uniwersalna przyprawa do zup, mięsa i sałatek. Sól selerowa to uniwersalna przyprawa, która doda aromatu Twojej ulubionej sałatce oraz podkręci smak zup i gulaszy. Solą selerową doprawiam także pasztety, pasty do chleba oraz panierki do mięsa i krokietów z mięsem, którym nadaje delikatną ziołową nutę. Możesz ją także stosować do ryb, twarożków i sosów sałatkowych. Domowa sól selerowa składa się
Cztery Fajerymięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego) - 2 cebule - 2 marchewki - 1 czerwona papryka - 4 duże pieczarki - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - 2 l bulionu warzywnego - 2 łyżki pasty paprykowej - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki oleju - przyprawy (pieprz, sól, kminek, majeranek, czosnek, gałka muszkatołowa, papryka chili). KROK 1. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż mięso mielone, pokrojoną i oczyszczoną cebulę, marchewki
Związek na patelnisposób można włączyć szczypiorek do swej diety? Szczypiorek to uniwersalna przyprawa, z której można korzystać na wiele sposobów. Jego obecność chętnie uwzględniają przepisy na omlety oraz na różnego rodzaju pasty kanapkowe, można go też wykorzystać jako dodatek do zup, ziemniaków oraz twarożków. Wybór jest szeroki, zatem każdy z nas znajdzie takie rozwiązanie, które pozwoli mu korzystać z leczniczych właściwości szczypiorku
ProstePesto.plminimum i gotujemy około 30 minut, aż kurczak będzie miękki. Po upływie 30 minut wyciągamy z wywaru kurczaka oraz odławiamy resztę dodatków. Do bulionu dodajemy pozostałe 2 łyżki pasty curry oraz łyżkę sosu sojowego, rozprowadzamy. Wlewamy mleczko kokosowe i dodajemy złamany na pół makaron ryżowy – użyłam średniej wielkości wstążek ryżowy, czas gotowania około 10 minut. Na 3 minuty
Smaczna Stronasałatka jajeczna z papryką i szczypiorkiem, która świetnie sprawdzi się jako przekąska między posiłkami. Pasuje również do dań obiadowych z dodatkiem mięsa. Gotowane jajka są dodawane do wielu past i sałatek, gdyż ich smak idealnie pasuje do wielu składników. Każdy na pewno zna sałatkę jarzynową, która bez jajek nie miałaby swego smaku. Latem wszelkiego rodzaju surówki i sałatki cieszą
Kuchcik gotujesię cały kg na raz) przychodzę z pomocą. U mnie ten nadmiar został i patrzył nieobrany z lodówki. A że ostatnio wędliny mogą dla nas nie istnieć, pasty warzywne zaczynają królować. Co prawda tylko dla mnie, bo nie jestem w stanie przekonać Męża, ale może jeszcze się da namówić. Składniki : * miseczka ugotowanego i obranego
Gotowanie z pasjąsię cały kg na raz) przychodzę z pomocą. U mnie ten nadmiar został i patrzył nieobrany z lodówki. A że ostatnio wędliny mogą dla nas nie istnieć, pasty warzywne zaczynają królować. Co prawda tylko dla mnie, bo nie jestem w stanie przekonać Męża, ale może jeszcze się da namówić. Składniki : * miseczka ugotowanego i obranego
Gotowanie z pasjąząbki orzeszki piniowe – ½ szklanki parmezan – 100g sól Przygotowanie: 1 ząbek czosnku pokrój w mniejsze kawałki i utrzyj go razem z orzechami w moździerzu na gęstą pastę. Listki bazylii pokrój nożem na mniejsze kawałki i przełóż je do blendera. Wlej połowę oliwy i miksuj do momentu, aż bazylia uwolni przyjemny aromat, a oliwa nabierze zielonego koloru. Połącz ze sobą
wiecejwarzyw.plFrittata włoskie danie z jajek. A co uwielbiają Włosi oczywiście pastę, makaron. Połączyłam to razem, dodałam mozzarelle, dużo bazylii, pomidory i wyszła pyszna frittata. składniki: 250 g makaronu Bavette 7 jaj wiejskich sól, pieprz czarny 3 łyżki startego parmezanu 120 g mozzarella mini zalewa 8 pomidorków koktajlowych bazylia świeża 1 cukinia mała 4 plastry szynki parmeńskiej 1 papryczka
wesoła kuchniaOwsianka z tahini i pomarańczami to pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie, które na długo syci. Smakuje oryginalnie i zapewne miłośnicy sezamu będą zadowoleni. Jak zrobić pastę tahini już pisałam, przepis jest banalnie prosty. Pomarańcze świetnie komponują się z owsianką, nadając jej świeżości. Polecam na dobry początek dnia! Składniki: Owsianka: 1 szklanka płatków owsianych 1 i 1/2 szklanki mleka
Oryginalny smakzamienić te, których nie lubicie. Ja również osobno podaję do niego słodkie pomidorki koktajlowe, świetnie smakują razem. Świeże, chrupiące pieczywo, jajka ugotowane na pół-miękko, smażone plastry bekonu, pasta z awokado i miska takiego serka wiejskiego - takie śniadanie jadamy najczęściej co niedzielę... Do tego szklanka świeżo wyciskanego soku pomarańczowego i nic NAM więcej do szczęście w niedzielny poranek nie potrzeba
Słodko-Słony Świat Ilonysłowo! Podwieczorek (521 kcal) – hummus z warzywami hummus (200 g) surowe warzywa pieczywo chrupkie (najlepiej pełnoziarniste) porcja marchewki porcja papryki Zmiksuj cieciorkę z puszki na gładką masę, dodaj pastę tahini (1/3 szklanki lub 8 łyżek tahini na puszkę cieciorki) oraz płaską łyżeczkę soli, dwa ząbki czosnku, dwie łyżki dobrej oliwy, 2-4 łyżki zimnej wody, 2-3 łyżki soku
Niedzielny kucharzPokochasz to danie – słowo! Podwieczorek (421 kcal) – hummus z warzywami hummus (200 g) surowe warzywa porcja marchewki porcja papryki Zmiksuj cieciorkę z puszki na gładką masę, dodaj pastę tahini (1/3 szklanki lub 8 łyżek tahini na puszkę cieciorki) oraz płaską łyżeczkę soli, dwa ząbki czosnku, dwie łyżki dobrej oliwy, 2-4 łyżki zimnej wody, 2-3 łyżki soku
Niedzielny kucharzSkładniki: 1 kg żeberek marynata: 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 1 liść laurowy 5 ziaren jałowca 5 łyżek sosu słodkie chili 3 łyżki pasty warzywnej pindżur Podravka … Czytaj dalej Słodko-ostre żeberka
czarrna od kuchninatki pietruszki, 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko, szczypta kuminu, szczypta ostrej papryki, 1/4 łyżeczki czerwonej papryki, sól, pieprz do smaku, Sos jogurtowy: 200 g jogurtu greckiego, 1 łyżka pasty tahini, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżki posiekanej mięty, sól, pieprz do smaku. Szaszłyki z mięsa mielonego, to świetna alternatywa dla tradycyjnych szaszłyków z kawałków mięsa lub grillowanej kiełbasy
Świat Domowej Kuchni