4 włoskie przepisy na śniadanie w stylu "la dolce vita" 191oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C (górna grzałka) i opiecz, aż chleb stanie się chrupiący (ok. 5 minut). Gorgonzolę rozgnieć widelcem ze śmietaną lub jogurtem na pastę. Posmaruj chleb. Na każdej kanapce ułóż po plasterku szynki. Figi pokrój na ćwiartki lub plastry i ułóż na bruchettach. Skrop miodem. Cytrynowe muffinki z ricottą i kruszonką Te muffinki
Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa z pieczoną papryką, jarmużem, czosnkiem niedźwiedzim i parmezanem 157talerz i posypać startym parmezanem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Zupa z soczewicy, batatów i pomidorów → Zupa gulaszowa z pieczoną papryką → Zupa pieczarkowa ze szpinakiem → Pasta z ciecierzycy z pieczoną papryką → Harira
Oryginalny smak
PLACKI Z TWAROGU 162ciepło, pyszne! Z dodatkiem mąki pszennej i kukurydzianej (stąd kolor;), bez proszku do pieczenia. Polecam także dodatki, do placuszków można śmiało dodać rodzynki, suszoną żurawinę, większą szczyptę kakao lub pastę z wanilii. Będzie pysznie! SKŁADNIKI: 470 g twarogu na sernik 2 duże jajka 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 opakowanie cukru z wanilią opcja: płaska łyżeczka cukru
Zasmakuj Kuchni
Poniedziałek: Najprostszy kebab w bułce 177kminu, łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę mielonego ziela angielskiego, łyżeczkę czosnku w proszku, szczyptę cynamonu oraz pieprz kajeński według uznania. Wymieszaj. Wlej 3 łyżki oleju, ponownie wymieszaj. Przełóż pastę do misy z mięsem i dokładnie obtocz indyka w marynacie. Przykryj i wstaw do lodówki co najmniej na godzinę lub całą noc. Krok 3 Wyjmij mięso z lodówki i odstaw
Niedzielny kucharz
Wtorek: Shawarma z kaszą bulgur 156kminu, łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę mielonego ziela angielskiego, łyżeczkę czosnku w proszku, szczyptę cynamonu oraz pieprz kajeński według uznania. Wymieszaj. Wlej 3 łyżki oleju, ponownie wymieszaj. Przełóż pastę do misy z mięsem i dokładnie obtocz indyka w marynacie. Przykryj i wstaw do lodówki co najmniej na godzinę lub całą noc. Krok 3 Wyjmij mięso z lodówki i odstaw
Niedzielny kucharz
Ciasto kakaowe z kandyzowaną skórką pomarańczową 133płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki drobnego cukru 2 jajka, u mnie XL 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka 2 łyżki kakao opakowanie cukru z wanilią 1 łyżeczka pasty waniliowej 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Tortownica o średnicy 20 cm (lub keksówka
Zasmakuj Kuchni
Ciekawostki o kuchni japońskiej 157wygodnie było jeść je pałeczkami, albo palcami. Najsłynniejsze japońskie przyprawy Unikatowy smak japońskie dania zawdzięczają także tradycyjnym przyprawom, wśród których znajdziemy: sos sojowy ( shōyu , 醤油) chrzan wasabi (山葵) pastę ze sfermentowanej soi ( miso , 味噌) ocet ryżowy ( komezu , 米酢) O zachowaniu się przy stole Celebrowanie posiłków to w japońskim domu codzienna norma. Niski stół wymaga siedzenia w klęku z pośladkami opartymi
Kuchcik gotuje
Domowa zupka chińska bez chemii. Przepis, który pokochają nie tylko zabiegani 27614ziemniaczanej, pół łyżeczki kurkumy, jasny sos sojowy, sól, pieprz, olej, 100 gramów chińskiego makaronu chow mein . Zrób tak: czosnek i imbir najpierw posiekaj, następnie rozetrzyj z odrobiną soli na pastę – na przykład desce za pomocą widelca. W średnim ganku rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć czosnek z imbirem i smaż około minuty, dodaj grubo pokrojoną kapustę pekińską i marchewkę pokrojoną
Kulinarna Polska
Bułki orkiszowe z jarmużem 193Pyszne zielone bułki z dodatkiem sproszkowanego jarmużu. Pełne witamin, wspaniale komponują się z pastami z papryki, czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów. Świetne na burgery. mąka orkiszowa jasna + do podsypywania - 350 g mąka orkiszowa pełnoziarnista - 100 g jarmuż sproszkowany - 25 g woda lenia - 300 ml sól drożdże - 1 opakowanie miód - 1 łyżeczka kminek - 2 łyżeczki jajo + łyżka mleka Mąki i sproszkowany
AZgotuj!
20 wypieków z jabłkami (20 dolci con mele) 214mele con ricotta e uvetta) Francuskie ślimaczki z jabłkiem, orzechami i rodzynkami (Girelle di sfoglia con mele, noci e uvetta) Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego (Strudel di mele con pasta sfoglia) Strudel z owocami leśnymi i jabłkami (Strudel ai frutti di bosco e mele) Ryżowe ciasto z jabłkami, bez mąki i masła (Torta di riso e mele, senza farina
La grande e la piccola cuoca
Smażone grzyby na zimę – przetwory do słoików 240wymieszać, poddusić przez chwilę, można też dodać trochę śmietanki, i już mamy pyszny sosik do ziemniaczków w środku zimy. Ja używam samych kapeluszy grzybów, ponieważ nóżki przerabiam na rewelacyjną pastę, na którą przepis znajdziecie już wkrótce na blogu. Zapraszam! Składniki: 3 kg grzybów leśnych (podgrzybki, maślaki, borowiki, itp.) sól, pieprz – do smaku ok 100g masła klarowanego
Blog z Apetytem
Łatwa szarlotka i recenzja form do pieczenia Charlotte 739domu . Polecam! Przepis: Składniki: 4 jajka 20 dag cukru 20 dag masła 20 dag mąki pszennej 6 dag mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka pasty waniliowej 2 duże jabłka Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Jabłka oskrobać ze skórki, pokroić na cząstki. Miękkie masło o temperaturze pokojowej umieścić w misce, wsypać cukier i miksować
Wanilia i Kardamon
CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ 197zimnego masła 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki cukru szczypta cukru z wanilią PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieść w dużej misce w następującej kolejności: pokruszone drożdże cukier pasta waniliowa lub cukier waniliowy ciepłe mleko jajka rozkłócone widelcem olej rzepakowy 4 szklanki mąki Jak umieścisz wszystkie składniki nie mieszaj ciasta . Odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 h przykryte
Zasmakuj Kuchni
Wtorek: Makaron z pesto z krewetkami 199Poziom trudności: Łatwe Liczba porcj i: 2 Jedno z tych dań, które można zrobić w czasie niewiele dłuższym niż potrzeba na ugotowanie makaronu. Kluczowym składnikiem jest pesto: aromatyczna, ziołowa pasta. Poniżej podajemy standardowy przepis na pesto, ale tak naprawdę możecie je komponować w dość dowolny sposób. Zamiast szpinaku można użyć rukoli, pietruszki lub roszponki. To samo dotyczy orzechów: wrzućcie
Niedzielny kucharz
ZAPIEKANKA PO WŁOSKU CZYLI PASTA AL FORNO 160Zastanawiacie się pewnie co to takiego ta pasta al forno? To zapieczony makaron z sosem bolońskim i serem. Danie przygotowałam z makaronu Arc Pol. Składniki: 500 g makaronu penne Arc Pol 1 kulki mozarelli 100 g parmezanu 7 łyżek mozarelli startej 2 jajka 100 g prosciutto SOS: 400 g mielonej wołowiny 100 g boczku 1 marchewka 1 seler naciowy
Kuchnia w oparach