Zimą też można grillować… jeśli mamy odpowiednią patelnię. Grillowana karkówka smakuje tak samo jak latem. Papryka faszerowana kapustą z pieczarkami idealnie komponuje się z kruchym mięsem. Składniki: ? 1/2 małej kapusty białej ? 250 g pieczarek ? 4 małe plastry karkówki ? 4 czerwone papryki ? 1 mała cebula ? 4 łyżeczki musztardy ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? sól, pieprz do smaku ? 4 łyżki oleju(...)osolonej wodzie. ? Karkówkę lekko rozbić, posypać solą i pieprzem, posmarować z obu stron musztardą. ? Cebulę obrać, pokroić na kilka części i podsmażyć na oleju, posolić. ? Dosypać do cebuli umyte pieczarki, przyprawić solą i pieprzem, poddusić ok. 10 minut. ? Odłożyć kilka pieczarek do dekoracji. ? Odcedzoną kapustę mocno odcisnąć i zemleć w maszynce razem z pieczarkami i cebulą. ? Dosypać natkę pietruszki, pokrojoną
To co kochamKotleciki mielone z indyka bez smażenia i bez zapachów w kuchni, tylko pieczone w piekarniku z pieczarką usadowioną pośrodku. Smaczku kotletom dodają suszone pomidory i tymianek. Składniki: ? 500 g mięsa mielonego z indyka ? 250 g pieczarek ? 1 cebula ? 2 łyżki oleju ? 1 bułka kajzerka ? 1 jajko ? 3 łyżki suszonych pokrojonych pomidorów ? sól, pieprz, majeranek, tymianek do smaku ? 1 łyżeczka suszonych(...)płatków pomidorów i czosnku Wykonanie: ? Pieczarki umyć i gotować 10 minut w wodzie z solą. 8 ładnych pieczarek odłożyć, resztę drobno posiekać. ? Cebulę drobno posiekać i zrumienić na oleju. ? Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, dobrze wycisnąć i pokroić w kostkę. ? Mięso wymieszać z cebulą, posiekanymi pieczarkami, pomidorami, bułką i jajkiem. Przyprawić do smaku. ? Uformować 8 kotletów i ułożyć
To co kochamPieczarki nafaszerowane ryżem ze szpinakiem to moja propozycja na lekką kolację. Składniki: ? 8 większych pieczarek ? 3 brykiety szpinaku mrożonego lub 2 garści świeżego ? 1 szklanka ryżu ugotowanego ? 1 cebula ? sól, pieprz do smaku ? 2 plastry sera żółtego ? 8 łyżeczek kwaśnej, gęstej śmietany ? posiekany szczypiorek ? 3 łyżki oliwy Wykonanie: ? Pieczarki umyć i odciąć korzonki. Korzonki pokroić drobno, cebulę w kostkę. ? Cebulę(...)podsmażyć na oliwie, dodać korzenie pieczarek i odciśnięty, pokrojony szpinak. ? Ryż wymieszać z podsmażonymi warzywami, doprawić solą i pieprzem. ? Nafaszerować kapelusze pieczarek przygotowanym farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Mnie zostało trochę farszu i włożyłam go do wydrążonej papryki. ? Na wierzch położyć po kawałku sera żółtego. ? Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 30 minut. ? Na każdą pieczarkę położyć
To co kochamSłodkie, ciasteczkowe pieczarki mają „piaskowy” smak dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej, co zapewne dostarcza im tyle samo zwolenników, co przeciwników. Pieczarki rozpływają się w ustach. Te pieczarki królują od jakiegoś czasu w kulinarnej blogosferze i trudno było mi zdecydować się na konkretny przepis. Część przepisów zawierała makę ziemniaczaną i pszenną w stosunku 2:1, ale bałam się tego bardzo(...)piaskowego smaku i upiekłam ciasteczka dodając te mąki w stosunku 1:1. Większa ilość mąki ziemniaczanej sprawia, że pieczarki wychodzą popękane, co daje również ciekawy efekt wizualny. Kształt pieczarki uzyskuje się za pomocą szyjki małej butelki po wodzie, maczanej w sypkim kakao i wciskanej do połowy kulki ciasta. Imitacja bardzo udana! Składniki na 32 ciastka: ? 1 szklanka mąki pszennej
To co kochamTakie pieczarki posmakują nie tylko domownikom, ale i gościom. Wyglądają trochę jak pulpeciki. Są idealne jako przekąski lub jako dodatek do dania głównego. Taka przystawka będzie hitem na każdym przyjęciu lub smaczną niespodzianką podczas obiadu. Pieczarki smażone są w cieście piwnym, nadziewane bryndzą i pachnące pietruszką. Mogą być podane z różnym ulubionymi sosami np. czosnkowym, lub z surówkami. Składniki(...)niedużych pieczarek, ok. 25 sztuk Farsz – trzonki pieczarek – 150 g bryndzy – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – pieprz do smaku – 4 łyżki mąki pszennej Ciasto piwne – 2 jajka – 200 ml piwa – 1 szklanka mąki pszennej – 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej – sól do smaku – olej do smażenia Wykonanie: – Pieczarki umyć
To co kochamzimno, jak i na ciepło. Na zimno może być kolacją jako dodatek do wędliny a na ciepło jako samodzielne danie obiadowe. Praktycznie 3-składnikowa pomijając przyprawy. Zawiera ryż, pieczarki i białą fasolę. Składniki: – 500 g pieczarek – 1 cebula – 1 szklanka ryżu – 1 puszka białej fasoli – pęczek zielonej pietruszki – 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)sól, pieprz do smaku – 3 łyżki oliwy Wykonanie: – Ryż ugotować al dente w dużej ilości posolonej wody, jak makaron, odcedzić i przelać zimną wodą. – Pieczarki umyć, pokroić na połówki. – Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, pod koniec posolić i dodać pieczarki. – Dusić do miękkości, dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz
To co kochamCiasto: mąka pszenna - 3 szkl sól- szczypta żółtko - 1 szt masło stopione - 2 łyżki ciepła woda- ok 3/4 szkl FARSZ: 40 dag kapusty kiszonej pieczarki 50 dag cebule 3 szt sól pieprz kolorowy olej do smażenia FARSZ: Kapustę lekko przepłukać, zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości. Następnie odcedzić i ostudzić. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić(3 małe pieczarki(...)odłożyć) 2 cebulę obrać , opłukać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę i dodać posiekane pieczarki, doprawić solą i pieprzem do smaku i przesmażyć razem parę minut, lekko przestudzić. Kapustę z pieczarkami i cebulą zmielić w maszynce, ponownie doprawić do smaku. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, Utworzyć kopczyk, w środku niego zrobić dołek, wbić żółtko
Camilla w kuchniNiezwykle delikatna sałatka. Można do niej użyć gotowych pieczarek w zalewie, ale ugotowane domowym sposobem są o niebo delikatniejsze i dużo tańsze. Wędzone brzuszki to również fajny produkt, są delikatne o kremowej konsystencji. Choć ich cena i warstwa tłuszczu, którą trzeba odrzucić trochę odstrasza, to jednak polecam ich zakup np. na Wielkanocne Święta, choćby po to by cieszyć podniebienie taką(...)sałatką :) Składniki: -6 jajek ugotowanych na twardo -300 g pieczarek -3 brzuszki łososia wędzonego -mała puszka groszku konserwowego -cebula czerwona mała lub połówka dużej -cytryna -3 łyżki majonezu ( łyżka = 15 ml ) -sól, cukier, pieprz -roszponka W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru, wrzucić pieczarki i gotować 5 minut. Odcedzić, skropić sokiem z cytryny
Kulinarne przemysleniacoś słodkiego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto francuskie świetnie smakuje w wersji na słodko i na słono. U mnie w domu tym razem zagościły pyszne francuskie trójkąty z pieczarkami. Jest to szybka przekąska, która idealnie sprawdzi się jako poczęstunek dla gości, na różnego rodzaju imprezach domowych, czy innych okazjach. Takie trójkąciki z ciasta francuskiego można również zabrać ze sobą(...)pracy czy zapakować dzieciakom do szkoły. Dodatkowo są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia. Zapraszam na przepis! FRANCUSKIE TRÓJKĄTY Z PIECZARKAMI – PRZEPIS Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 cebula 250 g pieczarek 150 g mozzarelli sól pieprz ketchup Dodatkowo 1 jajko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelni podgrzewamy odrobinę masła, przekładamy cebulę i podsmażamy
Przepiski.pljawiskowe i pyszne smażone krążki z pieczarkami, parmezanem i natką. Przystawka bardzo prosta w przygotowaniu i tania. Następnym razem do polenty dodam drobno posiakaną natkę. Polacam! Danie jest bezglutenowe. Można też usmażyć krążki ziemniaka. Posmarować pesto z pietruszki i położyć pieczarkę przygotowana wg mojego przepisu Składniki: szklanka polenty 2 szklanki wody ( lub napoju roślinnego np. sojowego) sól i pieprz(...)smaku szczypta gałki muszkatołowej garść drobno startego parmezanu małe pieczarki 1 opakowanie (bio) trochę oleju do smażenia 1-2 łyżki sosu tamari lub sosu sojowego 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyczki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody natka i parmezan do posypania na wierzch Przygotowanie: Zagotować napój roślinny lub wodę. Dodać sól, pieprz i gałkę. Wsypywać wolno polentę
AZgotuj!Święta coraz bliżej. Przygotowania idą pełną parą. Zrobiłam ostatnio paszteciki z mojego ulubionego ciasta. W środku farsz z pieczarek i kapusty kiszonej. Paszteciki z tego ciasta robię od lat. Jak dla mnie jest idealne. Dobrze się z nim pracuje, nie trzeba podsypywać mąką. Można je mrozić. Po rozmrożeniu wystarczy podgrzać w piekarniku i paszteciki są jak świeże(...)Składniki: 500 g. mąki 1 łyżeczka soli 50 g. drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki cukru 120 g. masła, lub margaryny 2 jajka Farsz: 500 g. pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka miękkiego masła 250 g. kapusty kiszonej sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania wierzchu pasztecików mak do posypania Wykonanie: Kapustę zalać wodą
Agusiowe smakołykigdyby tak zrobić gołąbki, ale nie tradycyjnie z mięsem mielonym? Lekkie, delikatne i bardzo smaczne gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami to moja propozycja na bezmięsny obiad. Doskonale smakują polane sosem pieczarkowym, grzybowym, a nawet pomidorowym. Przyznam szczerze, że nigdy wcześniej nie jadłam gołąbków z takim farszem i przygotowując je byłam trochę sceptycznie nastawiona. Jednak smak zdecydowanie zdziwił(...)tylko mnie, bo z apetytem zjadła też moja córka. Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami - składniki na około 20 gołąbków: * 20 liści włoskiej kapusty * 400 g kaszy gryczanej ciemnej * 1 cebula * 70g suszonych grzybów * 300 g pieczarek * olej do smażenia pieczarek * 50 g masła * do smaku sól, pieprz czarny mielony, suszony majeranek, papryka mielona słodka * 1,5 l bulionu
Zrób to smacznieDuszony schab z pieczarkami – miękkie i dobrze uduszone mięso. Ulubione danie mojej rodziny. Szybki i prosty obiad, który pysznie smakuje i pięknie prezentuje się na talerzach. Mam nadzieję, że i Wam spodoba się mój przepis (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 0,5 kg schabu wieprzowego 300 g pieczarek cebula 150 ml śmietany kwaśnej 18% 1 kostka bulionu pieprz,sól,słodka(...)Schab kroimy w grubsze plastry. Z obu stron solimy,pieprzymy i prószymy papryką.Kawałki mięsa pieczemy na oleju,aż się zrumienią.Podpieczone na chwilę zdejmujemy z ognia .Cebulkę siekamy ,pieczarki kroimy w plastry.Na tłuszczu ze smażenia mięsa dusimy pieczarki z cebulką.Po tym czasie dodajemy z powrotem podsmażone mięso,liście laurowe,majeranek i ziele angielskie.Całość podlewamy bulionem rozprowadzonym
Olcia gotuje!adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotleciki ziemniaczane z pieczarkami to super oryginalne danie na obiad dla całej rodziny lub ciepłą kolację. Jest świetnym pomysłem na wykorzystanie ziemniaków np. z poprzedniego dnia. Mimo prostoty wykonania i niedrogich produktów są wyjątkowo smaczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wp_ad_ Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 30 dag. pieczarek 1 cebula 1 jajko 4 łyżki mąki(...)mąka do podsypania sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub można ugnieść tłuczkiem na jednolitą masę. Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach .Cebulkę kroimy w kosteczkę. Wraz z pieczarkami podsmażamy aż pieczarki odparują całą wodę. Farsz solimy i pieprzymy. Do miski wkładamy rozgniecione ziemniaki, jajo, oraz
Olcia gotuje!Zapiekane, nadziewane pieczarki to niezwykle prosta i pyszna przekąska na każdą okazję. Zawiera niewiele składników, co jest jej ogromną zaletą. Tak jak szybko się je robi ,tak również szybko znikają z talerza. Pięknie komponują się również na świątecznym stole. Polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 10 pieczarek 2 cebulki 15 dag sera 15 dag szynki olej(...)smażenia sól ,pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki delikatnie umyć, osuszyć.Odrywamy nóżki. Na odrobinie oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Gdy się trochę zeszkli, dodajemy drobno pokrojone nóżki, które wcześniej wycięliśmy.Szynkę kroimy w drobne kosteczki i również dodajemy do farszu,Całość solimy i pieprzymy do smaku. Kapelusze lekko solimy. Dobrze podsmażony farsz nakładamy łyżeczką do środka pieczarek
Olcia gotuje!