pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:158/369)

Pizza z oliwkami, pomidorem i groszkiem 165

drożdży,  3 łyżki oleju, sos:  1 mała cebula,  1 ząbek czosnku,  2 łyżki oliwy,  2 łyżki wody,  1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,  zioła prowansalskie dodatki: 1/2 puszka kukurydzy, 1 pomidor, 10 plasterków żółtego sera, 1/2 puszki groszku zielonego, 10 oliwek czarnych, 150 g pieczarek, 10 plasterków salami, 2 łyżeczki oregano. Przygotowanie: ciasto: Mąkę(...)ogóle nie przykleja się do rąk. Odstawiamy ciasto na 30 minut przykryte ściereczką. Następnie wałkujemy bez podsypywania mąką.  Przygotowujemy sos, dodając do koncentratu pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, wodę, oliwę i zioła. Na ciasto układamy oliwki, pieczarki obrane i pokrojone w plasterki, plasterki salami, odcedzony groszek, odcedzoną kukurydze, pomidora pokrojonego w plasterki (można wcześniej sparzyć i zdjąć

Aga w kuchni
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami 310

łyżka kaszy manny 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz kolorowy KAMIS 5-6 liści kapusty włoskiej sos : 30 g masła 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szkl mleka 1 szklanka wody 2  łyżki śmietany sól, pieprz kolorowy KAMIS WYKONANIE: Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło z olejem, podsmażyć cebulkę. Do podsmażonej cebuli, dodać pokrojone pieczarki(...)usmażyć ( smażyć około 10 minut, mieszając od czasu do czasu  ). Do miski wsypać kaszę, dodać pieczarki z cebulką, kaszę manną i bułkę tartą - wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać jajko - wyrobić masę. W garnku zagotować wodę, osolić. Na gotującą się wodę kłaść liście kapusty - gotować kilka minut ( około 5 min ) - żeby zmiękły. Obgotowane wyjmować

kolorowotorcikowo
Szaszłyki z karkówki, bakłażana i śliwek 156

karkówki kilka dużych śliwek laska chudej kiełbasy 4 małe czerwone cebule, np. czerwonych przekrojonych na pół 1 średni bakłażan ok. 250 g średnich pieczarek sól, pieprz, słodka czerwona papryka, zioła do pizzy kilka łyżek słodkiego sosu chili 2-3 łyżki oleju Marynata do karkówki: 2 łyżeczki octu balsamicznego z Modeny 1 łyżka musztardy 1 łyżka dowolnego oleju 1/2 łyżeczki suszonego(...)wymieszać, przykryć i odstawić na godzinę. do lodówki.  Bakłażany pokroić w grubą kostkę, obraną cebulę, kiełbasę i cukinię w grube plastry, śliwki przekroić na pół i wypestkować, a pieczarki oczyścić i odciąć trzonki. Kawałki mięsa, kiełbasę, pieczarki i warzywa nabijać na przemian na patyczki do szaszłyków. Całość z obu stron posypać solą, pieprzem, słodką czerwona papryka, ziołami do pizzy

Czerwień i błękit
Spaghetti z wołowiną w sosie pomidorowym wariacje a la bolognese. 264

małym ogniu, dodaję parmezanu i wykładam na talerz. W ten sposób makaron nigdy nie jest suchy, zawsze jest "opleciony" sosem. To działamy! -makaron do spaghetti 300 gram na dwie porcje -250 gram zmielonej wołowiny -cebula posiekana drobno -8 pieczarek drobno posiekanych -6 obranych, pokrojonych w kostkę dużych pomidorów -10 pomidorków cherry pokrojonych w połówki -1/4 szklanki muscatu półsłodkiego -mieszanka(...)parmezan Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę, dodajemy czosnku, solimy i pieprzymy. Podlewamy winem. Gdy płyn odparuje dodajemy pieczarki, podsmażamy kilka minut. Wrzucamy mięso, dodajemy ziół i paprykę oraz solimy. Przesmażamy kilka minut, dodajemy pomidory. Podsmażamy na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Opcjonalnie można dodać kilka łyżek śmietanki 18%. Z ugotowanym na ząb makaronem postępujemy jak opisałem we wstępie

BaRepas
Lasagne z mięsem / Lazania 282

łopatka ) – 500 g * cebula – 2 szt * czosnek – 4 ząbki * pieczarki – ok. 300 g * sól , pieprz , chili , papryka * przecier pomidorowy – 4 łyżki * olej – 100 ml DODATKOWO : *makaron lasagne – ok. 300 g * ser żółty – ok. 300 g   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SOS : Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnku. Dodajemy 2 łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką(...)pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę. Dodajemy mięso mielone , dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką. Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. CAŁOŚĆ : Ser żółty ścieramy na grubych oczkach. Makaron podgotowujemy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy warstwami: - makaron – mięso – ser – sos – makaron – mięso

Ostra na Słodko
Kurczak w sosie z pieczarkowym z parmezanem 349

smakuje z makaronem. Kurczak w sosie pieczarkowym Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka 1 czosnek solo + 1 czosnek solo do sosu sól i pieprz do smaku 2 łyżki ghee do smażenia (masło klarowane) 350 g mieszanych pieczarek , brunatne i białe 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 200 g serka philadephia 200 ml śmietanki 150 ml wywaru(...)stronach, wyjmij z patelni na talerz i trzymaj w cieple. Oczyść pieczarki i pokrój w plasterki. Usmaż na tej samej patelni co smażyłaś kurczaka. Dodaj serek, śmietankę i wywar z kurczaka. Mieszaj do rozpuszczenia serka. Następnie dodaj oregano, bazylię, przeciśnięty czosnek i dopraw sos solą i pieprzem. Na koniec wsyp parmezan i gotuj przez 5 minut. Włóż kawałki kurczaka

codojedzenia
Schab w sosie pieczarkowym 151

mięso będzie gotowe w pół godzinki. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u nas najczęściej z kaszą i buraczkami.  Polecam! Schab w sosie pieczarkowym Składniki na 4 porcje: 8 plastrów schabu wieprzowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 300g pieczarek szklanka bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liśc laurowy, ziele angielskie łyżka śmietany + łyżka mąki do zagęszczenia świeży koperek do dekoracji(...)laurowy, patelnię przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso będzie prawie miękkie. Pieczarki podsmażamy na osobnej patelni do zrumienienia. Dodajemy do prawie miękkiego schabu i gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli w czasie gotowania nadmiar bulionu odparuje podlewamy mięso wodą. Sos zagęszczamy mąką i śmietaną, mieszamy i po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Podajemy udekorowane zieleniną

Smak mojej kuchni
Kasza jaglana z jarmużem i kalafiorem 210

Składniki: około 200 g jarmużu 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 cebuli 4 pieczarki 1 szklanka podzielonego na różyczki kalafiora 1/3 pora 2 łyżki pestek słonecznika 1/3 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki papryki słodkiej opcjonalnie: 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli, pieprz olej(...)ćwiartki. Cebulę i pora drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć przez około 2 minuty. Dodać pieczarki, pora i jarmuż. Smażyć przez 3 minuty. Dodać kalafior, pestki słonecznika i kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Wsypać przyprawy, wlać sos sojowy. Posolić i popieprzyć. Wymieszać. Wyłożyć na talerz i podawać

Jaglusia
WOŁOWINA Z WARZYWAMI I MAKARONEM CHOW MEIN 176

szt.pieczarek  1 szklanka bulionu   2 łyżeczki białego sezamu  1 łyżeczka czarnego sezamu  1 mała papryczka chilli  grzybki mun  4-5 łyżek sosu sojowego (można więcej)  1-2 łyżki oleju sezamowego  2-3 łyżki oleju roślinnego  1/2 łyżeczki brązowego cukru Makaron włożyłam do osolonej, gotującej się wody i gotowałam  przez(...)wołowinę przez około 4-5 minuty.   Dodałam pokrojoną cebulę, starty czosnek, imbir i papryczkę chilli. Dodałam marchewkę,selera i pietruszkę. Wsypałam plasterki pieczarek. Następnie plasterki pora. Do warzyw dołączyła zielona fasolka, grzybki mun. Warzywa polałam sosem sojowym, posypałam białym i czarnym sezamem, cukrem i podlałam bulionem. Na koniec dodałam brokuły. Pozostało już tylko włożyć ugotowany wcześniej makaron, polać olejem

potrawyregionalne
Pieczona papryka faszerowana kaszą i warzywami 142

farszu będziemy potrzebować: - 100 g kaszy jaglanej (1 torebka) - 250 g pieczarek - 250 g zielonej fasolki szparagowej (u mnie mrożona) - kilka suszonych pomidorów (7-8 szt.) - pół kostki sera typu feta - 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 1 łyżkę masła - 1 łyżkę oliwy z suszonych pomidorów - 2 łyżki sosu sojowego - szczyptę słodkiej i ostrej papryki, pieprzu oraz czosnku granulowanego(...)jaglaną. 8. Do całości dodajemy sos sojowy, mieszamy i doprawiamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki. 9. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy pół szklanki wody. Całość przykrywamy (można użyć folii aluminiowej) i wstawimy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 1,5 h. SMACZNEGO! :) Spróbujcie również faszerowanych cukinii z kuskusem i pieczarkami

Bez Cebuli
Sajgonki 147

plastry ananasa 1/4 szklanki wody z puszki po ananasie 1/2 łyżeczki mąki pszennej 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej gotowy sos chilli słodko-pikantny olej rzepakowy Przyprawy: sól kurkuma chilli imbir czosnek Opcjonalnie: makaron ryżowy z tapioką natka pietruszki Przygotowanie:      Pieczarki obieramy, myjemy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dolewamy do nich wodę i pozwalamy im się trochę podgotować(...)grzybków. Dodajemy szczypty wszystkich wymienionych wyżej przypraw i całość mieszamy. W szklance z wodą z puszki po ananasie rozpuszczamy obydwie mąki. Zalewamy tym roztworem tofu wraz z pieczarkami, gdy te już będą całkiem podgotowane. Mieszamy, wciąż trzymając całość na ogniu, dopóki woda nie zgęstnieje i nie połączy wszystkich składników. Po odstawieniu ich na bok, dołączamy do nich pokrojonego w kostkę

Weganizm infantylny
Kotlety jajeczne z pyszną sałatą 188

obiadu wygląda bardzo niepozornie ale smakuje wyśmienicie...wypróbujcie sami! Składniki na kotlety 7 szt.: 5 jajek 3 pieczarki 1 cebula koperek (1 łyżka) sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia Składniki na sałatę: 1 główka sałaty 1 czerwona cebula sos: sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oleju 4 łyżeczki cukru szczypta pieprzu Przygotowanie: Sałatę umyć i porwać na kawałki(...)szklance dobrze wymieszać składniki na sos (aż troszkę zgęstnieje) - odstawić do lodówki na min. 30 minut. Sałatę należy zalać sosem tuż przed podaniem do stołu - dobrze wymieszać. 4 jajka ugotować na twardo - obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Pieczarki i cebulę posiekać w drobną kostkę (najlepiej podsmażyć) - dodać do jajek. Doprawić solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Wszystko razem

Alutka-Gotuje
Klopsiki wegańskie jaglano-pieczarkowe 169

szklance wody  500 g pieczarek drobno pokrojonych  2 małe cebule lub jedna duża i jedna malutka 3 ziarna ziela angielskiego zmiażdżonego nożem   1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 2 łyżki płatków drożdżowych ( niekoniecznie )  ulubione zioła: ja dodałam bazylię suszona, oregano i pieprz ziołowy  4 łyżki oliwy  1 łyżka sosu sojowego  3-4 łyżki ziaren(...)pokrojoną cebulę i rozgniecione ziele, dodajemy do kaszy i mieszamy Na tej samej patelni smażymy pieczarki, dodajemy sól - smażymy do odparowania wody z grzybów, ale powinny pozostać wilgotne.  Dokładamy je do kaszy  Dodajemy resztę ziół i troszkę oliwy, ziarna słonecznika i sos sojowy -wyrabiamy i formujemy małe kotleciki.  Pieczemy w 200*C w termoobiegu

Proste Potrawy
Przekąska z ciasta francuskiego i pieczarek – w 5 minut! 1164

Przekąska z ciasta francuskiego i pieczarek , której przygotowanie zajmuje mniej niż 5 minut :) A potem wkładamy do piekarnika i po 10-15 minutach możemy zajadać się już pysznymi przekąskami :) Można je podawać z ulubionymi sosami lub wcinać same bez niczego – bo tak też smakują idealnie! :) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(...)mocy piekarnika – wyznacznikiem końca pieczenia jest odpowiednie zarumienienie). Takie przekąski można podawać z ulubionymi sosami lub posypane świeżymi ziołami. Smacznego! Może zainteresują Was również inne przepisy na przekąski, które znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę The post Przekąska z ciasta francuskiego i pieczarek – w 5 minut! appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sos gulaszowy z papryką i pieczarkami 195

tego ciekawie się prezentujące. Zapraszam! Sos gulaszowy: Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego 1/2 łyżeczka słodkiej papryki pieprz, sól 2 łyżki oleju 1,5 szklanki bulionu  4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 duża cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 duże czerwone papryki szczypta chili 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ulubionych ziół 800g pieczarek Przygotowanie: Mięso pokroić w średnią(...)małym ogniu. Paprykę umyć, pokroić w kostkę, dodać do bulionu z mięsem. Dusić, aż papryka zmięknie. Pieczarki podsmażyć na tłuszczu z odrobiną cebulki. Dodać do mięsa. Na koniec dodaję do gulaszu koncentrat pomidorowy i doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami.  Sos zredukować. Podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi itp. Smacznego

Tagebuch po polsku

Proponowane wyszukiwania