pasta - 17303 przepisów (strona:647/1154)

Curry z ziemniakami 111

świeżo upieczonym indyjskim chlebem, np. takim jak chleb naan z patelni Jeśli lubicie potrawy o bardzo pikantnym i wyrazistym smaku możecie podwoić ilość przypraw lub dodać czerwoną pastę curry. Mięsożercy mogą też dodać pokrojony w kostkę i podsmażony filet z kurczaka. Proste curry z ziemniakami jest dla Hindusa tym samym, czym makaron i pizza dla Włocha. Klasyczny przepis domowej kuchni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa fasolowa po węgiersku 142

boczku wędzonego 100g koncentratu pomidorowego 1 papryka czerwona 2 marchewki 6 ziemniaków 1/2 papryczki chili suszonej 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej 1 łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej gulaszowej 2 liście laurowe pół bazylii sól oliwa z oliwek lub smalec Jak zrobić zupę fasolową: Zaczynamy od fasoli, wsypujemy ją do miski i zalewamy wodą. Następnie zostawiamy

Dorota Smakuje
Lawasze - ormiańskie podpłomyki 109

Lawasze albo inaczej chlebek ormiański to bardzo popularny na całym Zakaukaziu chlebek. Jedzą go w Turcji, Gruzji czy Azerbejdżanie. Lawasze to znakomity dodatek do mięs, dipów, zup czy past. Sam smakuje również wyśmienicie, spróbujecie go upiec? W oryginale piecze się go w specjalnych piecach umieszczonych w ziemi i nazywa się je tonirami. Ormiańskie chlebki. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Spaghetti z pieczonym kalafiorem w sosie pomidorowym 105

według własnego uznania,nie musisz wlewać całego). Na wierz makaronu zetrzyj parmezan. I jak? Pycha prawda! Smacznego! Zobacz też: Zupa pomidorowo-paprykowa z grzanką Drobiowe pulpeciki z serem Sycylijska pasta z kalafiorem, rodzynkami i orzechami Artykuł Spaghetti z pieczonym kalafiorem w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Domowe hamburgery 108

stron.  Dodatki: sałata czerwona cebula ogórek konserwowy  żółty ser pomidor  plastry podsmażonego boczku  sos (2 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka pasty truflowej

bistro mama
Algieria - Smoothie z kawą i daktylami 109

porcję): - shot kawy (może być też kawa rozpuszczalna lub zbożowa)  - 6 daktyli - 200 ml mleka (my użyliśmy owsianego) - ćwierć łyżeczki kakao + szczypta do posypania - odrobina cukru waniliowego lub pasty waniliowej - szczypta cynamonu - szczypta wiórków kokosowych Przygotowanie: 1) Daktyle moczymy w ciepłej wodzie. 2) Przygotowujemy kawę - shota espresso lub kawy rozpuszczalnej czy nawet zbożowej. 3) Do kielicha blendera wlewamy mleko

Roślinożerni urlopowicze
Donuts - amerykańskie pączki z czekoladowym lukrem 98

sfoglia dello spessore di 1 cm.  Con un tagliapasta ricavate 20 sagome da 8 cm di diametro che andrete a bucare nel centro con un altro coppa pasta del diametro di 3 cm; poi p osizionatele su di una teglia foderata con carta da forno.  Coprite con un canovaccio e lasciate lievitare

La grande e la piccola cuoca
Udka zapiekane w egzotycznym sosie 127

ryżu jaśminowego 1 łyżka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki olej Wykonanie: 1. Marynata Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać aż powstanie pasta do smarowania udek. 2. Udka z kurczaka, umyć, oprószyć solą, pieprzem, nasmarować wcześniej przygotowaną marynatą i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie udka podsmażyć z każdej strony na oleju

Szalona Kuchnia Eweliny
Słodkości na Tłusty Czwartek (Dolci di Carnevale) 114

kremem budyniowym Pieczone pączki z marmoladą pomarańczową (Krapfen al forno con marmellata di arance) Pączusie z kremem pasticcera (Frittelle alla crema pasticcera) Kakaowe maseczki karnawałowe (Maschere di carnevale di pasta frolla al cacao) Chiacchiere all'arancia - włoskie faworki z nutką pomarańczy Włoski sernik z kaszki semolino i ricotty (Migliaccio) Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Pyszne faszerowane ziemniaki „Raclette” 87

zapiekania i topienia kilka plastrów, cieniutkich, bekonu 2 łyżki prażonej cebulki szczypiorek do posypania marynata do mięsa: 2 łyżki sosu BBQ 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki 2 łyżeczki pasty harissa lub przyprawy, jeśli nie lubicie ostrych potraw, dajcie mniej 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżeczka mielonego korzenia imbiru ( suszonego) kilka kropli

Ogrodnik w podróży
Pączki z nadzieniem adwokatowym 111

wrzenia i od razu zestawiamy z palnika. Mieszamy z adwokatem. W misce dokładnie ucieramy żółtka, pod koniec wsypujemy obie mąki i dalej miksujemy do uzyskania czegoś w rodzaju gładkiej pasty. Wlewamy ją do mleka z adwokatem i dokładnie mieszamy (tak, by nie było grudek). Garnek stawiamy na palniku (ustawiamy średnią moc) i zagotowujemy cały czas mieszając. Od tego momentu gotujemy

Słodkie okruszki