pasztet - 4251 przepisów (strona:33/284)

Śniadanie wielkanocne: 3 tradycyjne potrawy, które muszą się znaleźć na stole! 33

kilku dniach postnego jedzenia. Dzielenie pokarmów z koszyka to dopiero początek. Prawdziwa uczta zaczyna się, gdy na wielkanocny stół wkraczają kolejne kąski – tradycyjne i nowoczesne. Jajka na kilka sposobów, pasztety czy biała kiełbaska idealnie wpisują się w tradycję. Sprawdźcie, jakie inne dania warto zaserwować! Wielkanocny klasyk – jajka faszerowane! Jako pierwsze w zestawieniu znajdą się oczywiście jajka. Obok tych tradycyjnych(...)wywarem. Całość gotujcie na wolnym ogniu jeszcze 5–8 minut. Na koniec dodajcie pokrojoną kiełbasę oraz roztarty w dłoniach majeranek. Zupę możecie podać tradycyjnie z jajkiem ugotowanym na twardo. Pasztet z królika – pyszny, świąteczny dodatek do chleba Na tradycyjnym świątecznym stole nie może zabraknąć różnego rodzaju mięs – w tym pasztetu! Stanowi pyszny dodatek do pieczywa, ale znakomicie smakuje też

Blendman
Pasztet z fasoli i grzybów – kuchnia podkarpacka 66

Pasztet z fasoli i grzybów – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Komorów, gmina Majdan Królewski, powiat kolbuszowski  W naszej regionalnej kuchni suszone grzyby dodajemy do różnych potraw, wzbogacając ich smak, zapach i wygląd. Gotujemy na nich barszcze, dodajemy do kapusty lub do farszu na gołąbki. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Komorowianki” polecają suszone grzyby jako składnik pieczonego pasztetu z fasoli. Dzięki temu(...)prosty warzywny pasztet nabiera smaku i charakteru. Jeśli więc lubicie tego typu potrawy, zapraszam serdecznie do skorzystania z przepisu. Panie z KGW do pasztetu z fasoli i grzybów polecają sosy lub surówki, ja natomiast wolę zwykłą kromkę chleba :) Pasztet z fasoli i grzybów – kuchnia podkarpacka Składniki na keksówkę 34x11 cm: 700 g fasoli „Jaś” 100 g suszonych grzybów 2 duże

Trzeci talerz
Pasztet z indyka. 98

Sprawdzony przepis na pasztet z indyka, pasztet z piersi. Dzięki dodatkowi boczku nie jest suchy. Delikatny w smaku, łatwy do zrobienia pasztet drobiowy. Idealny na kanapki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pasztet z indyka Składniki 500 g piersi z indyka 200 g boczku 100 g wątróbki drobiowej 100 g pieczarek 1 średnia(...)dużą szczyptą gałki muszkatołowej. Przekładamy do wysmarowanego naczynia i pieczemy około 50 minut w 190 C. Pod koniec pieczenia przykrywamy papierem żeby się zbyt mocno nie przyrumienił. Artykuł Pasztet z indyka. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Pasztet wieprzowy 72

Mój pierwszy pasztet w życiu. Musiałam go dziś zamrozić, bo zjedlibyśmy go jeszcze przed świętami. Genialny, no sorry. Od początku wiedziałam czym go przyprawię, skonsultowałam tylko parę detali z moim tatą i tak oto jest. Róbcie.  Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 300 g wątroby wieprzowej 300 g podgardla lub surowego boczku 1 marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera(...)wysokości i pieczemy godzinę w 200 stopniach. Taka ilość mięsa zmieściła mi się do foremki o wymiarach: dł. 36 cm, szer. 12 cm, wys. 7 cm. Podobne przepisy: Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami Pasztet ze śliwkami Pasztet z żurawiną Pasztet ze śliwkami i pistacjami Artykuł Pasztet wieprzowy pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Pikantny pasztet z marchewki i soczewicy 75

Dominika Wójciak jak zwykle wymiata. Uwielbiam niewiastę. Jest autorką przepisu na pasztet, którym Was dziś uraczę. Jeżeli jesteście amatorami kuminu i kolendry, ten przepis jest dla Was. Jeżeli dodatkowo wolicie kuchnię wegetariańską, klękniecie :D. Przepis trochę zmodyfikowałam, ale nieznacznie. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 szklanki wody 2 liście laurowe 4 marchewki 3 łyżki oleju rzepakowego + do nasmarowania foremki(...)niej duszoną marchewkę, doprawiamy solą, dokładnie mieszamy. Keksówkę smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą, masę przekładamy do foremki i pieczemy 45 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Po upieczeniu pasztet od razu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Nie zostawiajcie go w piekarniku, bo wyschnie, a nie o taki efekt nam chodzi. Foremka, w której piekłam pasztet

Kardamonovy
Pasztet ze śliwkami 77

łyżeczki mielonego imbiru 20 suszonych śliwek sól pieprz olej rzepakowy Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na całym kurczaku. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę (ja właśnie nastawiłam barszcz na sylwestra). Łopatkę kroimy w dużą kostkę i obsmażamy do zrumienienia. Na tej samej patelni rumienimy obrane kawałki cebuli(...)dwóch foremek o wymiarach: 1 – dł. 36 cm, szer. 12 cm, wys. 7 cm, 2 – dł. 21 cm, szer. 10 cm, wys. 5 cm. Podobne przepisy: Pasztet z kaparami i suszonymi pomidorami Pasztet z żurawiną Pasztet wieprzowy Pasztet ze śliwkami i pistacjami Artykuł Pasztet ze śliwkami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Pasztet z cukinii + film 140

Pasztet z cukinii z dodatkiem ziemniaków i marchewki to genialny dodatek do kanapek, świetna alternatywa dla pasztetów z mięsem. Doskonale smakuje podany z sosem czosnkowym lub solo, świetnie komponuje się podany z ryżem do obiadu. Pasztet z cukinii to bardzo wyraziste w smaku i proste w przygotowaniu danie.     składniki na formę 30 cm x 12 cm 2 młode(...)tartą. Wszystko doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem oraz słodką i wędzoną papryką a następnie dokładnie razem łączymy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy. Pasztet pieczemy około 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C. Upieczony pasztet studzimy w piekarniku.   Artykuł Pasztet z cukinii + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Pyszny pasztet z cukinii 79

moim przypadku, walka o udany pasztet z warzyw zakończyła się na początku totalną porażką. Pierwszy wypiek trafił do kosza. Ten drugi, z cukinii okazał się pysznym sukcesem. Smacznego. POTRZEBUJEMY 3 szklanki tartej cukinii 3 marchewki 3 cebule 1 łyżka startego imbiru 1,5 szklanki bułki tartej 200 gramów sera żółtego 4 jajka pół szklanki oleju pół kostki masła sól, pieprz(...)pianę z białek i lekko mieszamy. Całą masę przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut, aż się nasz pasztet zarumieni się z wierzchu. PORADY Pasztet wykładamy powoli z gorącego piekarnika. Najpierw otwieramy go. Po 5 minutach wysuwamy pasztet. I po kolejnych kilku minutach odstawiamy całość do ostygnięcia. Kroimy dopiero

Fleksitarianizm.pl
Wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy i ciecierzycy 73

Niezły pasztet, jak to mówią! A ten jest naprawdę całkiem niezły. Bez dodatku mięsa, z ciecierzycy i czerwonej soczewicy. Lekki, przyjemny i łagodny w smaku. Pysznie smakował na pajdce chleba jedynie z dodatkiem świeżej gałązki natki. Prosto i smacznie, czyli tak, jak lubię. Ten przysmak może posłużyć nam jako dodatek kanapkowy, jako propozycja na towarzyskie spotkanie, kolację lub zimną przekąskę(...)tych mniejszych, takich jak na zdjęciu. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec w tej temperaturze przez ok. 60 – 70 minut. W trakcie pieczenia można sprawdzać stan pasztetu za pomocą patyczka. Pasztet kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!   Artykuł Wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy i ciecierzycy pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy i ciecierzycy 81

Niezły pasztet, jak to mówią! A ten jest naprawdę całkiem niezły. Bez dodatku mięsa, z ciecierzycy i czerwonej soczewicy. Lekki, przyjemny i łagodny w smaku. Pysznie smakował na pajdce chleba jedynie z dodatkiem świeżej gałązki natki. Prosto i smacznie, czyli tak, jak lubię. Ten przysmak może posłużyć nam jako dodatek kanapkowy, jako propozycja na towarzyskie spotkanie, kolację lub zimną przekąskę(...)tych mniejszych, takich jak na zdjęciu. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec w tej temperaturze przez ok. 60 – 70 minut. W trakcie pieczenia można sprawdzać stan pasztetu za pomocą patyczka. Pasztet kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!   Artykuł Wegetariański pasztet z czerwonej soczewicy i ciecierzycy pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Pasztet z mięs z rosołu - nasza domowa polityka zero waste 119

sposobów można przygotować jako dodatkowe danie. Czasem powstają z niego pierogi z mięsem, czasem tarta, innym razem paszteciki drożdżowe, które już na blogu znajdziecie. Inna możliwość to przygotowanie domowego pasztetu pieczonego.  Do jego zrobienia używam: - mięso z rosołu pozbawione kości - ewentualnie do 100g słoniny lub tłustego boczku, jeżeli mięsa są mało tłuste - seler, por, inne warzywa z rosołu(...)cebula świeża - 7 jajek (5 na twardo, 2 surowe) - sól, pieprz, cząber, gałka muszkatołowa  - ewentualnie pieprz w ziarnach  Pasztet powstaje po zmieleniu najlepiej dwukrotnym mięsa, boczku, warzyw oraz surowej cebuli. Podczas mielenia nie odlewam rosołowego płynu, który zawsze i w mięsie i warzywach pozostaje, on pozwala zachować przyjemną wilgotność i spójność gotowego wyrobu. Po mieleniu mieszam mięso

I tu będę miała takie te
Pasztet z królika 104

Święta Wielkanocne nie może zabraknąć oczywiście domowego pasztety. Naszym faworytem jest oczywiście ten z królika. Jest przepyszny! A na Waszych stołach zagości świeżo pieczony domowych pasztet z królika? Czas wykonania: 1 h 30 min – 2 h   Ilość porcji: 2 foremki (około 20 kawałków) Składniki: 1 kg tuszy z królika 360 g boczku 250 g wątróbki z królika lub drobiowej(...)maszynce. Do zmielonej masy wbić jajka, wlać ½ szklanki wywaru i całość starannie wyrobić. W razie potrzeby doprawić do smaku. Foremki grubo wysmarować smalcem i napełnić do 2/3 wysokości. Pasztet zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni do momentu, aż się zarumieni od góry, a boki będą odchodzić od formy. Letni pasztet wyjąć z foremek i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać

KuchniaWeDwoje.pl
Pasztet z fasoli z żurawiną 103

Pasztet z fasoli z dodatkiem żurawiny i orzechów włoskich jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Smaczny na co dzień i od święta. Każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Idealny dla entuzjastów bezmięsnych wypieków :). Moim wegańskim gościom bardzo zasmakował. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 puszki białej fasoli konserwowej 1200 gram 1 gruszka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki oleju(...)dodajemy mąkę ziemniaczaną i blendujemy całość na jednolitą i gładką masę. Na koniec dodajemy żurawinę i dokładnie mieszamy przy pomocy szpatułki. ( Polecam wcześniej lekko rozdrobnić żurawinę nożem, po upieczeniu pasztet będzie się lepiej kroił). gotową masę przekładamy do formy keksowej 30×11 cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy masę po całości. Na wierzch pasztetu wykładamy lekko dociskając

Blog kulinarny S9.PL
Pasztet orzechowy 105

Pasztet orzechowy to moje odkrycie tego roku! Ta pyszna zapiekanka orzechowa to danie, które idealnie sprawdzi się jako potrawa wigilijna. Pasztet orzechowy jest niezwykle smaczny, ale także bardzo pożywny, także nie można zjeść go zbyt dużo. Pasztet orzechowy to danie, które wspaniale wpisuje się w klimat Świąt. Intensywnie orzechowy i aromatyczny jest po prostu fantastyczny! Gorąco polecam! Pasztet orzechowy Składniki(...)orzeszków pinii 75g orzechów laskowych 50g orzechów nerkowca 100g bułki tartej 250ml bulionu/wywaru warzywnego 1 jajko 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz masło i oliwa do smażenia Pasztet orzechowy - przepis:  Na patelni rozgrzać oliwę i masło i przesmażyć na nich cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć przez około 10 minut aż cebula będzie miękka

Codzienne Gotowanie