bardzo delikatna i pyszna ryba godna spróbowania. Moją rybę podałam z pesto bazyliowo - pomidorowym, przepysznym a potem ją zapiekłam. Spróbujcie koniecznie jeśli tylko zakupicie kurka. Kurek z pesto bazyliowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepszennej -3/4 szklanki ciepłej wody -15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych -szczypta cukru -pół łyżeczki soli -2 łyżki oleju Dodatki: (możecie użyć dowolnych) -3 łyżki pesto z bazylii -1 mała cebula -kilka plastrów salami -1 pomidor -garść czarnych oliwek -pół czerwonej papryki -ser żółty Przygotowanie: Ciasto: Do miski dodać pokruszone drożdże, dodać szczyptę cukru(...)stopni przez 30 minut. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze chwilę uderzając nim kilka razy o blat stołu. Następnie rozwałkować na okrąg o średnicy około 30 cm. Spód ciasta posmarować pesto bazyliowym, ułożyć na nim plastry salami, cebulę, pomidora, oliwki i paprykę. Wierzch pizzy posypać startym żółtym serem.Gdy kamień się już nagrzeje pizzę delikatnie przenosimy do piekarnika
Marta Gotujesię: z mojej własnej uprawy. Składniki na dwie duże porcje (spokojnie, to prawie same warzywa): 1 cukinia zielona 1 cukinia żółta 5-6 połówek suszonych pomidorów 2 łyżki pomidorowego pesto (lub: 2 łyżki koncentratu pomidorowego/2 pomidory obrane ze skórki) 100 g makaronu ryżowego przyprawy: sól, szczypta(...)kurkumy, szczypta pieprzu przygotowanie: Cukinie umyć i pokroić w cienkie plasterki (można za pomocą tarki), wrzucić na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju, dusić 3 minutki po czym dodać pesto, pokrojone pomidory i szklankę wody, doprawić i dodać makaron, dusić jeszcze minutkę, przykryć patelnie pokrywką, zdjąć z ognia i poczekać aż makaron wchłonie cały płyn. Smacznego
greenscarfgłówki ugotowanej kapusty worek świeżego szpinaku 1 pomidor pół papryki 2 garści czarnych oliwek 7-10 suszonych pomidorów odrobina wędzonego białego sera (u nas "swojski" krowi w ziołach) czerwone pesto domowe (jeśli ktoś chciałby na nie przepis - proszę o info w komentarzu :)) Do dzieła: Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone warzywa i świeże liście szpinaku. Kiedy listki zmiękną i wszystko(...)Podgrzewamy wszystko razem, kilka razy mieszając - i nakładamy na talerze. Ćwierć kapusty kroimy na pół a potem w grube plastry, układamy obok warzyw i przykrywamy kocykiem z czerwonego pesto. Gotowe ;) Moja mama stwierdziła, że z takimi potrawami na stole łatwo zostać wegetarianinem ;) PS. Tak, bez przypraw ;) Solimy jedynie wodę w której gotujemy kapustę. Resztę smaku buduje oliwa z suszonych
Spektrum Smakupracą - ale i treningami. W parze z nimi idą regularne posiłki. Stąd też LUNCH BOX w mojej kuchni :) a właściwie torbie. Co dzisiaj polecam? Pełnoziarniste spaghetti z czerwonym pesto, warzywa gotowane na parze + świeża surówka z pieczoną piersią z indyka. Składniki: (na 2 porcje) 50g makaronu spaghetti pełne ziarno (25g/porcję) 250g fasolki szparagowej i brokuła łącznie (125g/porcja(...)pieczonej piersi z indyka lub 10 małych plasterków jak u mnie zioła prowansalskie Do dzieła: Makaron gotujemy al-dente w osolonej wodzie i po odsączeniu mieszamy z red pesto. Ja mam tym razem gotowe, ale niebawem zrobię domową wersję i podam wam przepis :) Fasolkę i brokuły wrzucamy na sito do gotowania na parze lub po prostu gotujemy również
Spektrum Smakukartonik) krojonych pomidorów - u mnie z czosnkiem i oliwą z oliwek zioła do drobiu czarny pieprz dodatkowo: 2 świeże pomidory 500g ruccoli 1/3 małej cukini 400g makaronu shirataki czerwone pesto duży pęczek świeżej natki pietruszki sezam olej kokosowy DO DZIEŁA: W garnku zagotowujemy osoloną wodą, do której wkładamy uprzednio odsączony i opłukany makaron shirataki i gotujemy około(...)kartonika), a następnie wszystko mieszamy doprawiając czarnym pieprzem. 2 minuty i zdejmujemy patelnię z ognia. Czas na dopieszczenie makaronu :) Kroimy grubo pietruszkę i razem z 2 łyżkami czerwonego pesto mieszamy z makaronem shirataki. Przygotowujemy lunch boxy, na dno wkładamy po małej garści ruccoli, na to porcja makaronu. U mnie wyszły 2 porcje z krewetkami
Spektrum Smakuoliwą ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pastą imbirową. Szalotkę kroimy w kostkę ,razem z posiekaną natką dodajemy do pesto. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane pesto dodajemy do makaronu z wodą pozostałą z jego gotowania ,podgrzewamy kilka minut. Podajemy jeszcze ciepłe ze świeżo tartym parmezanem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G KitchenKorzystając z tygodnia włoskiego, natknęliśmy się na ten przepyszny makaron. Postanowiliśmy więc, wziąć go w obroty. Musimy przyznać, że wyszło bardzo smacznie. Składniki 250 g makaronu maccheroncini Pesto: 60 ml oliwy z oliwek 30 g orzechów nerkowca garść świeżej bazylii garść natki pietruszki 1 pomidor Dodatkowo: garść świeżej bazylii parmezan Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu, odcedzamy. Oliwę, obranego ze skórki pomidora (bez pestek), orzechy, oliwę, bazylię, natkę miksujemy na gładką „papkę”. Makaron razem z pesto przekładamy do garnka, chwilę razem podgrzewamy (cały czas mieszając), zestawiamy z ognia. Posiekaną bazylię dodajemy do makaronu, ponownie mieszamy. Przekładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G KitchenCała nasza rodzina „3Misiów i reszta” kocha makaron pod wszelką postacią. Tym razem wersja z ekonomicznym pesto. Składniki na pesto: pęczek bazylii taka sama ilość jak bazyli natki marchewki około 100 g solonych orzeszków ziemnych około 100 ml dobrej oliwy 2-3 ząbki czosnku w razie potrzeby szczypta soli. Wszytko razem zblendować do uzyskania w miarę
greenscarfSkładniki: 1 szklanka ryżu basmati ok. 2 szklanek bulionu ( w zależności od tego ile płynu wypije ryż) 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki masła 2 łyżki dowolnego zielonego pesto 1 szklanka bobu porządna garść groszku cukrowego sól morska świeżo zmielony pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Ryż wsypujemy na sitko i płuczemy, aż woda nie będzie mętna(...)ryż będzie al dente. W międzyczasie bób gotujemy na parze przez około 10 minut. Po upłynie 5 minut dorzucamy do niego groszek. Do garnka z ryżem dodajemy pesto i warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy natkę, mieszamy i od razu podajemy
Kulinarne przygody GatityZielone pesto, w sam raz do pieczywa, makaronu, ryby czy jako farsz do mięsnych roladek. Składniki: 2 duże garście listków jarmużu duży pęczek natki pietruszki awokado (Hass) sok z połówki cytryny 1/3 szklanki oliwy 4 łyżki pestek słonecznika sól, pieprz Przygotowanie Słonecznik prażymy na suchej(...)patelni. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżeczką wybieramy miąższ. Wszystkie składniki prócz oliwy przekładamy do miski i miksujemy blenderem. Na koniec dolewamy oliwę i przyprawiamy do smaku. Pesto można przełożyć do słoika, zalać z góry dwoma łyżkami oliwy i szczelnie zamknąć. Wtedy wytrzyma w lodówce kilka
e-PrzepisyKulinarneMALTA-PORCELANA BOGUCICE Składniki: 25 dag makaronu wstążki Sos cytrynowy: 1/2 cytryny ze skórką 10 dag serka ricotta 250 g słodkiej śmietanki 22% 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka bazyliowego pesto pieprz kolorowy ziarnisty sól morska do smaku bazylia do dekoracji Wykonanie dania: Makaron gotujemy all dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy, odcedzamy, przelewamy wodą i trzymamy(...)rondelku aż zacznie wydobywać się z niej cudowny aromat,wtedy wlewamy śmietankę , dodajemy serek oraz wyciśnięty sok z połówki cytryny, podgrzewamy aż serek się rozpuści, po chwili dodajemy pesto bazyliowe, doprawiamy do smaku solą , do sosu dodajemy makaron i mieszamy. Danie rozkładamy na talerze posypujemy grubo utartym w moździerzu pieprzem kolorowym, podajemy od razu. Życzę smacznego! http://www.porcelanabogucice.pl
Wanilia i Kardamonkrajów Morza Śródziemnego. Ps. Czy wy też macie manię zbierania różnych gazetek z przepisami? :) Składniki na 2 porcje: 250g mrożonych krewetek Opakowanie świeżego makaronu tagliatelle (300g) 2 łyżki zielonego pesto Kilka orzechów włoskich Przygotowanie: Krewetki obrać, pozbawić żyłek(...)Następnie gotować je w osolonej wodzie przez 1 minutę. Odcedzić, zachowując wodę. Do wody po krewetkach wrzucić makaron. Gotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Makaron wymieszać z pesto, a następnie dodać ugotowane krewetki oraz pokruszone orzechy włoskie (możecie je wcześniej uprażyć na suchej patelni, by wydobyć głębię smaku). Przed podaniem możecie posypać startym parmezanem i udekorować listkami
Fabryka pomysłównasturcji z bryndzą i orzechami ziemnymi (nasturcja, bryndza ,orzechy ziemne ,czosnek, pesto ) Orzechy , nasturcję i czosnek siekamy, wrzucamy do miski i łączymy z bryndzą i pesto z czosnku niedźwiedziego . g) Cykoria pieczona z miodem i cytryną (cykoria ,miód ,cytryna, oliwa z oliwek ,sól, pieprz) Cykorię oczyszczamy z wierzchnich listków, kroimy wzdłuż na połowę, skrapiamy oliwą, sokiem
upichconamasła roślinnego (ja użyłam kokosowego) 300 g pełnoziarnistej mąki (użyłam pszennej, ale może być każda inna) około 400 g marchewki 500 g jarmużu pęczek pietruszki/lub czubata łyżka pesto pietruszkowego(...)natki marchewki przyprawy po 1 łyżeczce: sól, czosnek suszony, ocet balsamiczny z czerwonego wina Przygotowanie: ugotowaną kaszę zblendować na gładką masę z masłem i przyprawami. Dodać mąkę, posiekaną pietruszkę (pesto) i wyrobić rękoma na plastyczne ciasto. Uformować na małe kotleciki i usmażyć na złoto. Marchew w zależności jaką macie przekroić na pół w przypadku mini marchewek lub na pół
greenscarf