pieczarki - 22435 przepisów (strona:158/1496)

Bogracz inaczej - z pieczarkami i makaronem + filmik 30351

dziś proponuję rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe - bogracz , ale trochę inaczej, z pieczarkami i makaronem. W sam raz na chłodną jesień. Serdecznie polecam :-) Do przepisu dołączony został filmik -> na końcu posta. W związku z tym, że w dzisiejszych czasach bez trudu można kupić makaron bezglutenowy , także dzięki temu danie może być odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej. * * * Składniki (proporcje(...)wielki gar): 500 g mięsa 1 cebula 2 papryki 500 g pieczarek 3 ząbki czosnku 150 g makaronu typu drobne kolanka 1 litr wody 1 puszka pomidorów 500 ml passaty pomidorowej oliwa 1 łyżka masła sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, słodka papryka, wędzona słodka papryka Wykonanie: 1. Pieczarki obieramy, myjemy i siekamy. 2. Cebulę kroimy w kosteczkę. 3. 3 ząbki

Kawa z mlekiem
Ryż z pieczarkami duszonymi w białym winie 83

Ryż jaśminowy, pieczarki duszone w białym winie, wszystko doprawione czerwonym pieprzem i natką pietruszki. Na koniec podane z kwaśną śmietaną. 2-3 porcje: 100 g ryżu jaśminowego 6 dużych pieczarek sok z połowy cytryny łyżka masła klarowanego łyżka oliwy szczypta soli łyżeczka czerwonego pieprzu pół pęczka natki pietruszki 100 ml białego wytrawnego wina 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Ryż gotujemy(...)sypko. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Podsmażamy pieczarki, a gdy zaczną puszczać wodę, solimy je. Zalewamy winem i na małym ogniu dusimy do miękkości. Doprawiamy pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Dodajemy ryż i mieszamy. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany. Smacznego :) Artykuł Ryż z pieczarkami duszonymi w białym winie

Mienta blog
Krokiety z kapustą i pieczarkami 123

Jesień rządzi się swoimi prawami. I pogodą również. Na naszym stole też już jesiennie. Zajadamy gorące zupy, treściwe zapiekanki. Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami jak najbardziej pasują do tej jesienno-zimowej kuchni. Na Wigilię będą pysznie smakować z barszczem, a teraz sprawdzą się jako smakowita kolacja albo lunch do pracy. Wyróżnia je dodatek mąki pełnoziarnistej, dzięki czemu są zdrowsze(...)Polecam;)  Krokiety z kapustą i pieczarkami Składniki (na ok 15 sztuk): naleśniki: 3 duże jajka 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej 2/3 szklanki mąki (np. typ 500) 400ml mleka 100 ml wody 1 łyżka oleju nadzienie: 0,5 kg kiszonej kapusty 500g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka majeranku pieprz 2 łyżki oleju panierka: 1szklanka bułki tartej 2 jajka olej

Obiad gotowy
SAŁATKA PIECZARKOWA 152

Jarska sałatka z gotowanych pieczarek z dodatkiem jajek na twardo, tartego sera żółtego i szczypiorku, podana z sosem majonezowo-jogurtowym. To bardzo popularna sałatka w moim domu, która pojawia się na każdych świętach i uroczystościach. Tylko 4 główne składniki + sos! Szybka i prosta w przygotowaniu. Smakuje fantastycznie, choć trzeba mieć na uwadze, że nie należy ona do dietetycznych... P.S. Można(...)także przygotować w wersji na krakersach ➨  przepis Składniki: 800 g pieczarek 4 jajka 150 g sera żółtego w kostce 2 pęczki szczypiorku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki musztardy sok z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki obieramy, myjemy i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 20 minut i odcedzamy. Studzimy. Zimne pieczarki kroimy w drobną kostkę

Kuchnia MagdaLeny
SAŁATKA PIECZARKOWA 152

Jarska sałatka z gotowanych pieczarek z dodatkiem jajek na twardo, tartego sera żółtego i szczypiorku, podana z sosem majonezowo-jogurtowym. To bardzo popularna sałatka w moim domu, która pojawia się na każdych świętach i uroczystościach. Tylko 4 główne składniki + sos! Szybka i prosta w przygotowaniu. Smakuje fantastycznie, choć trzeba mieć na uwadze, że nie należy ona do dietetycznych... P.S. Można(...)także przygotować w wersji na krakersach ➨  przepis Składniki: 800 g pieczarek 4 jajka 150 g sera żółtego w kostce 2 pęczki szczypiorku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki musztardy sok z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki obieramy, myjemy i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 20 minut i odcedzamy. Studzimy. Zimne pieczarki kroimy w drobną kostkę

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak z pieczarkami w pomidorach 110

Kurczak z pieczarkami duszony w sosie pomidorowym - nic wyszukanego, po prostu domowe, pyszne danie. Sprawdzi się zarówno do makaronu jak też ziemniaków, ryżu czy kaszy. Dobrze się mrozi więc można zrobić na zapas. Kurczak z pieczarkami w pomidorach Czas przygotowania:  45 minut, czas pieczenia: 30 minut Składniki: podudzia z kurczaka ok 10 sztuk 400 g pieczarek 2 cebule(...)szklanki białego wina 1 szklanka rosołku 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki octu balsamicznego sól,pieprz do smaku do podania: makaron, ryż, kasza Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka, pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Kurczaka umyć i osuszyć, posolić i popieprzyć z każdej strony. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę, smażyć 10 minut mieszając i następnie dodać pieczarki

Smaczny zeszyt
Gulasz z szynki z porem i pieczarkami 116

Smaczna propozycja obiadowa – gulasz z szynki wieprzowej, z dodatkiem pora i pieczarek. Podałam go razem z czeskimi knedlikami oraz konserwowym ogórkiem. około 1 kg szynki wieprzowej 3 małe pory 250-300 g pieczarek 1 puszka pomidorków 1 szkl. (250 ml) bulionu 1-2 ząbki czosnku 1 listek laurowy 2 ziela angielskie 1-2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki sól(...)pieprz Pory kroimy na plasterki. Pieczarki kroimy na półplasterki. Mięso kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy pory i smażymy, aż do ich lekkiego zeszklenia. Następnie dodajemy pieczarki. Smażymy. Pod koniec oprószamy solą. Podsmażone składniki zestawiamy z palnika. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy mięso. Smażymy je dosyć długo, co jakiś czas mieszając

Smaki Na Talerzu
Krupnik z grzybami 94

Jedna z ulubionych zup w mojej rodzinie. Krupnik mogłabym podawać i jeść codziennie. Dziś z dodatkiem suszonych grzybów i aromatycznych pieczarek. Na wywarze mięsno-warzywnym. Pyszna, treściwa zupa, którą podaję o każdej porze roku. Jeśli nie macie suszonych grzybów możecie z nich zrezygnować dodając jedynie pieczarki. Moje dziecko zjada zupę z apetytem, gdy ją podaję Córce wyławiam grzyby, zostaje(...)grzybami SKŁADNIKI: 520 g podudzi z kurczaka (4 sztuki) włoszczyzna: kawałek pora (jasna część), 1 cebula, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek kapusty włoskiej (opcja), pęczek natki, 1/4 selera 4 pieczarki 5 łyżek kaszy jęczmiennej, perłowej, średniej 3 suszone grzyby uprzednio namoczone 15 minut w niewielkiej ilości wody, potem posiekane na kawałki (wodę z moczenia także możecie dodać do zupy

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanki z pieczarkami! Przygotuj w domu najlepszy polski fast food 61

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Zapiekanki z pieczarkami i żółtym serem kochają wszyscy – dorośli i dzieci. Ta polska alternatywa ♥   dla zagranicznych fastfoodów nie straciła nic ze swojego uroku. W domu zapiekanki można przygotować dosłownie w 20 minut. Podstawą(...)pysznego dania są dobre, świeże składniki i serce Składniki: 1 mały chleb tostowy lub pół dużego 25 dag pieczarek 15 dag żółtego sera Oliwa z oliwek Ketchup lub inne dodatki według uznania Porcja na 10 zapiekanek Pieczarki (kapelusze) obrać ze skórki i poszatkować w cienkie plasterki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kanapki ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej

Gotujemy i jemy
Wtorek: Risotto z groszkiem i pieczarkami 94

Wystarczy trochę ryżu, pieczarek, groszek, żeby zrobić proste i eleganckie danie. Risotto z groszkiem takie właśnie jest. Czas : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Jeśli chodzi o risotto to jedna rzecz jest bardzo ważna – ryż. Z ziaren typu basmati, najbardziej dostępnych w Polsce, risotto nie zrobicie, a w każdym razie nie będzie to danie zasługujące na takie(...)rozgotowanie i zawiera więcej skrobi. W Polsce niestety dostępny głównie w internecie. Przepis inspirowany cooking.nytimes.com Składniki: 1/2 szklanki ryżu arborio 1 szklanka zielonego groszku mrożonego 1 mała szalotka Kilka pieczarek 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 3 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub wody 4 łyżki masła 4 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki tymianku Sól i pieprz

Niedzielny kucharz
Pieczarki – obierać czy myć? 97

Pieczarki – obierać czy myć? A może szorować? Oto jest pytanie! Pieczarki to jedne z naszych ulubionych grzybów, które na szczęście dostępne są przez cały rok. By zachowały swoje walory należy je odpowiednio przygotować do obróbki. Na co należy The post Pieczarki – obierać czy myć? appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Łazanki z kiszoną kapusta i pieczarkami 175

Łazanki z kiszoną kapusta i pieczarkami Łazanki z kiszoną kapusta i pieczarkami Składniki: 500 g dowolnego makaronu (ja użyłam gwiazdki) 400 g kiszonej kapusty z marchewką (jeżeli mamy kapustę bez marchewki, to można dodać jedną mała marchewkę starta na tarce o grubych oczkach) ziele angielskie, liście laurowe (można jeszcze dodać jałowiec, mielony kminek) ½ kg pieczarek 2 łyżki masła 1 cebula(...)kiełbasy śląskie 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kiszoną kapustę, należy ugotować w niewielkiej ilości wody z przyprawami. Ugotowaną kapustę odcedzić i posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w małe plasterki, podsmażyć na maśle. Osobno obsmażyć drobno pokrojoną cebule aby była szklista. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą

Pomysłowa kuchnia
Kapusta pekińska z pieczarkami na gorąco + film 93

Kapusta pekińska z pieczarkami na gorąco to idealny dodatek do obiadu, świetnie komponuje się z kotletami mielonymi, rybą lub kotletem schabowym, dobrze sprawdzi się również jako samodzielne danie. Jest to pyszna, delikatna, bardzo prosta i szybka w przygotowaniu propozycja.     składniki na 3 porcje mała główka kapusty pekińskiej 300 g pieczarek 2 cebule olej do smażenia czarny pieprz sól(...)przepis Obraną cebulę drobno siekamy. Oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki. Umytą kapustę szatkujemy. W garnku z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu rumienimy cebulę od czasu do czasu mieszając, do cebuli dodajemy pieczarki i wszystko chwilę podsmażamy. Następnie wrzucamy poszatkowaną kapustę, całość zalewamy szklanką zimnej wody, mieszamy i dusimy kilka minut aż kapusta zmięknie. Pod koniec duszenia wszystko doprawiamy do smaku solą

Smakowite Dania
Letni obiad – młode ziemniaki z roszponką, jajkiem, boczkiem i pieczarkami 99

która sprawdzi się świetnie podczas cieplejszych dni. Smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zdecydowanie polecam. ok. 1 kg małych, młodych ziemniaków 4 jajka 250 g małych pieczarek 200 g boczku (u mnie surowy, w cienkich plastrach) około 1/2 szkl. bulionu garść lub dwie roszponki 1 łyżka białego octu winnego olej/masło sol, pieprz Wyszorowane ziemniaki gotujemy(...)rozpadać). Odcedzamy. Większe ziemniaki kroimy na pół lub na ćwiartki. Małe pozostawiamy w całości. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na połówki lub na ćwiartki. Oczyszczone pieczarki kroimy na plasterki/półplasterki. Boczek kroimy na paseczki. Na rozgrzanej patelni wysmażamy boczek. Zdejmujemy z patelni, odkładamy na bok. Na tłuszczu, jaki wytopił się z boczku, podsmażamy przez chwilę ziemniaki

Smaki Na Talerzu
Swojski garnek z młodą kapustą i klopsikami 104

Swojski garnek Smakowite i sycące danie jednogarnkowe z klopsikami, młodą kapustą, pieczarkami i ziemniaczkami. Świetny pomysł na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny!     Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego ok 10 dkg pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła 1 marchew 4-5 ziemniaków 1/2 główki młodej kapusty 1 jajko 1/2 szklanki mąki – do obtoczenia klopsików przyprawy(...)dużej patelni, na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, podsmażamy klopsiki z każdej strony na rumiany kolor. Po podsmażeniu mięso zdejmujemy z patelni *** *** Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki z drobno posiekaną cebulą. Gdy pieczarki zrumienią się zdejmujemy je z patelni *** *** Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, marchew obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła

Blog z Apetytem