredukują - w międzyczasie soląc i dodając nieco słodkiej papryki w proszku do pieczarek dodajemy pół łyżki masła/margaryny oraz cebulę i paprykę, smażymy aż cebula nieco zmięknie i ściągamy z ognia z chleba tostowego usuwamy skórkę i każdą z kromek rozwałkowujemy na płasko foremki do muffinek (4 sztuki) smarujemy

zobacz ich smak
Devolay ze schabu 169

Składniki: Devolay: Plastry schabu (grubość jak na zwykłe kotlety) - 8szt. ogórek kiszony, 2-3 plasterki sera żółtego, cebula, 4 pieczarki, 3 jajka, bułka tarta, mąka pszenna, olej do smażenia, sól, pieprz. Ponadto: 350-400g pieczarek, cebula, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie: Schab rozbić na cienkie plastry, posolić i popieprzyć. Cebulę, pieczarki , ogórek i ser żółty pokroić(...)zdjęciu). Na każdy plaster schabu położyć po plasterku cebuli, pieczarki, ogórka i sera żółtego. Zawinąć. Obtoczyć w roztrzepanym jajku, mące i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z każdej strony. Nie smażyć na dużym ogniu, gdyż kotlety zbyt szybko się zrumienią, a w środku będą surowe. Pieczarki i cebulę pokroić i razem podsmażyć. Podczas smażenia posolić i popieprzyć

W kuchni u Moniki
Pierogi ruskie z pieczarkami 125

Uwielbiam pierogi ruskie. Nie pogardzę też pieczarkami- w każdej postaci. Dlatego postanowiłam połączyć te dwie rzeczy i stworzyć całość :) Polecam, są bardzo smaczne! Składniki: Na ok 80 pierogów: Ciasto: 4 szklanki mąki (1 szklanka= 250ml) + do podsypywania blatu 1 płaska łyżka soli 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju Farsz: 4 duże ziemniaki 400g sera białego 10 pieczarek(...)duże cebule 2 łyżki maggi 1 płaska łyżka ziarenek smaku 1 łyżeczka pieprzu 100g margaryny Omasta: 5 pieczarek dużych 1 cebula 50g margaryny Sposób przygotowania: 1. Farsz: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, najlepiej dzień wcześniej. Następnie wraz z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę rumienimy na 2/3 kawałku margaryny. Na reszcie smażymy starte na tarce pieczarki

Kuchnia w czekoladzie
Polędwiczka z pieczarkami 83

Polędwiczka  ze smażonymi pieczarkami Polędwiczka z pieczarkami  Składniki  Przepis na cztery osoby 200 g pieczarek 1 polędwiczka wieprzowa ( ok 600 g) 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku sól,pieprz dodatkowo do marynaty 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oleju sól, pieprz (ewentualnie gałązka rozmarynu) Sposób przygotowania Mieszamy ocet balsamiczny z olejem, dodajemy pieprz, rozmaryn(...)niewielką ilość soli. Polędwiczkę myjemy, kroimy w plastry grubości około dwóch centymetrów i wkładamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Myjemy pieczarki i kroimy je w ćwiartki, obieramy z łupiny ząbek czosnku, drobno go siekając.  Na płycie rozgrzewamy dwie patelnie, na pierwszą wlewamy łyżkę oliwy, dokładamy masło i posiekamy czosnek, smażymy przez minutę, a następnie dodajemy pieczarki, doprawiając

Miód i pieprz
Marynowane surowe pieczarki z natką pietruszki 227

letniej pory, mamy nieograniczony dostęp do świeżych sezonowych owoców, którymi się codziennie zajadam (szczególnie czarnymi wielkimi czereśniami - te niestety się kończą :( ) Dzisiaj chciałam się podzielić z Wami przepisem na pieczarki marynowane, świetnie nadające się do chleba (nie tylko witariańskiego) lub jako dodatek do obiadu czy kolacji. Składniki: - 10 ładnych pieczarek, - kilka gałązek natki pietruszki, - 3-4 łyżki tłoczonego na zimno(...)oleju lnianego, - 2 łyżki octu jabłkowego, - 1 mały ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę, - sól, pieprz. Wykonanie: Pieczarki myjemy i osuszamy na sitku. Kroimy je w cienkie plastry (najłatwiej na mandolinie), kroimy natkę pietruszki, mieszamy składniki sosu, polewamy nim pieczarki, delikatnie mieszamy pieczarki (jak dla siebie najlepiej jest to zrobić rękoma), tak by pokryły się sosem, odstawiamy najlepiej na kilka godzin

Co na wege obiad?
Gulasz indyczy z pieczarkami i papryką 139

Gulasze to moja specjalność:) Gulasz indyczy z pieczarkami i papryką to kolejna moja kombinacja smaków.  Wyszło idealnie. Pyszne danie na obiad lub kolację. Kasza gryczana świetnie tutaj pasuje. Ale ze świeżym pieczywem czy ziemniaczkami też będzie smacznie;) Białe, świeże pieczarki, kupuję w (KLIK)   50-60 dag mięsa z udźca indyka  Marynata:  sól  przyprawa czerwona(...)mięs  czosnek granulki  olej smakowy ( pomidor, bazylia, czosnek)  Ponadto  3 łyżki oleju do smażenia cebuli  2 papryki ( u mnie zielone)  30- 40 dag pieczarek  2 duże cebule  3 ząbki czosnku Najpierw marynuję mięso, umyte kroję na kawałki, dodaję przyprawy i wlewam 2-3 łyżki oleju smakowego, mieszam i odstawiam na około godzinę

Takie tam pichcenie
Jajecznica z pieczarkami 167

Jajecznica  o aromacie pieczarek dobry pomysł na obiad Składniki - 4 jajka - 1 cebula - 4 pieczarki - 3 kiełbaski np frankfuterki - sól - pieprz - 1 łyżka koperku - 1 łyżka masła Sposób przygotowania 1. - Masło rozpuścić na patelni podsmażyć na nim pieczarki pokrojone w plastry  doprawić wyciągnąć pieczarki na talerzyk  - Do tłuszczu pozostałego po smażeniu pieczarek dać pokrojoną cebulkę w pióra(...)grubsze plastry frankfuterki  wszystko razem podsmażyć aż się zrumieni 2. - Jajka wbić do pojemnika troszkę wymieszać dodać sól pieprz koperek  wlać na podsmażoną cebulkę usmażyć jajecznicę dodać pieczarki wszystko razem  wymieszać podawać z młodymi ziemniakami lub z chlebem

W królestwie smaków Beaty
Nadziewane pieczarki z grilla + film 191

Pieczarki z grilla to lekka i smaczna przystawka idealna jako dodatek do grilowanych mięs i ryb.   Danie jest mało pracochłonne i bardzo proste w przygotowaniu, można je podać jako samodzielną przekąskę na gorąco lub na zimno również jako dodatek do obiadu. składniki na 4 porcje 8 dużych pieczarek 150 g sera żółtego mały pęczek natki pietruszki 2 łyżki(...)masła czarny pieprz sól przepis Z umytych i osuszonych pieczarek odrywamy nóżki a następnie ścieramy je do miski na tarce o dużych oczkach. Do pieczarek dodajemy starty na tarce o małych oczkach żółty ser. Natkę pietruszki drobno siekamy i wrzucamy do pieczarek i sera, dodajemy masło, szczyptę soli oraz czarny pieprz i wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Tak przygotowanym

Smakowite Dania
Gołąbki z młodej kapusty z pieczarkami, marchewką i zielonym groszkiem 150

Klasyczne gołąbki z mięsem i suszonymi grzybami to jedno z moich ulubionych dań, ale czasem ma się ochotę na coś lżejszego, wiosennego, bardziej… wegetariańskiego :) Gołąbki z młodej kapusty z pieczarkami, marchewką i zielonym groszkiem to idealne danie na upalne słoneczne dni. Moje gołąbki zrobiłam z ryżu jaśminowego, który ma długie, białe, delikatne ziarna i dobrze komponuje się smakowo z warzywami(...)Podane składniki wystarczą na około 10 gołąbków. Składniki: 1 średnia główka młodej kapusty 2 woreczki ryżu – najlepiej jasnego, jaśminowego 2 marchewki 2 cebule dymki ze szczypiorkiem 10 pieczarek 1/2 szklanki zielonego mrożonego groszku sól i pieprz do smaku odrobina oleju do podsmażenia pieczarek 1,5 szklanki bulionu drobiowego Kapustę oberwać z zewnętrznych liści, które trzeba umyć i zachować do wyłożenia

Trzeci talerz
Pierogi z kapustą i pieczarkami 114

Dzisiaj mamy dla Was jeszcze jedną propozycję na święta – pierogi z kapustą i pieczarkami Składniki na ciasto: - 1 kg mąki - 500 ml ciepłej wody - 1/3 szklanki oleju - 1 jajko - szczypta soli Składniki na farsz: - 1,5 kg białej kapusty - 2 cebule - 2 łyżki masła - 500 g pieczarek - sól, pieprz Składniki na ok. 100-120 sztuk pierogów. Dodatkowo do dekoracji(...)kawałki. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy jedną cebulę pokrojoną w piórka i smażymy aż cebula się zeszkli. Potem dodajemy kapustę i chwilę dusimy. W między czasie obieramy pieczarki i kroimy je na drobne kawałki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy drugą cebulę pokrojoną w piórka. Jak cebulka nam się zeszkli to wrzucamy pieczarki i smażymy, lekko solimy

Kuchenne Wariacje
Pieczona biała kiełbasa 140

Kolejny zaległy przepis to biała kiełbasa pieczona z cebulką i pieczarkami. I tylko trzy słowa: pycha, pycha, pycha!!! :) Pieczona biała kiełbasa Składniki: 1 kg surowej białej kiełbasy 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego pieprz 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 dag pieczarek Wykonanie:  Każdą kiełbaskę nakłułam wykałaczką w kilku miejscach, przełożyłam do naczynia, w którym miała(...)przecisnęłam przez praskę. Cebulę i czosnek wymieszałam z olejem, sosem sojowymi i pieprzem. Marynatą pokryłam przygotowane kiełbaski, lekko całość przemieszałam, naczynie zafoliowałam i odstawiłam do lodówki na kilka godzin. Pieczarki oczyściłam, szybko opłukałam i przekroiłam na połówki. Jeśli pieczarki są małe, można je zostawić w całości, będą ładnie wyglądać. Po tym czasie kiełbaski oczyściłam z zalewy i cebuli, przełożyłam

Kuchenne zapiski Edyty
Faszerowane pomidory 129

szale zakupów nabyłam sporą siatkę pieczarek, i wszystko byłoby dobrze, gdyby następnego dnia owe pieczarki nie zaczęły się starzeć w zastraszającym tempie. Nie pozostało mi nic innego, jak szybciutko usmażyć je z cebulką i wykorzystać do różnych potraw. Oto jedna z nich - pomidory faszerowane różnościami, wprawdzie bez dodatku mięsa, ale mimo to (a może właśnie dlatego) bardzo smaczne :) Składniki(...)średnie pomidory – 55 dag 4 duże zielone oliwki 3 pieczarki – 7 dag masło sklarowane do usmażenia pieczarek 4 dag żółtego sera 2 kopiaste łyżki ugotowanego ryżu długoziarnistego sól tymianek masło do wysmarowania formy Wykonanie: Pomidory opłukałam, osuszyłam, odkroiłam wierzchy, środki wydrążyłam zachowując miąższ. Oprószyłam je w środku solą. Oliwki pokroiłam w plasterki. Pieczarki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki i obsmażyłam

Kuchenne zapiski Edyty