WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-8 Składniki: mała sałata lodowa, mały pomidor, mała papryka żółta, opakowanie mini mozzarelli (150 g), po dużej garści posiekanego koperku, szczypiorku i natki pietruszki, 2 łyżki oleju słonecznikowego, sos francuski winegret. #MyVictorinox Przygotowanie: Sałatę myję, osuszam, siekam. Mozzarellę osączam z zalewy, kroję na ćwiartki. Pomidora(...)paprykę kroję w małą kostkę. Olej słonecznikowy mieszam z przyprawą do sosu winegret. Wszystkie składniki przekładam do miski, mieszam z przygotowanym sosem i posiekaną zieleniną
JejKuchniasurówką, a z ziemniakami i sałatą ze śmietaną. Wyżera! Na marginesie, często podają je z solą wymieszaną z chili. Składniki 500 g mięsa wołowego 1 łyżka mąki majeranek ostra papryka w proszku olej sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso mielimy (ważne by było chude, typu ligawa lub polędwica). Do mięsa dodajemy(...)smaku soli, pieprzu, majeranku, ostrej papryki i mąkę. Wszystko dokładnie łączymy, formujemy kotlety w kształcie paluszków (choć my jedliśmy okrągłe), układamy na papier do pieczenia i spryskujemy olejem. Całość zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenmarchewki 1 pietruszka 3 świeże pomidory malinowe 10 cm kawałek pora 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pęczek natki pietruszki Pęczek świeżego koperku Sól do smaku Pieprz do smaku Szczypta ostrej papryki 2 łyżki masła Jak wykonać ? Kapustę myjemy, drobno szatkujemy nożem, obraną pietruszkę i marchewkę kroimy w krążki, por, ziemniaki i kiełbasę w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy(...)czym obieramy ze skórek i kroimy na kawałki. Pokrojone dodajemy do kapusty razem z koncentratem, wsypujemy posiekany koperek z natką pietruszki, mieszamy, próbujemy, doprawiamy ewentualnie solą i szczyptą papryki, gotujemy jeszcze chwilę, zestawiamy z ognia i podajemy
Wanilia i Kardamonjakieś pykanko w ogrodzie. Składniki 6 średniej wielkości ziemniaków 2 grube plastry dojrzewającego koziego sera 1 dymka 1 pęczek szczypiorku kilka suszonych pomidorów garść zielonych oliwek 1/2 żółtej papryki 250 ml śmietany 18% 1 jajko oregano, czosnek niedźwiedzi sól, pieprz, oliwa z oliwek Wykonanie Ziemniaki obieracie, myjecie i gotujecie w całości w osolonej wodzie. Kiedy wbijecie, chociaż z oporami, widelec(...)bokach. Ale odrobiną! Poukładajcie na niej połowę ziemniaków. Potem kroicie w kostkę/kawałki/plasterki – cokolwiek podpowie Wam wyobraźnia – ser, cebulę, szczypiorek, suszone pomidory, oliwki i paprykę i wsypujecie na ułożone ziemniaki. Przykrywacie to wszystko drugą warstwą ziemniaków i zalewacie sosem. A sos robicie, rozbijając widelcem w słoiku jajko, dodając do niego śmietanę oraz – do smaku
GRUBY WAŁEKpróbowaliście. Solanka do mięsa na każdy litr wody - 2 łyżki soli 4 liście laurowe 1,5 kg karkówki bez kości 5 średnich cebul 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 4 ziarenka ziela angielskiego pieprz 4 łyżki masła klarowanego ogórek kiszony bułki kajzerki Naszykować solankę wraz z liśćmi laurowymi i zanurzyć w niej mięso. Karkówka(...)Odstawić najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjąć karkówkę z solanki i osuszyć. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Następnie posypać papryką, pieprzem dodać ziele angielskie i cebulę pokrojoną w piórka, czosnek pokrojony, wlać wino i dusić wszystko około 6 minut. Wlać 1 l gorącej wody i dusić na wolnym ogniu
O kuchni z uczuciemłatwo się psują. Porcję możecie modyfikować dowolnie od zasobności waszej spiżarni, z tego przepisu wychodzi 5 litrowych słoików. Składniki: - 2 kg pomidorów - 2 kg cukinii - 1,5 kg czerwonej papryki - 5 ząbków czosnku, (opcjonalnie jeśli lubicie) - 2 łyżeczki suszonej bazyli - 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego - 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego - kilka liści laurowaych - 2 łyżki soli, dałam morską - świeże(...)nasienne. Z pomidorów usuwamy zielony trzon, skórkę zawsze zostawiam, ale jeśli wolicie bez skórki to należy pomidory sparzyć, a następnie ściągnąć skórkę. 2. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy paprykę przez 10-15 minut, następnie dodajemy cukinie i podlewamy wodą, nie za dużo, leczo ma być gęste. Po 15 minutach dodajemy pomidory, dokładamy wszystkie przyprawy i razem dusimy
Apetyczna babeczkaoscypków nie lubi ;-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje: 1/2 opakowania makaronu u mnie farfalle 2 filety z kurczaka garść listków bazylii suszone pomidory 12 łyżeczki słodkiej papryki kurkuma sól pieprz suszone oregano olej kokosowy do smażenia straty na tarce oscypek 1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojonego w kostkę kurczaka. Solę(...)oprószam pieprzem, dodaję paprykę i kurkumę. Mieszam. W międzyczasie kroję w paski suszone pomidory. Dodaję do kurczaka. 2. Pod koniec smażenia dodaję ugotowany makaron i listki bazylii (kilka zostawiłam do posypania po wierzchu). Mieszam dokładnie. Przekładam na talerze, posypuję startym oscypkiem i listkami bazylii. Gotowe :-) Smacznego
kruche babeczkimięso nadziane pietruszką i serem camembert. Do tego kremowy sos na bazie mleka i serka topionego. Rewelacyjny obiad! 1 podwójny filet z piersi kurczaka Sól Pieprz Przyprawa curry Ostra papryka 60 g sera camembert z ziołami ½ pęczka natki pietruszki Sos: 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki pszennej ok.1 szklanka mleka 60 g kremowego serka topionego Sól Pieprz Gałka muszkatołowa(...)Filet z piersi kurczaka przecinamy na pół. Staramy się aby nie przeciąć go do końca. Musi nam powstać taka kieszonka. Mięso dokładnie przyprawiamy solą, pieprzem, curry oraz ostrą papryką. Do środka wkładamy posiekaną natkę pietruszki oraz kawałki sera camembert. Mięso układamy w wysmarowanym do pieczenia naczyniu żaroodpornym. Sos: Masło rozpuszczamy, wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy do momentu aż powstanie
VioletoweKucharzenieserem 2 duże porcje Składniki: około 250 g krótkiego makaronu np. penne, czy fusilli (świderki) 200 g sera żółtego 2 łyżki masła 2 świeże jajka ulubione przyprawy: u mnie papryka słodka, papryka ostra i czosnek granulowany świeżo mielony pieprz sól Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Do gorącego makaronu dodajemy starty
PatiGotujeszybką w przygotowaniu. W dodatku jest dietetyczna i lekka. Najlepiej jeść ją z ciemnym pieczywem lub plackami otrębowymi. SKŁADNIKI : 1 wędzona makrela 2 ogórki kiszone 1 mała papryka czerwona 1/2 pęczka szczypiorku 200 g chudego twarogu 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 duża łyżka ostrego ketchupu sól, pieprz do smaku liście salaty do podania(...)PRZYGOTOWANIE : Makrelę obieramy ze skóry, wyciągamy szkielet i mielimy ją z twarogiem w maszynce do mięsa. Ogórki, szczypiorek, paprykę drobno kroimy i dodajemy do pasty, łącznie z przecierem, ketchupem i przyprawami. Pastę dokładnie mieszamy, w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Pastę nakładamy na liście sałaty lub podajemy do pieczywa, resztę chłodzimy. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliSezon na pomidory trwa, zapraszam więc na prostą, a jednocześnie bardzo smaczną propozycję obiadu z wykorzystaniem małych pomidorków cherry. SKŁADNIKI: - makaron razowy świderki - kilka plastrów schabu - 1 czerwona papryka - garść całych listków bazylii - 2 łyżki oleju z pestek dyni - garść słonecznika - 4 krótkie, świeże ogórki - 2-3 garście pomidorków cherry - przyprawy: sól (używam himalajską różową), bazylia i oregano - olej słonecznikowy(...)soli, pieprzu i ziół prowansalskich). Chłodne mięso kroję na mniejsze paski. Na rozgrzaną patelnię daję makaron i mięso, duszę na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie dodaję pokrojoną paprykę, słonecznik, sól, bazylię i oregano. Znów duszę przez kilka minut. Na koniec daję pokrojony w słupki ogórek, połowę pomidorków cherry, polewam olejem z pestek dyni. Mieszam, duszę przez
Wielopokoleniowoporcja - 300 kcal) 1 mała pierś z kurczaka (100 g) 1/3 małej cukinii (100 g) 1 jajko 1 łyżeczka pestek dyni 1/2 łyżeczki masła 1 łyżeczka oliwy sól, pieprz, papryka słodka, chili w proszku PRZYGOTOWANIE Pierś doprawiamy solą, pieprzem i papryką i grillujemy na ruszcie czy patelni (możemy też upiec w folii). Na suchej patelni prażymy pestki dyni. Cukinię ścieramy
Moje Kuchenne Rewelacjepyszną ciecierzycą. Taki obiad możemy przygotować nawet dzień wcześniej, a następnego tylko odgrzać i zajadać! 500 g fileta z piersi kurczaka 1 cebula Przyprawa do mięsa Słodka czerwona papryka 1 szklanka ciecierzyce 2 marchewki ½ główki brokułu Kilka różyczek kalafiora 2,5 szklanki bulionu drobiowego Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 18% 100 g serka topionego ze szczypiorkiem Ciecierzycę gotujemy do miękkości(...)delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w paseczki lub kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa, słodką czerwoną papryką, solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni na odrobinie oleju. Dodajemy mięso i przesmażamy. Podlewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy różyczki brokułu i kalafiora, obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Dusimy do miękkości. Gdy bulion
VioletoweKucharzeniecukinię o jasnej skórce) 0,5 kg cebuli (nieobranej) 1,2 kg pomidorów (nieobranych) 2 papryczki chili 5-6 łyżek octu jabłkowego 6% (najlepiej domowej roboty) 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 6 nasion ziela angielskiego ćwierć łyżeczki nasion białej gorczycy 6 gałązek natki pietruszki 2 gałązki oregano płaska łyżeczka pieprzu 1,5 łyżki soli 3-4 łyżki cukru(...)poparzyć . Cukinię z cebulą umieścić w szerokim garnku, podlać szklanką zebranego płynu i podgotować, by warzywa zmiękły. Gdy cząstki cebuli będą miękkie, dorzucić pomidory, rozdrobnione chili, ziele angielskie, paprykę i gorczycę. Gotować do momentu, gdy pomidory zaczną się rozpadać. Garnek z masą zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia. Całość zmiksować np. ręcznym blenderem. Pulpę ponownie ustawić na palniku
Weekendy w domu i ogrodzieostro na zimę Chyba nie muszę pisać na jaką okazję są idealne :) Składniki: 2,5 kg ogórków 3 łyżki płaskie stołowe soli 2 główki czosnku 2 płaskie łyżki ostrej papryki Zalewa: szklanka octu (250 ml) 1/2 kg cukru 15 łyżek oleju Wykonanie: Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w łódki i zasypujemy solą, odstawiamy na noc. Ogórki odcedzamy z nadmiaru soku, mieszamy(...)pokrojonym czosnkiem i ostrą papryką w proszku. Wkładamy ciasno ogórki do słoików i zalewamy chłodną zalewą. Pasteryzujemy słoiki przez 10 minut
W Moim Magicznym Domu