mozzarella – 100 g Ogórek zielony – 100g Awokado – 100 g Marynata do kurczaka: 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka papryki cayenne Pieprz i sól Pomidorowy sos winegret: Pomidorki koktajlowe – 50 g 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z limonki 2 ząbki czosnku 1 łyżka oregano
ale Pyszniemarchewki 500 g cebuli 150 g koncentratu pomidorowego 250 ml oleju 2 papryczki chili 1/2 główki czosnku 4 łyżki soli 2 łyżki cukru 1,5 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżeczka suszonej bazylii pieprz biały Przygotowanie Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew, cebulę i czosnek obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w malutką kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy
Wędrówki po kuchnipieczarki w sosie sprawdzą się do mięs i jako dodatek do obiadu! Zapraszam ! Składniki: 250 g pieczarek 1 cebula 150 ml wody oliwa sól pieprz czarny mielony czosnek granulowany papryka słodka papryka ostra curry 1 esencja do sosu pieczarkowa KNORR Przygotowanie: Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na pół plasterki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanej oliwie w garnuszku
Gotuj z Mąkąsmakuje równie wybornie 😋 4 porcje: * pomidory malinowe- 1 kg * wołowe mięso gulaszowe- 350 g * bulion warzywny/mięsny/woda- 250 ml * marchewka- 1 duża * cebula- 1 średniej wielkości * sol, słodka papryka- po 2/3 łyżeczki * pieprz- 1/2 łyżeczki * olej rzepakowy- 1 łyżka Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką i podsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym, wraz z dodatkiem pokrojonej cebuli
Kraina Miodem Płynącanajmniej 1-1,5 godziny na małym ogniu). Składniki na 3-4 porcje: 0,5 kg mięsa gulaszowego z indyka 1 cebula 2 szklanki wody sól, pieprz papryka ostra 2-3 listki laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego 2 łyżki mąki pszennej (1 do posypania mięsa i 1 do zagęszczenia sosu) 2 łyżki masła klarowanego Mięso umyć, osuszyć, pokroić(...)mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Na koniec dodać łyżkę mąki i całość delikatnie wymieszać. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. W garnku rozpuścić masło klarowane. Następnie przesmażyć mięso wraz z cebulą. Gdy mięso się zetnie to wlać wodę i dodać listki laurowe oraz ziele angielskie. Całość dokładnie przemieszać - woda musi być na dnie garnka (w przeciwnym razie
Ugotowaćpęczek botwinki 3,5 szklanki wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 100ml wytrawnego białego wina 200g suchego ryżu 20g twardego wyrazistego sera (np. Parmezan, Grana Padano, Regio Piatto, długodojrzewająca Gouda itp.) 3 łyżeczki masła sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia(...)cytryny - gotuj przez 2-3min. 3. Cebulę pokrój w kosteczkę, czosnek posiekaj i podsmażaj na rozgrzanym oleju.. 4. Do podsmażonej cebulki dodaj zioła i mieloną paprykę- przemieszaj. 5. Na patelnię wsyp suchy ryż, podsmażaj kilka sekund, aż zacznie robić się szklisty i zalej całość winem. 6. Do ryżu dolewaj stopniowo gorący wywar z botwinki (wraz z ugotowanymi warzywami
Kuchnia w Słońcu Skąpanawszystko ułożyć na talerzu, polać sosem i gotowe :) Składniki: * 2 garście mixu sałat * 1 pomidor * kilka plasterków ogórka ze skórką * 1-2 jajka * 5-6 rzodkiewek * nieduży kawałek czerwonej papryki * 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej * 2 łyżki sosu czosnkowego * szczypta przyprawy do sałatek Wykonanie: Mix sałat opłukac pod bieżącą wodą, osuszyć ułożyć na talerzu. Pomidora pokroić na 8 części(...)ogórka w cienkie plasterki (można też każdy plasterek przekroić na pół), rzodkiewki w plasterki, paprykę czerwoną w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić na 4 części. Wszystkie warzywa ułożyć na mixie sałat, posypać kukurydzą konserwową, przyprawą do sałatek. Delikatnie polać sosem czosnkowym
Zrób to smaczniezupę brokułową zaczerpnęłam ze strony sweedishfood.com . Szwedzka zupa brokułowa Składniki : 1 większy brokuł 2 duże ząbki czosnku 1 kostka bulionowa 1 litr wody 100ml śmietany szczypta ostrej papryki sól, pieprz garść pistacji Jak zrobić zupę brokułową: Do garnka wrzucić obrane i lekko rozgniecione ząbki czosnku, rozkruszoną kostkę bulionową, oraz obranego i podzielonego na mniejsze kawałki brokuła (wykorzystajcie także nóżki(...)zestawić z ognia i odstawić, aby nieco przestygła. Zupę brokułową dokładnie zmiksować. Postawić z powrotem na ogniu i powoli podgrzewać, dolać śmietanę, doprawić solą i pieprzem oraz ostrą papryką do smaku. Natychmiast podawać przybrane pokruszonymi pistacjami, wyśmienicie smakuje z pieczywem czosnkowym. Smacznego
Codzienne Gotowanieteflonowej bez niego. 2 filety z kurczaka 1 duża cukinia 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki 2 cebule 2 jajka L 3 łyżki mąki olej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany 1. Cebulę kroimy w kostkę. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Pietruszkę
Szefowa kuchniSól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do mielonego (niekoniecznie, ale jak kto lubi), majeranek, i wszystko to-czym lubicie przyprawiac mielone:) Sos: 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1/2 czerwonej papryki Ok. 10cm białej części pora 1 łyżka jogurtu greckiego lub serka śmietankowego (u mnie serek wystąpił, zamiennie-bo jogurtu zabrakło :)) Kostka rosołowa Sól, pieprz Płatki moczymy w mleku ok. Pół(...)bułkę i przyprawy. Całość mieszamy i odstawiamy. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy ją razem z kostką, tartą marchewką i pietruszką, pokrojonym w cienkie krążki porem, drobno posiekaną papryką. Gotujemy całość około 10 min. Z masy mięsnej formujemy małe pulpety i wrzucamy je do gotujących się warzyw. Diusimy wszystko kolejne 15 min. Po tym czasie pulpety wyciągamy
Mamuśka wraca do formyDziś schabik, bo moj pierzasty przyjaciel (czyt. Kurczak się przejadł:P) Standardowo ilość dwudniowa:) Skladniki : Około pół kg. Plastrów schaba 1 duża papryka (drobno pokrojona) 1 duża cebula (drobno posiekana) 1 średnia marchewka ( posiekana w półkrążki) Marynata: 3 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki slodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Mamuśka wraca do formyziołowego SOS 1 łyżeczka oliwy z oliwek Kostka rosołowa 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (albo więcej, jak kto woli:)) 2 łyżki jogurtu greckiego Majeranek, 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól, pieprz Składniki na mięso łączymy i dobrze wyrabiamy, dobrze jest je odstawic na jakieś pół godziny, żeby wszystko co sypkie wciągnęło nadmiar wilgoci. Na głębokiej patelni(...)formujemy kulki i wrzucamy do "tego czegoś co ciężko nazwać wywarem" :D Pulpety dusimy pod przykryciem około 20 min, następnie wyciągamy je. Do sosu wkładamy koncentrat, jogurt, majeranek i paprykę w proszku-calość gotujemy koło 5min,po tym czasie sos blendujemy,zgęstnieje dzięki zblendowanej cebuli:) Pulpety wrzucamy do sosu:) U mnie podane z "trendy lunch" z lidla, bardzo
Mamuśka wraca do formyprawde pyszne danie! Lekkie i baardzo sycące:) SKŁADNIKI: 400g piersi z kurczaka 1 brokuł 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 200g jogurtu greckiego Czosnek granulowany, papryka słodka, przyprawa do kurczaka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, garstka świeżej pietruszki Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy łyżkę oliwy, słodką paprykę, przyprawę do kurczaka, czosnek granulowany. Dokładnie mieszamy
Mamuśka wraca do formyboczku surowego 1 kg podgardla surowego 75 gramów soli peklowej 5 ząbków czosnku 5 łyżek majeranku 2 łyżki świeżo utłoczonego w moździerzu pieprzu czarnego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 250 ml zimnej wody 10 metrów jelit wieprzowych Mięso kroimy w kostkę, dodajemy sól peklową wszystko razem dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na 48 godzin
Kuchnia na wzgórzustole. Zwłaszcza że są wręcz idealną alternatywą dla tradycyjnego grilla. :) Smażone kiełbaski z cebulą Przygotuj nóż i deskę do krojenia, patelnię, miski. Przygotuj składniki: 1 kg kiełbasy grillowej, wędzoną paprykę, suszony tymianek, świeży tymianek cytrynowy, sól, pieprz, cebulę, olej do smażenia. Każdą z kiełbas z obu stron natnij w dekoracyjną kratkę. Świeży tymianek umyj, osusz i drobno posiekaj. Kiełbaski natrzyj(...)papryką oraz tymiankiem i oprósz z obu stron solą i pieprzem. Cebulę obierz z łupinek i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej. Na gorącym tłuszczu podsmaż kiełbasę i cebulę. Danie będzie gotowe, gdy kiełbaski ładnie się przyrumienią, a cebula zmięknie. Tak przygotowane kiełbaski podawaj z dodatkiem ketchupu i świeżego pieczywa
blog.moje-pasje.info