Gnocchi: 1 kg ugotowanych obranych ziemniaków ok. 350 g mąki pszennej 3 jajka sól, pieprz Pesto: 100 g bazylii 50 g orzeszków pini ząbek czosnku 50 g twardego sera 100 ml oliwy z oliwek Dodatkowo: kilka suszonych pomidorów 1. Ziemniaki rozgniatamy na puree, solimy, wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Zagniatamy ciasto. Po czym dzielimy je na części(...)powierzchnię. 2. Bazylię przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy podprażone na patelce orzeszki piniowe, czosnek oraz starty ser. Krótko miksujemy. 3. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek, wykładamy kilka łyżek pesto, pokrojone drobno suszone pomidory i ugotowane gnocchi. Całość podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy posypane startym żółtym serem
Krokusowy Domchrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Śliwkowy sos Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z rukolą i orzechami Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Masło z orzechów włoskich
Moja smaczna kuchniaróżnią się między sobą nie tylko wielkością, kształtem czy ogólnie wyglądem. Różnica polega również na ich zastosowaniu. Trudno bowiem wyobrazić sobie klasyczny sos bolognese serwowany z makaronem cannelloni, a pesto podawane z makaronem orzo. Spaghetti Spaghetti to makaron, który stanowi podstawę kuchni włoskiej. Doskonale znany również w Polsce, serwowany jest z gęstymi sosami, np. bolognese. Świetnie smakuje również jako(...)dodatek do śmietanowej carbonary czy pesto z bazylii. Penne Penne to kolejny, zaraz po spaghetti, jeden z najbardziej znanych w Polsce włoskich makaronów. Ma postać skośnie ściętej rurki, która swoim kształtem przypomina nieopierzoną końcówkę ptasiego pióra. Odmianą tego makaronu jest pennoni – charakteryzujący się większą średnicą. Jak nakazuje tradycyjna kuchnia włoska, makaron penne należy serwować z gęstymi sosami typu alfredo
Tradycyjna Kuchniasłodkości, a z kuchnią francuską kojarzą mi się tarty, powstała tarta z figami i kremem mascarpone na bazyliowym spodzie. A Wy do czego wykorzystalibyście: dżem figowy, ocet winny i pesto bazyliowe? Dla kogo: dla lubiących nowe smaki dla fanów kuchennych innowacji dla kochających tarty Składniki na ciasto: 100g cukru kostka masła (200g) 370g mąki pszennej jajko(...)łyżki pesto bazyliowego Składniki na masę: 200ml śmietany kremówki 250g sera mascarpone 1-2 łyżeczki octu winnego pół słoika dżemu figowego utrwalacz do śmietany np.śmietan fix łyżeczka cukru waniliowego listki bazylii do dekoracji Wykonanie ciasta tradycyjnie: Z podanych składników (poza jajkiem) ugnieść szybko ciasto. Dodać jajko i ponownie zagnieść. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować
Mania WypiekaniaPulpeciki: 500 g mielonego mięsa z indyka 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1 szklanka bulionu pieprz, sól Sos bazyliowy: 1/2 pęczka bazylii 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki pesto bazyliowego 200 ml śmietany 30% 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Dodatkowo: makaron spaghetti odrobina oleju sól Wykonanie: Pulpeciki: Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy bułkę tartą(...)zalewamy bulionem. W kładamy do piekarnika na około 20-25 min. Sos bazyliowy: Listki bazylii myjemy, lekko rozrywamy i umieszczamy w garnku. Zalewamy śmietanką i zagotowujemy. Następnie dodajemy pesto bazyliowe oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Mieszamy, trzymamy na ogniu jeszcze przez 1-2 min. i zestawiamy z ognia. Blendujemy wszystko na gładki sos. Sos ponownie umieszczamy na ogniu
Kuchnia MagdaLenyziarenkami czarnego sezamu. 1 porcja to ok. 125kcal ; węglowodany: 7g; białko: 6g; tłuszcz: 8g SMACZNEGO! Do tej smakowitej pasty polecam kromeczkę chleba. Świetnie będzie pasować do chleba z pesto. Przepis znajdziesz tutaj: OLIWKOWY CHLEB Z PESTO
Dietologdodała jej delikatności. Wyszła pyszna! #Lubella inspiruje! #lubelloveinspiracje #lubella #fetowanielata Składniki: 25 dag makaronu świdry Lubella 5 małych pomidorków 10 dag szynki podsuszanej prosciutto 1 kulka mozzarelli 2 łyżki pesto z bazylii 10 dag startego sera Havarti 3 jajka 150 ml śmietany do ubijania Sól do smaku Zioła prowansalskie do smaku Szczypta białego pieprzu do smaku Szczypta gałki muszkatołowej(...)smaku Świeżo posiekana bazylia do posypania Jak wykonać ? Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente, odcedzić jeszcze ciepły wymieszać z bazyliowym pesto, wyłożyć na dno ceramicznej formy do pieczenia, wyrównać, pomidorki świeże pokroić na plastry, suszone w paski tak samo szynkę parmeńską, rozłożyć równomiernie na makaronie, oprószyć delikatnie ziołami do smaku. Jajka zmiksować ze śmietaną doprawić szczypta gałki, soli
Wanilia i Kardamonmłodymi ziemniakami i bukietem ulubionych surówek smakuje obłędnie! Obiad lekki który robi się naprawdę szybko... Składniki: 7 pojedynczych sztuk piersi z kurczaka 4 łyżki bazyliowego pesto 10 dag suszonych pomidorów w oliwie Kawałek pora 2 kulki sera mozzarella w zalewie Granulowany czosnek do smaku Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Filety(...)kurczaka opłukać z wierzchu ponacinać delikatnie nożem tworząc kieszonki tak aby nie przeciąć mięsa do końca, wysmarować mięso bazyliowym pesto, por i suszone pomidory pokroić na paseczki, powciskać równomiernie w powstałe kieszonki , oprószyć solą i pieprzem ułożyć w naczyniu żaroodpornym na sam koniec powciskać w mięso ser mozzarella pokrojony na kawałki. Naczynie przykryć folią aluminiową
Wanilia i Kardamonwypełniony śmietanką, która wypływa po jego przekrojeniu. Ma słodki, maślany smak. Burrata jest specjalnością Apulii - regionu położonego w południowych Włoszech. Pieczone pomidorki są słodkie i mają nieziemski smak a pesto dodaje całości smaczku, polecam. Tagliatelle z Burratą, pieczonymi pomidorkami i pesto. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieIdealne, pachnące smarowidło do kanapek. Takie pesto super smakuje z makaronem spaghetti czy ryżem. Warto wypróbować przepis by cieszyć się daniem godnym mistrzów. Można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni zalane w słoiczku z wierzchu olejem. Pesto z rukoli i pistacji. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: pesto z bazylii pomidor mozzarella w kulce pieczywo tostowe Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Mozzarelle odsączyć z zalewy, pokroić na plasterki. Każdą kromkę chleba smarujemy pesto. Na połowie układamy po kawałku pomidora i mozzarelli. Przykrywamy drugą połową chleba, posmarowaną częścią
kulinarnyswiatdomiszpinaku mrożonego opakowanie sera ricotta 50 g tartego sera parmezan łyżka tymianku suszonego łyżka naci selera pieprz czarny mielony 3 pomidory 50 g masła 100 g pesto Sposób przygotowania : Mąkę przesiać , dodać olej , jajka , szczyptę soli i zagnieść ciasto . Tyle czasu zagniatać , aby uzyskać gładkie, elastyczne ciasto . Owinąć folią i odłożyć w chłodne miejsce(...)między porcjami farszu i nożem kroimy kwadraty. Wstawiamy wodę i gdy zaczyna wrzeć wrzucamy do osolonej wody i gotować ok 4 -5 minut. Podawać z pokrojonymi pomidorkami i z pesto . Smacznego
Różne smaki w kuchnikilkanaście minut, by danie pojawiło się na stole. Na tyle każda z nas, nawet najbardziej zapracowana, może sobie pozwolić. Polecam. Składniki: • 500 g świeżego makaronu pappardelle • 1 większy słoiczek pesto (lub 2 mniejsze) • 200 g łososia pieczonego (lub wędzonego na gorąco) w kawałku • papryczka chili • sól, • oliwa Sposób przygotowania: 1. Jeśli nie mamy pieczonego łososia, trzeba go przygotować. Kawałek(...)papryczkę. 4. Piec łososia przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Zostawić do ostygnięcia. 5. Ostudzoną rybę rozdzielić na kawałeczki w miseczce. 6. Do łososia dodać pesto, wymieszać. Jeśli jest zbyt suche, dolać oliwę. 7. Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku. 8. Odcedzić. 9. Gorący makaron włożyć do miski z sosem. Wymieszać. 10. Podawać od razu
W mojej kuchnisłoiczka na raz. Podsumowanie: Tyle pyszności i tyle z nimi możliwości w kuchni! Masło z orzechów włoskich naszym zdaniem najlepiej pasuje do dań wytrawnych. Użyłyśmy je do szpinakowego pesto i tak nam zasmakowało, że cały tydzień ciągle je robiłyśmy aż do wykończenia słoiczka <3 Nerkowce ze swoją maślanością idealnie pasują do wszelkiego rodzaju ciasteczek(...)połączyć ją z czekoladą. Cóż, ten duet również sprawdził się rewelacyjnie :D Bez wątpienia są to świetnej jakości masła, które warto spróbować. Spaghetti ze szpinakowo-orzechowym pesto z masłem z orzechów włoskich Nutura ( przepis ) Placuszki migdałowe z malinami i masłem z nerkowców Nutura Domowa czekolada z masłem migdałowym Nutura ( przepis ) Chrupiące batony z masłem z nerkowców Nutura, popcornem
Candy Pandasprzepis idealny i w końcu jest :) Placki mają bardzo wyjątkowy smak, nie do opisania, musicie koniecznie spróbować! :) Swoje placki podawałam z pesto brokułowym . Świetnie pasuje też do nich pesto buraczane . Wierzch można posypać parmezanem lub szczypiorkiem. Składniki na ok 6 sztuk dużych placków. Składniki: 2 pory, tylko biała część, potrzebujemy ok 230g 1 czerwona cebula 30ml oleju
Czerwona Porzeczka