PASTA Z PESTO I KREWETKAMI Kochani zapraszam Was na pyszne spaghetti przywiezione prosto z Asyżu, najdłuższe jakie jadłam, nie mieściło mi się w żadnej szafce;-), z dodatkiem pesto ze świeżej bazylii, oliwy z oliwek i orzechów brazylijskich, podane z krewetkami w sosie limonkowym. Pychota ! przepis KLIK
SMYKWKUCHNImoim stole! Składniki na pizzerinki z cukinii: 1 duża cukinia 1 słoiczek przecieru pomidorowego szynka w plastrach 1 opakowanie pomidorków koktajlowych 2 opakowania mozzarelli żółty ser w plastrach pesto czerwone z suszonych pomidorów 6 ząbków czosnku bazylia oregano sól kolorowy pieprz Sposób wykonania: Cukinię kroimy w grube plastry i układamy na blaszce. Przez praskę przeciskamy czosnek i smarujemy(...)plaster cukinii układamy plasterek szynki, pokrojone pomidorki i kawałki mozzarelli. Dodajemy oregano, świeżą bazylię, kolorowy, mielony pieprz i sól. Na wierzch pokrojonej w plastry cukinii nakładamy po pół łyżeczki pesto i całość zakrywamy żółtym serem. Ser może być pocięty wzdłuż na małe plasterki, albo jeśli wolicie to możecie go zetrzeć na tarce. Polecam również dodanie gorgonzoli lub innego bardzo
Kuchnia Pani Wiosnypłatkami owsianymi i ziarnami chia Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Surówka z dyni z rukolą i orzechami Pieczona dynia z cukinią
Moja smaczna kuchniaproponuję mule w białym winie . To danie z makaronu mogę jeść codziennie. Idealne na kolację we dwoje z lampką białego wina. Jeśli wolicie krewetki i wędzonego łososia to makaron pesto na pewno Wam przypadnie do smaku. Sałatka makaronowa z indykiem Gotuję przeróżnie i lubię zmieniać makaron jak rękawiczki. Jest tyle rodzajów makaronu pod względem kształtu i gatunku mąki(...)mojej kuchni. Czasami jednak zdarza się, że i moje kochane dzieci skuszą się na wegetariański makaron, co mnie jeszcze bardziej zachęca do ich przyrządzania. Makaron gemelli z grzybami i pesto Zapiekanka z makaronu, cheddar i kalafiora Uwielbiam tradycyjne włoskie pasta, a do jednych z nich niewątpliwie należy pasta Puttanesca . Robiąc to danie pamiętajcie o oliwkach o wysokiej jakości. Zazwyczaj
codojedzeniaGNOCCHI to popularne we Włoszech ziemniaczane kluski z dodatkiem szpinaku,które można podawać z różnymi sosami np.pomidorowo-bazyliowym, grzybowym,pesto. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy. Są podobne do polskich kopytek i doskonałym dodatkiem do obiadu, bądź stanowią samodzielne danie. Składniki: 1 kg ziemniaków paczka mrożonego szpinaku (świeży około 400 g) 1-2 łyżki masła lub 2 łyżki(...)wypłyną na powierzchnię. Ostrożnie odsączałam i układałam na talerzach. Ja podałam gnocchi z sosem pieczarkowym-ale jak pisałam powyżej, można podawać je z sosem pomidorowym, bazyliowym,pesto,śmietanowym. Można również posypać je parmezanem bądź podawać z mięsem. ...wszystko zależy od Waszej fantazji i smaków;-) Smacznego
potrawyregionalnefilet i makaron omnomnom filety z kurczaka pesto z rukoli łuskana dynia sól pieprz ziołowy makaron farfale (omnomnom) 300 g szpinaku lub buraka naciowego pół cebulki 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu winnego 2 łyżki oliwy 2 łyżki śmietany 18% Filet z kurczaka przekroić i rozklepać trochę lub jeśli jest mały rozklepać w całości. Posypać solą i pieprzem(...)omnomnom wrzucić na osolony wrzątek i ugotować do miękkości. Na patelni rozgrzać tłuszcz kłaść filety i smażyć na rumiany kolor, po przewróceniu na wierzch położyć na każdym po łyżce pesto posypać ziarnami dyni i smażyć aż przyrumieni się druga strona filetu. Na tej samej patelni podgrzać makaron ze szpinakiem. Sałatkę zrobiłam z ogórka, cebuli i papryki z odrobiną
Gotowanie jest łatwemakaronu farfale 150 g krewetek 1-2 ząbki czosnku szczypta chili w płatkach szczypta bazylii 1 łyżka pesto z rukoli lub podstawowe z bazylii 2 pomidory oliwa sól pieprz natka pietruszki Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić i przepłukać zimną wodą. W wooku rozgrzać oliwę ok 2 łyżki(...)podsmażyć posiekany czosnek, następnie dodać i podsmażyć na złoty kolor krewetki, po 3 minutach dodać pokrojone w kostkę pomidory, i przyprawy do smaku. na koniec wrzucić makaron i pesto, po czym podgrzać potrawę
Gotowanie jest łatwemakaronu rigatoni 1 kostka sera białego 2 łyżki pesto z pietruszki przepis pieprz ziołowy pieprz czarny 1 jajko 1 duży ząbek czosnku biały sos beszamelowy 1 łyżeczka(...)masła 1/4 cebuli 2 łyżeczki mąki 1 szk mleka szczypta imbiru sól pieprz jajko Makaron ugotować na pół miękko, odcedzić przepłukać dobrze pod zimną bieżącą wodą. Ser utrzeć z pesto i jajkiem, dodać czosnek, przyprawić do smaku, wymieszać. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego bez końcówki i nadziać makaron, ustawić w jednym lub dwu naczyniach. W małym rondelku rozpuścić masło
Gotowanie jest łatwewątróbki drobiowej 2 cebule 2 łyżki pesto z natki pietruszki 2 łyżki mąki sól pieprz 1 łyżeczka majeranku tłuszcz do smażenia Wątróbkę umyć, osączyć na durszlaku. Mąkę wymieszać na talerzyku z majerankiem, solą i pieprzem. Cebulę pokroić na plasterki(...)patelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić cebulę z obu stron, po czym zdjąć ją z patelni, wątróbkę panierować w mące z przyprawami i smażyć z obu stron, po odwróceniu wątróbkę posmarować pesto o ułożyć na niej usmażoną cebulkę. Przytrzymać na ogniu jeszcze kilka chwil. Podawać z pieczywem
Gotowanie jest łatwePesto, czyli zielony sos, pochodzi z Genui we Włoszech. Według tradycji robi się go w marmurowym moździerzu z oliwy, świeżej bazylii oraz orzechów piniowych. W moim przepisie z oryginalnej receptury została tylko oliwa z oliwek. Główną rolę zagrały liście rzodkiewki. Składniki liście z dwóch pęczków rzodkiewek 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek(...)blendera kielichowego wrzucamy uprażonego słonecznika i pestki dyni, mielimy. Dodajemy liście rzodkiewki, oliwę z oliwek, przyprawy i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Pesto rzodkiewkowe podajemy z pełnoziarnistym lub orkiszowym makaronem. Świetnie też pasuje do razowych tostów. Liście rzodkiewki to źródło różnych dobroczynnych składników odżywczych. Znajdziemy w nich wapń, fosfor i żelazo. Zawierają
My Chcemy Jeśćpostanowilam sie nimi z Wami podzielic. Skladniki : 4 tortille mozzarella pokrojona w plastry duzy, dojraly pomidor, pokrjonoy w plastry zielone pesto (dobrej jakosci) sol, pieprz Przygotowanie : Tortille posmarowac pesto, na srodku placka ulozyc plastry mozarelli, a na niej pomidora, posolic i popieprzyc. Tortille zrolowac, zaginajac brzegi do wewnatrz. Zapiekac w piekarniku przez kilkanascie minut, az tortille lekko
Codzienne Gotowaniemną wariacje na temat sałatki opartej na trzech składnikach przygotowały: Pela , Malwina i Mirabelka. Składniki : 200g piersi z indyka 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka zielonego pesto(...)sól, pieprz pół zielonego ogórka Przygotowanie : Pierś delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem i grillować, ostudzić i pokroić w drobną kostkę. W miseczce dokładnie wymieszać jogurt z pesto, dodać do niego kawałki indyka i wymieszać, aby sos dobrze pokrył mięso. Ogórka dokładnie umyć i pokroić na plastry o grubości kilku milimetrów. Układać na nim indyka, przyozdobić plasterkami
Codzienne Gotowaniepesto sól, pieprz Przygotowanie : Filety z piersi kurczaka lub indyka rozbić na w miarę cienkie kotlety. Kotlety oprószyć solą i pieprzem, posmarować serkiem Philadelphia, nałożyć niewielką ilość zielonego pesto, następnie położyć 3 szparagi, mięso zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
Codzienne Gotowanieczerstwe. Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bruschetta z cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiąca sałatka z białej kapusty
Moja smaczna kuchniawianuszki: 300 g mąki pszennej, 50 g roztopionego i przestudzonego masła, 120 ml ogrzanego mleka, 1 jajko, 10 g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczki soli Na nadzienie: pesto pomidorowe (mały słoiczek), 2 nieduże pomidory, cebula, 3 ząbki czosnku, ser feta ( ja zastąpiłam zwykłym sałatkowo - kanapkowym), świeża bazylia, Dodatkowo: jajo do posmarowania Sposób przygotowania(...)Ciasto podzielić na dwie równe części. Ciasto cienko rozwałkować na okrąg i wyciąć 8 trójkątów. Rozłożyć jak gwiazdę na blaszce wyłożonej pergaminem. Ciasto posmarować pesto i rozłożyć farsz. Zawinąć brzegi trójkątów do wewnątrz, lekko je skręcić, jednocześnie zostawiać odstępy pomiędzy nimi. Posmarować roztrzepanym jajem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 25 - 30 min. Smacznego
Nie tylko w kuchni