pasta - 17303 przepisów (strona:643/1154)

Jak nie marnować jedzenia i zaoszczędzić na zakupach spożywczych? 181

bazie którego można stworzyć wiele innych dań: – bulion: zupy (pomidorowa, zupy krem), risotto, – mięso : opanierować i usmażyć, placuszki , zapiekanka – warzywa: sałatka jarzynowa , pasta na kanapki. Gotować na 2 dni! Odkąd pamiętam najlepiej sprawdza mi się ten sposób gotowania, zamiast stać codziennie przy obiedzie gotuje na 2 dni lub robię kolacje

KuchniaWeDwoje.pl
Pieczone piersi z kurczaka w sosie mango 169

łyżeczki soli i pieprzu do podania: ryż jaśminowy, szczypiorek albo kolendra Mango obrać i wypestkować – zmiksować na pure. Do miski dodać mango i pozostałe składniki marynaty – zblendować na gładką pastę. Piersi z kurczaka podzielić ( tak żeby mieć dwie oddzielne połówki z każdej piersi) – obtoczyć w marynacie i zostawić na   minimum 4 godziny ( a najlepiej na noc). Piekarnik nagrzać

Smaczny zeszyt
Pęczak z kurczakiem i brokułami 102

albo pudełka lunchowego i potem zjeść na zimno jak sałatkę albo odgrzać na ciepły posiłek. Pęczak z kurczakiem i brokułami 1 szklanka kaszy pęczak 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka pasty chilli (np harissy) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 ząbek czosnku szczypta soli i szczypta pieprzu 1 brokuł 60 g płatków migdałowych pół pęczka szczypiorku SOS 4 łyżki oliwy

Smaczny zeszyt
Frytki z marchewki, selera i pietruszki w sosie czosnkowym z tahini 144

więcej niż mniej bo raz że się kurczą a dwa szybko schodzą k ilka łyżek oliwy sól,pieprz ok 1-2 łyżki kaszki kukurydzianej SOS Z TAHINI 3 łyżki pasty tahini 6 łyżek wody, łyżka soku z cytryny mały ząbek czosnku sól do smaku do posypania: kolendra lub szczypiorek, chilli Obrać warzywa i pokroić w słupki. Zalać warzywa oliwą, wymieszać

Smaczny zeszyt
Olej czosnkowy 123

główka i jego ząbki, a reszta idzie na straty? Zatem od dzisiaj zmienicie zdanie, jeśli tylko zainteresujecie się jego liśćmi. Liście czosnku to dokonały dodatek między innymi do sałatek, past, a także do aromatyzowania oleju. Taki olej to doskonały produkt o cudownym aromacie. Ja co rok robię kilkanaście takich butelek. Co potrzeba: 1 l oleju rzepakowego, 6 młodych liści czosnku

Bułka z Chlebem
Roladki z szynki konserwowej II 155

starty na drobnych oczkach, por pokrojony w cieniutkie plasterki, jajka pokrojone w drobną kostkę, majonez, mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem. Rozkładamy plasterki szynki i rozkładamy ok. 2 łyżeczki pasty wzdłuż krótszego boku przy brzegu, zwijamy w rulonik zaczynając od strony posmarowanej, na koniec związujemy gałązką natki pietruszki. Jeśli nie macie natki, roladki też będą się dobrze trzymały. Smacznego :)) szynka

Bułka z Chlebem
7 warzyw, które idealnie pasują do tuńczyka 483

selen wraz z witaminą E i beta-karotenem broni nas przed działaniem wolnych rodników, zwiększa odporność i przedłuża młodość [1] . Pomidory Pomidor często występuje obok tuńczyka jako składnik sałatek, past i farszy. Nic dziwnego – ich smaki dobrze ze sobą współpracują. Ryba świetnie pasuje do świeżych pomidorów, a także do sosów czy pomidorów suszonych. Te ostatnie nadają tuńczykowi wyrazistości i podkreślają

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak pieczony na jabłkach , smaki jesieni 125

ostrą paprykę . Całość ma się zmieszać . Kurczaka rozcinamy od strony pleców , pod skórę wciskamy kawałki masła , solimy do smaku . Na koniec całego , od zewnątrz i od wewnątrz nacieramy pastą z moździerza . Dokładnie pokrywając nią każdy kawałek mięsa . Na blaszce do pieczenia rozrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i pozbawione gniazd nasiennych , jabłka ( nie obieramy bo zrobi się dżem ) Teraz z listy

Ogrodnik w podróży
Roladki z cukinii z nadzieniem serowo-orzechowym (idealne na imprezę) 215

stron. Wystudzić. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać drobno posiekane orzechy, śmietanę, majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę, koperek, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Wystudzone plasterki cukinii posmarować pastą serowo-orzechową i zawinąć w roladki. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego Roladki z cukinii z nadzieniem serowo-orzechowym (idealne na imprezę) Roladki z cukinii z nadzieniem serowo-orzechowym (idealne

Smaki Armine
Keto kopytka dyniowe (Paleo, LowCarb) 227

niezbyt przyjemny i oczekiwany efekt kleistości i mazistości. Tutaj jednak z pomocą przychodzi glucomannan . Pamiętacie ten składnik? Jest to sproszkowany korzeń konjac, który stanowi główną ingrediencję tzw. zero carb pasta inaczej zwanej makaronem shirataki . Sprawdził się już zarówno w chowderze z owoców morza , jak i puddingu czekoladowym , w tym przypadku także okazał się brakującym ogniwem. Keto kopytka dyniowe z pesto

Modern Cave Girl
Prosta surówka z papryką 140

lepszym wyjściem ,niż kupno holenderskiej ( a w zasadzie Niderlandzkiej ) papryki ,będzie korzystanie z mrożonek… składniki : ćwiartka świeżej kapusty , małej główki 2 czerwone papryki grubościenne 2 pomidory śliwkowe , typu pasta lub inne twarde 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego sól , pieprz do smaku 1 łyżka gęstego jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu Kapustę szatkujemy drobno

Ogrodnik w podróży
Rozgrzewająca zupa na przeziębienie 164

wody i pozostawiam na około 20-30 minut. Następnie odcedzam przez sitko, wyciskam pulpę i ją wyrzucam. Wodę z tamaryndowca dodaję później do zupy. Pulpę z tamaryndowca można zastąpić pastą tamaryndową, jest dostępna m.in. w sklepie Kuchnie Świata, albo sokiem z cytryny. Świeże pomidory wkładam na około półtorej minuty do wrzątku, studzę chwilę pod zimną wodą, obieram ze skórki, kroję

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Najlepsze zapiekanki na jesień – 10 przepisów 187

Frittatę zazwyczaj robi się z ziemniaków i jajek, ale frittata z pęczakiem w niczym jej nie ustępuje, a jest na dodatek zdrowsza i dużo lżejsza. Zobacz przepis Pizza pasta   Wystarczy kilka składników, żeby zrobić tę pyszną zapiekankę z makaronu. Listę ingrediencji mżna jednak dowolnie poszerzać o ulubionien warzywa. Tak jak to jest w przypadku pizzy, ostateczny skład zależy

Niedzielny kucharz
Kurkuma - sprawdź dlaczego warto używać jej jak najczęściej 134

doda smaku, aromatu i pięknego koloru nie tylko daniom kuchni hinduskiej. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju zup (np. gęstych zup typu krem lub rosołu), sosów i past kanapkowych. Wydobędzie ona także głębię smaku z ryb i owoców morza, drobiu oraz potraw z ryżu. artykuł zewnętrzny (function(){ wwsi=document.createElement("script");wwsi.type="text/javascript"; wwsi.async=true;wwsi

Kuchcik gotuje
Babeczki francusko wołowe z nutą indyjską 163

produktem marki Patak’s. Składniki na ok. 12 porcji: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 375 g, 250 g drobno mielonego mięsa wołowego   (jak na tatar), 4 duże łyżki Pasta Tikka Masala – średnio ostra - Patak's, 6 łyżek startego sera grana padano, pęczek świeżego szczypiorku, 12 zielonych całych oliwek, listki świeżej bazylii tajskiej. Przygotowanie: czas: ok. 40 min Przygotowujemy

Moniki Smakołyki