papryka czerwona 1 marchew 2 łodygi szczypior 10 pomidor koktajlowy 0,5 mały ogórek 10 szt. pieczarki 1 żółtko 1 łyżeczka czarny sezam olej do smażenia sól chilli Wykonanie: Zrobić marynatę z 0,5 łyżeczki imbiru, 1 ząbka posiekanego czosnku, sosu sojowego, sosu chilli, przyprawy do dań Kucharek, szczypty pieprzu i oliwy. Wszystkie składniki wymieszać i włożyć do marynaty pokrojonego
Kulinarny karnet ChristopheraNie ma osoby, która nie zna tego włoskiego dania. Pizza, rozpowszechniona praktycznie na całym świecie, jest również niezwykle popularna w Polsce i wzbogaca menu niejednego domu
Słodka Stronasoli himalajskiej lub morskiej - 460ml ciepłej wody (nie gorącej) - 6 łyżek oliwy z oliwek (lub zwykłego oleju) Dodatkowo: - świeże lub suszone oregano - tarta mozarella do posypania - ulubione dodatki: szynka, pieczarki, salami, papryka, ser pleśniowy itp. Drożdże rozkruszyć w kubeczku, dolać ok.50ml wody i łyżkę mąki, odstawić na kilka minut aż ruszy. W dużej misie umieścić resztę składników. Dodać do nich(...)folii spożywczej by nie wysychały. Każdą kulę rozdusić rękoma lub wałkiem i utworzyć spód do pizzy. Na każdy spód wykładamy 2-3 łyżki sosu pomidorowego, na nim układamy swoje ulubione dodatki, np.sery, szynka, salami,pieczarki,papryka, cebula,ananas,itp.itd. Wierzch posypujemy serem i lekko oregano. Brzegi pizzy można posmarować oliwą, wówczas będą bardziej chrupiące. Pizze wkładamy do nagrzanego
Smaczne Zdrowełyżce oleju na ładny brązowy kolor. Przełożyć do żaroodpornego naczynia zalać winem (wcześniej zdeglasowanym na patelni) , dodać podsmażony boczek, pieczarki, cebulę pokrojoną w piórka i dusić ok 40 min w 160 st C. Na końcu do sosu dodać śmietanę, włożyć mięso jeszcze na ok 10 min do pieca i gotowe.. smacznego
Gaździnka warzybędę do niej wracać. Składniki: 200 g piersi z kurczaka mała cebula 1/2 czerwonej papryki papryczka chili (ilość według uznania) 6 pieczarek 5 łyżek kukurydzy z puszki 200 ml mleczka kokosowego 1 i 1/2 bulionu warzywnego 3 łyżki sosu sojowego (lub rybnego) sok z połowy limonki curry sól przyprawa Kotanyi zioła tajskie oliwa (do podsmażenia) makaron ryżowy świeża kolendra(...)oliwie. Dodać obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Dusić przez chwilę. Następnie pokrojoną w kostkę paprykę i papryczkę chili. Do warzyw dodać przyprawionego kurczaka i smażyć przez ok. 5 minut. Po tym czasie wlać gorący bulion i zagotować. Na koniec dodać kukurydzę, mleczko kokosowe, sok z limonki. Doprawić sosem sojowym, curry i ewentualnie solą. Podawać z makaronem ryżowym
zadanie-gotowanieSkładniki: 6 szt. naleśników tradycyjnych ( z tego przepisu ) 6 małych kiełbasek z szynki 3 oczyszczone i posiekane pieczarki mała puszka kukurydzy (140 g netto), może być z fasolką ser żółty (ulubiony) starty na tarce jarzynowej sos pomidorowy Wykonanie: Naleśniki posmarowałam 1 łyżką przecieru pomidorowego. Na środek każdego naleśnika układałam po jednej kiełbasce, po łyżeczce kukurydzy
Kuchnia u KrysiMiękka, aromatyczna i bardzo delikatna polędwiczka wieprzowa w sosie cebulowo-pieczarkowym. Idealnie komponuje się z rozmarynem i suszoną bazylią. Danie obiadowe warte wypróbowania. Składniki: 1 sztuka polędwicy wieprzowej (około 500 g) 100 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz kolorowy ostry (mielony) 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki oliwa z oliwek lub olej(...)Pieczarki umyć i pokroić w dosyć grube plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać odrobinę oleju i na samym początku przesmażyć cebulę. Gdy będzie szklista – dodać pieczarki. Posolić, popieprzyć i gotować na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, przełożyć je na talerz, a do tego samego garnka dodać przyprawioną polędwicę (w całości). Przesmażyć z dwóch stron
Ugotowaćszklanki letniej przegotowanej wody 2 łyżki oliwy 3-4 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru dodatki: sos pomidorowy do pizzy ( z tego przepisu ) 20o g sera (najlepiej mozzarelli) 1 żółta papryka 1 cebula 3 pieczarki 4-5 plastry salami Przygotowanie: Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy suche drożdże, sól, cukier oraz olej. Mieszamy dodając wodę. Zagniatamy ciasto(...)dłoni na duży placek, przekładamy na formę do pizzy wysypaną mąką i dociskamy palcami rozciągając na całą powierzchnię formy. Wierzch ciast smarujemy po całej powierzchni grubą warstwą sosu pomidorowego, posypujemy startym serem, a następnie resztą pokrojonych składników. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni (według Tomka 220, ja piekłam swoją w 180 i też się dobrze upiekła, wszystko
Bon appetit mon amieżyczę, jutro zapraszam na recenzję bardzo ciekawej książki i konkurs, gdzie będzie można właśnie książki wygrać :-))) Składniki: 1/2 dużego słoika pieczarek marynowanych lub mały słoiczek 1/2 słoika papryki marynowanej 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 cebulki dymki z zieloną częścią 5 jajek M sól pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Pieczarki
kruche babeczkiCiasto na pizzę to połowa (jak nie więcej) sukcesu na idealną pizzę. Według mnie najlepsze ciasto na pizzę to lekko chrupiąca skorupka z delikatnym, puszystym i
Słodka Stronaprzepis na smażone kulki mięsne ) na wykorzystanie mięsnych (ugotowanych lub upieczonych) pozostałości po obiedzie, czyli paszteciki z dodatkiem smażonych pieczarek w cieście francuskim. Szybka, prosta i smaczna przekąska, która wyjątkowo dobrze komponuje się z sosem (polecam bbq ), może być również potraktowana jako dodatek- tradycyjnie- do barszczu czerwonego lub jako danie obiadowe- z duuużą porcją surówki :) Polecam! * ugotowane/upieczone
Kraina Miodem Płynącałyżka czerwonej papryki ostrej i słodkiej 1 łyżeczka czosnku suszonego Sól pieprz do smaku Dodatkowo 6 pieczarek 1 cebula 3 ogórki kiszone 15 dag sera żółtego Olej rzepakowy do smażenia Sól pieprz do smaku 3 łyżki ketchupu 1 łyżka majonezu Ulubiony sos PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników przygotowujemy naleśniki. Odstawiamy na bok. Następnie przygotowujemy mięso. Udka z kurczaka(...)dodajemy cebulkę,mieszamy i dusimy dalej. Do podduszonych pieczarek dodaję mięso,ogórki ,ketchup i majonez.mieszam. Na środek naleśników nakładam porcję farszu,posypuję serem a następnie zawijam według uznania. Każdy naleśniki posypuję serem żółtym i wkładam do piekarnika na ok 3 minuty w 200 stopniach by ser się roztopił. podaje z sosem tzatziki lub czosnkowym
Gotowanie PatkiWędzona makrela (ok.250g) (fajną cenę na wędzoną makrele znajdziecie TUTAJ) Woreczek ugotowanego brązowego ryżu Puszka krojonych pomidorów Marchewka Cebula 5 pieczarek 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku Oliwa rzepakowa do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka sosu sojowego, ½ łyżeczki cukru, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, 3 liście laurowe Dużą patelnie z oliwą stawiamy(...)dużych oczkach. Do zarumienionej cebuli dodajemy dwa ząbki czosnku, chwilkę obsmażamy i wrzucamy marchewkę. Pieczarki myjemy i trzemy na tarce, również na dużych oczkach. Po 5 minutach dorzucamy do marchewki i mieszamy. Chwilę czekamy i dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy łyżeczką sosu sojowego, cukrem oraz solą i pieprzem. Podlewamy odrobiną ciepłej wody, mieszamy i dusimy pod przykryciem
Kolizje Smakówżółtego 15 dag marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,3 szklanki oleju 50 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 200 ml soku pomidorowo-warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki bulionu warzywnego sól pieprz słodka papryka oregano zioła prowansalskie Sos beszamelowy: 8 dag masła 8 dag mąki 1 litr mleka sól pieprz utarta gałka muszkatułowa Drobno posiekaną cebulę, rozgnieciony(...)czosnek, startą marchewkę, pokrojone pieczarki podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone, sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bulion. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Wszystko gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Na koniec dodajemy przyprawy ziołowe. W rondlu roztapiamy masło, oprószamy mąką i mieszamy drewnianą łyżką. Chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy rondek z ognia, wlewamy zimne mleko i ponownie na małym ogniu mieszamy
Salonik smakówdwóch osób (lub jednej wygłodniałej :P): 6 kotlecików sojowych 1/2 papryki czerwonej 1 pomidor 5 szt. pieczarek 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy: 1 kostka warzywna 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka oregano Sól, pieprz Zagęszczacz: 10 łyżek zimnej wody 1 łyżka mąki pszennej Przepis: Oliwę rozgrzewamy(...)kostkę. Gdy cebula już się zarumieni dorzucamy do niej pieczarki, pomidora i paprykę. W tym czasie kotleciki wkładamy do głębokiego talerza, w którym mamy wrzątek z rozpuszczoną kostką warzywną. Trzymamy je w wodzie ok. 5 minut. Następnie wyciągamy kroimy w kostkę i dorzucamy do warzyw na patelni. Dodajemy sos sojowy, ostrą i słodką paprykę, sól i pieprz. Bulion
Emcia Pichci