pieczarki - 22435 przepisów (strona:132/1496)

Niedzielny obiad w stylu świątecznym z niemieckim winem 127

mogę tak jeść całą zimę, bo uwielbiam wigilijne smaki. Fot.: www.czteryfajery.pl Zupa krem z grzybów Składniki na 4 porcje zupy grzybowej: włoszczyzna 40 g suszonych grzybów pół kilo oczyszczonych pieczarek – zostawiamy kilka kilka kapeluszy do dekoracji pół kilo podgrzybków – mogą być mrożone 2 łyżki masła łyżka cukru 2 ząbki czosnku posiekane puszka ciecierzycy odsączona z zalewy 2 twarde(...)Olej do głębokiego smażenia Sól, pieprz, cukier kropla oliwy do dekoracji Przepis na krem z grzybów z dekoracją ze smażonego pora Gotujemy bulion grzybowy z włoszczyzny i suszonych grzybów . Pieczarki kroimy w plasterki (zostawiając kilka ładnych kapeluszy pieczarek do dekoracji), podgrzybki rozmrażamy i dokładnie płuczemy z piachu. Główki pieczarek, które mamy pozostawione do dekoracji smażymy na patelni na złoty kolor

Ugotowane pozamiatane
Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami 129

Cześć! Nieodłącznym daniem podczas świąt Bożego Narodzenia są łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami duszone  na swojskim oleju rzepakowym. Zamiast pieczarek można oczywiście jak najbardziej dodać grzyby. Jednak z racji, że na moim świątecznym stole jest kapusta z grzybami, kulebiak z kapustą i grzybami albo nawet grzybki w barszczyku czerwonym, do łazanek dodaję pieczarki. Robię je zawsze kiedy tylko(...)kuchni mam swojski olej rzepakowy. On nadaje dużo smaku potrawie. Składniki: * 400 g makaronu łazanki  * 500 g kapusty kiszonej * 400 g pieczarek * 1 duża cebula * 1/5 szklanki oleju rzepakowego * sól, pieprz czarny Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju rzepakowym. Następnie dodałam pokrojone pieczarki i zarumieniłam. Kapustę kiszoną odcisnęłam z nadmiaru soku

Pieprzyć z Fantazją
Pęczotto z dynią i pieczarkami 131

kremowe od masła – jak dla mnie idealne i obowiązkowe do przyrządzenia w jesienny dzień. Składniki (na 2-3 porcje): 200g kaszy pęczak 400g dyni piżmowej 250g średniej wielkości pieczarek 1 duża cebula 1 duże jabłko 3 ząbki czosnku 3 łyżki masła 200ml bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku pół łyżeczki świeżych listków tymianku lub 1/3 łyżeczki suszonego(...)dente. Odcedzamy i raz przelewamy wodą. Odstawiamy do odcieknięcia.   W międzyczasie możemy przygotować warzywa – dynię myjemy, obieramy i kroimy w centymetrową kostkę. Cebulę siekamy na drobno. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.   Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, a gdy zacznie się pienić, wrzucamy na nie cebulę i podsmażamy przez 3 minuty. Następnie, dodajemy pieczarki i wszystko razem

Smaczna Strona
Makaron z sosem pieczarkowym 124

przepisie makaron soba, ale spokojnie można zastąpić go Waszym ulubionym rodzajem makaronu.  MAKARON Z KREMOWYM SOSEM PIECZARKOWYM Czas przygotowania 20 minut Makaron soba około 100 g pieczarek Ćwierć czerwonej cebuli 2-3 łyżki serka naturalnego Pieprz, sól Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu Pieczarki umyć i oczyścić Pokroić w cienkie plasterki Cebulę posiekać drobno Na odrobinie oleju zeszklić cebulę(...)chwili dodać pokrojone pieczarki, podlać odrobiną wody i dusić około 10 minut pod przykryciem Jeśli pieczarki wypuściły dużo wody zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar (lub odlać jeśli bardzo nam się spieszy ;p ) Do serka dodać 2-3 łyżki wody z pieczarek dla zahartowania i uniknięcia zważenia się serka Dodać go do pieczarek, przyprawić pieprzem i solą Do sosu dodać makaron

HealthyCreations
Danie na elegancką kolację, czyli schab w sosie pieczarkowym 94

naprawdę szybko. Najwięcej czasu zajmuje duszenie mięsa na patelni, ale na to nie wymaga od nas wysiłku. Już niedługo na blogu pojawi się kolejny przepis na mięso z pieczarkami (będzie to najbardziej popularne mięso, czyli kurczak). Schab w sosie pieczarkowym Składniki na 3 porcje: 400-500 g schabu ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu 2 łyżki oleju rzepakowego(...)szklanki wrzącej wody (700 ml) 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 6 ziarenek pieprzu czarnego 1 duża cebula (170 g) 5 dużych pieczarek (250 g) 2 łyżki masła (30 g) 1 łyżka mąki pszennej (10-12 g) 3 łyżki zimnej wody (45 g) 2 łyżki śmietany 18% g) Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry

KulinarneImpresje.pl
Tarta z kurczakiem, pieczarkami w sosie śmietanowo – ziołowym 226

Zapraszam na tartę, którą z kurczakiem oraz pieczarkami przygotowałam, i na bazie sosu śmietanowo - ziołowego zapiekałam.  Sos gotowy ze śmietanką, serem połączyłam i fajnie przyprawami doprawiłam.  Tarta wyszła niebanalnie, smakowała oryginalnie. Składniki   na formę o średnicy 30 cm: ciasto:  1 00 g masła, 250 g mąki, 1 jajo, 1 łyżeczka soli, 0pcjonalnie 1-2 łyżki(...)wody, ponadto: 1 opakowanie Pomysł na…Kurczaka w sosie śmietanowo – ziołowym Winiary, 0,5 kg filetu z kurczaka, 300 g świeżych pieczarek, 2 średnie cebule, 2 łyżki masła klarowanego,, 250 ml śmietanki 30 %, 2 jajka, ½ łyżeczki garam masala, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, szczypta cukru, 1 łyżka kapary

Moniki Smakołyki
Dorsz smażony w curry 103

dorsza bałtyckiego ze skórką, świeże lub mrożone • sól i opcjonalnie - biały pieprz • 3 łyżki mąki pszennej • 1 czubata łyżeczka przyprawy curry w proszku • masło klarowane do smażenia Ziemniaki i pieczarki z pieca • 4 ziemniaki • 200 g pieczarek • sól i pieprz • 1/2 łyżeczki suszonego oregano • 1 łyżka oliwy extra vergine oraz • sos pomidorowy • bazylia Przygotowanie : Ryba: Jeśli używamy mrożonych filetów, należy(...)przez około 1,5 minuty. Usmażoną rybę odkładać na ręczniki papierowe. Powtórzyć z resztą ryby, uprzednio wycierając ostrożnie patelnię ręcznikiem papierowym i dając nowy tłuszcz do smażenia. Ziemniaki i pieczarki z pieca: Piekarnik nagrzać do 240 stopni C. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę (do czasu pieczenia trzymać w zimnej wodzie aby nie ściemniały). Pieczarki oczyścić szczoteczką i pokroić

KUCHNIA POLSKA
Pieczarki smażone do obiadu 213

Dziś aromatyczne pieczarki do obiadu, najczęściej podaję je do wszelakiego pieczonego czy smażonego kurczaka, kotletów z drobiu, mięs wieprzowych, wołowych, mielonych z indyka, rolad czy placków z ziemniaków. Wtedy traktuję je jako gulasz, dodaję surówkę z kapusty kiszonej lub colesław. PIECZARKI smażone smakują także z rozmaitymi kaszami, ryżem czy makaronem w wersji wege lub z dodatkiem mięsa, np. mielonego(...)posiekanej piersi z kurczaka. Gotowe podaję z posiekaną natką lub koprem i posypuje tartym parmezanem. PYCHA! Składniki: 250 g pieczarek, u mnie umyte z lekko ściętymi ogonkami 1 mała czerwona papryka 1 cebulka opcja: roztarty ząbek czosnku pół łyżeczki posiekanej drobniutko ostrej papryczki łyżka masła klarowanego, opcja olej vegeta natur, pieprz, oregano, lubczyk, słodka papryka do podania: natka, koper, tarty

Zasmakuj Kuchni
Jego Wysokość Mielony, czyli jak zrobić wyjątkowego kotleta. 229

międzyczasie już mi się odechciało tych kotletów, ale że trzeba zużyć co w lodówce powstały takie oto  mielone: Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowina), 10 pieczarek (mogą być zwiędłe trochę), 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 2 kopiaste łyżki czerwonych papryczek jalapeno ze słoika (możecie dać chilli albo inne, ale tak, żeby było dość ostro) 1 jajko(...)sól i pieprz bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: To jest naprawdę super proste. Zaczynamy od pieczarek i cebuli, siekamy je dość drobno i przesmażamy na odrobinie oleju, w trakcie smażenia solimy i pieprzmy. Polecam przesmażać pieczarki przed dodaniem ich do innych potrwa np pizzy.  Dzięki wysokiej temperaturze pieczarki wydobywają cały swój aromat, a smak jest fajnie podkręcony

Ale Pyszka!
Naleśniki z kapustą i pieczarkami 165

oczywiście temat zakazanych kompozycji, czyli nie jadamy naleśników z serem, ani też nie pakujemy do nich kurczaka...      Dziś propozycja czegoś neutralnego, czyli naleśniki z kapustą i pieczarkami. Podobnie możemy serwować pierogi, czy krokiety z podobnym farszem. Tym razem naleśniki z pieczarkami... :) Składniki na farsz: 0,5-0,6 kg pieczarek 2 kg kiszonej kapusty 3 cebule tłuszcz(...)smażenia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Pieczarki obieramy i drobniutko kroimy, następnie podsmażamy na patelni. Gdy pieczarki będą już prawie gotowe dorzucamy drobno pokrojoną cebulkę i dusimy do miękkości. Kapustę kiszoną gotujemy, następnie po ugotowaniu odcedzamy i odciskamy z niej wodę. Jeśli kapusta jest długa to kroimy ją nożem i dorzucamy do pieczarek. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kurczak w kremowym sosie pieczarkowo-szpinakowym 354

skąpane jest w kremowym czosnkowo-szpinakowo-pieczarkowym sosie, który świetnie sprawdza się do makaronu – tak lubię go najbardziej. Składniki (na 2-3 porcje): 2 filety z kurczaka 500g pieczarek – obranych i pokrojonych w plasterki – ja użyłam małych pieczarek i pokroiłam je w ćwiartki 3 garście świeżego szpinaku baby 200ml śmietanki kremówki 150g sera żółtego 3 ząbki czosnku(...)smażymy na złocisty kolor z obu stron. Po upieczeniu ściągamy kurczaka z patelni.   Na patelnię po smażeniu kurczaka dodajemy łyżkę masła, rozpuszczamy. Gdy zacznie się pienić, dodajemy pieczarki i smażymy je na złocisty kolor, od czasu do czasu mieszając. Na koniec smażenia pieczarek, dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek oraz natkę pietruszki i smażymy, mieszając, jeszcze przez minutę

Smaczna Strona
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 249

Zobaczcie jak szybko i w bardzo prosty sposób możecie urozmaicić Wasze śniadanie i kolację. Pasta jajeczna ze szczypiorkiem to idealna alternatywa, która zastąpi nam wędlinę jedzoną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułeczki z pieczarkami 245

Bułeczki z pieczarkami to zawsze dobry wybór. Będą doskonałe na kolację, ale też fajnie sprawdzą się, gdy zabierzecie je ze sobą np na piknik:) Tylko jedna uwaga – najlepsze są tego samego dnia! Na początku miałam napisać, że najbardziej smakowały mi na ciepło. Podałam je razem z barszczykiem i uznałam, że to połączenie wprost stworzone dla siebie. Potem jednak zjadłam(...)drożdży suszonych 100 g masła 250 ml mleka 1 jajko + 1 jajo do posmarowania bułeczek 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 500 g pieczarek 1 duża cebula około 80-100 g tartej mozzarelli sól, pieprz oregano Masło przekładamy do garnuszka, wlewamy mniej więcej połowę mleka i stawiamy na palniku włączonym na małą moc – roztapiamy masło. Następnie garnuszek zdejmujemy

Smaki Na Talerzu
Sos pieczarkowy – pieczarki w śmietanie 270

pieczarkowy ze śmietaną, jeżeli użyjemy mniej śmietany otrzymamy pieczarki w śmietanie :) 1 duża cebula, 3 łyżki masła, 1 płaska łyżka siekanego tymianku, 500 g pieczarek, 1 żółtko, 500 ml śmietany 18%, sól, cukier, sok z cytryny, Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Poddusić na maśle dodając szczyptę soli i cukru. Cebulę przełożyć do miseczki, na patelnię(...)włożyć połowę pieczarek i podsmażyć na dużym ogniu, przełożyć do cebuli. Następnie podsmażyć drugą część pieczarek. Przełożyć wszystko na patelnię, dodać tymianek i dusić na małym ogniu. Śmietanę wymieszać z żółtkiem, dodać do niej trochę gorących pieczarek. Wlać śmietanę na patelnię, wymieszać i podgrzać. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Sos pieczarkowy podałam do sznycli z jajek

królestwo garów