kolację, czy na imieniny, a Wy macie bardzo mało czasu na przygotowania, szybkie, ale treściwe i pyszne przepisy są na wagę złota. A ten właśnie taki jest. Bigos z pieczarek ! Jedno z najszybszych dań jednogarnkowych jakie zrobiłam - przygotowanie z zegarkiem w ręku zajęło mi 30 minut. Tak więc zapisujcie stronę w zakładkach albo od razu recepturę przepiszcie do ukochanego(...)zeszytu z przepisami i nie zapomnijcie o nim. A najlepiej zróbcie to danie już dziś - nic nie zachwyci podniebienia jak wyrazisty bigos z pieczarek, który naprawdę w swojej prostocie jest zaskakująco pyszny. Bigos z pieczarek - szybkie danie jednogarnkowe Składniki : 1 kg małych, zamkniętych pieczarek nieduży słoik korniszonów 30 dag kwaszonej kapusty 2 duże czerwone papryki 500 g białej cebuli
Poezja Smaków - blog kulinarnyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: 10 większych ziemniaków, 40 dag pieczarek, kawałek kiełbasy, 2 średnie cebule, 2 jajka, 10-15 dag tartego sera żółtego, 3 czubate łyżki śmietany, ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, rozmaryn, łyżka oleju. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie(...)minut. Obieram ze skórki, kroję w plastry. Pieczarki kroję w bardzo drobną kostkę (odkładam kilka plasterków), kiełbasę i cebulę w większą. Na oleju podsmażam cebulę z kiełbasą, następnie dodaję pieczarki i przyprawy - sól, pieprz, ostrą paprykę i majeranek. Smażę do momentu wyparowania wody z pieczarek. Przygotowuję sos - ze śmietany, sera i jajek. Dodaję posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz i rozmaryn
JejKuchniaallow the sauce to thicken in proper time and instead of risotto for dinner we’ll have gruel SKŁADNIKI (3 porcje): 150 g ryżu do risotto 250 g pieczarek 1 średnia cebula 200 g jogurtu greckiego 100 g sera typu Lazur 1 pęczek natki pietruszki 500 ml bulionu świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżeczki tymianku 1 łyżka oleju INGREDIENTS(...)blue cheese 1 bunch of parsley 500 ml vegetable stock freshly grinded black pepper 2 teaspoons thyme 1 tablespoon oil Po pierwsze kroimy cebulę na w miarę drobną kostkę, pieczarki dokładnie myjemy i odrywamy nóżki od kapeluszy. Kapelusze kroimy na pół i potem na średnio grube plastry, tak, żeby kawałki pieczarek nie były zbyt cienkie. Nóżki kroimy na mniej więcej
Martyna CooksJeszcze czekam na mój wakacyjny wyjazd do września, ale póki co spędzam czas na przejażdżkach hulajnogą po mieście. Zabieram na nie fantastyczne przekąski inspirowane sajgonakami. W środku umieszczam smażone pieczarki, quinoę, marchewkę i mój ulubiony bezglutenowy pasztet Profi z królikiem. Polecam ze względu na smak, bardzo dobry skład i certyfikat przekreślonego kłosa :) Pakuję sajgonki w pudełko i w drogę. Świetnie(...)zimno też smakują wybornie. Składniki: 6 łyżek ugotowanej białej quinoy 6 łyżek ugotowanej czerwonej quinoy 1 słoiczek Pasztetu Dworskiego z królikiem Profi 1 marchew 1 cebula 300 gram pieczarek 2-3 łyżki klarowanego masła 12 arkuszy papieru ryżowego kilka posiekanych liści pachnotki 2 łyżki siekanej natki pietruszki olej do smażenia (np. ryżowy, lub z pestek winogron) pieprz sól Wykonanie: Marchew
Quinoa Raz!szybko stanowi doskonałe danie na szybki obiad. Możecie przygotować ją standardowo z cebulką, ale spróbujcie np z jabłkiem lub gruszką – jest równie pyszna ! Ja postanowiłam połączyć wątróbkę z pieczarkami i porem Wyszło bardzo smacznie Składniki: 60 dkg świeżej wątróbki drobiowej 1 por 30 dkg pieczarek olej do smażenia mąka sól i pieprz odrobina chili Przygotowanie: Pieczarki obieramy lub myjemy(...)Kroimy w mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pieczarki doprawiając odrobiną soli i pieprzu. Por (białą część, zielonej dodałam tylko odrobinę) myjemy i kroimy w półplasterki. Gdy pieczarki się zrumienią przekładamy je do garnka. Na patelnię wrzucamy por i chwilkę dusimy, następnie dodajemy do pieczarek. Wątróbkę dokładnie myjemy i osuszamy. Jeśli chcemy dzielimy na mniejsze części. Oprószamy
Życie ze smakiemBardzo smaczny dodatek do kanapek. SKŁADNIKI 1 kg małych pieczarek Kąpiel wodna 2 l wody łyżka soli 2 łyki octu Zalewa 3 szklanki wody Szklanka octu 10 % 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru Do każdego słoika 1/2 łyżeczki gorczycy 2 małe plasterki marchewki 1 ziarenko ziela angielskiego 2 ziarenka czarnego pieprzu 2 plasterki cebuli liść laurowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Umyte pieczarki(...)obgotowujemy około 15 minut następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie do wyparzonych słoików wkładamy przyprawy oraz pieczarki do ¾ wysokości słoika. Gotującą zalewę wlewamy do słoików tak aby pieczarki były nią przykryte. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Pieczarki praktycznie po 24 godzinach są już gotowe do jedzenia. Smacznego. rrarossa@gmail.com
RAROSSAPorządkując szafki kuchenne natknęłam się na karteczkę, ze spisanym naprędce przepisem na faszerowane pieczarki, pochodzącym z amerykańskiej edycji programu Gotuj i chudnij, który dość mocno podbił moje serce. Przepis można wzbogacić w kapary, oliwki i ugotowane jajka ja jednak przygotowałam go w wersji podstawowej. Szkoda, że nie wydano książki w polskiej wersji językowej, bo jako pierwsza ustawiłabym się po nią(...)kolejkę :(( Zapiekane pieczarki z tuńczykiem duże pieczarki puszka tuńczyka w sosie własnym sok z połowy cytryny 2 gałązki selera naciowego oliwa z oliwek natka pietruszki ser żółty 2 duże pomidory sałata Z pieczarek wydrążyć blaszki, posmarować spód oliwą, ułożyć na blaszce i zapiekać przez 10 minut w nagrzanym do 250 stopni piekarniku. Odcedzonego tuńczyka wymieszać z 2-3 łyżkami oliwy
Pieguskowa Kuchniaciepło. Na zimno może być kolacją jako dodatek do wędliny a na ciepło jako samodzielne danie obiadowe. Praktycznie 3-składnikowa pomijając przyprawy. Zawiera ryż, pieczarki i białą fasolę. Składniki: – 500 g pieczarek – 1 cebula – 1 szklanka ryżu – 1 puszka białej fasoli – pęczek zielonej pietruszki – 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)smaku – 3 łyżki oliwy Wykonanie: – Ryż ugotować al dente w dużej ilości posolonej wody, jak makaron, odcedzić i przelać zimną wodą. – Pieczarki umyć, pokroić na połówki. – Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, pod koniec posolić i dodać pieczarki. – Dusić do miękkości, dodać zioła
To co kochamBardzo lubię smak pieczarek w pierogach. Postanowiłam więc połączyć je z czerwoną soczewicą, papryką oraz cebulką. Połączenie to stworzyło przepyszny farsz – ja stworzyłam z niego pierogi z mąką orkiszową, ale do ciasta możesz użyć też samej mąki pszennej. Zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem // CIASTO Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki orkiszowej 2 łyżki oleju(...)oleju lub oliwy. Co jakiś czas mieszaj. Gotuj około 3 – 4 minuty (czyli mniej więcej minutę od momentu wypłynięcia). NADZIENIE Składniki: 150 g czerwonej soczewicy 300 g pieczarek 1 duża / 2 małe papryki (u mnie zielone) 1 cebula woda do ugotowania soczewicy oliwa lub olej ulubione przyprawy i zioła Sposób przygotowania: Soczewicę zalej gorącą wodą i gotuj
Via GustoMakaron „Luciana’s” Pyszny i szybki makaron z papryką i pieczarkami . Nie wiem, czy warto cokolwiek o nim pisać , jego trzeba koniecznie spróbować . Nazwa , taka jakaś ,moi chłopcy zawsze walną coś ,żeby potem było wiadomo co chcą , a czego nie , lepiej tak, niż tłumaczyć godzinę, że chcą to pomarańczowe , wpadające w różowe z serem i pieczarkami(...)kremówki 30 % 1 łyżka słodkiej papryki mielonej 1 łyżka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 piersi z kurczaka ( pojedyncze ) 1 cebula 1 papryka czerwona , spiczasta 6 pieczarek parmezan do posypania 1 łyżeczka cukru ( pełna , bez obaw, nie będzie słodkie ) sól do smaku Makaron najlepiej ugotować, według wytycznych na opakowaniu .Filety kroimy w małą kostkę , solimy , odstawiamy . Cebulę obieramy
Ogrodnik w podróżyzgodnie z dietą rozdzielną, czyli bez jajek. Jak już wyeliminujemy jajka to czas na kolejny krok. Tym krokiem jest wyeliminowanie mięsa, w tym przypadku najczęściej boczku. Aga zastąpiła boczek pieczarkami. Tak naprawdę nie pamiętałem jakie były fundamenty potrawy wyjściowej do momentu gdy zostałem uświadomiony podczas obiadu. Podziwiam KREATYWNOŚĆ Agnieszki, obiad fantastyczny. P.S. Trochę się do uwolnienia tej kreatywności przyłożyłem kupując(...)skrzynkę pieczarek... Składniki: paczka dowolnego makaronu (400g) kapusta kiszona 350g pieczarek 2 cebule sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (jeśli kapusta jest bardzo kwaśna to należy przed gotowaniem wypłukać w zimnej wodzie). Ugotowaną kapustę odcedzamy na sicie, a po wystygnięciu odciskamy nadmiar wody
Dieta Rozdzielna i ZdrowieWitam Was Kochanii. Dziś zapraszam na przepyszne , makaronowe babeczki z chorizo i pieczarkami. Robi się je szybko , łatwo i smakują rewelacyjnie a wszystko dzięki Nowości od Lubella -Mini Rurki 5 warzyw. #lubelloveinspiracje #lubella . Ja osobiście jestem zachwycona. Makaron jest malutki, co ułatwia gotowanie , nadaje potrawie ciekawego wyglądu i smaku. Makaron w połączeniu z chorizo(...)pieczarkami oraz sosu mleczno-serowo-jajecznemu komponuje się doskonale. Takie babeczki podaję na ciepło zarówno na obiad , kolację jak i spotkania z przyjaciółmi. Polecam i Życzę Smacznego :) SKŁADNIKI na 10 babeczek: 100 g Makaronu Lubella Mini - Mini Rurki 100 g chorizo w kawałku 100 g pieczarek 1 szalotka sól i pieprz do smaku
Gotowanie Patkidługo czujemy się najedzeni i zaraz po posiłku nie dopada nas "wilczy" głód. Składniki: (3 - 4 porcje) 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) 500 g małych pieczarek 200 g makaronu pełnoziarnistego świderki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki majeranku(...)smaku (u mnie 2 łyżeczki) 2 łyżki masła lub oleju do smażenia Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić, lekko podsmażyć, następnie dodać umyte i pokrojone w plastry pieczarki. Przyprawić tymiankiem, pieprzem i solą, smażyć do lekkiego zrumienienia się pieczarek. Po usmażeniu zdjąć z patelni. Do smażenia pieczarek polecam użyć masła, wtedy są one smaczniejsze. Rozdrobnione mięso mielone smażyć
Kuchcik gotujeTopinambur i pieczarki to takie dobre połączenie, które pasuje do siebie wprost idealnie. Zupa krem jest delikatna a przy tym niebywale smaczna. Podrasowana smażonymi pieczarkami, główkami szparag i chipsem z szynki parmeńskiej smakuje wybornie! Składniki na 3-4 porcje: 250 gram pieczarek brązowych 200 gram topinamburu 2 ziemniaki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula(...)wina lub cydru, ja oczywiście użyłam Prosecco Dodatkowo do dekoracji: główki szparag zielonych 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanej natki pietruszki kilka brązowych pieczarek plastry szynki parmeńskiej sól i pieprz Na oliwie smażę cebulę i czosnek. Warzywa myję, topinambur i ziemniaki obieram. Wszystkie składniki kroję w kostkę i wrzucam do garnka. Smażę
Mango PapajaWegetariańskie danie lub warzywny dodatek do drugiego dania - wedle uznania. Proste i smaczne, szybkie w przygotowaniu, tak przyrządzone pieczarki możecie podać na różne okazje. Czas przygotowania: 15 min. Pieczenie: 15 min Dla 6 osób: ● 18 dużych pieczarek ● 250 g ricotty ● 1 żółta papryka ● 1 nieduży fenkuł ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● sól, pieprz ● pieprz kajeński(...)pieprz z Espelette Pieczarki obierz, odetnij nóżki i pokrój w drobną kostkę. Kapelusze odłóż na bok. Paprykę umyj, osusz i drobno posiekaj. Fenkuł umyj, odkrój nać i odłóż na bok, odetnij podstawę i usuń zewnętrzną, twardą warstwę bulwy. Pokrój fenkuła w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno pokrojone nóżki pieczarek, paprykę i fenkuła przez około
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska