Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Przedstawiam wam więc jeden z moich ulubionych sosów do niego. Moje pesto jest jedną z popularnych wersji pesto bazyliowego. Orzeszki pinii zastępuję ziarnami słonecznika. Też smaczne, ale znacznie tańsze i łatwiej dostępne u nas. Można je również wykorzystać jako dodatek do wielu innych potraw. pęczek / doniczka bazylii
Polska Zupanatce pietruszki z białą fasolą Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron ze szpinakiem,czosnkiem i serem Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem(...)cukiną, jajkiem i oliwkami Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Spaghetti ze szpinakiem i oliwkami Świderki z salami,cukinią i grana padano Świderki w pomidorach
Moja smaczna kuchniajest sprężysty i cudnie pachnie (jeśli jecie makaron pełnoziarnisty to zapewne wiecie o jaki zapach mi chodzi:)). Szpinakowy z kolei świetnie sprawdza się na wytrawnie, w szczególności z pomidorowym pesto, krewetkami, parmezanem i orzeszkami pinii. Jest to makaron kukurydziany, dzięki czemu ma specyficzny smak, którym charakteryzuje się również makaron gryczany. Klasyczny to makaron z pszenicy durum, świetny jako(...)oregano, bazylia, czosnek, tymianek i rozmaryn. Sól to mieszanka ziół takich samych jak te użyte do produkcji ww. oleju oraz soli z Morza Martwego. Świetnie sprawdza się jako składnik pesto, marynaty czy sosu. Zawiera dodatek oleju roślinnego, który spaja całą kompozycję i uwydatnia smak. 14) Orzechy nerkowca - miękkie, lekko słodkie i pachnące. Uwierzcie, że zapach jest bardzo ważny
Poranek na słodkorzadki domowa harissa wymieszana z koncentratem pomidorowym (sama będzie trochę za ostra) ajwar turecka pasta paprykowa domowe pesto bazyliowe lub z innej zieleniny, np. liści rzodkiewki lub pesto z suszonych pomidorów oliwa wymieszana z posiekanym czosnkiem i ziołami lub domowa oliwa aromatyzowana domowy labneh wymieszany z czosnkiem i suszonym oregano śmietana wymieszana z posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem
Chilli Czosnek i OliwaSKŁADNIKI: 1 słoiczek pesto czerwonego 100 g makaronu tuńczyk w puszce w sosie własnym w kawałkach 3 plastry sera żółtego Sól i pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Makaron gotuję tak jak na opakowaniu. Następnie schładzam lodotowatą wodą. Przekładam do miski. Kolejno wkładam tuńczyka. Najpierw odcedzam go z wody. Użyłam tuńczyka w kawałkach. Następnie dodaję czerwone pesto. Na koniec dodaję pokrojony w cienkie plasterki ser żółty ja dałam salami. Następnie posypuję pieprzem i solą. Wszystko mieszam ze sobą dokładnie
Gotowanie Patkimozzarella – 1 opakowanie – 150 gram pesto z bazyli jajka – 2 sztuki majonez szynka – 2 plasterki sałata – 2 liście sól, pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE : Dwie kromki posmarować pesto i przekroić na pół. Pokroić mozzarellę i ułożyć na połówkach posmarowanych kromek. Dodać szynkę i zakryć drugą połówką kromki. Nagrzać piekarnik na 180º i włożyć wszystkie 3 kromki na kilka
kuchniabellissima.wordpress.comoliwek gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy pesto: Orzechy razem(...)bazylią miksujemy w Benderze. Następnie dodajemy sól, pieprz i oliwę. Ponownie miksujemy. Do całości dodajemy starty parmezan, blendujemy ponownie i mieszamy z serem risotta. Do smaku doprawiamy gałką muszkatołową. Pesto mieszamy z gorącym makaronem, podajemy od razu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G KitchenCiepła woda Składniki – farsz: Ser ricotta – 250g Parmezan – ½ szklanki startego Łosoś np. wędzony – 50g Żółtka – 4 sztuki Trufla czarna – 1 sztuka Sól, pieprz, bazylia Dodatkowo trufla do ozdobienia i pesto (np. z natki pietruszki) Wykonanie – ciasto: Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać do niej olej i żółtka, a następnie stopniowo dolewać wodę zagniatając ciasto, tak aby miało odpowiednią(...)krążkami ciasta. Dokładnie zlepić brzegi. Każde ravioli gotować osobo w osolonej wodzie przez około 10 minut. Ravioli posypać startą truflą, polać ulubioną oliwą lub palonym masłem i udekorować pesto
Kuchnia Bon Appetithansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Grillowana sałata rzymska Składniki – 4 sztuki: Sałata rzymska – 2 sztuki Oliwa z oliwek – 4-5 łyżek Oregano – 1 łyżka Pesto bazyliowe – 6 łyżek Sól Wykonanie: Sałatę umyć i przekroić na pół(...)Obficie skropić oliwą z oliwek, posypać solą i oregano. Grillować na grillu z obu stron, od czasu do czasu polewając delikatnie oliwą. Gdy sałata będzie już gotowa, polać ją pesto bazyliowym
Kuchnia Bon Appetitfareast-language:EN-US;} Szparagi z jajkiem gotowanym w woreczku i wędzonym halibutem Składniki – 2 porcje: Jajka – 2 sztuki Szparagi zielone – 200g Wędzony halibut – 100g Grzanki z pieczywa Pesto z natki pietruszki – 2 łyżki Olej szczypiorkowy – 2 łyżki Rzodkiewki – 4 sztuki Wykonanie: Jajka wbijamy delikatnie do woreczków spożywczych lub folii spożywczej, posypujemy solą i pieprzem, a następnie zawijamy(...)minut, w zależności od wielkości jajek. W między czasie przygotowujemy szparagi – odcinamy zdrewniałe końcówki i blanszujemy w osolonej wodzie. Zblanszowane szparagi i pokrojone w plasterki rzodkiewki polewamy pesto z natki pietruszki i olejem szczypiorkowym. Na szparagach układamy ugotowane jajka, wędzonego halibuta i grzanki
Kuchnia Bon Appetitsuszonych pomidorów. Podawaj z makaronem. Spróbuj także: Pierś z kurczaka w pomidorach pierś z kurczaka marchew pomidory Pierś z indyka zapiekana w pesto pierś z indyka pomidory pesto Pieczona pierś z kurczaka z warzywami kurczak pomidory marchew
Fit&Fast KitchenSmażymy do czasu gdy czosnek straci mocny, surowy zapach. Do rondla wrzucamy skórkę startą z cytryny, kapary. Wsypujemy mąkę i rozprowadzamy ją po składnikach, dokładnie. Wlewamy bulion wymieszany z pesto, całość szybko i dokładnie mieszamy – sos od razu zacznie gęstnieć! Dodajemy pokrojone karczochy, gotujemy całość razem na małym ogniu , mieszając, około 3 minut. Dopieprzamy mocno i sprawdzamy, czy sosu(...)karczochów marynowanych 8-10 koktajlowych pomidorków 200ml bulionu/rosołu jarzynowego lub drobiowego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 82% tłuszczu 2 szalotki 2 łyżki zielonego pesto 2 łyżki drobnych kaparów z zalewy 1 łyżka skórki startej z cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1 pełna (z lekkim czubkiem) łyżka mąki pszennej
Karo in the Kitchenodcedzony wkładamy z powrotem do garnka, wlewamy wodę. Wlewamy serowy sos z rondelka i całość szybko, dynamicznie mieszamy, żeby sos obkleił dokładnie makaron. Rozdzielamy porcje między talerze, dekorujemy kleksem pesto rozrzedzonego wodą lub winem, , pomidorkami i odrobiną pietruszki. I to już pora otworzyć wino – teraz docenicie je jak rzadko kiedy. To dobra potrawa jeśli tego dnia planujecie większe spożycie(...)camembert 100g sera brie 100g sera z niebieska pleśnią 80g masła 82% tłuszczu 2 duże ząbki czosnku ½ sporego pęczka natki pietruszki ½ opakowania makaronu spaghetti lub bavette 2 łyżki zielonego pesto wymieszane z łyżką wody (lub białego wina) pomidorki koktajlowe do podania sól pieprz
Karo in the KitchenOrecchiette to super makaron do wszelakich sosów, gdyż te małe łódeczki makaronowe cudnie napełniają się sosami. Tym razem wypełniłam je pesto z natki marchewki(...)obok podałam bób i marchewkę i był to pomysł znakomity. Spróbujcie sami może i Wam taki sposób zagospodarowania naci marchwi, którą przeważnie się wyrzuca przypadnie do gustu. Orecchiette z pesto z natki marchwi i bobem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie