dysponuję. Robione było na szybko podczas rodzinnego spotkania. Na szybko było również spisane do zeszytu, pewnie z jakiegoś bloga kulinarnego. Niestety zapomniałam zaznaczyć sobie z jakiego:( Jeśli jesteście fanami pieczarek, to myślę, że takie koszyczki powinny Wam zasmakować. 1 op. ciasta francuskiego 1 cebula 8-10 dużych pieczarek 1 małe jajko 3 łyżki mascarpone 2-3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany(...)łyżeczki suszonego tymianku szczypta mielonej słodkiej papryki sól, pieprz masło Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę. Po chwili dorzucamy pieczarki. Smażymy na rumiano. Pod koniec doprawiamy je szczyptą mielonej papryki oraz solą i pieprzem. Studzimy. Do przestudzonych pieczarek dodajemy mascarpone, kwaśną śmietanę oraz jajko. Doprawiamy mielonym tymiankiem i w razie potrzeby
Smaki Na Talerzumanny 2 jajka 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka majeranku pół łyżeczki papryki wędzonej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Składniki na sos: 1 kg pieczarek 4 średnie cebule – ok. 500g 3 małe czerwone papryki – ok. 500g 3 duże ogórki kiszone – ok. 230g 3 puszki pomidorów w kawałkach (każda puszka o masie netto(...)ręcznikach papierowych. Z podanych wyżej ilości mięsa wyszło mi 80 małych klopsików. Cebule obrać, pokroić w piórka. Papryki umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w kosteczkę. Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł: Pieczarki – obierać czy myć? ), pokroić w plasterki. Ogórki kiszone pokroić w kosteczkę. Przygotować dużą i głęboką patelnię (może być wok). Rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę
Kulinarne PrzebojeIdealny na śniadanie - omlet z cebulą i pieczarkami. Składniki (dla 1 osoby): 1 niewielka cebula 50 g pieczarek 1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego rafinowanego 2 jajka sól pieprz Wykonanie: Przygotowujemy patelnię o średnicy około 23 cm i pokrywkę. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na drobne plasterki. Jajka wbijamy do szklanki, solimy oraz pieprzymy i roztrzepujemy widelcem. Cebulę solimy(...)podsmażamy na tłuszczu. Do podsmażonej cebuli dokładamy pieczarki, które pieprzymy, solimy i podsmażamy. N a pieczarki wlewamy jajka. Rozprowadzamy je równomiernie na patelni. Patelnię przykrywamy i podsmażamy, aż omlet się zetnie. Trwa to około 4 minuty. Omleta nie trzymamy na patelni dłużej, ponieważ zrobi się suchy. Patelnia nie może być również za gorąca, bo omlet przypali się, zanim
Smak mojego domugórze musaka polana jest sosem beszamelowym i posypana żółtym serem. Całość trafia do piekarnika. Kiedy robię musakę zawsze sięgam po sprawdzoną selekcję warzyw. Zwykle wybieram marchew, pieczarki, ziemniaki i cebulę. Wiem, iż dużo osób decyduje się również na dodanie cukinii. Z jakiegoś powodu smak cukinii tutaj mi nie pasuje więc ja osobiście po nią nie sięgam. Jak wspomniałam podstawą musaki(...)czerwonego wina wytrawnego (np. Merlot) 80 dkg pomidorów w puszce (krojone w kostkę) Pozostałe składniki: 1/2 łyżeczka soli 1 łyżka oleju słonecznikowego 80 dkg ziemniaków 50 dkg pieczarek Sos beszamel: 2 łyżki masła 1 pełna łyżka mąki pszennej 300 ml mleka 4 łyżki sera Gouda + dodatkowe 3 łyżki do posypania musaki Dodatkowo: kwaśna śmietana do serwowania. Jak przygotować musakę . Bakłażan
mecooksudało się naprawdę świetnie – wykorzystałam placki tortilli i zrobiłam tort przekładany farszem do krokietów. Oczywiście zamiast placków tortilli możecie użyć naleśników. Tort a'la krokiety z kapustą i pieczarkami Via Gusto Uwielbiam smak krokietów, jednak ich przygotowanie jest czasochłonne, dlatego rzadko je robię. Postanowiłam lekko poeksperymentować, aby stworzyć ich szybszą wersję. Uważam, że udało się naprawdę świetnie – wykorzystałam(...)porcje Czas przygotowania: 1,5 godziny Czas pieczenia/gotowania: 35 minut Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki 1,2 kg świeżej kapusty (1 mała kapusta) 150 g pieczarek 1 duża cebula (lub 2 małe) 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju (lub innego tłuszczu do smażenia) przyprawy i zioła: 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki papryki mielonej
Via Gustonazwy po francusku oznacza wołowinę natomiast część druga pochodzi od nazwiska rosyjskiego generała. Strogonow Oryginalnie strogonow to polędwica smażona i podawana z sosem. Jako dodatki używane są do niej pieczarki, cebula czy ogórki kiszone. Całość podbita jest mąka oraz przecierem pomidorowym. Mój przepis na strogonowa jest nieco bardziej rozbudowany, gdyż poza podstawowymi składnikami sięgnełam również po inne dodatki(...)polędwicy wołowej 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 2 średniej wielkości cebule 3 duże marchewki 3 średniej wielkości papryki czerwone 5 kiełbasek frankfurterek 50 dkg pieczarek 4 średniej wielkości ogórki kiszone 2 płaskie łyżki soli 1/2 łyżeczka pieprzu 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3 liście laurowe 2 płaskie łyżki przecieru pomidorowego 2,5 litra wody Jak przygotować strogonowa
mecookstortowe w domu... Wystarczy parę zwykłych składników, aby w kilka chwil wyczarować niebanalny obiad, który zadziwi Twoich domowników. Tym razem u mnie prosty i szybki do wykonania farsz... z pieczarek i cebuli oraz dodatkiem sosu sojowego. W 30 minut obiad był gotowy! W sam raz do czerwonego barszczu... Składniki: 1 kg pieczarek 2-3 cebule 1-2 łyżki sosu sojowego(...)łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 3-4 wafle kwadratowe (tortowe) 2 jajka 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i również kroimy w kostkę. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi oraz sosem sojowym i smażymy
Kuchnia MagdaLenyziemniakami i dodatkiem kaszy jęczmiennej. Wersji zupy pieczarkowej jest bardzo dużo i długo szukałam swojej ulubionej. Najlepszą okazała się ta najprostsza, zaledwie z kilku składników i dużą ilością pieczarek oraz bez dużej ilości śmietany. Zupka jest rewelacyjna! - mocno pieczarkowa, o intensywnym smaku i aromacie. Dodatek ziemniaków oraz kaszy jęczmiennej sprawia, że jest również treściwa. Gdy mamy gotowy bulion jej wykonanie(...)zajmuje niecałe 30 minut. Dzięki temu, że pieczarki są dostępne przez cały rok to można się taką zupką rozkoszować o każdej porze roku 😉 Składniki: ok. 700-800 g pieczarek 1 cebula 5 ziemniaków 2 litry bulionu 2 łyżki kaszy jęczmiennej 1/4 szklanki śmietany 30% sól, pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju rzepakowego Wykonanie: Cebulę
Kuchnia MagdaLenysuszonymi grzybkami, kusząco pachnie i przyciąga domowników. Mięso cieniutko rozbijamy, doprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu i suszonego oregano, podsmażamy, a na koniec gotujemy w bulionie do miękkości. . Pieczarki podsmażamy z cebulką i dodajemy do sosu pod koniec gotowania. Dzięki temu, całość zawsze wychodzi rewelacyjnie. Bitki są mięciutkie i aromatyczne, pieczarki pozostają sprężyste, a sos aksamitnie kremowy. Idealnie smakuje(...)listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego 2 łyżki oleju 500 ml (2 szklanki) bulionu lub wody 1/2 szklanki suszonych grzybów 30 g masła 1 cebula 250 g pieczarek 2 łyżki soku z cytryny 1/4 szklanki brandy 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki śmietany 30% 1 łyżeczka mąki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki DO PODANIA: puree z ziemniaków wymieszane
cool and mintyUwielbiam ciasto francuskie, bo można z niego wyczarować słodkie jak i wytrawne pyszności. Dziś zrobiłam małe koperty na dwa sposoby, jedne z pieczarkami a drugie z salami. Wyszły pyszne, polecam. Składniki: 2 ciasta francuskie salami 300 g pieczarek 250 g żółtego sera 1 cebula 2 jajka sól, pieprz Wykonanie: Ciasto rozwinąć, pokroić(...)kwadraty. Pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić pieczarki, podsmażyć na złoty kolor. Następnie dodać cebulę, całość smażyć aż cebula będzie miękka, wystudzić. Ser zetrzeć na tarce. Do wystudzonych pieczarek dodać połowę startego sera, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Na kwadraciki ciasta francuskiego nakładamy farsz pieczarkowy, zlepiamy
magiczna kuchnia KasiKrokiety z kapustą i pieczarkami to danie, które może posłużyć jako smaczna przystawka, pożywny codzienny obiad czy nawet potrawa na Wigilijnym stole. Bardzo smaczne, delikatne ciasto na krokiety razem z przepysznym farszem tworzą idealne połączenie smaków któremu naprawdę nie sposób się oprzeć. Krokiety ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Składniki: (ok. 12 dużych lub 20 małych krokietów) farsz: nieduża główka(...)kapusty (ok. 1 kg) ok. 400 g pieczarek 3 nieduże cebule masło do smażenia (ok. 50 g) sól, pieprz ciasto n a naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka szczypta soli Krokiety ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Sposób
Słodka StronaZwykłą smażoną wątróbkę z kurczaka można fajnie urozmaicić, dodając do niej pieczarki. Te dwa składniki świetnie do siebie pasują, a odrobina piwa znakomicie podkreśli wszystkie aromaty. Składniki: 600 granów wątróbki drobiowej, 400 gramów pieczarek, dwie duże cebule, sól, pieprz, majeranek, pół szklanki jasnego piwa, olej do smażenia. Zrób tak : na patelni przesmaż pieczarki pokrojone w plasterki i posiekaną cebulę, przełóż(...)półmisek i odstaw. Na tej samej patelni usmaż wątróbkę. Gdy zrobi się rumiana, dodaj cebulę z pieczarkami, dopraw majerankiem, wlej piwo i duś wszystko około 10 min. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Szybki i pyszny obiad gotowy. Do wątróbki świetnie pasują ogórki małosolne i kasza gryczana. Artykuł Wątróbka smażona z pieczarkami podlana piwem [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna Polska
Kulinarna Polskasmacznie?”. Większość przepisów Gordona to są smakowe hity, ale jakoś soczewica z grzybami do mnie nie przemawiała. A ponieważ miałam akurat świeże filety z łososia oraz pieczarki , postanowiłam, że spróbuję i zainspiruję się tym przepisem. Niestety nie miałam ani pieczarek Portobello, ani ciemnozielonej francuskiej soczewicy du Puy (która zachowuje swój kształt po ugotowaniu) więc użyłam naszych małych, białych pieczarek(...)soczewica rozpadła się po ugotowaniu i danie nie wyglądało tak okazale jak z soczewicą Puy, ale wyszło bardzo smacznie. Szczególnie ważny jest dressing, który częściowo dodawany jest do podsmażanych pieczarek, wymieszanych z ugotowaną soczewicą oraz usmażenie łososia tak, aby pozostał soczysty i wilgotny w środku. The post Łosoś z soczewicą i pieczarkami appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaProsta, szybka i rustykalna do granic wytrawna tarta z nieśmiertelnym trio – pieczarkami, serem i cebulą. Jej bazą jest kruche ciasto bez dodatku masła – zamiast niego równie dobrze sprawdza się włoska oliwa. Bez problemu zrobicie ją w godzinę – prawie drugie tyle zajmie pieczenie, ale warto poczekać! CIASTO KRUCHE NA OLIWIE Wybierzcie jak najlepszą oliwę jaką uda się Wam dostać(...)minimum godzinę. To ciasto możecie spokojnie przygotować sobie z wyprzedzeniem – jak każde kruche ciasto można je bez problemu zamrozić, albo przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. NADZIENIE Pieczarki oczyszczamy zwilżonym papierowym ręcznikiem. Kroimy grzyby na półplasterki, na grubość ok. 4mm, nie za drobno. Cebule obieramy i grubo kroimy w kostkę. Cheddar kruszymy do miseczki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę
Karo in the KitchenPrzepis na zapiekaną cukinię z mozzarellą, pomidorami i pieczarkami Cukinia jest jednym z najchętniej uprawianych warzyw w naszym kraju. Ceniona za lekkostrawność i dużą zawartość związków odżywczych. Idealnie nadaje się jako składnik sałatek, czy też ciast. Można ją jeść także smażoną w formie talarków obtoczonych bułką tartą oraz zapiekać faszerowaną. Poniżej przepis na smaczne i bardzo szybkie danie, czyli(...)cukinia faszerowana pomidorem, serem mozzarella i pieczarkami. Składniki (1 porcja - jak na zdjęciu): - 1 średniej wielkości cukinia, - opakowanie sera mozzarella, - 1 pomidor - 6 dużych pieczarek Przygotowanie : 1. Cukinię umyć, następnie obrać ze skórki, przekroić na pół i wybrać miąższ ze środka łyżeczką zostawiając brzegi około 2 cm. 2. Pieczarki obrać i pokroić, po czym gotować około 10 minut
Kuchenne innowacje