cukru 2 łyżki oliwy 2 dkg drożdży farsz: 1 bakłażan 10 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie kulki mozzarella 8 pieczarek 3 plastry szynki 1 cebula czerwona 30 oliwek czarnych 1 garść rukoli bazylia świeża 1 łyżka przyprawy do pizzy 250 ml sosu pomidorowego 8 suszonych pomidorów sól, pieprz Do miski wykruszam drożdże, dodaję 4 łyżki letniej wody, łyżkę mąki, cukier, mieszam(...)mąką zagniatam i dzielę na kilka części. Zależy jakie chcemy pizze duże. Ciasto rozciągam rękoma układam na blaszce. Smaruję sosem pomidorowym. Bakłażana kroję na plastry cienkie i solę odstawiam na 30 minut. Zmywam sól i grilluję na patelni grillowej. Pieczarki i cebulę kroję na plastry. Szynkę na paski, pomidorki na pół. Bakłażana, pieczarki, cebulę, szynkę, pomidorki układam na pizzy, posypuje
wesoła kuchniailości świeżo mielonego pieprzu i słusznej ilości czosnku - potrawa staje się wyrazista i charakterna. Kremowy, śmietanowy sos nadaje jej za to delikatności, łączy i równoważy smaki. Bardzo polecam wszystkim zapracowanym - taki obiad powstaje w niespełna 15 minut! Składniki: 10 pieczarek 2-3 garście młodego szpinaku 1 duży ząbek czosnku 2-3 "gniazdka" makaronu pappardelle albo tagliatelle sól(...)ognia i dodać śmietanę (warto wcześniej wmieszać w nią trochę pieczarek ze szpinakiem, żeby się nie zważyła). Wymieszać wszystko dokładnie, doprawić solą i pieprzem, a następnie postawić na wolnym ogniu i podgrzewać przez chwilę. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić i dodać na patelnię. Wymieszać z sosem i podawać od razu
Kulinarne Inspiracjeprzepisu. Zapraszam :-) * * * Składniki (proporcje dla czterech osób): 200 g ryżu parboiled (2 torebki) 1 cebula 250 g pieczarek 300 g tofu 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy pół filiżanki mrożonej marchewki z groszkiem 4 kiszone ogórki oliwa do smażenia 1 łyżka sosu sojowego jasnego sól, pieprz, papryka słodka, curry, oregano pomidorki koktajlowe i świeże ogórki do dekoracji Wykonanie: 1. Kroimy(...)sypiemy sporo oregano. Podsmażone pieczarki odstawiamy na bok, gotujemy ryż tak jak zawsze. 3. Na dno naczynia żaroodpornego lejemy trochę oliwy, następnie wrzucamy ugotowany ryż i mieszamy wszystkie składniki (paprykę kroimy w kosteczkę, ogórki kiszone kroimy też w kosteczkę). 4. Tofu kroimy w kosteczkę i dodajemy do naszej zapiekanki, wszystko mieszamy, dodajemy łyżkę sosu sojowego jasnego, solimy, pieprzymy, dodajemy curry
Kawa z mlekiempiórka, pieczarki pokrojone w plasterki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki dodajemy do mięsa i podsmażamy. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski, pomidory i bulion. Całość mieszamy i dusimy przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ogórki pokrojone w kostkę i przyprawy. Dusimy jeszcze około 10-15 minut, do miękkości mięsa. Jeśli sos się
e-PrzepisyKulinarneSkładniki, 2 osoby: 250 g pieczarek 200 g śmietany 18% 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku natka pietruszki masło Przygotowanie: Cebulę posiekać
cooklifeSkładniki: 250g boczku 200g pieczarek 250g szpinaku 250ml Śmietana 18% 150g Gorgonzola dolce badż picante 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku Sól, pieprz Przygotowanie
cookplmięsem mielonym i sosem pomidorowym. Dzisiaj przedstawiam przepis na makaron penne z kremowym sosem, który jest z dodatkiem sera koziego i suszonej bazylii. Jeśli nie przepadacie za kozim serem, możecie zastąpić go zwykłym żółtym, jednak smak dania będzie zmieniony. Użyłam również szpinaku i pieczarek. Idealne sprawdzi się również cukinia. Uwierzcie, jest prosty i szybki w przygotowaniu. Życzę smacznego! porcja(...)Wymieszaj dokładnie. Odstaw. warzywa: Cukinię pokrój na plasterki i na ćwiartki. Czosnek drobno posiekaj. Szpinak porwij na mniejsze części. Pieczarki pokrój w ćwiartki. Wszystko podsmaż na patelni lekko dosalając. Makaron ugotuj al dente. Wrzuć na patelnię z warzywami i dodaj sos. Wszystko dokładnie wymieszaj i spróbuj. Ewentualnie dosól
JaglusiaPokrój pieczarki w plasterki.Obierz i pokrój cebulę Przesmaż cebulę na rozgrzanej na patelni 1 łyżce oleju. Gdy cebula się zeszklij dodaj pieczarki, tymianek. Przesmaż wszystko razem kilka minut. Dodaj śmietankę i duś razem by sos odparował Dopraw solą i pieprzem. jesli trzeba zagęść sos odrobiną mąki. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj śmietankę, jajo i żółtko, mąkę ziemniaczaną
Gotuj Sam!mięso straci kolor surowizny. Dodać umyte, osuszone i pokrojone drobno pieczarki. Smażyć chwilkę, pieczarki tylko muszą puścić wodę. Nadzienie nie powinno być suche. Przygotowanie makaronu – do każdej muszelki makaronowej nałożyć farsz za pomocą łyżeczki. Rozłożyć muszelki na dnie dużego żaroodpornego naczynia. Odstawić na bok. Sos pomidorowy – na patelni rozgrzać olej. Dodać posiekaną cebulkę, smażyć aż cebulka nabierze złotego
Kuchnia PokoleńLasagne z soczewicą Składniki: 250g makaronu lasagne 1 cebula ząbek czosnku 200 g pieczarek szklanka ugotowanej soczewicy puszka krojonych pomidorów lub szklanka domowego przecieru pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, cukier, ostra papryka świeża natka pietruszki i świeża bazylia, posiekane 1 mozzarella Na sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500-600ml mleka przyprawy: sól, pieprz(...)wlewamy mleko cały czas mieszając. Powinien powstać gładki sos. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy gałkę. Sos cały czas mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Soczewicę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy, aż woda z pieczarek odparuje. Dodajemy soczewicę, pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem
Smak mojej kuchnidrożdży, 3 łyżki oleju, sos: 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, zioła prowansalskie dodatki: 1/2 puszka kukurydzy, 1 pomidor, 10 plasterków żółtego sera, 1/2 puszki groszku zielonego, 10 oliwek czarnych, 150 g pieczarek, 10 plasterków salami, 2 łyżeczki oregano. Przygotowanie: ciasto: Mąkę(...)ogóle nie przykleja się do rąk. Odstawiamy ciasto na 30 minut przykryte ściereczką. Następnie wałkujemy bez podsypywania mąką. Przygotowujemy sos, dodając do koncentratu pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, wodę, oliwę i zioła. Na ciasto układamy oliwki, pieczarki obrane i pokrojone w plasterki, plasterki salami, odcedzony groszek, odcedzoną kukurydze, pomidora pokrojonego w plasterki (można wcześniej sparzyć i zdjąć
Aga w kuchniłyżka kaszy manny 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz kolorowy KAMIS 5-6 liści kapusty włoskiej sos : 30 g masła 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szkl mleka 1 szklanka wody 2 łyżki śmietany sól, pieprz kolorowy KAMIS WYKONANIE: Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło z olejem, podsmażyć cebulkę. Do podsmażonej cebuli, dodać pokrojone pieczarki(...)usmażyć ( smażyć około 10 minut, mieszając od czasu do czasu ). Do miski wsypać kaszę, dodać pieczarki z cebulką, kaszę manną i bułkę tartą - wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać jajko - wyrobić masę. W garnku zagotować wodę, osolić. Na gotującą się wodę kłaść liście kapusty - gotować kilka minut ( około 5 min ) - żeby zmiękły. Obgotowane wyjmować
kolorowotorcikowokarkówki kilka dużych śliwek laska chudej kiełbasy 4 małe czerwone cebule, np. czerwonych przekrojonych na pół 1 średni bakłażan ok. 250 g średnich pieczarek sól, pieprz, słodka czerwona papryka, zioła do pizzy kilka łyżek słodkiego sosu chili 2-3 łyżki oleju Marynata do karkówki: 2 łyżeczki octu balsamicznego z Modeny 1 łyżka musztardy 1 łyżka dowolnego oleju 1/2 łyżeczki suszonego(...)wymieszać, przykryć i odstawić na godzinę. do lodówki. Bakłażany pokroić w grubą kostkę, obraną cebulę, kiełbasę i cukinię w grube plastry, śliwki przekroić na pół i wypestkować, a pieczarki oczyścić i odciąć trzonki. Kawałki mięsa, kiełbasę, pieczarki i warzywa nabijać na przemian na patyczki do szaszłyków. Całość z obu stron posypać solą, pieprzem, słodką czerwona papryka, ziołami do pizzy
Czerwień i błękitmałym ogniu, dodaję parmezanu i wykładam na talerz. W ten sposób makaron nigdy nie jest suchy, zawsze jest "opleciony" sosem. To działamy! -makaron do spaghetti 300 gram na dwie porcje -250 gram zmielonej wołowiny -cebula posiekana drobno -8 pieczarek drobno posiekanych -6 obranych, pokrojonych w kostkę dużych pomidorów -10 pomidorków cherry pokrojonych w połówki -1/4 szklanki muscatu półsłodkiego -mieszanka(...)parmezan Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, dodajemy czosnku, solimy i pieprzymy. Podlewamy winem. Gdy płyn odparuje dodajemy pieczarki, podsmażamy kilka minut. Wrzucamy mięso, dodajemy ziół i paprykę oraz solimy. Przesmażamy kilka minut, dodajemy pomidory. Podsmażamy na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Opcjonalnie można dodać kilka łyżek śmietanki 18%. Z ugotowanym na ząb makaronem postępujemy jak opisałem we wstępie
BaRepas