pasta - 17303 przepisów (strona:647/1154)

Wegetariański przewodnik kulinarny po Budapeszcie 146

wygląda jak połączenie ekskluzywnej restauracji z barem mlecznym (na szczęście cenom bliżej do baru mlecznego). Zdecydowanie jedno z naszych ulubionych miejsc w Budapeszcie! Co jemy:  Körözött , czyli   pastę twarogową z suszoną papryką i kiszonymi ogórkami, serwowaną z przepysznym razowym chlebem + savanyúságok vegyesen , czyli pikle i sör, czyli piwo Koszt: 1200 ft /os. (przekąskami można się spokojnie podzielić

Roślinożerni urlopowicze
Belgia - Białe szparagi po flamandzku (Asperges op Vlaamse Wijze) 120

rozpuszczamy masło, dodajemy ugotowane na twardo jajka, sok z cytryny, natkę pietruszki, sól i pieprz. Rozgniatamy widelcem i dokładnie mieszamy. 3) Szparagi podajemy "polane" (sos w zasadzie ma konsystencję pasty) naszą flamandzką mazią z jajek

Roślinożerni urlopowicze
Turcja - Kremowy budyń figowy (İncir Uyutması) 138

wodzie przez 10-20 minut. 2) Po tym czasie przekładamy je na ręcznik kuchenny. Następnie wkładamy do kielicha blendera, wlewamy pół szklanki mleka roślinnego i miksujemy na pastę. 3) W garnuszku rozgrzewamy mleko. Wlewamy purée figowe i dokładnie mieszamy. Grzejemy przez kilka minut starając się nie doprowadzić do wrzenia. 4) Miksturę przekładamy do pucharków i chłodzimy przez noc. Przed podaniem

Roślinożerni urlopowicze
Kenia - Frytki masala (Chips masala) 126

smażymy na dobrze rozgrzanym oleju przez 1-2 minuty. 3) W międzyczasie pomidory kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy na patelnię. Dokładnie mieszamy i smażymy, aż uzyskamy konsystencję pasty (aż woda wyparuje). 4) Po kolei na patelnię wrzucamy wszystkie suche przyprawy. Dokładnie mieszamy, smażymy przez kilka sekund.  5) Dodajemy frytki, dokładnie (ale delikatnie, żeby ich nie rozwalić) mieszamy

Roślinożerni urlopowicze
Małe tęsknoty, czyli rosół z jałowcem i smarowidło z kurczaka 102

pietruszka dodatkowo: mała cebula 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżeczki majonezu pęczek natki pietruszki świeżo mielony pieprz sól 7 ogórków konserwowych lub kiszonych pokrojonych w drobną kostkę Smarowidło, kanapkowa pasta z kurczaka - sposób przygotowania: Wszystko oprócz ogórków włóż do robota kuchennego i zmiksuj niezbyt drobno - tak, żeby było widać ziarenka gorczycy i cząstki pietruszkowych liści. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki

Gary Bez dna
Pomidor! Czyli jak zrobić domowy ketchup 84

zmienia się w retinol. Silny przeciwutleniacz. Najbardziej przyswajalny jest po podgrzaniu (z dodatkiem oliwy, bo karotenoidy rozpuszczają się w tłuszczach) - przekształca się wtedy w trans-likopen. Znajdziemy go w pastach pomidorowych, sosach lub na przykład w osobiście przygotowanym ketchupie... :) Jeszcze się chcę podzielić nowiną dnia... jestem oficjalnym członkiem międzynarodowego ruchu SlowFood - dostałam dziś legitymację! Czyż to nie wygląda wspaniale

Gary Bez dna
Dyniowa zupa krem z posypką z karmelizowanych orzechów 102

cząstki. Dodaj do cebuli, podlej wodą i duś wszystko razem na małym ogniu. Do duszenia dodaj papryczkę, goździki i miód. Kiedy dynia uzyska odpowiednią miękkość - zmiksuj całość na jednolitą pastę.Wyreguluj gęstość dodając sok pomarańczowy. Dopraw solą morską według swojego uznania. Orzeszki w karmelu z chili - sposób przygotowania: Wysyp cukier na suchą patelnię i bez mieszania (!) czekaj, aż zacznie karmelizować

Gary Bez dna
Pieczone buraki z kozim serem i sosem musztardowo-miodowym 133

sera - posyp nim buraki! :) Sos musztardowo-miodowy na pieczonym czosnku - sposób przygotowania: Upieczony czosnek (kiedy jest jeszcze ciepły) obierz z łupinek i umieść w moździerzu. Rozetrzyj go na gładką pastę dodając szczyptę soli, miód i musztardę.  Jeśli nie masz moździerza, rozetrzyj czosnek na papkę za pomocą łyżki. Świeży czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Połącz wszystkie składniki dbając

Gary Bez dna
Awokado zapiekane z jajkiem i pomidorem 97

Kilka dni temu pisałam o awokado . Jego właściwości zdrowotne są szeroko znane, warto więc włączać je do swojej diety na różne sposoby. Poprzednim razem pokazałam Wam przepis na pastę jajeczną z awokado. Dziś pokażę, jak w inny sposób przygotować ten pyszny owoc - tym razem zapiekłam go z jajkiem i pomidorem. Awokado zapiekane z jajkiem i pomidorem - przepis na 2 porcje

Z notatnika dietetyka
II śniadanie do szkoły i pracy 105

źródło tłuszczu) możemy położyć plaster chudej wędliny lub półtłustego sera twarogowego (źródło białka), do tego warzywa, np. plastry papryki, pomidora czy rzodkiewki (bogactwo witamin i minerałów). Albo kromkę posmarować pastą z awokado i jajka lub też położyć plaster żółtego sera i wybrane warzywa. Możliwości jest naprawdę wiele. Ale co, jeśli nie lubimy kanapek lub już nam się znudziły? To też

Z notatnika dietetyka
Pad Thai z kurczakiem 134

mojej wariacji na temat Pad Thai będziesz potrzebować: 2 filetów z kurczaka, 400g makaronu ryżowego (moim zdaniem najlepiej pasuje makaron typu wstążki), 3 jajek, 2 łyżek oleju kokosowego, saszetkę pasty Pad Thai, 60 orzechów arachidowych, 1 dymkę, dowolne świeże kiełki (wybierz po prostu te, które lubisz najbardziej), limonkę, łyżeczkę cukru trzcinowego. 1. Makaron zalej zimną wodą, zostaw na 30 minut

Z notatnika dietetyka
Pomidory z mozzarellą i awokado 111

zakombinowała. Tak jak tym razem ;) Do klasycznych składników, czyli pomidora, mozzarelli i bazylii dodałam awokado, słonecznik, czarnuszkę i czarny sezam. O tym, jak wybrać dobre awokado pisałam przy okazji pasty z awokado i jajka. Danie wyszło jeszcze bardziej kolorowe, a dodatki wzbogaciły smak. Idealnie nada się na kolację, np. z kromką chleba. Pomidory z mozzarellą i awokado - przepis

Z notatnika dietetyka
Dorsz z chili 136

rozgrzej olej podsmaż posiekane warzywa, dodaj przyprawy, po czym wszystko zblenduj. 3. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. 4. Do naczynia żaroodpornego włóż polędwiczki z dorsza, na wierzch wyłóż pastę paprykową i przykryj papierem do pieczenia. 5. Włóż naczynie do piekarnika i piecz 25 minut

Z notatnika dietetyka
Jak nie marnować jedzenia po świętach? 124

nawinie" Kolejną opcją jest przygotowanie dań, w których możemy wykorzystać to, co nam zostało po świętach, czyli wrzucamy do garnka wszystko, co się nawinie 😄 Takie potrawy to m.in. pizza, pasty na kanapki, sałatki, pasztety, zapiekanki, fritatta, leczo czy gulasz. 5. Podziel się z innymi Czasami wystarczy po prostu rozejrzeć się wokół, aby zobaczyć, że może w naszej okolicy jest ktoś

Z notatnika dietetyka
Kuchnia zero waste, czyli jak gotować, żeby nie marnować? 119

osoby, które nie kupują żadnej chemii, tylko wszystko wytwarzają w domu z naturalnych produktów - np. proszki do prania, płyny do mycia naczyń czy powierzchni, a nawet kosmetyki czy pastę do zębów... Ja nie będę Was namawiała do takiej rewolucji w życiu, sama zresztą nie wprowadzam w życie tak skrajnych zasad zero waste. A jednak uważam, że kuchnia to miejsce

Z notatnika dietetyka