dzień): podwójna pierś z kurczaka 2-3 marchewki 1 papryka czerwona 1 cebula 1 por 15 pieczarek 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków 2 łyżeczki curry łyżeczka kurkumy łyżeczka papryki ostrej sól do smaku 3 łyżki sosu teriyaki (opcjonalnie) 2 garście orzeszków ziemnych niesolonych makaron sojowy/ryżowy/ryż szczypiorek do podania Przygotowanie: Kurczaka(...)pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj do niego przeciśnięty czosnek, wszystkie przyprawy i sos teryiaki. Odstaw na minimum 20 minut (może być także cała noc). W tym czasie przygotuj warzywa. Umyj je, obierz i pokrój: marchewki i paprykę w drobne słupki, pieczarki i pora w plasterki, a cebulę w piórka. Wrzuć warzywa na rozgrzany, lekko naoliwiony
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńObiad prawie gotowy, brakuje tylko dobrego sosu? Wiadomo, że sos jest dopełnieniem, czymś co daje tą rozkosz jedzenia. Mam dla Was szybki i smaczny przepis, który pasuje do każdego mięska. Ja zazwyczaj robię go do piersi z kurczaka. Składniki: kilka pieczarek duża papryka garść suszonych grzybów duża śmietana przyprawy - zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, pieperz zwykły, sól Przygotowanie: Pieczarki(...)kroimy w kosteczkę. Paprykę kroimy w kosteczkę, jako pierwszą wrzucamy na rozgrzaną patelnię, aby zrobiła się miękka. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Chwilkę smażymy. Kruszymy grzybki suszone. Wlewamy jedną dużą śmietanę 12%, wszystko razem mieszamy. Jeżeli sos jest dla nas za gęsty, dolewamy odrobinkę przegotowanej wody. Doprawiamy do smaku. Sos gotowy. Szybko i smacznie
My World by Dagmara Rekrano w jednym z marketów trafiłem właśnie świeżutką dostawę i normalnie aż żal było nie kupić. Na obiad będzie mielone w sosie pieczarkowym a do tego czasu zrobiłem na szybko pyszną i prostą przekąskę. Składniki : 12 szt większych pieczarek 100 g mięsa mielonego 50 g kaszy jęczmiennej cebula pół papryki (lub po ćwiartce w dwóch kolorach) sól, pieprz, papryka ostra
Mechanik w kuchnimleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5-6 łyżek mąki szczypta soli Farsz: 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 250 g pieczarek 500 g filetów z kurczaka 100 g startej mozzarelli 2 cebule 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz Sos beszamelowy: 500 ml mleka 4 łyżki masła 3 łyżki mąki mielona gałka muszkatołowa cukier sól biały pieprz Przygotowanie Normal(...)smażymy naleśniki. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki. Filety i cebule kroimy w kostkę. Całość podsmażamy na maśle, nadmiar płynu odparowujemy, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy i mieszamy ze startym serem oraz z osączoną z zalewy, kukurydzą. Farsz układamy na uprzednio usmażonych naleśnikach, zawijamy jak krokiety i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos. Masło rozpuszczamy
R'n'G Kitchenpaczki makaronu duże rurki Makarony Polskie 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 4 pieczarki 1 duża cebula sól pieprz, szczypta chili 1 łyżka przecieru pomidorowego Ogródek Dziadunia 1 szklanka bulionu z kurczaka 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich Sos pomidorowy : 600 ml bulionu z kurczaka 2 łyżki przecieru pomidorowego sól , pieprz , szczypta chili do smaku(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 szklanki startego sera żółtego 1 awokado Wykonanie : Makaron gotujemy all dente. Mięso podsmażamy na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę i pieczarkami pokrojonymi w pół talarki.Dodajemy przecier i 1 szklankę bulionu . Przyprawiamy do smaku solą pieprzem , szczyptą chili i ziołami prowansalskimi.Dusimy na małym ogniu około 15 minut. Małe żaroodporne naczynie smarujemy margaryną . Makaron
Sama słodycz i szczypta chilipizze albo jedną dużą. Ja zrobiłam jedną dużą a więc ciasto rozwałkowałam tak aby zmieściło się na blasze od piekarnika. Ciasto polałam sosem pomidorowym, którym pokryłam całą pizze (omijają brzegi). Na to ułożyłam kiełbasę, cebulę, pieczarki, paprykę i pomidorki. Pizze piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200C przez około 15 min. Pod koniec pieczenia pizze posypałam serem i jeszcze chwile
Amatorka kuchennaporcji) Składniki: 3 duże bakłażany, pokrojone w 1 cm plastry 150 g startej mozzarelli 100 g startego parmezanu Składniki na sos: 1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 2 x 400g puszki krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka świeżych liści tymianku 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego(...)samej patelni podsmaż na odrobinie oleju cebulę, do zeszklenia, następnie dodaj czosnek i grzyby i smaż, aż wilgoć odparuje a grzyby się zarumienią. Dodaj resztę składników sosu i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Na bakłażana w naczyniu żaroodpornym wyłóż sos i posyp mozzarellą i parmezanem. Można też
karmelowyprzecieru pomidorowego 1 puszka czerwonej fasoli 0,5 puszki kukurydzy 1 papryczka habanero suszona 0,5 łyżeczki kminu rzymski 0,5 cukinii 3 pieczarki garść kolendry garść pietruszki zielonej sól, pieprz Przygotowanie: Mąki przesiewamy przez sitko dodajemy olej kokosowy, wodę, sol i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na kulki (mi wyszło(...)zdjęciu że wyszły jak chciałam. Placki najlepiej przykryć wilgotną ściereczką aby zachowały elastyczność. Sos meksykański: na oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę i dodajemy sprasowany czosnek. Jak szalotka się zeszkli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz w kostkę cukinię. Jak warzywa zmiękną dodajemy przecier pomidorowy, kukurydzę, fasolę czerwoną, pokrojoną papryczkę, habanero, pieprz,sól, kmin rzymski, natkę
Łycha smakówjest pychaaaaaaaa... Składniki: 1 kg pieczarek pierś z kurczaka torebka makaronu rurki muszelki lub inny kształy sól pieprz pół kostki masła Wykonanie: Pieczarki opłukać w zimnej wodzie pokroić w plasterki dusić na maśle tak jak na sos najlepiej na dużej patelni z solą pieprzem oraz innymi przyprawami. W międzyczasie ugotować paczkę makaronu. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę
Pychotkaaaobawiacie się, że nie zjecie całej porcji, można je spokojnie zamrozić, będzie na później ;) Klasycznie robiłam sos wymieszany z mięsem, jednak dziś postanowiłam zrobić małe, mięsne kuleczki, niczym z "Zakochanego Kundla" ;) Polecam!:) Składniki: 0,5kg mięsa mielonego 2 marchewki 20-30dag pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy francuskiej jajko olej bazylia, oregano 2 puszki pomidorów(...)Formujemy drobne kuleczki i podsmażamy na oleju. Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie, układamy na talerzu, polewamy sosem, a na wierzchu układamy mięsne kuleczki. Wierzch można posypać startym żółtym serem. mięso- 6zł marchewka- 0,50zł cebula- 0,40zł pieczarki- 1,80zł jajko 0,50zł pomidory w puszce 6zł reszta składników- 2zł makaron- 4zł Suma- 21,20zł. Z podanych składników
Czerwona Porzeczkażaroodporne średniej wielkości. Makaronowa zapiekanka SKŁADNIKI: makaron rurki -500 g olej -3 łyżki kiełbasa cienka -1 pętko pieczarki -1/2 kg cebula -3 szt ser żółty -100 g jajka szt 4 oregano -1 łyżka tłuszcz sól i pieprz SOS POMIDOROWY koncentrat pomidorowy- 1,5 słoiczka kostka drobiowa -1 szt ser żółty starty- 100 g oregano -1 łyżka woda(...)pokroić w plastry. Pieczarki umyć, osączyć, posiekać. Kiełbasę pokroić w cienką kostkę. Wszystko oddzielnie podsmażyć na oleju, oprószając solą i pieprzem. Makaron ugotować we wrzącej i osolonej wodzie z dodatkiem oleju, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych otworach. SOS POMIDOROWY Do gorącej
Kuchnia Danusibyły po 3 płaty na wasrtwę) 2 średnie cebule 8 małych pieczarek 450 g szpinaku, świeżego lub mrożonego garść suszonych pomidorków 3 łyżki sera Ricotta 100-150 g sera Gouda (chociaż lepszy będzie Cheddar) 2 łyżki śmietany (12%, 18 % lub 36%), opcjonalnie przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sos beszamelowy 50 g masła 50 g mąki pszennej liść laurowy(...)mleko i pozostałe przyprawy. Mieszać trzepaczką do ubijania piany i gotować do momentu aż sos zgęstnieje. Sos ma być puszysty i delikatny. Zestawić z ognia. Nadzienie szpinakowe 1. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie z oliwek. Posolić. 2. Dodać pokrojone drobno pieczarki. Dodać łyżkę masła. Całość cały czas mieszać by nie przypalić (w razie konieczności dodać odrobinę wody
coolinarnastrefa.blogspot.comJeśli potrzebujecie pomysłu na fajną przekąskę polecam Wam domową bagietkę z masłem czosnkowym. Taka przekąska jest idealna na spotkanie ze znajomymi, albo na wieczór spędzany przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżki sosu sojowego - oliwa z oliwek Indyka pokroić w kostkę, posypać solą pieprzem, papryką słodką oraz ostrą, czosnkiem granulowanym, polać sosem sojowym, wymieszać. Smażyć na oliwie z oliwek. Po usmażeniu mięso odstawić. Cebulę, paprykę i cukinię pokroić w kostkę, pieczarki i marchewkę w plasterki. Na rozgrzaną patelnię, z oliwą z oliwek, wrzucić cebulę. Oprószyć solą i smażyć aż się lekko(...)zarumieni. Następnie dodać pieczarki. Później paprykę, marchew a na końcu cukinię. Warzywa poprawić solą i pieprzem, zalać odrobiną wody i dusić przez około 15 min pod przykryciem. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Gdy warzywa będę miękkie, dodać do nich wcześniej usmażonego indyka. Wlać przecier pomidorowy, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz posypać posiekaną natką pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić
Zgrabne Gotowanierolady i spinamy wykałaczkami.Obtaczamy w jajku i mące. Zrazy układamy pośrodku dużej patelni na rozgrzanym oleju,obsmażamy.Pieczarki oczyszczamy,układamy wokół mięsa i podsmażamy.Dusimy z mięsem ok 40min.Od czasu do czasu roladki odwracamy i oblewamy powstałym sosem. Takie zraziki można przygotować z większej ilości mięska,podana ilość składników może być zmieniana wg upodobań.My zawsze dajemy więcej
Niespełnione zdolności kulinarne