Składniki: 4 bułki do hamburgerów 280 g sera halloumi; 10 średnich pieczarek; 1 duża, czerwona cebula; Małe opakowanie mieszanki sałat (50 g, u mnie Fit & Easy ) 6 łyżek kaszy manny; 1 jajo; 6 łyżek oleju; Sól; Pieprz. Sos do burgerów: 1/2 łyżeczki mielonego imbiru; 4 łyżki miodu (u mnie lipowy); 3 łyżki cukru trzcinowego; 4 łyżki jasnego sosu(...)stopni (grzałka górna i dolna, półka 2 od góry) i podpiekać przez 10 minut, aż staną się chrupiące i ciepłe. Mieszankę sałat umyć, wysuszyć. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) wrzucić pokrojone pieczarki, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć. Zdjąć z patelni. Ser odsączyć z zalewy, osuszyć papierowymi
Gospodyni Miejskaprostu pizza w kształcie pieroga. Do calzone wykorzystuję swój sprawdzony przepis na ciasto do pizzy . Do środka można włożyć dowolne składniki, u mnie klasycznie pierś z kurczaka i pieczarki. Zrobiłam duże pierogi, z podanych składników wyszło mi 6 dużych sztuk ale oczywiście można ciasto podzielić na mniejsze kawałki i przygotować małe pierożki. Calzone świetnie smakuje na ciepło(...)świeżych drożdży duża szczypta soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju farsz 400 g piersi kurczaka przyprawa do kurczaka olej do smażenia 1 duża cebula 250 g pieczarek 200 g sera żółtego sól,pieprz sos pomidorowy do pizzy lub ajwar do posmarowania ciasta oraz 1 jajko do posmarowania sezam do posypania Przygotować farsz. Piersi kurczaka pokroić w niedużą kostkę, oprószyć
Monia miesza i gotujePrzekąska z ciasta francuskiego i pieczarek , której przygotowanie zajmuje mniej niż 5 minut :) A potem wkładamy do piekarnika i po 10-15 minutach możemy zajadać się już pysznymi przekąskami :) Można je podawać z ulubionymi sosami lub wcinać same bez niczego – bo tak też smakują idealnie! :) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(...)width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przekąska z ciasta francuskiego i pieczarek – Składniki: 300g ciasta francuskiego majonez sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, bazylia (do smaku) 60g sera żółtego 3-4 pieczarki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przekąska z ciasta francuskiego i pieczarek
Kulinarne Przebojezakończenie pieczarkowego tygodnia postanowiłam przygotować bardzo proste, ale niezwykle smaczne jajka zapiekane na pieczarkach . Kremowe pieczarki ze szczypiorkiem i rozpływające się na nich jajko to coś po prostu wspaniałego. Polecam wszystkim - danie idealnie sprawdzi się jako śniadanie lub jako przekąska na lunch. Wszystkim gorąco polecam! Składniki : 2-3 szalotki 1-2 ząbki czosnku 500g pieczarek pęczek cienkiego szczypiorku(...)masło Przygotowanie : Na patelni rozgrzać tłuszcz. Przesmażyć na nim drobniutko posiekaną szalotkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Cebula powinna się zeszklić. Dodać do niej obrane i drobno pokrojone pieczarki. Smażyć aż woda z pieczarek odparuje. Wcisnąć sok z cytryny, dodać estragon i dalej smażyć, do czasu aż płyn odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać połowę posiekanego szczypiorku
Codzienne GotowanieChrupiące pieczarki panierowane w bułce tartej z dodatkiem czosnku, papryki i pieprzu, to obowiązkowa przystawka na imprezę, pyszny dodatek do obiadu lub prosta i nie droga przekąska na wieczór z przyjaciółmi. składniki na 4 porcje 500 g pieczarek 3 jajka 4-5 łyżek mąki pszennej bułka tarta do panierowana olej do smażenia szczypta czosnku granulowanego szczypta słodkiej mielonej(...)papryki szczypta pieprzu ziołowego czarny pieprz sól przepis Z oczyszczonych pieczarek odcinamy ogonki ( ja odcinam nóżki w połowie długości ). Do miski przekładamy jajka i wsypujemy mąkę, całość doprawiamy solą, czarnym i ziołowym pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz słodką papryką i wszystko mieszamy trzepaczką do uzyskania konsystencji jednolitego ciasta. Pieczarki namaczamy w cieście a następnie obtaczamy w bułce tartej, smażymy partiami
Smakowite DaniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapraszam na schab w nieco innym wydaniu, w formie rolady z nadzieniem z pieczarek i suszonych pomidorów. Taką roladę możecie podać na ciepło w formie obiadu lub na zimno jako dodatek na kanapki. Rolada ze schabu z pieczarkami Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki - 1 kg schabu bez kości - sól, pieprz, ostra(...)słodka papryka, łyżka majeranku - 500 g pieczarek - 1 cebula - 6 suszonych pomidorów - 2 łyżki masła Przygotowanie --> Schab myjemy, osuszamy. Kroimy w poprzek tak, aby powstał prostokąt. Rozbijamy delikatnie tłuczkiem, aby uzyskać cieńszy płat mięsa. Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, słodką i ostrą papryką. Odkładamy. --> Na patelni z dodatkiem masła podsmażamy cebulę, dodajemy wcześniej pokrojone na mniejsze części pieczarki. Smażmy kilka
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Jajka faszerowane to tradycyjna Wielkanocna przystawka. Ja mam dla Was dzisiaj trzy pomysły na jajka faszerowane, idealne na świąteczne śniadanie. Pierwszy to klasyka, jajka faszerowane pieczarkami , moje ulubione! Koniecznie doprawione ostrą musztardą (dzięki niej mają fajny, wyrazisty smak). Drugie to jajka faszerowane wędzonym łososiem, są bardzo smaczne i wyglądają efektowanie. Trzecie zaś to jajka faszerowane szynką(...)rzodkiewki lub koperku. Jajka podałam na pięknym ceramicznym półmisku od M.krasnakornak Jajka faszerowane na 3 sposoby Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 30 minut Składniki Jajka faszerowane pieczarkami: -4 jajka -4-5 pieczarek -łyżka masła -łyżeczka ostrej musztardy -sól, pieprz -1-2 łyżki majonezu Jajka faszerowane wędzonym łososiem: -4 jajka -70 g wędzonego łososia -2 łyżeczki tartego chrzanu
Marta GotujePieczarki mają rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie. Ze względu na wyjątkowe właściwości prozdrowtne zaliczane są do tzw. żywności funkcjonalnej. To bogate źródło antyutleniaczy, soli mineralnych i mikroelemenów. Zadbają o naszą linię, ponieważ są niskokaloryczne, ponadto wspomogą nasz metabolizm, z racji sporej zawartości błonnika. Polecane szczególnie teraz, gdy słońca jak na lekarstwo, gdyż zawiera szczególnie cenną o tej porze roku witamninę(...)Zapraszam zatem na pyszne pieczarki w śmietanie. Podane z pieczywem mogą stanowić małe samodziene danie lub tradycyjnie dodatek do mięs. Składniki na 2 porcje: 500 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła ghee sól, czarny pieprz zielona pietruszka śmietana kremówka Wykonanie: pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem, podciąć końcówki nóżek. Pieczarek nie powinno się myć. Należy kupić młode, białe z zamkniętymi kapeluszami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapraszam na schab w nieco innym wydaniu, w formie rolady z nadzieniem z pieczarek i suszonych pomidorów. Taką roladę możecie podać na ciepło w formie obiadu lub na zimno jako dodatek na kanapki. Rolada ze schabu z pieczarkami Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki - 1 kg schabu bez kości - sól, pieprz, ostra(...)słodka papryka, łyżka majeranku - 500 g pieczarek - 1 cebula - 6 suszonych pomidorów - 2 łyżki masła Przygotowanie --> Schab myjemy, osuszamy. Kroimy w poprzek tak, aby powstał prostokąt. Rozbijamy delikatnie tłuczkiem, aby uzyskać cieńszy płat mięsa. Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, słodką i ostrą papryką. Odkładamy. --> Na patelni z dodatkiem masła podsmażamy cebulę, dodajemy wcześniej pokrojone na mniejsze części pieczarki. Smażmy kilka
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Jajka faszerowane to tradycyjna Wielkanocna przystawka. Ja mam dla Was dzisiaj trzy pomysły na jajka faszerowane, idealne na świąteczne śniadanie. Pierwszy to klasyka ? jajka faszerowane pieczarkami , moje ulubione! Koniecznie doprawione ostrą musztardą (dzięki niej mają fajny, wyrazisty smak). Drugie to jajka faszerowane wędzonym łososiem ? są bardzo smaczne i wyglądają efektowanie. Trzecie zaś to jajka faszerowane szynką(...)rzodkiewki lub koperku. Jajka podałam na pięknym ceramicznym półmisku od M.krasnakornak Jajka faszerowane na 3 sposoby Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 30 minut Składniki Jajka faszerowane pieczarkami: -4 jajka -4-5 pieczarek -łyżka masła -łyżeczka ostrej musztardy -sól, pieprz -1-2 łyżki majonezu Jajka faszerowane wędzonym łososiem: -4 jajka -70 g wędzonego łososia -2 łyżeczki tartego chrzanu
Marta Gotujeinne typowe dania świąteczne 😊. Święta już lada moment, więc wszyscy planują swoje wielkanocne menu. Dlatego podrzucam Wam jeszcze jeden bardzo prosty i pyszny przepis na faszerowane jajka z pieczarkami i czosnkiem niedźwiedzim. Teraz właśnie jest sezon na tę aromatyczną roślinę, która ma wszystkie właściwości popularnego czosnku, ale przewyższa go jeśli chodzi zawartość niektórych substancji, na przykład siarki. Siarka pobudza układ(...)będzie bardzo zdrowe wielkanocne danie i dlatego serdecznie Was zapraszam do jego przygotowania. Mam nadzieję, że znajdzie się ono też na Waszym świątecznym stole 😋. Faszerowane jajka z pieczarkami, czosnkiem niedźwiedzim i olejem rzepakowym Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 10 pieczarek 1 cebula kilka listków czosnku niedźwiedziego 1 łyżka majonezu sól pieprz olej rzepakowy
Kulinarne przygody GatityŚledzie z pieczarkami i cebulą to świetna przystawka na co dzień i od święta. Są bardzo prostą i szybką w przygotowaniu przekąską o rewelacyjnym smaku, w sam raz dla amatorów śledzi. Idealnie sprawdzą się podczas świąt lub domowych imprez. składniki na 4 porcje 500 g płatów śledziowych solonych 500 g cebuli 500 g pieczarek 1- 2 łyżki koncentratu(...)delikatnie szklimy pokrojoną cebulę od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i całość starannie mieszamy po czym zdejmujemy z ognia i przekładamy do dużej miski. Oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki bądź w większą kostkę a następnie podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem często mieszając, wszystko smażymy do momentu aż woda powstała z pieczarek odparuje, pod koniec smażenia
Smakowite Daniatakimi prostymi, codziennymi czynnościami? Czas pokaże jak to będzie. Tymczasem dość marudzenia, bo nie po to tu dziś przychodzę. Mam dla Was przepis na doskonały pasztet jaglany z pieczarkami. Szybko się robi i tak samo szybko znika, a to najważniejsze. Ostatnio nie lubię dań przy których trzeba się zbytnio napracować. Wymyślam więc takie receptury przy których się nie zmęczę ;-) Pasztet(...)jaglany z pieczarkami składniki: 1,5 szklanki kaszy jaglanej - suchej 400-500 g pieczarek 1 duża cebula 1 jajko sól, pieprz rozmaryn chilli masło klarowane do smażenia wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pozostawiamy do wystudzenia. Pieczarki kroimy na plasterki, cebule siekamy w kostkę. Pieczarki podsmażamy na maśle klarowanym, po chwili dodajemy cebule
Przysmaki KarolkiOpis: Polędwiczki wieprzowe zapiekane z pieczarkami i mozzarellą to delikatne danie, które zachwyca każde podniebienie. Mozzarella przykrywa pieczarki, pod którymi znajdują się miękkie i soczyste polędwiczki wieprzowe. Najlepiej podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Składniki: 5 plastrów schabu na kotlety 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 40 dag pieczarek 1 cebula 1 serek topiony Bazylia Sól, pieprz, chili 20 dag mozzarelli(...)Sposób przygotowania: Pieczarki obieramy i kroimy na połówki oraz cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie do tego dodajemy pieczarki. Cały czas całość mieszamy i smażymy na dużym ogniu. Pieczarki powinny się delikatnie usmażyć. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneWigilii, by skosztować pierogów z kapustą i grzybami. A co mam zrobić, gdy apetyt na pierogi jest silniejszy ode mnie? Oczywiście inną, uboższą wersję pierogów - czyli z kapustą i pieczarkami. Nie oszukujmy się, nie smakują tak jak te wigilijne, ale przecież nie oznacza to, że są gorsze. Po prostu smakują inaczej:) Pokochaliśmy je od pierwszego kęsa! Jeśli macie swoją kiszoną(...)żeby jak najlepiej wykorzystać każdą minutę w kuchni. Ja zaczynam od opłukania i obsmażenia kapusty. Póki kapusta się dusi, przygotowuję resztę składników nadzienia: obieram i kroję cebulę i pieczarki, a następnie je przesmażam. Kapusta wciąż się dusi (moja potrzebowała trochę ponad godziny). Ja w tym czasie zagniatam ciasto i odstawiam go, by odpoczęło. O, chyba i kapusta już gotowa
Obiad gotowy