pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:142/369)

Makaron z pieczarkami w sosie drożdżowo-cydrowym 145

Kolejny wpis konkursowy. Takie trochę francuskie połączenie czyli pieczarki, dość powszechne w tamtej kuchni, zwłaszcza podczas okresu, w którym kazano jeść ciastka oraz cydr typowy dla obu stron kanału La Manche. Drożdże do jedzenia nie są najsmaczniejsze, ale w postaci past czy sosów zyskują na wartości. Tym bardziej, że są bogate w witaminy grupy(...)cynk. Jedyny warunek, żeby nie słodzić za dużo. Podobno jeszcze uspokajają i wpływają bardzo dobrze na skórę. Dodając do sosu drożdżowego soku jabłkowego uzyskujemy smak podobny do cydru. Składniki: - pół paczki makaronu Lubella pióra pełne ziarno - kostka drożdży - cebula - małe pieczarki - sok jabłkowy Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki myjemy, kroimy i podsmażamy z drobno pokrojoną cebulą. Dodajemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Kurczak curry 237

składniki * 1 duży filet z kurczaka * 30 dag małych pieczarek * 1 papryka * 1-2 małe cebulki * przyprawa curry * czerwona pasta curry * sos sojowy jasny * sól * 1 saszetka ryżu * kurkuma Sposób wykonania Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, włożyć do miski, wlać ok. 5 łyżek oleju, 1/2 torebki przyprawy curry i łyżkę sosu sojowego, wymieszać tak aby kawałki

Mix smaku
Pizza z tuńczykiem 153

przepisu ( 2 porcje) sos pomidorowy z  tego  przepisu (niewykorzystany sos można zamrozić ) puszka tuńczyka w oliwie kilka oliwek bez pestek, pokrojonych w krążki cebula pokrojona w piórka kilka ząbków czosnku pokrojonych w plasterki  2 opakowania mozzarelli po 125 g oliwa czosnek oregano ewentualnie 2 pieczarki pokrojone w plasterki Przygotowanie(...)Piekarnik nagrzać do najwyższej temperatury. Tuńczyka odsączyć z oliwy. Placki pizzy ułożyć na folii aluminiowej skropionej oliwą , rozprowadzić łyżką sos pomidorowy, skropić oliwą , posypać oregano i położyć dodatki : porwaną na kawałki mozzarellę, cebulę , kawałki tuńczyka, nieco czosnku , oliwki i pieczarki.  Wsunąć razem z folią do mocno nagrzanego piekarnika ( tym razem piekłam na blasze, na górnej półce) i piec

Stare Gary
Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami / Pork chops with sage and mushroom pasta 224

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na typowo jesienny obiad. Soczyste kotleciki schabowe z kostką, w sosie z palonego masła i podane z kremowym makaronem z rydzami, pieczarkami i chrupiącą szałwią. Może opis brzmi skomplikowanie, jednak zapewniam, że danie jest łatwe w przygotowaniu i każdy da sobie z nim radę. Mój ukochany stwierdził (a jest moim największym krytykiem :P), że jest(...)wytrawnego garść świeżych liści szałwii szczypta startej gałki muszkatołowej Składniki na makaron: 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego 250 g rydzów i pieczarek (mogą być same pieczarki lub inne grzyby), pokrojone na kawałki 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne sól i pieprz do smaku 400 g makaronu 1 szklanka startego parmezanu 1/2 szklanki startej

karmelowy
Cannelloni nadziewane pieczarkami i serem pod beszemelem. 139

rodziny najbardziej podkręciłam zapach. Nie jedli, niech żałują. Mnie tam nie przeszkadzało ;) :) Składniki: makaron cannelloni (12-15 rurek) 500 g pieczarek 2 cebule 150 g startego żółtego sera tymianek (u mnie świeży) sól pieprz oliwa  ser gorgonzola (opcjonalnie) sos beszamelowy (3 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, 2 szkl. mleka, sól, pieprz, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej) Wykonanie: Cebulę obrać(...)oczkach. Dodać do cebuli i całość dusić aż nadmiar płynu odparuje. Wystudzić. Do pieczarek i cebuli dodać starty ser, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Wymieszać. Rurki cannelloni obgotować przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Wyjąć i przestudzić. Nadziewać farszem. Układać ciasno w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos beszamelowy: na patelni rozpuścić masło, dodawać mąkę partiami cały czas intensywnie mieszając. Gdy już

zadanie-gotowanie
Szaszłyki "BBQ" 129

pół dużej papryki czerwonej, pół dużej papryki żółtej, sredniej wielkości cukinia, 2 cebule, 5-6 dużych pieczarek, marynata: 6 łyżek oleju, 2 łyżki ketchupu, łyżeczka papryki czerwonej słodkiej, szczypta ostrej papryki, szczypta czarnego mielonego pieprzu, łyżeczka suszonej natki pietruszki, pół łyżeczki cukru dodatkowo: sos Tatarski WINIARY Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę około(...)plastry, cebulę w 0,5 cm plastry, paprykę w większą kostkę, pieczarki na ćwiartki. Nabijamy warzywa i kurczaka na patyczki, tak, aby zaczynało i kończyło się na cukini. Grillujemy przez około 10-12 minut z dwóch stron, aż mięso będzie gotowe. Podajemy z sosem Tatarskim WINIARY.   Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

Lena Gotuje
Gulasz z szynki z dodatkiem pieczarek (danie z szybkowaru) 372

możecie podać z podsmażonymi kopytkami i tartymi buraczkami.  Składniki na 4 porcje: 0,5 kg szynki 150 g pieczarek 1 cebula 2 szklanki wody sól, pieprz ostra papryka 2-3 listki laurowe kilka ziarenek kolorowego pieprzu 2 łyżki sosu sojowego do zagęszczenia sosu 1,5 łyżki mąki pszennej 1/3 szklanki wody Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (kostki(...)oleju i dodać cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać pieczarki. Smażyć, aż do ich lekkiej miękkości. Podsmażone warzywa przełożyć na talerz. Do tego samego garnka wlać ponownie odrobinę oleju i dodać kawałki mięsa z szynki. Przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Do podsmażonego mięsa wlać wodę, sos sojowy i dodać liski laurowe oraz kulki kolorowego pieprzu. Całość dokładnie

Ugotować
Włoska pizza 144

kukurydza konserwowa pieczarki papryczka jalapeno oregano Oczywiście kwestia dodatków jest bardzo indywidualna. Możecie stworzyć dowolną kompozycję smakową. My najbardziej lubimy pizzę z pieczarkami oraz ananasem, zazwyczaj robimy jedną dwusmakową pizzę.  Na ciasto wykładamy połowę porcji sosu pomidorowego i równomiernie rozsmarujemy je po pizzy zostawiając ok. 1,5 cm od brzegów. Sos posypujemy serem (ilość zależy od Waszych upodobań), następnie

Cooking Monster
Pierś indyka z wędzonym serem i pieczarkami 149

Rodziców spory kawałek indyczej piersi i tyle czekała w zamrażarce, aż w końcu się za nią zabrałam.  W towarzystwie wędzonego sera, pieczarek i w boczku stanowiła pyszny dodatek do drugiego dania. Podana z ziemniaczkami, surówką i sosem pieczarkowym smakowała mi najbardziej.  Składniki: ok 1 kg piersi z indyka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 6-8 pieczarek (kapelusze) 250g

Kuchnia w czekoladzie
Pasztet Wiosenny. 148

paprykę z pieczarkami, podlać niewielką ilością wody.  Wszystko razem podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem. W powstałym z duszenia sosie, namoczyć suchy chleb/bułkę. Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuścić uduszoną włoszczyznę, paprykę z pieczarkami, namoczone pieczywo,  mięso i wątróbkę.  Do zmielonej masy dodać jaja,łuskę babki lancetowatej, koperek, pietruszkę i przyprawy.  Pamiętaj

IzaGotuje
Gulasz z kaszą jęczmienną i soczewicą. 188

15minutach zdejmujemy garnuszek z ognia, wszystko mieszamy i znowu zakrywamy garnek pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut.  Składniki na sos: 0,3 dag mięsa z indyka 1 cebula 6 pieczarek 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki lub śmietany 1 kostka rosołowa wołowa Olej podgrzewamy na patelni, cebulę kroimy w kosteczkę. Najpierw podsmażamy cebulę, a następnie dorzucamy(...)pieczarki. Wszystko przez chwilę smażymy (aż się wszystko zarumieni) i dodajemy mięso z indyka również pokrojone w kostkę. Wszystko smażymy aż do miękkości mięsa dolewając co jakiś czas wody. Następnie w szklance gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową i dodajemy mąkę lub śmietanę - wszystko mieszamy i dolewamy do mięsa. Intensywnie wszystko mieszamy aż sos nam zgęstnieje. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy

Emcia Pichci
Placki z pieczarkami, serem i wędliną + film 624

Smaczne proste i szybkie w przygotowaniu placki z pieczarkami , serem i wędliną, będą świetną propozycją na sycący obiad lub gorącą kolację. Podane na gorąco z keczupem lub sosem pomidorowym smakują przepysznie i są ciekawym daniem, które można przygotować ze składników znajdujących się w naszej lodówce . składniki na około 10 placków 15 dag pieczarek 15 dag sera żółtego 20 dag wędliny(...)całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji . Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, ser żółty, posiekaną cebulę, wędlinę oraz natkę pietruszki, wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy . Na rozgrzanym oleju smażymy średniej wielkości placki z obu stron na rumiano. Placki najlepiej smakują podane na gorąco z keczupem lub sosem pomidorowym

Smakowite Dania
Papryka na parze z kurczakiem i warzywami 209

Składniki: pół piersi kurczaka mała cebula czosnek 5 pieczarek 1-2 łodygi selera naciowego pęczek natki pietruszki 3-4 gałązki tymianku sól, pieprz, kilka kropel sosu sojowego szczypta ziół prowansalskich 1-2 paski sera Gorgonzola Dolce kilka suszonych pomidorów 1-2 czerwone papryki 4-5 łyżek oleju spod pomidorów Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski.Cebul(...)pomidory pokroić w kostkę, pieczarki na ćwiartki. Selera obrać z nitek i pokroić w drobne paski. Wszystkie składniki przełożyć do większej miski. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem, rozgniecionym czosnkiem, ziołami prowansalskimi i kilkoma kroplami sosu sojowego. Polać olejem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki.  Nafaszerować przekrojone na pół papryki i ugotować na parze ok 10-15 min (tak żeby nie rozgotować

Gaździnka warzy
Wołowina w sosie chrzanowym 174

stron, na złoty kolor. Podsmażone mięso przełożyć na talerz. Na pozostały na patelni, po smażeniu kotletów, tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę  i podsmażyć. Następnie dodać plasterki pieczarek i podsmażać na średnim ogniu, często mieszając, przez około 5 minut. Po tym czasie na patelnię przełożyć podsmażone plastry wołowiny, wlać zimną wodę (woda powinna zakryć mięso). Dodać liść laurowy(...)Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 8 niedużych plastrów wołowiny w sosie. Wołowina przygotowana w ten sposób jest aromatyczna, krucha i miękka. Do sosu można dodać kilka suszonych grzybów. Ja nie obieram pieczarek. Myję je dokładnie pod bieżącą wodą, osuszam i kroję w plastry. W zależności gatunku od mięsa duszenie może trwać do 2 - 3 godzin. Aby nieco przyspieszyć

Gospodyni Miejska
"paszteciki" z pieczarkami, w makaronie 98

pieczarkowej lepić niewielkie paszteciki, obtaczać w serze i zawijać w makaron. Smażyć w głębokim oleju. Ja podałam z pikantnym sosem piri -piri z cytryną. Sos kupiłam w "Smakach Portugalii", naprawdę świetnie zagrał z pasztecikami z pieczarek. Przepis bierze udział w konkursie organizowanego na Durszlak.pl - Fusion w kolorach #omnomnom. Makarony otrzymałam w kolorowej paczce omnomnom

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania