kukurydzą. Sałatki z zupek chińskich. Sałatki z tortellini. Sałatki z granatem. Sałatki z pieczarkami. Sałatki z brokułami. Sałatki z kalafiorem. Sałatki owocowe. Sałatki z bananem. Sałatki z pomarańczą. Sałatki z mandarynkami. Sałatki z indykiem. Sałatki z orzechami. Sałatki ze słonecznikiem. Dietetyczne sałatki. Sałatki z sosem francuskim. Sałatki z majonezem. Sałatki z jogurtem naturalnym. Sałatki z sosem miodowym. Sałatki z sosem(...)orzeszkami ziemnymi i słonecznikiem Surówka z białej kapusty, kukurydzy, marchwi i pora Sałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowym Marchewka ‚na krótko’ z groszkiem (marchewka na słodko) Sałatka jarzynowa (warzywna) z kukurydzą Sałatka pieczarkowa (ze smażonymi pieczarkami i sałatą lodową) Sałatka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, marchewki i czerwonej papryki Sałatka z wędzonym kurczakiem, makaronem, pomidorami, orzeszkami ziemnymi
Kulinarne Przebojejestem głodna, to jest to mój pierwszy pomysł na sycące danie:) Nic dziwnego, kurczak lub mięciutka karkówka i ulubione warzywa w pysznym sosie śmietanowo-pomidorowym. W tym przepisie użyłam cukinii, bakłażana, papryki, fasolki i pieczarek, chociaż zazwyczaj dodaję to co akurat mam w lodówce. Gulasz świetnie się mrozi, więc proponuję zrobić więcej, żeby mieć w zapasie na czarną godzinę. Polecam
karmelowygulasz wołowy w sosie z granatu - składniki: chuda wołowina - 500 gramów cebula - 2 sztuki czosnek ząbki - 2 sztuki pieczarki - 150 gramów czerwone wytrawne wino - 100 ml natka pietruszki olej -do smażenia ,sól,pieprz przyprawa do gulaszu - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Obgotować mięso do miękkości. Cebulę pokrojoną smażymy na rozgrzanym oleju w patelni aż zmięknie. Mięso(...)pieczarki pokrojone w cząstki, i smażymy przez kolejne 5 minut.Teraz wlewamy wino i odparowujemy je o połowę. W 300ml wody rozpuszczamy przyprawę do gulaszu i doprowadzamy do wrzenia mieszając, dodajemy do mięsa i pozostawiamy na wolnym ogniu na 20 minut bez nakrycia..Tak przygotowany gulasz jest kompletny ,ale ,że lubie mieszać smaki ,podaje go z sosem
w mojej kuchnidzieliliśmy między siebie po każdym niedzielnym rosole. Ach to były czasy! 😊 Dziś postanowiłam je odczarować i przygotować sos z moimi ulubionymi smakami. Składniki (na 2 porcje): 400 g żołądków indyczych mała cebula szklanka bulionu warzywnego ok. 100 ml ciemnego piwa 2 pieczarki garść suszonych pomidorów 5 suszonych grzybów (w tym 2 prawdziwki) 3 ząbki czosnku łyżeczka suszonego lubczyku sól pieprz(...)wrzucić żołądki w kawałkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Dorzucić do żołądków. Pieczarki pokroić na małe kawałki. Dorzucić na patelnię. Gdy cebula się zeszkli, wlać na patelnię bulion warzywny i piwo. Dorzucić połamane na kawałki grzyby i pomidory suszone. Całość dusić do miękkości żołądków. Do sosu wycisnąć czosnek. Doprawić solą, pieprzem i lubczykiem. Dodać śmietanę. Wymieszać i podgrzać
Weekendy w domu i ogrodziecebule 1 ząbek czosnku kawałek pora (około 5 cm) 4 łyżki oliwy 2 marchewki 1 mała cukinia 250 g pieczarek sól do smaku pieprz 1 czubata łyżeczka tymianku 1 czubata łyżeczka suszonej pietruszki 1 czubata łyżeczka suszonego lubczyku 2 łyżeczki sosu sojowego Składniki ciasta (na 6 dużych naleśników): 1 jajko 200 g mąki 2 łyżki oleju odrobina soli pieprz(...)minut). Dodajemy cukinię pokrojoną w krótkie słupki, pieczarki pokrojone na plasterki, pieprz, sól, tymianek, pietruszkę, lubczyk i całość podsmażamy aż cukinia będzie miękka, lecz nie rozgotowana. Farsz od czasu do czasu mieszamy. Podczas podsmażania, na 5 minut patelnię można przykryć pokrywką. Dzięki temu warzywa szybciej zmiękną. W międzyczasie dodajemy sos sojowy i całość dokładnie mieszamy. Wykonanie krokietów: Wszystkie składniki
Smak mojego domuPotrzebujemy: 2 pojedyncze filety z kurczaka 500 g pieczarek (pokrojonych w plasterki) 1 duża czerwona papryka (pokrojona w drobną kostkę) 1 duża czerwona cebula (posiekana) 1 ząbek czosnku 1,5 l wody 1 łyżka mąki (opcjonalnie) 2 łyżki śmietany do zup i sosów 1 łyżka oleju 1 łyżka masła chili - pieprz cayenne pieprz ziołowy sól posiekana natka pietruszki do dekoracji(...)oleju do zrumienienia. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło i smażymy pieczarki, paprykę oraz przeciśnięty przez prasę czosnek do miękkości. Warzywa przekładamy do garnka z kurczakiem, zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie dodajemy śmietanę. Jeżeli nie posiadamy śmietany do zup i sosów, zwykłą śmietanę przed dodaniem należy zahartować! Doprawiamy przyprawami według uznania. Jeżeli potrawka nie jest wystarczająco
Kolejny blog o gotowaniuSzybki w przygotowaniu obiad z kurczakiem w kremowym sosie z białymi warzywami. Taki obiad możemy podać z ryżem lub ziemniakami. 500 g filetu z piersi kurczaka Sól Pieprz Przyprawa uniwersalna typu Kucharek 2 cebule 10 pieczarek 1 korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera 10 różyczek kalafiora 100 g kremowego serka topionego 4 łyżki śmietany 18% 1 szklanka bulionu drobiowego Olej(...)kalafiora dzielimy na małe cząstki. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy cebulę oraz seler z pietruszką. Dodajemy filet z kurczaka, pieczarki oraz kalafior. Mieszamy. Gdy całość zmięknie dolewamy bulion oraz kawałki topionego serka. Na końcu dodajemy śmietanę. Dusimy jeszcze chwilkę aby sos zgęstniał. Podajemy z ryżem lub ziemniakami
VioletoweKucharzeniektóre stworzy bardzo oryginalne danie. Przepis Składniki: Piersi z kurczaka około 400 g średniej wielkości czerwona cebula 350 g pieczarek (najlepiej dość małych) 5 łyżek ciemnego octu balsamicznego 3 łyżki miodu 150 ml bulionu 1-2 łyżeczki zagęszczacza do sosów, można użyć na przykład mąki kukurydzianej. sól i pieprz Przygotowanie: Cebulę kroimy na cienkie paski, bądź w piórka. Grzyby czyścimy
KasiaiKrzysiu.plstarego poradnika domowego, podaję go w oryginale, choć przyznam, że teraz nie robiłabym sosu, jedynie mięso podlałam winem, a ser potarłam i przykryłam nim całość, bowiem z tym rozpuszczaniem sera bywa ciężko. Składniki 75 dag schabu 15 dag wędzonego boczku 25 dag pieczarek 25 dag żółtego sera szklanka białego wytrawnego wina sól pieprz mielona papryka rozmaryn(...)tłuszczu na rumiano. Posolić, posypać przyprawami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, pokryć plastrami wędzonego boczku i warstwą uprzednio podsmażonych pieczarek. W rondelku stopić pokrojony lub utarty żółty ser, podgrzać z winem na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Przygotowanym sosem zalać mięso i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 250 stopni na około 20 minut
Kuchenne aromatyszklanki mleka - 1 żółtko - 15g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1/2 łyżeczki soli farsz: - 400g świeżych pieczarek - 1/2 cebuli średniej - mielony czarny pieprz - suszona bazylia - sól Marsala&Rozmaryn Royal Brand dodatki: - 1 białko do wysmarowania ciasta - olej rzepakowy do smażenia - sos czosnkowy lub barszcz czerwony do podania Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Mleko lekko podgrzewam, dodaję rozkruszone drożdże(...)nich nakładam na pieczarki, a następnie drugi na zakładkę. Sklejam i lekko przyduszam całość. Smaruję ciasto z wierzchu białkiem i kroję po skosie na mniejsze kawałki. Układam wszystko na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 20-25 minut Podaję na ciepło z sosem czosnkowym lub tradycyjnie z filiżanką czerwonego
Kuchnia co dniaJuż jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na kotlety mielone wymieszane z podsmażoną cebulką oraz pieczarkami . Dzisiaj zachęcam do nieco innej wersji mielonych kotletów nadzianych farszem pieczarkowym. Poniższe kotlety idealnie smakują podane z sosem pieczarkowym oraz ziemniakami lub ugotowaną komosą ryżową. Szczerze polecam :) Składniki na 4 porcje(8 kotletów): 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1/3 szklanki przegotowanej
Ugotowaćnajbardziej. Pycha, nawet mega...jesienne smaki, przygotowują nas na zimę :P Składniki Kopytka: 900 g ziemniaków 300 g mąki pszennej Sos mięsny: 1 duża cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 250 g mięsa mielonego wp-woł 150 g pieczarek 600 ml bulionu wołowego 1 pełna łyżka mąki natka pietruszki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)mielonym, rozdrabniając go. Po 10 min dodajemy oczyszczone i pokrojone na 4, pieczarki. Smażymy chwilę, zalewamy gorącym bulionem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 15 min. Mąkę dokładnie rozprowadzamy w zimnej wodzie (100 ml), dodajemy do mięsa i szybko mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Kopytka podajemy polane sosem, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ulubioną surówką. st1\:*{behavior:url(#ieooui
R'n'G Kitchenświecie. W wersji podstawowej to płaski placek z wytrawnego ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, można ją jeść też na zimno. Ja przygotowuję pizzę z różnymi dodatkami, wykorzystuję m.in. pieczarki, cebulę, pomidory, oliwki, wędlinę i sery, formuję ją zaś różnie, moja pizza jest(...)alkoholowej imprezie również sprawdzą się jako zagryzka. Pizza z szynką, pieczarkami i serem w postaci 4 mniejszych blatów, wtedy nie trzeba jej kroić Focaccia z papryką, pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem Focaccia to potrawa z kuchni włoskiej, ciasto jest podstawą pizzy. Nie ma na niej jednak sera i sosu pomidorowego. The post Pizza, najlepsze przepisy appeared first on Damsko-męskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki musztardy (dałam Sarepską firmy Kamis) 500 g pieczarek 1 papryka czerwona 250 g ogórków kiszonych sól 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka - do smaku 1 łyżka mąki i pół szklanki śmietany do zagęszczenia sosu Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na odrobinie dobrze rozgrzanego tłuszczu. Najlepiej smażyć na dwie tury, aby mięso(...)paprykę w paseczki i ogórki w kostkę (lub paseczki). Na patelni bez tłuszczu poddusić pieczarki, dodać paprykę i ogórki i chwilę razem dusić. Następnie zawartość patelni dołożyć do garnka z prawie miękkim mięsem, przyprawić i dusić do miękkości. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną sosu z mięsa i zagęścić sos. Zagotować. Podawać z pieczywem, makaronem lub kaszą. Ja połowę porcji
Posadzone i zjedzoneSkładniki 600 g karczku b/k puszka pomidorów dwie łyżki przecieru pomidorowego ok 20 pieczarek 3 cebule 5 ząbków czosnku 3 mniejsze marchewki sól, pieprz, słodka i ostra papryka przyprawa do gulaszu (opcjonalnie) sos sojowy, maggi czerwona papryka ok 1.5 l bulionu warzywnego Przygotowanie Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, sosem sojowym
Gaździnka warzy