piersi z kurczaka 350 g szpinaku mrożonego bądź świeżego 300 - 400 g kurek 200 ml śmietanki 18 % 100 g sera żółtego 1 - 2 ząbki czosnku pieprz, sól, ostra papryka ostra, olej do smażenia 1 łyżka masła Wykonanie: Pierś myjemy i usuwamy zanieczyszczenia jeżeli takie są. Przecinamy wzdłuż. Nacieramy pierś przyprawami: papryką ostrą, pieprzem i solą. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju
W Moim Magicznym Domumnie wersja z kurkumą Makarony Babuni EkoMak * 1/2 małej cukinii 3 pieczarki 2 łyżki masła Ghee 1 cebula dymka do smaku: świeżo mielony pieprz, sól himalajska i słodka czerwona papryka posiekana zielona pietruszka *około 2 porcje Przygotowanie: Na maśle Ghee podsmażamy pokrojoną cebulkę, obrane i pokrojone (u mnie w większe i mniejsze kawałki) pieczarki. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Następnie(...)dodajemy pokrojoną cukinię (u mnie młoda, więc kroiłam ze skórką w ćwierć plasterki), doprawiamy słodką czerwoną papryką (większa szczypta). Podsmażamy, co jakiś czas mieszając aż cukinia będzie lekko miękka, ale nie ma się rozpadać. Dodajemy ugotowany makaron, szybko mieszamy składniki. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku. Podajemy od razu posypane dużą ilością zielonej pietruszki. S macznego
Słodkie okruszkitakże bardzo ta sałatka zasmakowała. Składniki: 3 i 1/2 kg cukinii (już bez miąższu), 2 szklanki octu (szklanka 250ml), 2 szklanki cukru (szklanka 250ml), 3 cebule, 2 świeże czerwone papryki, garść liści selera (Już pokrojonych), 2 ząbki czosnku, 2 łyżki gorczycy, 2 łyżki soli, paczka kurkumy (15g). Przygotowanie: Cukinię pokroić w cienkie plastry (nie obierać ze skórki, wydrążyć miąższ), cebule(...)pokroić w półksiężyce, liście selera pokroić, papryki czerwone oczyścić i pokroić w paski, czosnek pokroić. Tak przygotowane składniki włożyć do garnka lub miski i dodać resztę składników, dobrze wymieszać. Pozostawić na 3-5 godzin, w zależności od grubości pokrojonej cukinii - jeżeli jest cieniutko pokrojona, to wystarczą 3h. Po tym czasie przełożyć do wyparzonych słoików i dobrze zakręcić. Dno garnka wyłożyć
W kuchni u Monikiobiad. Była przepyszna, mąż chce już powtórkę ;) Składniki na 2 osoby: 1 podwójny filet z kurczaka przyprawa do gyrosa kulka mozzarelli 1 ząbek czosnku sól, pieprz i ostra papryka 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 1. Fileta myjemy i pozbawiamy ewentualnych błonek, żyłek. Dzielimy na dwie części. 2. Czosnek przeciskamy przez praskę i umieszczamy w miseczce, dodajemy przyprawę(...)gyros, sól, pieprz, ostrą paprykę. Filety smarujemy oliwą i obtaczamy w przyprawach. Chowamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. 3. Na rozgrzanym oleju/oliwie smażymy filet z każdej strony. Pod koniec smażenia kładziemy na wierzch każdego fileta po 2 plasterki mozzarelli i przykrywamy patelnię pokrywką. Smażymy na najmniejszym ogniu do roztopienia się mozzarelli. Piersi podałam z ziemniaczkami i surówką pekińską
Gotowanie...to proste !kulka mozzarelli - 1/2 opakowania sera feta - 1/2 szklanki oliwek zielonych - 20 plastrów kiełbasy żywieckiej marki Henryk Kania Maestro - około 1/2 listków oberwanych z bazylii w donniczce - 1 czerwona papryka słodka - 1 zielony ogórek - oliwa z oliwek - sól, pieprz - czerwona cebula krążki Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ser feta, paprykę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę żywiecką pokrojoną
SMYKWKUCHNImakaron w osobnym pojemniku a zupę w drugim, żeby na miejscu zrobić sobie pyszny posiłek. Składniki na 4 osoby: ogórek szklarniowy – obrany i mocno posolony pojemniczek malin papryka żółta lub zielona drobno pokrojone pół pęczka rzodkiewek łyżeczka octu jabłkowego lub balsamicznego łyżka chrzanu ze słoika pół małej czerwonej cebuli drobno pokrojonej pół pęczka koperku drobno posiekanego pół opakowania(...)dente Przepis na chłodnik malinowy Wydrążyć łyżką pestki ogórka. Ogórka drobno pokroić a pestki z niego zmiksować z malinami, octem, chrzanem, szklanką zimnej wody, oraz połową posiekanej cebuli, papryki i rzodkiewek. Chłodnik malinowy rozlać do 4 miseczek i udekorować rzodkiewkami, cebulą, koperkiem, fetą, kiełkami i makaronem. #lubelloveinspiracje i #lubella #fetowanielata Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie
Ugotowane pozamiataneniedzielny obiad, zwłaszcza jeżeli chcemy zaskoczyć znajomych lub rodzinę czymś nowym. Polecam :) Składniki - 1 kg schabu - 1 szklanka posiekanych orzechów ziemnych - mały słoik chrzanu - pieprz ziołowy - słodka mielona papryka - ½ kostki masła - 3 żółtka - 3 łyżki mąki - 2 jajka - bułka tarta - olej, sól Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej(...)zachęcam do komentowania, lajkowania, udostępniania oraz do innych form wspierania :) Z góry dziękuję. Wykonanie Schab umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Rozbić. Posypać z obu stron pieprzem ziołowym i papryką. Odstawić. Żółtka utrzeć z masłem. Dodać orzechy, chrzan i szczyptę soli. Plastry mięsa posmarować masą i zawinąć w roladki. Obtoczyć w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej . Smażyć na oleju
Świat Smakuzmodyfikowałam dla smaku.Danie proste ,chłopskie i niektórym może przypaść do gustu!.Polecam. Kluski kładzione: 1.5 szklanek.mąki 2 jajka lub 3 w zależności sól pieprz słodka czerwona sypka papryka szczypta ostrej papryki gałka muszkatołowa Kawałek boczku w kosteczce 1 cebula kostka oliwa ******************************** Jajka rozkłócić z 3 łyżkami wody letniej i dokładnie połączyć z mąką i przyprawami.W garnku zagotować wodę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipęczka zielonej mięty (taka sama ilość co natki, jeśli miętę masz w donnicy) - 1 ząbek czosnku - sok z 1 cytryny - 2 średnie pomidory malinowe - 1 długi ogórek - 1/2 papryki zielonej ( w wersji oryginalnej bez) - 1/2 cebuli czerwonej słodkiej - 1/3 szklanki oliwy z oliwek - sól, pieprz, ewentualnie sumak Kaszę bulgur przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zioła posiekaj drobno z czosnkiem. Pomidory(...)paprykę i ogórek kroimy w drobną, równą kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Sałatkę odstawiamy na 30 minut aby smaki się przegryzły. Gotowe! ;-) Smacznego! Lubicie kuchnię arabską? Macie swoje ulubione dania z tej części świata
SMYKWKUCHNIfirmy CIRIO) ząbek czosnku łyżka oliwy oregano, bazylia, sól morska i pieprz do smaku cukier Dodatkowo: duża kulka mozzarelli do pizzy 100-150 g tartej mozzarelli kilka-kilkanaście pieczarek papryka cebula kukurydza szynka/salami Drożdże przekładamy do szklanki i zalewamy niewielką ilością letniej wody, mieszamy, aż do rozpuszczenia. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy cukier oraz sól, wlewamy olej i resztę(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy niewielką ilością sosu pomidorowego. Posypujemy tartą mozzarellą i rozkładamy pozostałe dodatki – u mnie to pokrojona w piórka cebula, pokrojona na paseczki papryka, szynka pokrojona na szerokie paski, plastry salami, pokrojone na plastry surowe pieczarki, garść kukurydzy oraz plastry mozzarelli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 10 minut. W trakcie pieczenia
Smaki Na Talerzuokoło 35 sztuk) 200g żółtego sera (najlepiej o ostrym smaku; zwykła gouda też się sprawdzi) 1 szklanka mąki (1 szklanka = 250 ml) 120g masła/margaryny 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/3-1/2 łyżeczki soli (w zależności od smaku sera) Dodatkowo: 10 łyżek prażonej cebulki Mąkę połączyć z solą, papryką oraz proszkiem do pieczenia. Dodać starty (na średnich
Di gotujeILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 15 ugotowanych ziemniaków średniej wielkości, 50 dag boczku, 20 dag tartego sera żółtego, 4 czubate łyżki śmietany, 50 dag pieczarek, sól, pieprz, rozmaryn, papryka słodka, łyżka masła, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Boczek kroję w kostkę, ziemniaki w plasterki, pieczarki obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Boczek podsmażam (bez dodatku tłuszczu) do momentu(...)tłuszcz się wytopi, a boczek przyrumieni. Wylewam nadmiar wytopionego tłuszczu, dodaję śmietanę, 3/4 sera żółtego i przyprawy - sól, pieprz, rozmaryn i słodką paprykę. Smażę na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się sera i śmietany. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Pieczarki podsmażam na maśle z dodatkiem soli i pieprzu, aż wyparuje z nich woda. Układam warstwy zapiekanki w naczyniu żaroodpornym
JejKuchniajajka 200 g sera żółtego 2 średnie marchewki 1,5-2 szklanki bułki tartej dwie średnie cebule dwa ząbki czosnku 0,5 szklanki oleju pęczek pietruszki sól, pieprz, papryka ostra Przepis – Pasztet z cukinii Nasz przepis zaczynamy od starcia na dużych oczkach tarki ser, cukinii i marchewki. Cebulę przecieramy na drobniejszych oczkach. Natomiast czosnek przeciskamy przez wyciskarkę. Całość ląduje(...)robię ręką, najszybciej i najprościej. Nie polecam techniki przelewania ze skorupki do skorupki. Żółtka dodajemy do miski z cukinią i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy pieprz, sól i paprykę. Białka natomiast należy ubić na sztywno mikserem, po czym dodać je do miski z pozostałymi składnikami delikatnie mieszając. Całość musi mieć jednolitą konsystencję. Nasze „ciasto” przekładamy do dwóch keksówek. Całość
Kuchennyviral.plpiersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki koperku 4 łyżeczki masła 3 jajka do panierki bułka tarta i mąka ok. 100 g sera żółtego w kawałkach sól , pieprz, papryka ostra mielona Sposób przygotowania: Najpierw należy zeszklić drobno pokrojony czosnek. Następnie piersi myjemy, osuszamy , kroimy na 4 części wzdłuż i ostrożnie tłuczemy przez folię spożywczą ,aby pierś się(...)rozpadła i nie porobiły się dziury. Doprawiamy filety solą, pieprzem i papryką mieloną do smaku. Ser pokroić na grube paski , koperek drobno posiekać i po kolei , na 4 przygotowane filety nakładać po porcji sera żółtego , masło z czosnkiem i koperek. Zwijać od najszerszej części fileta. Trzeba tą czynność zrobić dość zwarcie , aby podczas smażenia kotlet się nie rozpadł. Przed smażeniem
Różne smaki w kuchniFARSZ : 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 2 cebule 200 g krojonej szynki 200 g żółtego sera 100 g kukurydzy z puszki oliwki(...)Składniki ciasta przekładamy do miski, drożdże rozpuszczamy w mleku, wlewamy do mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut aż wyrośnie. Pieczarki, cebulę, paprykę drobno kroimy, podpiekamy na odrobinie oleju. Ser ścieramy na tarce, szynkę i oliwki kroimy. Przecier mieszamy z ketchupem, przyprawami i wodą, powstanie gęstawy sos. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 porcji
Kulinarne Fantazje Marioli