pieczarki - 22920 przepisów (strona:125/1528)

Kotlety mielone inaczej 82

Polecam gorąco moje kotlety mielone inaczej, czyli z żółtym serem i pieczarkami. Są pyszne oraz soczyste i do tego bardzo proste w zrobieniu. Zapraszam po szczegółowy opis wraz z fotorelacją. Bardzo lubię kotlety mielone na obiad. Są bardzo tanie i szybkie. Tym raz w trochę innej formie, bo z nadzieniem. W przygotowywaniu posiłku pomagała mi córeczka, która uwielbia robić okrągłe(...)było popatrzeć. Zapraszam na pyszne kotlety, inne niż na co dzień. Składniki: 600 g mięsa mielonego (u mnie najczęściej łopatka lub szynka wieprzowa) 150 g sera żółtego 150 g pieczarek 100 g cebuli (1 nieduża sztuka) 100 g ogórków kiszonych 1 jajko pęczek natki pietruszki pół łyżeczki soli pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego opcjonalnie bułka tarta do obtoczenia kotletów

Ania gotuje
Sałatka ziemniaczano-pieczarkowa 76

główne składniki, kilka dodatków, majonez i mamy pyszną, prostą i niedrogą sałatkę. Sałatka ziemniaczana z pieczarkami to pyszna opcja na kolację, jako dodatek do do obiadu, do mięs z grilla, a nawet na poczęstunek dla gości. Do jej przygotowania wykorzystałam brązowe pieczarki, ale równie dobrze sprawdzą się białe. około 700 g ziemniaków 300 g brązowych pieczarek 2 łyżki posiekanej natki(...)kwaśnej śmietany 18% 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz masło Ziemniaki szorujemy, gotujemy w mundurkach do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. Następnie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na ósemki. Obsmażamy na rozgrzanym maśle. Pod koniec oprószamy szczyptą soli. Majonez łączymy ze śmietaną. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (można też dodać

Smaki Na Talerzu
Szybki i tani obiad 79

zapiekankę można przyrządzić w stylu wegetariańskim. W przepisie na warzywną zapiekankę połączyłam ziemniaki z cukinią i batatami. Inną pyszna zapiekanka z ziemniaków to ta z dodatkiem sera feta i pieczarek. Zapiekanka w tym stylu to świetna przystawka  do mięsa. W obu przepisach pokroiłam ziemniaki  plasterki. Można je ułożyć w ciekawy wzór. Gotowa zapiekanka będzie kusić wtedy nie tylko(...)smakiem ale i wyglądem. Dzisiaj przygotowałam zapiekankę na obiad z kiełbasą, pieczarkami i cheddar. Smak tego dania zależy praktycznie od wszystkich składników. Ostry cheddar świetnie pasuje do ziemniaków. Do tego dania można wykorzystać ulubioną kiełbasę. Ja zazwyczaj używam szwedzkiej kiełbasy – falukorv, która przypomina w smaku serdelki. Jest to kiełbasa o wyrazistym smaku, zawiera dużą ilość mięsa. Smakuje idealnie lekko

codojedzenia
Klopsiki po myśliwsku 900

mianowicie z kaszą, ryżem, ziemniaki lub ze świeżym pieczywem. Dobre też będą z kopytkami. Każdy znajdzie swoją ulubioną wersję. Ja robiąc klopsiki po myśliwsku sos zrobiłam na bazie pieczarek i suszonych grzybów leśnych, ale pieczarki można pominąć. Klopsiki po myśliwsku to ciekawa alternatywa do tradycyjnych klopsów smażonych na tłuszczu, chociaż trzeba poświęcić trochę więcej czasu na ich przygotowanie, ale warto(...)nieduża biała cebula 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku ostra i słodka papryka w proszku 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia bułka tarta do obtoczenia Sos: 200 g pieczarek garść suszonych grzybów leśnych 1 większa biała cebula 2 nieduże ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 szklanka bulionu mięsnego

Danka Pichci
Stromboli 86

rozwałkować na kształt prostokąta. Następnie ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym (może być również ketchup lub inny sos pomidorowy) i układamy ulubione dodatki. W moim przypadku są to plastry salami, podsmażone pieczarki, czerwona papryka i ogórek konserwowy. Jak już wspomniała, do Stromboli każdy może dać to, co lubi. Kolejno całość posypujemy przyprawami i startym żółtym serem, następnie zwijamy w roladę i pieczemy(...)soli 300 ml letniej wody 7 g suchych drożdży Farsz: 80 g salami lub gotowanej szynki 4 łyżki koncentratu pomidorowego 150-200 g żółtego startego sera około 150 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli 1 mała biała cebula 2 nieduże ogórki konserwowe 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka ziół

Danka Pichci
Z czym podawać placki ziemniaczane? 73

rozgrzewająca. Będzie zatem idealną opcją na jesienny lub zimowy obiad. Potrzebujesz: 500 g mięsa wieprzowego na gulasz (łopatka, chuda karkówka lub szynka) 10 cm białej części pora 10 średnich pieczarek 2 duże marchewki 1 korzeń pietruszki 0,5 papryki (najlepiej czerwonej lub zielonej) 2 liście laurowe 3 szt. ziela angielskiego 5 ziaren suszonego jałowca suszony czosnek niedźwiedzi, mielona papryka, sól(...)osusz. Wieprzowinę pokrój na kostki (najlepiej 2 × 2 cm). Por i marchewkę pokrój w cienkie talarki. Korzeń pietruszki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokrój w kostkę, aa pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso. Gdy wieprzowina lekko się zarumieni, przełóż ją do garnka o grubym dnie. Postaraj się nabierać jak najmniej tłuszczu. Do podsmażonego mięsa

Rozdomowiona
Szybka sałatka pieczarkowa 75

Jeśli znudziła Wam się tradycyjna sałatka warzywna i macie ochotę na jakaś odmianę to sałatka pieczarkowa będzie świetnym pomysłem na urozmaicenie własnego menu. Sałatka z pieczarek idealnie będzie pasowała na każdą okazję i każde przyjęcie. Sałatka z pieczarkami to pyszne i zdrowe danie główne, które może być podawane jako przystawka lub dodatek. Jest szybka w przygotowaniu i składa się(...)prostych składników – pieczarek, żółtego sera, groszku zielonego, jajek i przypraw. Ten łatwy do przygotowania przepis wykorzystuje gotowane pieczarki aby zapewnić wyjątkowo smak, zapewniając jednocześnie idealne połączenie wszystkich składników. To sprawia, że jest to idealny posiłek na lunch lub kolację, a także na każdą inną okazję, kiedy masz ochotę na coś lekkiego, ale aromatycznego. Na moim blogu kulinarnym znajdziecie również

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Faszerowana papryka z grillowaną karkówką 66

Zimą też można grillować… jeśli mamy odpowiednią patelnię. Grillowana karkówka smakuje tak samo jak latem. Papryka faszerowana kapustą z pieczarkami idealnie komponuje się z kruchym mięsem. Składniki: ? 1/2 małej kapusty białej ? 250 g pieczarek ? 4 małe plastry karkówki ? 4 czerwone papryki ? 1 mała cebula ? 4 łyżeczki musztardy ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? sól, pieprz do smaku ? 4 łyżki oleju(...)osolonej wodzie. ? Karkówkę lekko rozbić, posypać solą i pieprzem, posmarować z obu stron musztardą. ? Cebulę obrać, pokroić na kilka części i podsmażyć na oleju, posolić. ? Dosypać do cebuli umyte pieczarki, przyprawić solą i pieprzem, poddusić ok. 10 minut. ? Odłożyć kilka pieczarek do dekoracji. ? Odcedzoną kapustę mocno odcisnąć i zemleć w maszynce razem z pieczarkami i cebulą. ? Dosypać natkę pietruszki, pokrojoną

To co kocham
Kotleciki mielone z pieczarkami 63

Kotleciki mielone z indyka bez smażenia i bez zapachów w kuchni, tylko pieczone w piekarniku z pieczarką usadowioną pośrodku. Smaczku kotletom dodają suszone pomidory i tymianek. Składniki: ? 500 g mięsa mielonego z indyka ? 250 g pieczarek ? 1 cebula ? 2 łyżki oleju ? 1 bułka kajzerka ? 1 jajko ? 3 łyżki suszonych pokrojonych pomidorów ? sól, pieprz, majeranek, tymianek do smaku ? 1 łyżeczka suszonych(...)płatków pomidorów i czosnku Wykonanie: ? Pieczarki umyć i gotować 10 minut w wodzie z solą. 8 ładnych pieczarek odłożyć, resztę drobno posiekać. ? Cebulę drobno posiekać i zrumienić na oleju. ? Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, dobrze wycisnąć i pokroić w kostkę. ? Mięso wymieszać z cebulą, posiekanymi pieczarkami, pomidorami, bułką i jajkiem. Przyprawić do smaku. ? Uformować 8 kotletów i ułożyć

To co kocham
Pieczarki faszerowane ryżem i szpinakiem 56

Pieczarki nafaszerowane ryżem ze szpinakiem to moja propozycja na lekką kolację. Składniki: ? 8 większych pieczarek ? 3 brykiety szpinaku mrożonego lub 2 garści świeżego ? 1 szklanka ryżu ugotowanego ? 1 cebula ? sól, pieprz do smaku ? 2 plastry sera żółtego ? 8 łyżeczek kwaśnej, gęstej śmietany ? posiekany szczypiorek ? 3 łyżki oliwy Wykonanie: ? Pieczarki umyć i odciąć korzonki. Korzonki pokroić drobno, cebulę w kostkę. ? Cebulę(...)podsmażyć na oliwie, dodać korzenie pieczarek i odciśnięty, pokrojony szpinak. ? Ryż wymieszać z podsmażonymi warzywami, doprawić solą i pieprzem. ? Nafaszerować kapelusze pieczarek przygotowanym farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Mnie zostało trochę farszu i włożyłam go do wydrążonej papryki. ? Na wierzch położyć po kawałku sera żółtego. ? Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 30 minut. ? Na każdą pieczarkę położyć

To co kocham
Ciastka Słodkie pieczarki 58

Słodkie, ciasteczkowe pieczarki mają „piaskowy” smak dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej, co zapewne dostarcza im tyle samo zwolenników, co przeciwników. Pieczarki rozpływają się w ustach. Te pieczarki królują od jakiegoś czasu w kulinarnej blogosferze i trudno było mi zdecydować się na konkretny przepis. Część przepisów zawierała makę ziemniaczaną i pszenną w stosunku 2:1, ale bałam się tego bardzo(...)piaskowego smaku i upiekłam ciasteczka dodając te mąki w stosunku 1:1. Większa ilość mąki ziemniaczanej sprawia, że pieczarki wychodzą popękane, co daje również ciekawy efekt wizualny. Kształt pieczarki uzyskuje się za pomocą szyjki małej butelki po wodzie, maczanej w sypkim kakao i wciskanej do połowy kulki ciasta. Imitacja bardzo udana! Składniki na 32 ciastka: ? 1 szklanka mąki pszennej

To co kocham
Faszerowane pieczarki w cieście piwnym 76

Takie pieczarki posmakują nie tylko domownikom, ale i gościom. Wyglądają trochę jak pulpeciki. Są idealne jako przekąski lub jako dodatek do dania głównego. Taka przystawka będzie hitem na każdym przyjęciu lub smaczną niespodzianką podczas obiadu. Pieczarki smażone są w cieście piwnym, nadziewane bryndzą i pachnące pietruszką. Mogą być podane z różnym ulubionymi sosami np. czosnkowym, lub z surówkami. Składniki(...)niedużych pieczarek, ok. 25 sztuk Farsz – trzonki pieczarek – 150 g bryndzy – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – pieprz do smaku – 4 łyżki mąki pszennej Ciasto piwne – 2 jajka – 200 ml piwa – 1 szklanka mąki pszennej – 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej – sól do smaku – olej do smażenia   Wykonanie: – Pieczarki umyć

To co kocham
Sałatka z pieczarek, ryżu i białej fasoli 58

zimno, jak i na ciepło. Na zimno może być kolacją jako dodatek do wędliny a na ciepło jako samodzielne danie obiadowe. Praktycznie 3-składnikowa pomijając przyprawy. Zawiera ryż, pieczarki i białą fasolę. Składniki: – 500 g pieczarek – 1 cebula – 1 szklanka ryżu – 1 puszka białej fasoli – pęczek zielonej pietruszki – 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)sól, pieprz do smaku – 3 łyżki oliwy   Wykonanie: – Ryż ugotować al dente w dużej ilości posolonej wody, jak makaron, odcedzić i przelać zimną wodą. – Pieczarki umyć, pokroić na połówki. – Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, pod koniec posolić i dodać pieczarki. – Dusić do miękkości, dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz

To co kocham
Pierogi z kapustą i pieczarkami 68

Ciasto: mąka pszenna - 3 szkl sól- szczypta żółtko - 1 szt masło stopione - 2 łyżki ciepła woda- ok 3/4 szkl FARSZ: 40 dag kapusty kiszonej pieczarki 50 dag cebule 3 szt sól pieprz kolorowy olej do smażenia FARSZ: Kapustę lekko przepłukać, zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości. Następnie odcedzić i ostudzić. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić(3 małe pieczarki(...)odłożyć) 2 cebulę obrać , opłukać i posiekać.  Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę i dodać posiekane pieczarki, doprawić solą i pieprzem do smaku i przesmażyć razem parę minut, lekko przestudzić. Kapustę z pieczarkami i cebulą zmielić w maszynce, ponownie doprawić do smaku. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól,  Utworzyć kopczyk, w środku niego zrobić dołek, wbić żółtko

Camilla w kuchni