górze musaka polana jest sosem beszamelowym i posypana żółtym serem. Całość trafia do piekarnika. Kiedy robię musakę zawsze sięgam po sprawdzoną selekcję warzyw. Zwykle wybieram marchew, pieczarki, ziemniaki i cebulę. Wiem, iż dużo osób decyduje się również na dodanie cukinii. Z jakiegoś powodu smak cukinii tutaj mi nie pasuje więc ja osobiście po nią nie sięgam. Jak wspomniałam podstawą musaki(...)czerwonego wina wytrawnego (np. Merlot) 80 dkg pomidorów w puszce (krojone w kostkę) Pozostałe składniki: 1/2 łyżeczka soli 1 łyżka oleju słonecznikowego 80 dkg ziemniaków 50 dkg pieczarek Sos beszamel: 2 łyżki masła 1 pełna łyżka mąki pszennej 300 ml mleka 4 łyżki sera Gouda + dodatkowe 3 łyżki do posypania musaki Dodatkowo: kwaśna śmietana do serwowania. Jak przygotować musakę . Bakłażan
mecooksudało się naprawdę świetnie – wykorzystałam placki tortilli i zrobiłam tort przekładany farszem do krokietów. Oczywiście zamiast placków tortilli możecie użyć naleśników. Tort a'la krokiety z kapustą i pieczarkami Via Gusto Uwielbiam smak krokietów, jednak ich przygotowanie jest czasochłonne, dlatego rzadko je robię. Postanowiłam lekko poeksperymentować, aby stworzyć ich szybszą wersję. Uważam, że udało się naprawdę świetnie – wykorzystałam(...)porcje Czas przygotowania: 1,5 godziny Czas pieczenia/gotowania: 35 minut Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki 1,2 kg świeżej kapusty (1 mała kapusta) 150 g pieczarek 1 duża cebula (lub 2 małe) 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju (lub innego tłuszczu do smażenia) przyprawy i zioła: 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki papryki mielonej
Via Gustonazwy po francusku oznacza wołowinę natomiast część druga pochodzi od nazwiska rosyjskiego generała. Strogonow Oryginalnie strogonow to polędwica smażona i podawana z sosem. Jako dodatki używane są do niej pieczarki, cebula czy ogórki kiszone. Całość podbita jest mąka oraz przecierem pomidorowym. Mój przepis na strogonowa jest nieco bardziej rozbudowany, gdyż poza podstawowymi składnikami sięgnełam również po inne dodatki(...)polędwicy wołowej 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 2 średniej wielkości cebule 3 duże marchewki 3 średniej wielkości papryki czerwone 5 kiełbasek frankfurterek 50 dkg pieczarek 4 średniej wielkości ogórki kiszone 2 płaskie łyżki soli 1/2 łyżeczka pieprzu 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3 liście laurowe 2 płaskie łyżki przecieru pomidorowego 2,5 litra wody Jak przygotować strogonowa
mecookstortowe w domu... Wystarczy parę zwykłych składników, aby w kilka chwil wyczarować niebanalny obiad, który zadziwi Twoich domowników. Tym razem u mnie prosty i szybki do wykonania farsz... z pieczarek i cebuli oraz dodatkiem sosu sojowego. W 30 minut obiad był gotowy! W sam raz do czerwonego barszczu... Składniki: 1 kg pieczarek 2-3 cebule 1-2 łyżki sosu sojowego(...)łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 3-4 wafle kwadratowe (tortowe) 2 jajka 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i również kroimy w kostkę. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi oraz sosem sojowym i smażymy
Kuchnia MagdaLenyziemniakami i dodatkiem kaszy jęczmiennej. Wersji zupy pieczarkowej jest bardzo dużo i długo szukałam swojej ulubionej. Najlepszą okazała się ta najprostsza, zaledwie z kilku składników i dużą ilością pieczarek oraz bez dużej ilości śmietany. Zupka jest rewelacyjna! - mocno pieczarkowa, o intensywnym smaku i aromacie. Dodatek ziemniaków oraz kaszy jęczmiennej sprawia, że jest również treściwa. Gdy mamy gotowy bulion jej wykonanie(...)zajmuje niecałe 30 minut. Dzięki temu, że pieczarki są dostępne przez cały rok to można się taką zupką rozkoszować o każdej porze roku 😉 Składniki: ok. 700-800 g pieczarek 1 cebula 5 ziemniaków 2 litry bulionu 2 łyżki kaszy jęczmiennej 1/4 szklanki śmietany 30% sól, pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju rzepakowego Wykonanie: Cebulę
Kuchnia MagdaLenysuszonymi grzybkami, kusząco pachnie i przyciąga domowników. Mięso cieniutko rozbijamy, doprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu i suszonego oregano, podsmażamy, a na koniec gotujemy w bulionie do miękkości. . Pieczarki podsmażamy z cebulką i dodajemy do sosu pod koniec gotowania. Dzięki temu, całość zawsze wychodzi rewelacyjnie. Bitki są mięciutkie i aromatyczne, pieczarki pozostają sprężyste, a sos aksamitnie kremowy. Idealnie smakuje(...)listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego 2 łyżki oleju 500 ml (2 szklanki) bulionu lub wody 1/2 szklanki suszonych grzybów 30 g masła 1 cebula 250 g pieczarek 2 łyżki soku z cytryny 1/4 szklanki brandy 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki śmietany 30% 1 łyżeczka mąki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki DO PODANIA: puree z ziemniaków wymieszane
cool and mintyUwielbiam ciasto francuskie, bo można z niego wyczarować słodkie jak i wytrawne pyszności. Dziś zrobiłam małe koperty na dwa sposoby, jedne z pieczarkami a drugie z salami. Wyszły pyszne, polecam. Składniki: 2 ciasta francuskie salami 300 g pieczarek 250 g żółtego sera 1 cebula 2 jajka sól, pieprz Wykonanie: Ciasto rozwinąć, pokroić(...)kwadraty. Pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić pieczarki, podsmażyć na złoty kolor. Następnie dodać cebulę, całość smażyć aż cebula będzie miękka, wystudzić. Ser zetrzeć na tarce. Do wystudzonych pieczarek dodać połowę startego sera, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Na kwadraciki ciasta francuskiego nakładamy farsz pieczarkowy, zlepiamy
magiczna kuchnia KasiKrokiety z kapustą i pieczarkami to danie, które może posłużyć jako smaczna przystawka, pożywny codzienny obiad czy nawet potrawa na Wigilijnym stole. Bardzo smaczne, delikatne ciasto na krokiety razem z przepysznym farszem tworzą idealne połączenie smaków któremu naprawdę nie sposób się oprzeć. Krokiety ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Składniki: (ok. 12 dużych lub 20 małych krokietów) farsz: nieduża główka(...)kapusty (ok. 1 kg) ok. 400 g pieczarek 3 nieduże cebule masło do smażenia (ok. 50 g) sól, pieprz ciasto n a naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka szczypta soli Krokiety ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Sposób
Słodka StronaZwykłą smażoną wątróbkę z kurczaka można fajnie urozmaicić, dodając do niej pieczarki. Te dwa składniki świetnie do siebie pasują, a odrobina piwa znakomicie podkreśli wszystkie aromaty. Składniki: 600 granów wątróbki drobiowej, 400 gramów pieczarek, dwie duże cebule, sól, pieprz, majeranek, pół szklanki jasnego piwa, olej do smażenia. Zrób tak : na patelni przesmaż pieczarki pokrojone w plasterki i posiekaną cebulę, przełóż(...)półmisek i odstaw. Na tej samej patelni usmaż wątróbkę. Gdy zrobi się rumiana, dodaj cebulę z pieczarkami, dopraw majerankiem, wlej piwo i duś wszystko około 10 min. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Szybki i pyszny obiad gotowy. Do wątróbki świetnie pasują ogórki małosolne i kasza gryczana. Artykuł Wątróbka smażona z pieczarkami podlana piwem [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna Polska
Kulinarna Polskasmacznie?”. Większość przepisów Gordona to są smakowe hity, ale jakoś soczewica z grzybami do mnie nie przemawiała. A ponieważ miałam akurat świeże filety z łososia oraz pieczarki , postanowiłam, że spróbuję i zainspiruję się tym przepisem. Niestety nie miałam ani pieczarek Portobello, ani ciemnozielonej francuskiej soczewicy du Puy (która zachowuje swój kształt po ugotowaniu) więc użyłam naszych małych, białych pieczarek(...)soczewica rozpadła się po ugotowaniu i danie nie wyglądało tak okazale jak z soczewicą Puy, ale wyszło bardzo smacznie. Szczególnie ważny jest dressing, który częściowo dodawany jest do podsmażanych pieczarek, wymieszanych z ugotowaną soczewicą oraz usmażenie łososia tak, aby pozostał soczysty i wilgotny w środku. The post Łosoś z soczewicą i pieczarkami appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaProsta, szybka i rustykalna do granic wytrawna tarta z nieśmiertelnym trio – pieczarkami, serem i cebulą. Jej bazą jest kruche ciasto bez dodatku masła – zamiast niego równie dobrze sprawdza się włoska oliwa. Bez problemu zrobicie ją w godzinę – prawie drugie tyle zajmie pieczenie, ale warto poczekać! CIASTO KRUCHE NA OLIWIE Wybierzcie jak najlepszą oliwę jaką uda się Wam dostać(...)minimum godzinę. To ciasto możecie spokojnie przygotować sobie z wyprzedzeniem – jak każde kruche ciasto można je bez problemu zamrozić, albo przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. NADZIENIE Pieczarki oczyszczamy zwilżonym papierowym ręcznikiem. Kroimy grzyby na półplasterki, na grubość ok. 4mm, nie za drobno. Cebule obieramy i grubo kroimy w kostkę. Cheddar kruszymy do miseczki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę
Karo in the KitchenPrzepis na zapiekaną cukinię z mozzarellą, pomidorami i pieczarkami Cukinia jest jednym z najchętniej uprawianych warzyw w naszym kraju. Ceniona za lekkostrawność i dużą zawartość związków odżywczych. Idealnie nadaje się jako składnik sałatek, czy też ciast. Można ją jeść także smażoną w formie talarków obtoczonych bułką tartą oraz zapiekać faszerowaną. Poniżej przepis na smaczne i bardzo szybkie danie, czyli(...)cukinia faszerowana pomidorem, serem mozzarella i pieczarkami. Składniki (1 porcja - jak na zdjęciu): - 1 średniej wielkości cukinia, - opakowanie sera mozzarella, - 1 pomidor - 6 dużych pieczarek Przygotowanie : 1. Cukinię umyć, następnie obrać ze skórki, przekroić na pół i wybrać miąższ ze środka łyżeczką zostawiając brzegi około 2 cm. 2. Pieczarki obrać i pokroić, po czym gotować około 10 minut
Kuchenne innowacjeZupa pieczarkowa. Przepis krok po kroku Składniki: 1,7 l wywaru drobiowego 3 małe marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula 2 łyżki masła 400 g pieczarek 2 ziemniaki 125 ml śmietanki 18% 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Przygotowanie: Do wywaru dodaj pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę i seler. Gotuj na małym ogniu(...)około 15, aż warzywa zmiękną. W tym czasie na maśle, podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy się delikatnie zrumieni, dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki. Smaż aż cała woda odparuje, a pieczarki się zrumienią. Dodaj podsmażoną cebulę i pieczarki do wywaru. Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj
kuron.com.plminut! A do tego pyszny, pożywny i zdrowy. Danie jest nieco w stylu azjatyckim - użyłam makaronu gryczanego soba, do tego oczywiście łosoś i szpinak. Dla urozmaicenia jeszcze pieczarki i ser feta, który dodaje wyrazistego smaku. Taki obiad naprawdę robi się błyskawicznie - makaron wrzuca się do wrzącej wody, a w tym czasie można podsmażyć cebulę, szpinak i pieczarki. Na koniec dodajemy(...)prosto i bardzo smacznie :) Składniki (2 porcje): 80 g makaronu gryczanego Soba 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 150 g łososia atlantyckiego wędzonego na gorąco 1/2 opakowania sera feta 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pieprz Wykonanie: Makaron wrzucić do wrzącej wody, lekko posolonej wody i gotować przez około 5 minut. Fetę pokroić w drobną kostkę, a łososia
Healthy food explorergdzie na huśtawce/leżance czeka już na mnie książka. I jak już dawno nie było w sobotę, na śniadanie nie było placuszków tylko omlet. W lodówce spora dawka pieczarek, które uwielbiam i śniadanie gotowe. Dodatkowo jeszcze kawałek sera pleśniowego, zwykłego, naturalnego. Uwielbiam takie poranki jak się okazuje i może będę korzystała częściej z pomocy Babć :) Składniki: mała cebula(...)pieczarki 2 jaja sól i pieprz do smaku Przygotowanie: cebulę kroimy w prążki i podsmażamy na patelni pieczarki kroimy w pół i w paski i dodajemy do cebuli - podsmażamy tak aby pieczarki zmiękły jaja rozbić do osobnej miseczki i dokładnie wymieszać - doprawić do smaku masę jajeczną wylać na pieczarki i cebulę i czekać - na małym ogniu - jak jaja na bokach
Gotowanie z pasją