lodówce zalegające mięsa, warzywa, sery i wędliny po świętach na które nie możecie już patrzeć? Żaden problem, przeróbcie je na smakowite pierogi, zapiekankę, zupę, krokiety, pizze albo pasztet. Takie danie na pewno cała rodzinka zje ze smakiem i nawet nie zauważą, że zostało ono zrobione z poświątecznych resztek. Zapraszam po przepisy! Poświąteczna zapiekanka czyli sposób na przetworzenie resztek(...)wyborne pierogi. Te domowe pierogi są naprawdę pyszne. Świetnie przyprawiony farsz, z niebanalnymi dodatkami oraz delikatne i leciutkie ciasto, to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Danie palce lizać! Domowy pasztet pieczony Przepis tutaj (KLIK) Innym sposobem na wykorzystanie poświątecznych resztek jest zrobienie pasztetu. Pyszny domowy pasztet możemy wykonać od podstaw z surowego mięsa lub z resztek mięs, które zostały
Blog z ApetytemMoja rodzina uwielbia pasztety, mam więc dla nich następną propozycję, a mianowicie pasztet mieszany wieprzowo-drobiowy z suszoną żurawiną. Tak wszystkim posmakował, że ledwo zdążyłam połowę zapakować i zamrozić na święta. Potrawy, które można zamrażać, robię wcześniej i potem mam więcej czasu przed świętami. Zamroziłam już pasztet Gerwazy, pasztet drobiowy z suszonymi grzybami, bigos i keks. Składniki na 3 foremki(...)pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. ? Na koniec wymieszać z suszoną żurawiną i rozłożyć do aluminiowych, jednorazowych foremek, uprzednio wysmarowanych masłem i posypanych delikatnie bułką tartą. Wyszły mi 3 pasztety. ? Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-40 minut
To co kochamKuchnia wielkanocna oprócz jajek, bab, mazurków, barszczu, kiełbasy to również różnego rodzaju pieczyste. Na stołach królują pieczone szynki, polędwice, boczki i pasztety. Mnie osobiście z Wielkanocą najbardziej kojarzy się pasztet z królika. Taki też znalazł u nas miejsce w świątecznym menu. Pasztet jest delikatny, a dzięki dodaniu boczku nie jest suchy i wiórzasty lecz wilgotny, smaku dodają mu zioła(...)odpowiada za konsystencję. Praktycznie robi się sam, bo w kuchni powoli gotuje się królik, a następnego dnia mieli się wystudzone składniki, miesza z jajkami i bułką, i piecze. Mój pasztet zawsze zbiera dużo komplementów od każdego, kto go skosztuje. Mam nadzieję, że tak samo będzie w tym roku, bo upiekłam wcześniej i zamroziłam, nie było więc oficjalnej degustacji. Składniki
To co kochamPasztety można zrobić z różnych składników, nie tylko z mięsa. Ostatnio popularne są pasztety warzywne. Pasztet warzywny na diecie dr Dąbrowskiej jest tylko z samych dozwolonych warzyw i przypraw. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pomidorowa salsa trochę zaostrza jego neutralny smak. Składniki: – 1/2 małej kapusty białej – 3 marchewki – 1 por – 3 cebule(...)dużo wody. – Warzywa przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. – Połowę surowego kalafiora zetrzeć na tarce i dodać do warzyw. – Wymieszać z przyprawami, doprawić solą, pieprzem. – Pasztet przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 2 godziny w 180 st.C. Salsa pomidorowa – Pomidory pokroić w drobną kostkę. – Wycisnąć ząbek czosnku, dodać sól, pieprz
To co kochamShare Pinterest Print Pasztet z dyni i ciecierzycy z dodatkiem ziaren słonecznika to pyszny wegetariański zamiennik mięsnych pasztetów. Idealny na śniadanie w towarzystwie świeżego pieczywa. Aromatyczny, kremowy, wspaniały zarówno na ciepło jak i na zimno. Zapraszam na jesienny pasztet z dyni i ciecierzycy Składniki: 3 szklanki purée z dyni 2 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1/2 szklanki ziaren słonecznika(...)wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 – 50 minut. Ostudzić i schłodzić w lodówce. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Wegański pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej → Pasta z ciecierzycy, pieczonej dyni i słonecznika → Pasta z cukinii, suszonych pomidorów i słonecznika → Pasta z ciecierzycy z pieczoną papryką → Hummus Artykuł Pasztet z dyni
Oryginalny smakrazem coś dla wszystkich miłośników kuchni bezmięsnej – pasztet z czerwoną soczewicą i warzywami. Ale oczywiście każdy może go spróbować! Jest pyszny, aromatyczny, sycący. W sam raz dla małych i dużych. Upieczecie go raz i macie fajny posiłek w lodówce na kilka dni. Myślę, że warto! Ja uwielbiam takie warzywne rozwiązania i bardzo często piekę podobne pyszności. Serdecznie zapraszam(...)miski i dokładnie ze sobą wymieszaj. Jeśli chcesz to możesz wszystko zblendować ale nie jest to konieczne. Gotową masę przełóż do keksówki natłuszczonej masłem i oprószonej kaszą manną. Pasztet piecz w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 50 minut. Smacznego! JEDEN KAWAŁEK TO: około 125kcal Białko: 6,5g Węglowodany: 18,8g Tłuszcz: 3,2g Błonnik pokarmowy
Natka Pietruszkirazem mam dla Was kolejny, rewelacyjny przepis prosto z kuchni mojej drugiej Mamy, tzn. teściowej Pasztet z selera, kaszy jaglanej i marchewki to propozycja, która z powodzeniem może zagościć w naszych domach przy okazji różnych świąt, ale także na co dzień. Aromatyczny, warzywny, z kaszą jaglaną o działaniu zasadotwórczym – nic dodać, nic ująć! Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu(...)natkę pietruszki. Całość blendujemy na gładką masę. Na koniec formę keksową smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną (1 łyżka). Przekładamy masę do formy. Na wierzchu posypujemy pozostałą kaszą manną. Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, funkcja góra-dół, przez około 60 minut. Smacznego! JEDNA PORCJA PASZTETU TO: około 115kcal Białko: 3,4g Węglowodany: 15,1g Tłuszcz
Natka Pietruszkiświęta wolicie jeść mięsne czy wegetariańskie potrawy? Ja uwielbiam warzywne pasztety, zwłaszcza te z soczewicy – tym razem skorzystałam z mieszanki @yummity_eu, która nadaje pasztetowi super indyjskiego smaku i przyspiesza przygotowanie, a konfitura żurawinowa na wierzchu cudownie przełamuje smaki – lubicie wegetariańskie pasztety? Pasztet … Artykuł Pasztet z soczewicy z żurawiną pochodzi z serwisu
Flymetothespoonobleciał i mnie, i dzieci, bo znany jest nam z planowania weekendów i różnych dziwnych wycieczek, na które niekoniecznie wszyscy reagujemy tak entuzjastycznie jak on. A on mówi: robimy pasztet warzywny. Ogarnął nas śmiech, śmiał się nawet Franek. Ale on to bardziej przez łzy i ze słowami: ja na pewno nie będę tego jadł! A mąż zabrał(...)wycieczkę, owszem, w jego czasy szkoły średniej i zaczął wspominać jak to w domu klecił różne pasztety warzywne za starych czasów, kiedy blisko mu było do punkowej subkultury. O jak to ładnie napisałam :) Jak na drugi pasztet w wersji wegetariańskiej (pasztet z czarnej fasoli TUTAJ ) muszę przyznać, że wyszedł super. Ale nie mam za bardzo porównania :) Najważniejsze, że był
bistro mamasuszonych grzybów. Mocny i wyrazisty, a jednocześnie rozlewający po wnętrzu moc przemiłych skojarzeń i odczuć :) Dlatego dziś na blacie słonecznej kuchni paruje foremka wypełniona po brzegi ciemną, grzybową dobrocią. Pasztet z suszonych grzybów i fasoli to idealna propozycja dla wszystkich wegetarian ale i mięsożerców. Pyszny, łatwy do przygotowania i niecodzienny zachwyci wszystkich gości. W podstawie aromatyczne suszone grzyby zebrane(...)roku zajmuje na balkonie honorowe miejsce. Całości dopełniają suszone zioła i ciepły akcent gałki muszkatołowej, który wynosi wszystkie smaki na wyższy poziom. Kiedy pierwszy raz natknęłam się na ten pasztet u Karola Okrasy, wiedziałam, że będzie pysznie! Podczas pieczenia zapach tych leśnych skarbów unosi się w całym domu. Wspaniale smakuje z odrobiną chrzanu lub sosem żurawinowym i na pewno świetnie
Kuchnia w Słońcu Skąpanakażdej kolejnej porcji znajduję zastosowanie z cięższym sercem (niechybnie i ku mojej rozpaczy się skończą), to dla tego jednego dania warto było poświęcić każdy z ostatnich, cennych grzybków: pasztet. Cudowny, delikatnie wilgotny, o głębokim smaku, pełen aromatycznych przypraw i z delikatną orzechową nutą. Pasztet bezmięsny, wzbogacony o odżywczą kaszę jaglaną, pełen słodkawych od smażenia warzyw i pieczarek. Tak pyszny(...)doprawić pieprzem lub większą ilością ziół. Formę delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać np. otrębami. Do formy przełożyć masę, dokładnie ubić i wyrównać powierzchnię. Pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 o C, piec około 60 – 70 minut. Po upieczeniu pasztet pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Kroić dopiero po wystudzeniu, przechowywać w lodówce. Świetnie
Even Better FoodPrzepis na pasztet z selera dostałam od bratowej. Przyznam szczerze, że podeszłam do niego jakoś bez przekonania. Ale jakie było moje zdziwienie gdy spróbowałam tego pasztetu. Ten pasztet to moja modyfikacja bo dodałam pieczarki i to był dobry wybór. Jako, że chciałam iść na łatwiznę seler starłam po prostu na tarce ( w przepisie trzeba było użyć maszynki do mięsa ). Jeśli(...)robiliście jeszcze tego pasztetu to polecam i zapewniam Was, że zjedzą go nawet mięsożercy. Zapraszam do lektury i do pieczenia a jak już upieczecie to podzielcie się opinią i wyślijcie fotki. Pasztet z selera z pieczarkami
Ewa w kuchniPasztet z zielonej soczewicy z marchewką to była dla mnie nowość. Często jadłam z soczewicy kotlety, ale w formie pasztetu nigdy. W smaku jest przepyszny, nie rozpada się i wiadomo, najlepiej smakuje na zimno :) Zobaczcie przepis. Inspirowałam się przepisem z bloga Lawendowy Dom. Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką Składniki 200 g zielonej ... Czytaj dalej Pasztet z zielonej soczewicy(...)marchewką Artykuł Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink EnvelopeDomowy, mięsny, otulony słodką galaretą na bazie półsłodkiego wina, słodkich malin i żurawiny pasztet to świetny pomysł na świąteczną przekąskę. Składniki: Pasztet 500g udka z kurczaka bez kości 500g karkówki bez kości 200g wołowiny 300g wątróbki drobiowej 9 ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe 2 marchewki 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 jajka 1 szklanka mleka 1 kajzerka(...)połączyć ze składnikami galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia. 6. Do keksówki o wymiarach 9,5-10 x 28 cm (szersza od keksówki, w której był pieczony pasztet) wyłożonej folią spożywczą wlać 1/3 tężejącej galaretki i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na stężonej galaretce ułożyć pasztet i zalać pozostałą ilością galaretki do całkowitego przykrycia
Szalona Kuchnia Eweliny