Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Jajka faszerowane to tradycyjna Wielkanocna przystawka. Ja mam dla Was dzisiaj trzy pomysły na jajka faszerowane, idealne na świąteczne śniadanie. Pierwszy to klasyka, jajka faszerowane pieczarkami , moje ulubione! Koniecznie doprawione ostrą musztardą (dzięki niej mają fajny, wyrazisty smak). Drugie to jajka faszerowane wędzonym łososiem, są bardzo smaczne i wyglądają efektowanie. Trzecie zaś to jajka faszerowane szynką(...)rzodkiewki lub koperku. Jajka podałam na pięknym ceramicznym półmisku od M.krasnakornak Jajka faszerowane na 3 sposoby Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 30 minut Składniki Jajka faszerowane pieczarkami: -4 jajka -4-5 pieczarek -łyżka masła -łyżeczka ostrej musztardy -sól, pieprz -1-2 łyżki majonezu Jajka faszerowane wędzonym łososiem: -4 jajka -70 g wędzonego łososia -2 łyżeczki tartego chrzanu
Marta GotujePieczarki mają rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie. Ze względu na wyjątkowe właściwości prozdrowtne zaliczane są do tzw. żywności funkcjonalnej. To bogate źródło antyutleniaczy, soli mineralnych i mikroelemenów. Zadbają o naszą linię, ponieważ są niskokaloryczne, ponadto wspomogą nasz metabolizm, z racji sporej zawartości błonnika. Polecane szczególnie teraz, gdy słońca jak na lekarstwo, gdyż zawiera szczególnie cenną o tej porze roku witamninę(...)Zapraszam zatem na pyszne pieczarki w śmietanie. Podane z pieczywem mogą stanowić małe samodziene danie lub tradycyjnie dodatek do mięs. Składniki na 2 porcje: 500 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła ghee sól, czarny pieprz zielona pietruszka śmietana kremówka Wykonanie: pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem, podciąć końcówki nóżek. Pieczarek nie powinno się myć. Należy kupić młode, białe z zamkniętymi kapeluszami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapraszam na schab w nieco innym wydaniu, w formie rolady z nadzieniem z pieczarek i suszonych pomidorów. Taką roladę możecie podać na ciepło w formie obiadu lub na zimno jako dodatek na kanapki. Rolada ze schabu z pieczarkami Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki - 1 kg schabu bez kości - sól, pieprz, ostra(...)słodka papryka, łyżka majeranku - 500 g pieczarek - 1 cebula - 6 suszonych pomidorów - 2 łyżki masła Przygotowanie --> Schab myjemy, osuszamy. Kroimy w poprzek tak, aby powstał prostokąt. Rozbijamy delikatnie tłuczkiem, aby uzyskać cieńszy płat mięsa. Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, słodką i ostrą papryką. Odkładamy. --> Na patelni z dodatkiem masła podsmażamy cebulę, dodajemy wcześniej pokrojone na mniejsze części pieczarki. Smażmy kilka
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Jajka faszerowane to tradycyjna Wielkanocna przystawka. Ja mam dla Was dzisiaj trzy pomysły na jajka faszerowane, idealne na świąteczne śniadanie. Pierwszy to klasyka ? jajka faszerowane pieczarkami , moje ulubione! Koniecznie doprawione ostrą musztardą (dzięki niej mają fajny, wyrazisty smak). Drugie to jajka faszerowane wędzonym łososiem ? są bardzo smaczne i wyglądają efektowanie. Trzecie zaś to jajka faszerowane szynką(...)rzodkiewki lub koperku. Jajka podałam na pięknym ceramicznym półmisku od M.krasnakornak Jajka faszerowane na 3 sposoby Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 30 minut Składniki Jajka faszerowane pieczarkami: -4 jajka -4-5 pieczarek -łyżka masła -łyżeczka ostrej musztardy -sól, pieprz -1-2 łyżki majonezu Jajka faszerowane wędzonym łososiem: -4 jajka -70 g wędzonego łososia -2 łyżeczki tartego chrzanu
Marta Gotujeinne typowe dania świąteczne 😊. Święta już lada moment, więc wszyscy planują swoje wielkanocne menu. Dlatego podrzucam Wam jeszcze jeden bardzo prosty i pyszny przepis na faszerowane jajka z pieczarkami i czosnkiem niedźwiedzim. Teraz właśnie jest sezon na tę aromatyczną roślinę, która ma wszystkie właściwości popularnego czosnku, ale przewyższa go jeśli chodzi zawartość niektórych substancji, na przykład siarki. Siarka pobudza układ(...)będzie bardzo zdrowe wielkanocne danie i dlatego serdecznie Was zapraszam do jego przygotowania. Mam nadzieję, że znajdzie się ono też na Waszym świątecznym stole 😋. Faszerowane jajka z pieczarkami, czosnkiem niedźwiedzim i olejem rzepakowym Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 10 pieczarek 1 cebula kilka listków czosnku niedźwiedziego 1 łyżka majonezu sól pieprz olej rzepakowy
Kulinarne przygody GatityŚledzie z pieczarkami i cebulą to świetna przystawka na co dzień i od święta. Są bardzo prostą i szybką w przygotowaniu przekąską o rewelacyjnym smaku, w sam raz dla amatorów śledzi. Idealnie sprawdzą się podczas świąt lub domowych imprez. składniki na 4 porcje 500 g płatów śledziowych solonych 500 g cebuli 500 g pieczarek 1- 2 łyżki koncentratu(...)delikatnie szklimy pokrojoną cebulę od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i całość starannie mieszamy po czym zdejmujemy z ognia i przekładamy do dużej miski. Oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki bądź w większą kostkę a następnie podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem często mieszając, wszystko smażymy do momentu aż woda powstała z pieczarek odparuje, pod koniec smażenia
Smakowite Daniatakimi prostymi, codziennymi czynnościami? Czas pokaże jak to będzie. Tymczasem dość marudzenia, bo nie po to tu dziś przychodzę. Mam dla Was przepis na doskonały pasztet jaglany z pieczarkami. Szybko się robi i tak samo szybko znika, a to najważniejsze. Ostatnio nie lubię dań przy których trzeba się zbytnio napracować. Wymyślam więc takie receptury przy których się nie zmęczę ;-) Pasztet(...)jaglany z pieczarkami składniki: 1,5 szklanki kaszy jaglanej - suchej 400-500 g pieczarek 1 duża cebula 1 jajko sól, pieprz rozmaryn chilli masło klarowane do smażenia wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pozostawiamy do wystudzenia. Pieczarki kroimy na plasterki, cebule siekamy w kostkę. Pieczarki podsmażamy na maśle klarowanym, po chwili dodajemy cebule
Przysmaki KarolkiOpis: Polędwiczki wieprzowe zapiekane z pieczarkami i mozzarellą to delikatne danie, które zachwyca każde podniebienie. Mozzarella przykrywa pieczarki, pod którymi znajdują się miękkie i soczyste polędwiczki wieprzowe. Najlepiej podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Składniki: 5 plastrów schabu na kotlety 2 łyżki masła 2 łyżki oleju 40 dag pieczarek 1 cebula 1 serek topiony Bazylia Sól, pieprz, chili 20 dag mozzarelli(...)Sposób przygotowania: Pieczarki obieramy i kroimy na połówki oraz cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie do tego dodajemy pieczarki. Cały czas całość mieszamy i smażymy na dużym ogniu. Pieczarki powinny się delikatnie usmażyć. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneWigilii, by skosztować pierogów z kapustą i grzybami. A co mam zrobić, gdy apetyt na pierogi jest silniejszy ode mnie? Oczywiście inną, uboższą wersję pierogów - czyli z kapustą i pieczarkami. Nie oszukujmy się, nie smakują tak jak te wigilijne, ale przecież nie oznacza to, że są gorsze. Po prostu smakują inaczej:) Pokochaliśmy je od pierwszego kęsa! Jeśli macie swoją kiszoną(...)żeby jak najlepiej wykorzystać każdą minutę w kuchni. Ja zaczynam od opłukania i obsmażenia kapusty. Póki kapusta się dusi, przygotowuję resztę składników nadzienia: obieram i kroję cebulę i pieczarki, a następnie je przesmażam. Kapusta wciąż się dusi (moja potrzebowała trochę ponad godziny). Ja w tym czasie zagniatam ciasto i odstawiam go, by odpoczęło. O, chyba i kapusta już gotowa
Obiad gotowyKolejna szybka i prosta zapiekanka z 4 składników – kurczak, makaron, pieczarki i papryka. Gdy brak pomysłu na obiad lub kolację. Idealnie nadaje się na drugi dzień do pracy. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 4 – 6 Składniki: 400 g fileta z kurczaka 200 g makaronu 250 g pieczarek 2 łyżeczki przyprawy(...)jajka 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i podsmażyć na łyżce oliwy przez 10 minut. Pieczarki pokroić w ćwiartki, paprykę w kostkę, dodać do mięsa i smażyć pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie
KuchniaWeDwoje.plBanalnie prosty w przygotowaniu i pyszny makaron z porem, kurczakiem i pieczarkami w kremowym sosie z dodatkiem płatków chilli. Idealny pomysł na szybki i sycący obiad. Przepis na makaron z porem, kurczakiem i pieczarkami: Składniki Ilość porcji: 2 Makaron – 150 g Mięso z piersi kurczaka – 200 g Pieczarki – 100 g Śmietanka 30% – 100 ml 1 średni(...)szklanki bulionu 2 ząbki czosnku Płatki chilli Oliwa z oliwek Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente. Pieczarki myjemy i kroimy, pora oczyszczamy i kroimy w plastry. Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy według uznania, smażymy na oliwie z oliwek i odstawiamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, dodajemy posiekany czosnek
ale PysznieGulasz z łopatki z pieczarkami Gulasz , to zazwyczaj trafiony obiad , rzadko kiedy , ktoś marudzi . Gulasz z łopatki , niczym nie różni się od innych , poza tym ,że mięso jest delikatniejsze , szybciej się dopieka , a pieczarki i przyprawy robią swoje Oj robią ..niebo w gębie , szczególnie z ziemniaczkami lub kaszą ..pychota . Bezproblemowa , jednogarnkowa potrawa , która przygotowana wcześniej , tylko zyska na smaku(...)powstaje bez zagęszczania mąką , jest pyszny i aromatyczny . Składniki na 4 osoby ; 0,5 kg łopatki wieprzowej bez kości – najzdrowiej , odtłuszczonej 8-10 pieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1/2 korzenia pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku mniej niż 1/2 łyżeczki majeranku mniej niż 1/2 łyżeczki suszonego cząbru 20 ml śmietany kremówki 30 % ( lub innej , słodkiej ale gęstej
Ogrodnik w podróżySzybki przegląd lodówki, kilka prostych składników, 25 minut i pyszny, gorący i sycący obiad ląduje na stole. To jest dosłowny ‘comfort food’ – mocny smak, minimum wysiłku, maksimum efektu. Spróbujecie? Pieczarki oczyszczamy wilgotną ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Grzybów nie myjemy, nie lubią moczenia, chłoną wodę zachowując się jak gąbka – przez to rozcieńczają swój smak. Oczyszczone pieczarki pozbawiamy nóżek, kroimy grzyby(...)prostu „do wypłynięcia”. Ściągamy gotowe kluski z ognia, odcedzamy dokładnie na sicie, odstawiamy. W dużym szerokim rondlu mocno rozgrzewamy klarowane masło –3 łyżki. Na gorący tłuszcz wrzucamy pieczarki i mieszamy, żeby równo otoczyły się w tłuszczu. Smażymy grzyby na dosyć wysokim ogniu, żeby nie pozwolić im puścić wody – mają się usmażyć, skarmelizować i zezłocić, nie udusić. Mieszamy i smażymy
Karo in the KitchenBezmięsne danie, które zachwyci każdego. Makaron, pieczarki i groszek idealnie łączą się z delikatnym sosem. Koniecznie musicie spróbować! Jeżeli nie macie makaronu typu gnocchi, to możecie zastąpić go muszelkami. SKŁADNIKI 1 duża cebula 360 g pieczarek 450 g mrożonego zielonego groszku 80 g masła 200 g śmietany 30% 50 g żółtego sera 300 g makaronu gnocchi (można zastąpić muszelkami) sól(...)świeżo mielony pieprz WYKONANIE Groszek odmrozić. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę lub piórka. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i chwilę smażyć. Następnie dodać pieczarki i smażyć na średnim ogniu około 5 minut. W międzyczasie zagotować wodę, lekko osolić i wrzucić groszek. Gotować go nieco krócej niż podaje opakowanie
Passions hobbies lifeSkładniki: 1 kg piersi z indyka 20 g masła sok z ½ cytryny 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki ostrej papryki Farsz: 300 g pieczarek 100 g sera żółtego ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka soli 1 łyżeczka (15 g) masła Sos serowy: 100 g sera żółtego 400 ml mleka 25 g masła 1 ½ łyżki mąki pszennej(...)łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka soli Dodatkowo: sznurek wędliniarski rękaw do pieczenia Przygotowanie: Farsz: Cebulkę podsmażyć na maśle, dodać pieczarki starte na grubych oczkach i dusić przez 20 minut pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i smażyć do czasu, aż cała woda odparuje (około 10 minut). Gdy farsz wystygnie dodać starty ser żółty
KuchniaWeDwoje.pl