pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:161/369)

Ciasto na pizze - przepis II 149

wyrośnięcia na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę zagnieść. Ciasto rozciągamy rękoma na blasze lub wałkiem do pożądanej wielkości :) Smarujemy sosem, układamy ulubione dodatki, u mnie były to na jednej połowie pieczarki, następnie starty ser, szynka, kukurydza i ponownie ser i na wierzchu zioła prowansalskie.  Tak przygotowaną pizzę wkładamy nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez

Gotuj z Mąką
Kurczak a'la cacciatore 168

papierowy.  Na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę,czosnek oraz gałązki rozmarynu. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy kurczaka, obsmażamy, a potem dodajemy pokrojone pieczarki, pomidory z puszki oraz koncentrat. Gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodajemy chipsy z prosciutto, tymianek oraz pokrojone oliwki

Bon appetit mon amie
Cannelloni z dynią i pieczarkami 83

cannelloni to świetna baza dla ogromnej ilości różnych kompozycji nadzienia. Dziś wersja wegetariańska z wykorzysytaniem sezonu na dynię. Dynia bardzo dobrze komponuje się z pieczarkami, więc nadzienie jest proste i smaczne. Do tego dobrze przyprawiony sos pomidorowy i mamy całe danie

Milion Smaków
Schab zapiekany z warzywami w sosie śmietanowo-musztardowym 307

drugiej patelni na maśle smażymy pieczarki z cebulą. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, wokół niego układamy ziemniaki, a na wierzch wykładamy cebulę z pieczarkami. Śmietany, jajko, łyżeczkę musztardy i przyprawy mieszamy ze sobą i sosem polewamy mięso. Schab zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut (najpierw pod przykryciem, na jakieś 20 minut przed końcem pieczenia, zdejmujemy pokrywkę

e-PrzepisyKulinarne
Indyk w sosie własnym z pieczarkami 123

podsmażam na maśle. Mąkę mieszam z wodą, wlewam do mięsa. Wsypuję paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Duszę na małym ogniu 30 minut.  2. Pieczarki kroję w plasterki. Dodaję do mięsa. Duszę kolejne 30 minut. Sos doprawiam do smaku pieprzem ziołowym, solą i pieprzem czarnym. Podaję z ryżem lub ziemniakami. Do przyprawienia potrawy użyłam pieprzu ziołowego staropolskiego, który otrzymałam

Tradycyjna kuchnia Kasi
KALAFIOR POD BESZAMELOWĄ PIERZYNKĄ 122

pokroić w plasterki. Szynkę pokroić w paski i razem z pieczarkami podsmażyć na 1 łyżce masła. W naczyniu żaroodpornym poukładać różyczki kalafiora, wyłożyć podsmażone pieczarki z szynką i dodać pokrojony w kostkę ser brie. Przygotować sos beszamelowy, który powinien być lekko gęsty: 3 łyżki masła roztopić w rondelku i dodać 3 łyżki mąki ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Zdjąć

Kuchnia w opałach
Mizza, czyli mięsna pizza 190

tartej lub płatków owsianych 1 duże jajko natka pietruszki 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii pieprz 1 łyżeczka sosu worhestershire 1 łyżeczka ziół prowansalskich Dodatkowo: 2 duże pomidory 7 pieczarek 4-5 suszonych pomidorów 1 łyżka oliwy około 60 g startego sera żółtego lub 1 kulka mozzarelli 30 g startego parmezanu Przygotowanie: W misce

Mania Gotowania
Szynka w zalewie 156

smażymy na oleju. Cebulę zostawiamy, nie smażymy! Przygotowujemy zalewę, wszystkie składniki mieszamy razem. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym: połowę mięsa, cebulę, drugą połowę mięsa. Pieczarki myjemy i wkładamy w wolne miejsca między mięsem. Wszystko zalewamy sosem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni pod przykryciem przez godzinę. Potem zdejmujemy przykrycie i pieczemy kolejne 1,5 godziny. Ostatnie 45 minut pieczemy na termoobiegu

Czerwona Porzeczka
KASZA Z WARZYWAMI 138

albo smaczny dodatek do sztuki mięsa w sosie, czy gulaszu.  Dla mnie akurat tutaj mięsko jest zupełnie zbyteczne, bo zestawienie sypkiej kaszy i dużej ilości ulubionych warzyw jest pełnowartościowym posiłkiem obiadowym.  Składniki: 400g kaszy jęczmiennej grubej płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 50g masła 1 cebula łyżka oleju 200g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 4 małe marchewki kilka różyczek(...)następnie dorzucamy pokrojone pieczarki oraz czerwoną paprykę. Podsmażamy całość mieszając ok 10 minut. Ostatnią czynnością jest połączenie kaszy, ugotowanych warzyw oraz podsmażonych pieczarek i papryki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy jako dodatek do mięsa i sosu (wersja dla mięsożerców) albo jako samodzielne danie obiadowe

Walijskie Pichcenie
Gołąbki wigilijne z kaszy kuskus i pieczarek 209

mielony do smaku, suszona papryka chili świeżo mielona do smaku, 400 g kuskusa, 1 kapusta włoska, łyżeczka cukru, 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, masło do smażenia i omaszczenia (ok. 1 kostka). Przygotowanie: Farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę, kilka szt. w większe kawałki. (Pieczarki można poszatkować za pomocą robota, wkładamy po kilka(...)dużej miski wsypujemy kuskus, zalewamy go ciepłą wodą (nie gorącą) ok. 0,5 cm powyżej kaszy. Kuskus powinien wchłonąć całą wodę (czas ok. 5- 8 min). Dodajemy do niego pieczarki z cebulą, doprawiamy papryką chili, solą i pieprzem. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i 1 łyżeczki cukru. Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć

Moniki Smakołyki
Cygara drobiowe z pieczarkami 180

czym każdą połówkę, przecinamy jeszcze na pół , tak, żeby uzyskać z każdej dwa plastry . Rozklepujemy delikatnie tłuczkiem , mają pozostać dość grube , więc nie należy się nad nimi pastwić . Pieczarki , cebulkę i boczek siekamy na małe kawałki i smażymy wszystko na złoty kolor -zazwyczaj wystarczy tłuszcz z boczku , ale czasem trzeba dolać ciut oleju . Doprawiamy solą , pieprzem i wyciśniętym praską czosnkiem(...)minut w gorącej , ale nie wrzącej wodzie . Wyjmujemy , odstawiamy do przestygnięcia . Zdejmujemy folię i podsmażamy na maśle tuż przed podaniem . Ja podałam z sosem pieczarkowym i pure ziemniaczanym przełożonym szpinakiem .Smacznego   Post Cygara drobiowe z pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Jajka faszerowane pieczarkami pod pierzynką z nowalijek 472

Jajka umyć, włożyć na zimną wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować około 8 minut. Odlać, zalać zimną wodą i dokładnie wystudzić. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić na rozgrzane masło i smażyć do całkowitego odparowania sosu. Odstawić do wystudzenia. Rzodkiewki i szczypior opłukać, osuszyć. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypior posiekać. Jajka obrać, przekroić

Kuchenne zapiski Edyty
Kurczak Gong Bao 295

widziałam i wyczułam. Oto mój przepis na kurczaka Gong Bao. Składniki: podwójna pierś kurczaka 30 dag pieczarek cebula 3 garście mrożonego groszku 2 garście orzeszków ziemnych - niesolonych papryka czerwona papryka żółta pół małej kapusty pekińskiej  kawałeczek imbiru  sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki wody łyżka soku z cytryny Marynata do kurczaka(...)marynatą. Dodać cebulę. Po 3-4 minutach dodać paprykę, pieczarki oraz groszek. Wlać sok z cytryny i dodać starty na tarce imbir. Pod koniec dodać kapustę pekińską. Orzeszki ziemne lekko uprażyć na patelni, ale trzeba uważać by ich nie przypalić. Dodać do warzyw i mięsa w woku. Doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem. Mąkę ziemniaczaną połączyć z wodą i wymieszać

Pasja Smaku
Zapiekanka makaronowa z szynką, szpinakiem i pieczarkami 270

jakie przygotowałam. Sos do niej został przygotowany na bazie serka śmietankowego i przecieru pomidorowego, to połączenie doskonale uzupełnia smak całego dania. Zainspirowałam się przepisem z bloga karmelowy.pl , w którym wprowadziłam swoje modyfikacje. Składniki na 6 porcji: 450g makaronu np. świderki, penne 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 300 g mrożonego lub świeżego szpinaku 250g szynki 300g pieczarek Opakowanie 500g passaty(...)patelni rozgrzej kolejną łyżkę oleju, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i szynkę. Przełóż do szpinaku. Następnie rozgrzej łyżkę oleju, dodaj pokrojone pieczarki, posól i popieprz lekko. Smaż do momentu, gdy odparuje z nich nadmiar wody. Sos: do garnka przelej przecier pomidorowy. Dodaj serek śmietankowy, szczyptę cukru, oregano i pieprz do smaku. Wymieszaj trzepaczką. W dużej misce wymieszaj ze sobą makaron

Fabryka pomysłów
Pieczone ćwiartki z kurczaka z pieczarkami i kukurydzą. 158

takie danie. Wszystko upieczone w jednym naczyniu. Ten sos jest obłędny w smaku. Mięso wychodzi pięknie zrumienione i aromatyczne. Można podać je z ulubionymi dodatkami, ryżem, makaronem, ziemniakami czy pieczywem. Ja podałam ze świeżym pieczywem i nawet nie wiecie jak było pysznie...mniam. Zapraszam :) Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 50 dag pieczarek pół puszki kukurydzy 8 łyżek ketchupu pikantnego(...)czasie obieramy pieczarki, płuczemy i dokładnie osuszamy, a kukurydzę odsączamy z zalewy. Przed pieczeniem kukurydzę i pieczarki dodajemy do mięsa. 3. Następnie mięso pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około półtorej godziny do miękkości mięsa, od czasu do czasu mięso polewamy sosem, który się wytwarza podczas pieczenia. 4. Gotowe danie podajemy

Izabelawkuchni

Proponowane wyszukiwania