pasta - 17303 przepisów (strona:635/1154)

GRZANKA Z AWOKADO I NASIONAMI 199

starty). Rozgniatamy widelcem na niezbyt gładkie puree. Drugą połowę awokado kroimy w cienkie plasterki, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy pozostałą cytryną i oliwą.  Na kromkach pieczywa rozprowadzamy pastę z awokado i układamy plasterki. Posypujemy nasionami. Można posypać świeżą kolendrą

cool and minty
Kaszotto z pieczonym selerem i marchewką / Groats with roasted celery and carrots 160

czosnku 3 łyżki oleju 120 g. obranej marchewki 220 g. obranego selera 2 gałązki tymianku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 i 3/4 szkl. doprawionego wywaru warzywnego 1 łyżka pasty sezamowej tahini 1 łyżka masła 3 garście rukoli 3 łyżki pokrojonego w małą kosteczkę sera Dorblu  garść pokruszonych orzechów laskowych sól, pieprz Marchew i seler pokrój w dużą kostkę

Delicious Place
Kurczak curry w mleku kokosowym 114

Kruchy i aromatyczny kurczak w aksamitnym sosie z mleka kokosowego. Słodki smak mleczka i groszku zielonego przełamany ostrą papryczką chili oraz przyprawą curry. Można użyć również pasty curry

Z Hrabiną w kuchni
Falafel z sosem tahini 114

solą. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Hummus → Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo – dyniowym → Meksykańskie pulpeciki z indyka → Pieczona ciecierzyca → Pasta z ciecierzycy z pieczoną papryką

Oryginalny smak
Bangladesz - Biryani 125

łyżkę oleju. Cebulę drobno kroimy i dorzucamy. Dodajemy imbir i mieszamy. Po kilkunastu sekundach dodajemy przyprawy. Wszystko razem mieszamy i po minucie zestawiamy z ognia. Przygotowaną w ten sposób pastę dorzucamy na patelnię i mieszamy razem z warzywami. 4) Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ryż przenosimy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wykładamy warzywa. Pieczemy w piekarniku przez około 10 minut

Roślinożerni urlopowicze
Bośnia i Hercegowina - Gotowane jabłka faszerowane orzechami (Tufahije) 115

musi być bardzo gorące). Mieszamy orzechy z mlekiem. Powinniśmy uzyskać papkowatą konsystencję.  6) Jabłka przekładamy na talerz. Do środka wlewamy pół łyżeczki syropu i kilka łyżeczek orzechowej 'pasty', aż zapełnimy wnętrze jabłka.  7) Teraz mamy dwie opcje: Czekamy aż jabłka chwilę przestygną (15-20 minut) i wtedy podajemy je na ciepło z bitą śmietana posypaną pozostałymi startymi orzechami

Roślinożerni urlopowicze
Wegetariański przewodnik kulinarny po Budapeszcie 150

wygląda jak połączenie ekskluzywnej restauracji z barem mlecznym (na szczęście cenom bliżej do baru mlecznego). Zdecydowanie jedno z naszych ulubionych miejsc w Budapeszcie! Co jemy:  Körözött , czyli   pastę twarogową z suszoną papryką i kiszonymi ogórkami, serwowaną z przepysznym razowym chlebem + savanyúságok vegyesen , czyli pikle i sör, czyli piwo Koszt: 1200 ft /os. (przekąskami można się spokojnie podzielić

Roślinożerni urlopowicze
Belgia - Białe szparagi po flamandzku (Asperges op Vlaamse Wijze) 129

rozpuszczamy masło, dodajemy ugotowane na twardo jajka, sok z cytryny, natkę pietruszki, sól i pieprz. Rozgniatamy widelcem i dokładnie mieszamy. 3) Szparagi podajemy "polane" (sos w zasadzie ma konsystencję pasty) naszą flamandzką mazią z jajek

Roślinożerni urlopowicze
Turcja - Kremowy budyń figowy (İncir Uyutması) 146

wodzie przez 10-20 minut. 2) Po tym czasie przekładamy je na ręcznik kuchenny. Następnie wkładamy do kielicha blendera, wlewamy pół szklanki mleka roślinnego i miksujemy na pastę. 3) W garnuszku rozgrzewamy mleko. Wlewamy purée figowe i dokładnie mieszamy. Grzejemy przez kilka minut starając się nie doprowadzić do wrzenia. 4) Miksturę przekładamy do pucharków i chłodzimy przez noc. Przed podaniem

Roślinożerni urlopowicze
Kenia - Frytki masala (Chips masala) 132

smażymy na dobrze rozgrzanym oleju przez 1-2 minuty. 3) W międzyczasie pomidory kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy na patelnię. Dokładnie mieszamy i smażymy, aż uzyskamy konsystencję pasty (aż woda wyparuje). 4) Po kolei na patelnię wrzucamy wszystkie suche przyprawy. Dokładnie mieszamy, smażymy przez kilka sekund.  5) Dodajemy frytki, dokładnie (ale delikatnie, żeby ich nie rozwalić) mieszamy

Roślinożerni urlopowicze
Małe tęsknoty, czyli rosół z jałowcem i smarowidło z kurczaka 114

pietruszka dodatkowo: mała cebula 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżeczki majonezu pęczek natki pietruszki świeżo mielony pieprz sól 7 ogórków konserwowych lub kiszonych pokrojonych w drobną kostkę Smarowidło, kanapkowa pasta z kurczaka - sposób przygotowania: Wszystko oprócz ogórków włóż do robota kuchennego i zmiksuj niezbyt drobno - tak, żeby było widać ziarenka gorczycy i cząstki pietruszkowych liści. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki

Gary Bez dna
Pomidor! Czyli jak zrobić domowy ketchup 88

zmienia się w retinol. Silny przeciwutleniacz. Najbardziej przyswajalny jest po podgrzaniu (z dodatkiem oliwy, bo karotenoidy rozpuszczają się w tłuszczach) - przekształca się wtedy w trans-likopen. Znajdziemy go w pastach pomidorowych, sosach lub na przykład w osobiście przygotowanym ketchupie... :) Jeszcze się chcę podzielić nowiną dnia... jestem oficjalnym członkiem międzynarodowego ruchu SlowFood - dostałam dziś legitymację! Czyż to nie wygląda wspaniale

Gary Bez dna
Dyniowa zupa krem z posypką z karmelizowanych orzechów 107

cząstki. Dodaj do cebuli, podlej wodą i duś wszystko razem na małym ogniu. Do duszenia dodaj papryczkę, goździki i miód. Kiedy dynia uzyska odpowiednią miękkość - zmiksuj całość na jednolitą pastę.Wyreguluj gęstość dodając sok pomarańczowy. Dopraw solą morską według swojego uznania. Orzeszki w karmelu z chili - sposób przygotowania: Wysyp cukier na suchą patelnię i bez mieszania (!) czekaj, aż zacznie karmelizować

Gary Bez dna
Pieczone buraki z kozim serem i sosem musztardowo-miodowym 139

sera - posyp nim buraki! :) Sos musztardowo-miodowy na pieczonym czosnku - sposób przygotowania: Upieczony czosnek (kiedy jest jeszcze ciepły) obierz z łupinek i umieść w moździerzu. Rozetrzyj go na gładką pastę dodając szczyptę soli, miód i musztardę.  Jeśli nie masz moździerza, rozetrzyj czosnek na papkę za pomocą łyżki. Świeży czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Połącz wszystkie składniki dbając

Gary Bez dna
Awokado zapiekane z jajkiem i pomidorem 106

Kilka dni temu pisałam o awokado . Jego właściwości zdrowotne są szeroko znane, warto więc włączać je do swojej diety na różne sposoby. Poprzednim razem pokazałam Wam przepis na pastę jajeczną z awokado. Dziś pokażę, jak w inny sposób przygotować ten pyszny owoc - tym razem zapiekłam go z jajkiem i pomidorem. Awokado zapiekane z jajkiem i pomidorem - przepis na 2 porcje

Z notatnika dietetyka