pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:144/369)

zrazy z karkówki... 187

łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku zrazy gotowałam wieczorem, rano zebrałam tłuszcz z sosu = porcje mało tłustej karkówki rozbić tłuczkiem na duże plastry, boczek wędzony, cebule, paprykę, pieczarki, ogórek kiszony pokroić na kawałki każdą rozbitą porcję karkówki posmarować musztardą, nałożyć nadzienie i ciasno zawijać zrazy, pospinać wykałaczkami na gorącym smalcu zrumienić(...)jeśli zostały i kucharka, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, do smaku na koniec dać pieprz, przyprawę w płynie rano z garnka zebrałam tłuszcz łyżką i sos jest mało tłusty, zrazy podałam z kaszą gryczaną i buraczkami,smakują również zimne do pieczywa a sos można zamrozić i będzie później np. do kopytek, makaronu.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczone warzywa z sosem do grilla, obiadu 168

warzywa. Warzywa pieczone z sosem, nie wymagają dużego nakładu pracy a ich smak miło zaskakuje. Sprawdzą się jako dodatek do mięs. Ponieważ można modyfikować ich skład, można dodać do nich podgotowane wcześniej ziemniaki i zupełnie pominąć je w czasie przygotowywania obiadu, a jedynie podać do obiadu taki miks warzywny. Ja wykorzystałam w tym zestawieniu paprykę, pieczarki, cebulę i cukinię(...)majonez, lub wymieszajcie proporcje pół na pół. Drukuj Pieczone warzywa z sosem do grilla, obiadu window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Sos 4 łyżki greckiego jogurtu szczypta ziół prowansalskich 1 ząbki czosnku sól, pieprz Warzywa 1 średnia cukinia 6 pieczarek 1 papryka żółta 1 cebula pół papryki czerwonej 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku sól, pieprz, oregano Wykonanie Warzywa myjemy

Mieszam w Garnku
Młode ziemniaki z dodatkami :) 143

kotlecikami z jajek i pieczarek (4 osoby) Składniki: 6 jajek tarta bułka zmieszana z otrębami żytnimi do panierowania 5 dużych pieczarek łyżka pokrojonego szczypioru duża cebula łyżka tartego żółtego sera oliwa z oliwek pieprz, zioła prowansalskie Sos: 1 opakowanie passaty 2 łyżki kukurydzy 1 mała cebula 2 łyżki oliwy z oliwek oregano, bazylia, pieprz Przygotowanie sosu: Cebulę zeszklić na rozgrzanej(...)twardo, ostudzić i razem z pieczarkami oraz cebulą zemleć w maszynce lub posiekać w drobną kostkę. Dodać żółty ser, szczypiorek, wbić 1 jajko, przyprawić do smaku, dodać bułkę tartą, aby uzyskać ścisłą konsystencję kotletów. Masę dobrze wyrobić, formować kotleciki i obtoczyć w bułce zmieszanej z otrębami. Smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Polać sosem. Podawać z młodymi ziemniaczkami

vegetanie
Zapiekanka rybna 219

chętniej odkrywam jej smak w połączeniu z Warzywami. Ostatnim hitem była w panko w pikantnym sosie . Tym razem proponuję Wam wersję znacznie łagodniejsza. Zainspirowałam się przepisem z bloga Moje Walijskie Pichcenie . Składniki na 3 porcje: 570g fileta z ryby (dowolnego, u mnie mintaj) 200g pieczarek 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1 mała zielona papryka 200g śmietany 18% sól(...)pieprzem cytrynowym i odstawić do lodówki na około godzinę.  W tym czasie należy przygotować sos, którym   zostanie zalana ryba. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, po chwili dodać pokrojone w kosteczkę papryki, a na końcu pokrojone w paseczki pieczarki. Posolić i popieprzyć, smażyć do miękkości warzyw. Na koniec dodać śmietanę oraz posypać posiekanym koperkiem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem

Fabryka pomysłów
Gulasz na piwie 221

jasnego piwa 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka 1 mały seler 200 g pieczarek 0,5 puszki groszku przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu   Mięso umyć i pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju aż delikatnie zbrązowieje. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posolić(...)Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w niedużą kostkę, z kolei pieczarki w półplasterki. Wrzucić na patelnię i dusić kolejne 15 minut. Po tym czasie dorzucić groszek i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Jeśli dużo płynu wyparowało dolać trochę wody. Sos zagęścić rozrobioną w gorącym sosie mąką i doprawić. Podawać na ciepło np. z kaszą gryczaną, kuskusem

Simply Food
Spaghetti z sosem parówkowym 180

troszkę innym wydaniu niż klasyka zakłada. Mój mąż zjadł i poprosił o dokładkę, więc śmiem twierdzić, że warte jest uwagi. Spaghetti z sosem parówkowym SKŁADNIKI: 1 cebula 4 parówki 1/2 papryki czerwonej 4-5 pieczarki oliwa 4 łyżki pomidorów krojonych 1/3 natki pietruszki sól i pieprz do smaku 25 dag makaronu spaghetti durum  PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy i kroimy(...)szklimy, następnie dodajemy parówki i podsmażamy. Po 3-4 minutach dodajemy pieczarki i paprykę, a następnie pomidory. Dodajemy natkę pietruszki - mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem - gotujemy razem 5 minut.  Makron gotujemy 8 minut w lekko osolonej wodzie - odcedzamy.  Na talerze nakładamy makaron, a następnie sos - podajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bitki ze schabu w sosie pieczarkowym 169

Bitki schabowe to łatwe danie na leniwy weekend lub do zabrania na obiad do pracy - odgrzane są równie smaczne. Połączyłam je z sosem pieczarkowym - delikatnie, smacznie, klasycznie:). 500 g schabu 500 g pieczarek  2 cebule  2 marchewki 1/2 selera 1 pęczek koperku 2 łyżki śmietany 2. łyżki mąki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej(...)Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w kostkę. Seler i marchew ścieramy na małych oczkach tarki. Koperek siekamy. Schab kroimy w plastry, każdy z nich kroimy na pół. 2. Roztłukujemy, posypujemy z dwóch stron solą, pieprzem, papryką oraz czosnkiem. Podsmażamy na dużym ogniu z dwóch stron, do zarumienienia. Dodajemy warzywa, kiedy puszczą wodę dodajemy koperek, przykrywamy, dusimy przez około 30 minut

Szefowa kuchni
Krokiety z kapustą i pieczarkami. 186

małego selera 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki oliwa z oliwek tymianek, kmin rzymski, pieprz, sos chili, grzybowy sos sojowy Kapustę przepłukujemy jeśli jest zbyt mocno ukiszona. Potem należy ją przesiekać i odstawić. Następnie oczyszczamy pieczarki i kroimy w półplasterki, por kroimy w kostkę, a seler ścieramy na dużych oczkach tarki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek(...)każdej strony. Krokiety są gotowe :) Klasycznie podaje się je z barszczem, ale nie jest to konieczne, a może nie wszyscy lubią barszcz. Możecie podać np. z jakimś fajnym sosem czy nawet z ketchupem. Mogą być dobrym uzupełnieniem na najbliższe święta. Pozdrawiamy i życzymy smacznego

vegetanie
Najlepsze gołąbki w sosie pomidorowo-chrzanowym i kapustą na słodko-kwaśno 152

Witajcie, Dzisiaj chcę Wam polecić przepis na najlepsze gołąbki w sosie pomidorowo-chrzanowym. Po prostu pycha, a przy tym odrobina chrzanu nam nie zaszkodzi, ponieważ wykazuje on silne działanie antywirusowe i bakteriobójcze. Stosuje się go przy przeziębieniu w stanie zapalnym dróg oddechowych. Ponadto wspomaga układ trawienny i wpływa pozytywnie na metabolizm oraz funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Poza tym łagodzi bóle reumatyczne(...)pieczarki oraz kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Wszystko dokładnie wymieszać. Nakładać po 1 – 2 łyżki farszu na jeden liść kapusty i formować gołąbki. Złożyć boki liścia do środka na farsz i zwijać roladki, układać w wysokim naczyniu żaroodpornym. Gotowe gołąbki wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 0 C na 35 minut. Po tym czasie wyjąć i zalać przygotowanym wcześniej sosem

Przepisy Babci
stir fry z fasolką szparagową i kurczakiem 245

fasolkowo. Składniki : 250-300g piersi z kurczaka 300g fasolki szparagowej zielonej lub żółtej 1/2 małej czerwonej papryki 1 mała cebula kilkanaście pieczarek 300-400g makaronu tagliatelle 2 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 limonka sól i pieprz Sposób przyrządzenia : marynata: sos sojowy (2 łyżki), miód (2 łyżki) i sok z połowy limonki dokładnie mieszamy fasolkę szparagową

zobacz ich smak
Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem 358

marynaty: 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki łagodnej  1 łyżeczka papryki ostrej  1 łyżeczka złocistej przyprawy do kurczaka 4 łyżki sosu sojowego  4 łyżki oleju lub oliwy Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem, to pyszna wariacja na temat kotletów drobiowych. Dzięki marynacie mięsko jest delikatne i soczyste, a uzupełnione o pieczarki i ser, daje

Świat Domowej Kuchni
Brokuły w akcji 154

Proponuje połączenie takie jako idealny zamiennik ziemniaków, kluch itp. Zdrowo lekko i smacznie :) Składniki 1/2 brokuła 200-250 g pieczarek 1/2 cukinii 100- 150 g sera bałkańskiego lub feta 2- garści roszponki sól, świeżo mielony pieprz do polania sos sałatkowy z oliwą z oliwek i octem balsamicznym (jak nie mamy kupnego to wystarczy że w słoiku zmieszamy w proporcjach(...)wrzucamy pokrojoną w ćwiartki cukinię, podsmażamy i dorzucamy pokrojone w grube plasterki pieczarki. Całość smażymy aż pieczarki będą gotowe. Na talerzu układamy roszponkę rozkładamy warzywa z patelni i brokuła. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pokruszonym serem i przed podaniem polewamy sosem z oliwy i octu balsamicznego

Piekielna Kuchnia Pati
Zupa Kwaśny kurczak 186

szklanki kwasu z kapusty kiszonej 1 l bulionu drobiowego łyżka masła łyżeczka pasty curry (zielonej) łyżka sosu chili  liść laurowy sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew ,seler ,ziemniaki ,filety z kurczaka kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy ,kroimy na plasterki ,pora w piórka. Warzywa i kurczaka smażymy na maśle około 10 min. Następnie dodajemy

R'n'G Kitchen
Potrawka mięsno- warzywna z makaronem penne 151

skutecznie napełni głodne brzuchy. Polecam, póki są dostępne świeże warzywka.   Składniki: ½kg chudej szynki wieprzowej 300g kiełbasy z szynki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 papryki czerwone 2 małe cukinie 300g pieczarek 2 pomidory 300g makaronu penne lub kokardki 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki sól, pieprz do smaku 3 łyżki oleju(...)odparowania. Wtedy ponownie podlewamy taką samą ilością oraz dwoma łyżeczkami sosu sojowego. Kiełbasę kroimy w kostkę i również smażymy na oleju wraz z pokrojoną w pióra cebulą i posiekanym czosnkiem. Dodajemy do odparowanego mięsa wraz z pokrojonymi w kostkę papryką, cukinią (wcześniej obraną) oraz pieczarkami. Podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem 15 minut. W osobnym naczyniu, w osolonej wodzie

Kuchnia w czekoladzie
Drobiowe szaszłyki 150

Szaszłyki są świetnym daniem kiedy na kolacje przychodzą znajomi. Smaczne, kolorowe i świetnie się prezentują. Pasują do nich różne surówki i sałatki, można do nich podać sosy lub chutney. Kiedy chcemy zrobić coś innego na obiad niż kotlet, to proponuję szaszłyki z ryżem lub pieczywem czosnkowym. Robi się je szybko, nie potrzebne są skomplikowane dodatki. Czas marynowania(...)zostawić na noc w lodówce. Na 6 szaszłyków Potrzebujemy: 2 filety z kurczaka 1 czerwona papryka ( można wykorzystać 2 w różnych kolorach) 250g pieczarek Można wzbogacić szaszłyki o: cukinie, cebule, bakłażana, pomidorki koktajlowe Marynata: olej ryżowy sos sojowy ciemny wędzona papryka chili 1/2 łyżeczki miodu ( jeżeli komuś nie przeszkadza słodkawy smak) zmiażdżony ząbek czosnku S&P Surówka: Rzodkiew biała

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/