Jeśli ograniczasz mięso, ale chcesz mieć dobry pasztet do postawienia na świątecznym stole, to polecam pasztet z fasoli. Jeśli smakowały Ci paszteciki z marchewki ( zobacz przepis ) albo z soczewicy ( klik ), to fasolę też pokochasz. Pasztet fasolowy ma piękny pomarańczowy kolor (dzięki marchewce i batatowi) i smakuje śródziemnomorskimi pomidorami. Składniki: 200 g ugotowanej białej fasoli Jaś 100 g pieczonych batatów(...)papryki, kuminu, pieprzu po pół łyżeczki utartej skórki z limonki, suszonego tymianku i rozmarynu pół słoika suszonych pomidorów i cała zalewa z tego słoika czarnuszka do dekoracji Jak przygotować pasztet z fasoli? Marchew i batata kroimy na kawałki. Cebulę podsmażamy na patelni. Wszystkie składniki oprócz suszonych pomidorów miksujemy na gładka masę. Mieszamy razem z drobno pokrojonymi pomidorami i całą
Ugotowane pozamiatanedzisiaj dla Ciebie trzy pyszne wegetariańskie propozycje na pieczony pasztet\klops wegetariański. Idealne na Wiosenny obiad, na stół Wielkanocny, jako przekąska do pracy. Zapraszam na wpis! Kolejność jak na zdjęciu. Pasztet jajeczny z brokułem Idealny z sosem jogurtowym, chrzanowym, można zabrać do pracy. Składniki: 8 jaj ugotowanych na twardo 200 g różyczek brokuła 1 czerwona cebula 2 łyżki oleju(...)łatwiej przy wyjmowaniu) posmarować masłem lub olejem, nałożyć masę. Jeżeli użyjemy metalowej, wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni, termoobieg, ok 50 minut, aż góra będzie złocista. Pasztet odstawić do całkowitego wystudzenia. Podawać na zimno np. z sosem chrzanowym, tatarskim, majonezem, lub jak u mnie z jogurtem ze szczypiorkiem i rzodkiewką. P.S. Zamiast brokuła możesz użyć innych zielonych
Mój pomysł naPrzepis idealny. Pasztet wyśmienity. Robię go od wielu lat i 2 przygotowane keksówki znikają w mgnieniu oka. Wiem, co jem, wiem czym karmię swoją rodzinę. Pasztet można zrobić z szybki, schabu, karkówki, mięsa drobiowego. Tak na prawdę sami decydujemy jakie mięso się w nim znajdzie. Ważne by nie było go więcej niż 2 kg (łącznie – połączonych mięs(...)kolejno na sito. Mielę 2 razy w maszynce do mielenia. Do masy dodaję jajka i przyprawy. Mieszam. Przekładam do 2 keksówek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Na wierzch pasztety posypuję bułkę tartą- żeby wierzch się nie przypalił. Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Należy pilnować pasztetu, bo może się okazać że powinien siedzieć krócej. Obserwujmy czy się nie rumieni
MojaQchnia.plJakiś czas temu zostałam mile zaskoczona przez moją serdeczną znajomą która przygotowała pasztet. Z wielką ochota skosztowałam tego rarytasu i przyznam że mile mnie zaskoczył smak. Pasztet ten dla odmiany wcale nie jest mięsny i może posłużyć nie tylko jako smarowidło do pieczywa ale również jako pasta do nadziania babeczek czy warzyw. Grażynce za przepis bardzo dziękuję i dziele się(...)Wami. Pasztet pieczarkowy - wegański Składniki : 500 - 600 g pieczarek 2 duże cebule olej do smażenia sól 100 ml śmietany 30% 25 ml koniaku majeranek, papryka słodka masło Przygotowanie : Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli, solimy i dusimy do miękkości i odparowania. Przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisię na jagody tudzież grzyby i trzeba by zadbać o prowiant na wyprawę. Zwykłe kanapki po kilku godzinach leżenia w samochodzie tracą świeżość, więc lepiej zaopatrzyć się w słoik pasztetu, mięsiwa lub kiełbasy. Tak też zrobiłam podczas ostatniej naszej wycieczki. Akurat dostałam paczuszkę z produktami Spichlerz Rusiecki, a w niej znalazły się słoiki z pasztetem, mięsem, smalcem ze skwareczkami, czosnkową(...)kiełbasą słoikową oraz udziec z indyka. Zgodnie stwierdziliśmy, że zaczniemy od pasztetu pieczonego z kurczakiem :) Cóż, wybór był udany. Pasztet jest pieczony w słoiku, na zwartą konsystencję, ale nie przypomina pasty, jest gruborozdrobniony. Rzadko kupuję takie produkty w sklepie, gdyż ich skład zazwyczaj mnie nie odpowiada: mom, glutaminian itp. Ale ten pasztet nie zawiera ani mięsa oddzielonego mechanicznie, ani glutaminianu
Obiad gotowyPasztet to danie, które w moim domu kojarzy się ze świętami, zwłaszcza Bożym Narodzeniem, choć na Wielkanoc także ląduje na naszym stole. Specjalistą od mięs w rodzinnym domu jest mój Tato, który macerował mięso w mleku, winie, dziwnych mieszankach przypraw, potem rolował i piekł. Efekt tych magicznych zabiegów był… magiczny! Tym bardziej zasługuje na osobny wpis na blogu. proszę(...)poznajcie zatem pasztet według przepisu mojego Taty Do przygotowania pasztetu potrzebujemy: ok 2 kg surowego mięsa (tak tradycyjnie powinien to być zając, ale możecie każde mięso wykorzystać w tym przepisie) do macerowania mięsa: wino można też w mleku 500 g wątroby drobiowej kawałek słoniny ok 1 szklanka wywaru, w którym gotowało się mięso 3 jajka 3 bułki pszenne 1 garść
Szybko Tanio SmaczniePrzepis na ten pasztet już dawno czekał na opublikowanie, ale gdzieś w stercie zdjęć i przepisów, całkiem o nim zapominam. A teraz jak najbardziej na czasie. Każdy domowy pasztet choćby najbladziej suchy będzie dużo lepszy niż sklepowy. Ale spokojnie z tym pasztetem nie mam takiej obawy. Jest wilgotny i bardzo smaczny. Może zagości na Waszym świątecznym stole(...)rosołu i pieczone obrać z kości, wrzucić do miksera dodać karmelizowane jabłko, rosół, upieczony czosnek (pozbywając się łupin). Wszytko zmiksować na gładko. Doprawić solą i pierzem znowu zmiksować gdy pasztet będzie już doprawiony dodać jajko i ponownie zmiksować. Na końcu dodać listki bazylii i wymieszać ręcznie. Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu można ułożyć
Delicious Titbitszapraszamy! :) Od Primaviki dostaliśmy bardzo różnorodne produkty do przetestowania - zaczynając od smarowideł na kanapki, przez masła orzechowe, na daniach gotowych kończąc. Oferta firmy jest naprawdę bogata. Samych past i pasztetów kanapkowych jest kilkanaście rodzajów - z ciecierzycą, z soczewicą, z kaszą jaglaną, warzywne, meksykańskie, z dodatkami np. bazylią, pieczarkami, ogórkiem czy koperkiem - do wyboru do koloru. Dodatkowo są różne rodzaje hummusów(...)suszonych pomidorów, paprykowy czy tradycyjny. Pasztety Primaviki znaliśmy już dużo wcześniej i niejednokrotnie je kupowaliśmy (zazwyczaj są dostępne popularne smaki, typu paprykarz wegetariański, pasztet z kaszą jaglaną, czy pasztet z ciecierzycą). Dzięki otrzymanym produktom mieliśmy okazję spróbować rzadziej dostępnych słoiczków, z bardziej wymyślnymi smakami. Masła orzechowe to kolejna kategoria - wybór jest przeeeogromny i powinien zadowolić niejednego wybrednego kupującego - mix orzechowy
Bananowe PoleSmaczny pasztet z warzyw z zupy z kaszą gryczną Dzisiaj mam dla was kolejny przepis z serii : Aby nic się w kuchni nie zmarnowało. :) Miały być kotleciki, ale jednak zdecydowałam się, żeby zrobić pasztet i nie musieć stać przy patelni. :) Dzisiaj zjadłam na śniadanko i muszę stwierdzić, że jest pyszny do tego dogryzałam sobie ogórka kiszonego. - Pyszności. Użyłam keksówkę(...)wymiarach 31 x 12, pasztet wyszedł troszkę niski, ale nic nie szkodzi. :) Jeśli akurat masz w planie robić zupkę, zostaw warzywa a będziesz zachwycać się pysznym pasztetem. :) Zapraszam... Przepis: Składniki: warzywa z zupy, w moim przypadku był to: 1 mały seler, pęczek natki pietruszki, 1 cebula, 1 marchewka 1 woreczek kaszy gryczanej lub 100 g 4 łyżeczki chrzanu
Mój pomysł naMoja rodzina uwielbia pasztety, mam więc dla nich następną propozycję, a mianowicie pasztet mieszany wieprzowo-drobiowy z suszoną żurawiną. Tak wszystkim posmakował, że ledwo zdążyłam połowę zapakować i zamrozić na święta. Potrawy, które można zamrażać, robię wcześniej i potem mam więcej czasu przed świętami. Zamroziłam już pasztet Gerwazy, pasztet drobiowy z suszonymi(...)smaku. • Na koniec wymieszać z suszoną żurawiną i rozłożyć do aluminiowych, jednorazowych foremek, uprzednio wysmarowanych masłem i posypanych delikatnie bułką tartą. Wyszły mi 3 pasztety. • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-40 minut
To co kochamKuchnia wielkanocna oprócz jajek, bab, mazurków, barszczu, kiełbasy to również różnego rodzaju pieczyste. Na stołach królują pieczone szynki, polędwice, boczki i pasztety. Mnie osobiście z Wielkanocą najbardziej kojarzy się pasztet z królika. Taki też znalazł u nas miejsce w świątecznym menu. Pasztet jest delikatny, a dzięki dodaniu boczku nie jest suchy(...)kuchni powoli gotuje się królik, a następnego dnia mieli się wystudzone składniki, miesza z jajkami i bułką, i piecze. Mój pasztet zawsze zbiera dużo komplementów od każdego, kto go skosztuje. Mam nadzieję, że tak samo będzie w tym roku, bo upiekłam wcześniej i zamroziłam, nie było więc oficjalnej degustacji. Składniki
To co kochammojej kuchni stawiam na zdrowe domowe wyroby. Nie tak dawno robiłam pasztet w słoikach a dziś proponuję podobny ale pieczony w foremkach. porcja na 2 foremki 9/22 cm: 800 g łopatki wieprzowej bez kości 500 g wątróbek drobiowych 2 cebule 1 duży ząbek czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera 200 g suszonych grzybów leśnych 4 łyżki masła sól(...)usmażonymi grzybkami. Masą napełnić foremki,wierzch wyrównać i posmarować odrobiną oliwy. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 45 minut. Po upieczeniu wystudzić ,wyjąć pasztet z formy i kroić w dowolne plastry. Moja rada Do przyprawienia pasztetu możemy użyć dowolnych przypraw oraz ilości czosnku według naszych upodobań i smaków. Także dowolna jest ilość dodanego wywaru-rosołu
Kolorowa kuchnia ElkiBardzo często piekę różne pasztety, tym razem upiekłam z mięsa kaczki oraz z dodatkiem suszonej śliwki i żurawiny. Wyszedł bardzo smaczny i aromatyczny, ma lekki słodki posmak suszonych owoców. Domowy pasztet smakuje zupełnie inaczej niż ten ze sklepu, do pasztetu użyłam zestawu od firmy Tradismak . Składniki: 1 kaczka o wadze ok. 2 kilogramów 300 gram wątróbki indyczej 2 marchewki(...)pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 1 duża cebula 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Tradismak 8 ziaren pieprzu Przyprawa do pasztetu wielkanocnego Tradismak Sól, pieprz Przyprawa Smaczuś Tradismak 2 kajzerki 2 jajka 100 gram suszonej żurawiny 100 gram suszonych śliwek 150 ml. wywaru z gotowanej kaczki Olej do smażenia Foremki aluminiowe Sposób przygotowania: Kaczkę dzielimy na mniejsze
Bajeczna KuchniaPasztet z czerwonej soczewicy według przepisu Agnieszki Kręglickiej Idealne urozmaicenie wielkanocnego stołu, banalnie prosty do wykonania , przy czym bardzo zdrowy. Polecam wykonać go z czerwonej soczewicy , której nie trzeba wcześniej namaczać i bardzo szybko się gotuje. Samo zdrowie :-) Przepis znaleziony a w archiwalnych " Wysokich Obcasach " wg Agnieszki Kręglickiej , oczywiście nieco zmieniony przeze mnie. Od kiedy pamiętam uwielbiam wszelkiego rodzaju(...)smarowidła i domowe wyroby do chleba :) Pasztet z soczewicy Składniki: 200-250 g czerwonej soczewicy, 2 szklanki wody, ziele angielskie, liść laurowy, 4-5 większych marchewek, 1/2 selera korzeń, 2 średnie pietruszki, 1-2 średnie cebule, posiekany czosnek, 3 jajka roztrzepane, świeżo zmielony pieprz , sól do smaku, chili wg uznania, 1 łyżeczka sosu sojowego-ciemnego
Aromatyczne PodróżeStała sobie miska na blacie. – Kiedy zdążyłaś zmielić mięso? – (w tym momencie rozlega się mlaskanie przy oblizywaniu łyżki) – Mmm ten pasztet taki dooobry… No i jak powiedzieć, że w tym pasztecie grama mięsa nie ma? Jest soczewica i grzyby, czyli baza wielu wegańskich zdrowych smarowideł, zastępujących jak widać mięsne pasztety z wielkim powodzeniem. Soczewicę zalewamy wodą – wody do gotowania(...)razem blendujemy na gładką masę. Dosalamy i dopieprzamy do smaku. Sprawdzamy, czy nie potrzeba jeszcze więcej mielonej gałki, imbiru, papryki lub ziół – nie bójcie się, próbujcie, doprawiajcie ile potrzeba. Pasztet przekładamy do kamionkowych lub ceramicznych miseczek, zabezpieczamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Może stać w lodówce maksimum 4-5 dni. Świetne, charakterne smarowidło – zobaczycie, że i mięsożercy się nabiorą
Karo in the Kitchen