paski 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 duże jajko, rozbełtane 1 szklanka zimnej wody gazowanej 1 szklanka mąki 1 łyżka przyprawy pięć smaków olej do smażenia Składniki na sos: 1 szklanka powideł śliwkowych 4 łyżeczki octu ryżowego 1 łyżka cukru trzcinowego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 łyżeczki świeżego imbiru, startego na tarce 1/4 łyżeczki płatków chilli 1 szczypta przyprawy(...)imbir i smaż mieszając, przez około 30 sekund. Dodaj marchewkę i smaż przez 1-2 minuty, następnie dodaj fasolkę, pieczarki i cukinię i smaż, aż warzywa zaczną mięknąć, przez 1 -1 1/2 minuty. Dodaj dymkę i wlej mieszankę z sosem sojowym. Wymieszaj całość i smaż przez kolejne 45 sekund, mieszając. Przełóż na talerze i podawaj wraz z tempurą i sosem
karmelowySkładniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody 2 łyżki oleju 1/2 paczki drożdży świeżych 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli dodatki według uznania wędlina, pieczarki, cebula, oliwki i inne warzywa...) ser żółty Gouda Sposób wykonania: W dużej misce rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj mąkę, olej, sól, cukier i mieszaj łyżką. Dalej wyrabiaj ciasto ręką(...)odrobiną oleju . Dłońmi rozprowadzaj placek tak, żeby zajmował całą formę i był w kształcie koła. Nakłuwaj widelcem cały placek. Placek posmaruj sosem pomidorowym do pizzy - przepis na stronie niniejszego bloga. Następnie nałóż np. kilka plastrów szynki, duszone pieczarki, krążki cebuli . Obsyp całą pizzę startym serem. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza. Piec około 25 minut. Podawać
Przepisy kulinarne babci Antoninyjest dodatkowym plusem tej potrawy. Można bez wyrzutów sumienia ... wziąć dokładkę ... :-) Składniki: 3 cukinie 1 marchewka 2 cebule 3 papryki kolorowe 200g pieczarek 200g fileta z kurczaka lub indyka puszka pomidorów w sosie własnym (pokrojonych) 1 mała metka wędzona łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz słodka i ostra papryka liść laurowy ziele angielskie 2 łyżki oleju Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy
Walijskie Pichceniekaszy jaglanej 300 g mąki pszennej (ok półtora szklanki) pół szklanki mąki ziemniaczanej (ok 100 g) 250 g twarogu 2 jajko sól olej Na sos: ok 350 g świeżych grzybów leśnych (ale mogą być również pieczarki czy boczniaki) duża cebula 180 ml śmietany 30% 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie bardzo miękka. Odstawiamy(...)wrzątek. Gotujemy kilka minut, następnie odcedzamy na sicie. Jeśli mamy pieczarki czy boczniaki, nie trzeba ich obgotowywać. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, podlewamy odrobiną wody i dodajemy grzyby. Dusimy kilka minut, następnie dodajemy śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dusimy jeszcze około 15 minut, aż sos uzyska pożądaną konsystencję
e-PrzepisyKulinarnepełnoziarnista Razem: ok. 120 zł Przyprawy: Tymianek Lubczyk Sól Pieprz Sos piri piri lub ostra papryka Olej sezamowy Sos sojowy Sos rybny Spiżarnia: Olej Oliwa z oliwek Zwykła mąka Majonez (opcjonalnie) łyżka musztardy miodowej 2 łyżki oliwy Parmezan Pieczarki Brukselki (pieczarki i brukselki to produkty, które zostały nam z poprzedniego tygodnia. Nie musicie ich kupować, w tym menu chodzi(...)akurat jest w lodówce) Domowy sos pomidorowy lub przecier pomidorowy Zanim zaczniecie robić zakupy, sprawdźcie co macie w lodówce i spiżarce. W tym menu niektórych menu nie trzeba się sztywno trzymać – chodzi o to by zużyć leftoversy. Pobierz listę zakupów Jak gotowaliśmy W naszej lodówce mieliśmy tym razem pięć pieczarek, które zostały z sobotniego English breakfast, resztkę otwartego cheddara
Niedzielny kucharzsmażenia na gulasz 1 kg mięsa ( w moim przypadku szynka wieprzowa ) 2 cebule 1 czerwona papryka 20 dag pieczarek 1 ząbek czosnku 1 l bulionu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 3-4 łyżki mąki sól, pieprz, sos sojowy olej do smażenia A jak to zrobić: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach(...)Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać mięso i podsmażać do momentu aż się zarumieni, dodając odrobinę sosu sojowego. Całość zalać bulionem z czosnkiem i dusić pół godziny. Dodać pokrojone w grubą kostkę i podsmażone wcześniej pieczarki oraz pokrojoną w cienkie paski surową paprykę, przecier pomidorowy i paprykę w proszku. Całość dusić około 1 godziny. Na koniec
Kuchnia w opałachMoja dzisiejsza inspiracja. Bardzo szybki i apetyczny przepis na kurczaka w sosie serowo - pieczarkowym. Składniki na kurczaka w sosie serowo - pieczarkowym (jedna porcja): filet z kurczaka śmietanka 30% - 80 ml 3 - 4 pieczarki ser Gouda 25 g duża cebula sól pieprz Cebulę pokroić w kostkę. Połowę pokrojonej cebuli smażyć na patelni razem z oczyszczonymi pieczarkami pokrojonymi w paski. Dorzucić osolony
Karola gotujepieczarkami to idealne danie na obiad i ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych.Ta smaczna i niedroga potrawa najlepiej smakuje podana z sosem i surówką. składniki na około 20 kotletów 2 szklanki kaszy gryczanej 20 dag pieczarek pęczek natki pietruszki 1 cebula 1-2 jajka 2 łyżki masła roślinnego olej do smażenia + 1 łyżka do gotowania kaszy + opcjonalnie odrobina oleju
Smakowite Daniawystarczy sama woda 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu worcestershire 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka oregano suszonego FARSZ: 300g mięsa mielonego z kurczaka 1 cebula - mała 2 ząbki czosnku 4 pieczarki - duże 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka bułki tartej 1 jajko(...)odparowania - pieczarki o ponad połowę zmniejszą swoja objętość . Dorzucić do reszty podsmażonych składników. Do miski z mięsem, cebula i pieczarkami dosypać kaszę manną, bułkę tarta i przyprawy. Wbić całe jajko. Wyrobić przez kilka minut ręką na jednorodną masę. Farsz gotowy! Sos Pomidory malinowe sparzyć i obrać ze skóry, a następnie pokroić w średnią kostkę. Przełożyć na patelnię i smażyć
Grunt to przepis!przyprawę w zakręcanym słoiku. Stoi spokojnie 2-3 mies. i po takim czasie robię kolejny słoik. Drukuj Domowa uniwersalna przyprawa do zup, sosów window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 pora 3 pieczarki lub inne grzyby Sposób przygotowania Warzywa obieramy, myjemy. Ścieramy na tarce, pora i pieczarki szatkujemy. Suszymy. Suche warzywa przesypujemy do słoiczka
Mieszam w GarnkuProste danie, które zawsze smakuje rewelacyjnie. Niby nic wymyślnego, ale sprawdzi się przy każdej okazji. Karkówka jest mięciutka, aromatyczna i zanurzona w pysznym sosie. Można też użyć innego rodzaju mięsa. 5 plastrów karkówki 4-5 pieczarek (dużych) 1 cebula (duża) 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Dodatkowo: mąka pszenna do obtaczania mięsa olej Mięso pokroić(...)Każdy kawałek obtoczyć w mące i obsmażyć (z obu stron) na złoty kolor. Dodać pieczarki (pokrojone w plastry) i cebulę (pokrojoną w piórka). Całość chwilkę przesmażyć i podlać niewielką ilością wody. Wrzucić liść laurowy, ziele angielski, przykryć i dusić (na niewielkim ogniu) do miękkości. (Sos powinien zagęścić się od mąki, w której obtoczone było mięso.) Doprawić do smaku. Mięso można
Di gotujesmarowania foremki Sos pomidorowy: * pomidory- 2 bardzo duże * czosnek- 1 ząbek * cukier trzcinowy- 1 łyżeczka * przyprawy: łyżeczka oregano, sól, pieprz Dodatki: * brokuły * pieczarki * mozarella * pomidorki koktajlowe * szynka parmeńska * ser- (u mnie gouda) do posypania Zaczynamy od robienia sosu. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, zmiksować i gotować, aż sos zgęstnieje (u mnie trwało to ponad 30 min.). Pod koniec gotowania
Kraina Miodem Płynącarozgrzanym oleju, posypać przyprawami i smażyć na rumiano z obu stron. Pieczarki oczyścić, pokroić na 4 części i dodać do udek. Wszystko razem dusimy aż odparuje nadmiar wody. Bulion wlać do udek i dusić aż mięso będzie miękkie. Mąkę wymieszać z 1/3 szklanki wody i wlać do sosu. Chwilę gotować, mieszając. Uwaga – sprawdzona rada
Świat SmakuSkładniki: · podwójna pierś z kurczaka · 25 dag pieczarek · 4 ząbki czosnku · 1 czerwona papryka · szklanka groszku (może być mrożony(...)kokosowego (400 ml) · sos sojowy · sól, pieprz · tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Piersi solimy, pieprzymy i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w cienkie paseczki a czosnek przeciskamy przez
Pobite gary Barbarypaprykę lub ser. Składniki: 8 gniazd makaronu wstążki 10dkg sera żółtego Składniki na farsz: 50 dkg mięsa mielonego 20 dag pieczarek jajko 1 cebula 3 łyżki bułki tartej 4 ząbki czosnku sól, pieprz, chili, oregano, bazylia Składniki na sos: 0,5 litry śmietany 1 litr wody 3 płaskie łyżki mąki 6 łyżeczek przecieru pomidorowego sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany, chili(...)Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki na farsz wkładamy do miski, doprawiamy i dokładnie mieszamy. Dzielimy na 8 równych części i formujemy kulki. Gniazda makaronowe układamy w naczyniu żaroodpornym. Pulpeciki wkładamy w gniazda makaronu, lekko dociskając – wypełniając środek makaronowego gniazda. Śmietanę, koncentrat pomidorowy i wodę dokładnie mieszamy przyprawiamy i zalewamy sosem
Podróż w kulinaria