moją nowojorską kanapkę a’la reuben . Film Składniki – podwójny sznycelburger 2 sznycle z indyka ciabatta 2 plastry sera żółtego kilka liści sałaty kiszony ogórek pomidor kumin, papryka ostra, oregano oliwa lub olej sos worcestershire keczup majonez musztarda dijon pieprz i sól Przepis Zaczynamy od zamarynowania naszych sznycli. Mięso wkładamy do naczynia, po czym kolejne dodajemy do niego(...)oliwę lub olej, sos worcestershire (2 łyżeczki), kumin, paprykę ostrą, oregano. Dodajemy też pieprz i sól. Następnie całość po wymieszaniu chowamy na godzinę do lodówki. Następnie rozgrzewamy patelnię – może być grillowa – i kładziemy na nią ciabattę przekrojoną stroną. Robi się to po to, by bułka nie wchłonęła sosu przy komponowaniu naszego burgera. Smażymy ciabattę do zarumienienia. Nie przypalcie
Kuchennyviral.ploleju kawałek pikantnego chorizo (ok 8 cm) 2 małe pomidory 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 300 ml dowolnego bulionu natka pietruszki słodka wędzona papryka w proszku tymianek sól Wykonanie: Pomidorki obieramy ze skórki i blendujemy (możecie też je zastąpić passatą, będzie jeszcze szybciej) Szalotki i marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i siekamy(...)dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy, następnie zalewamy bulionem. doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Dorzucamy kawałki kałamarnicy, pokrojone w kostkę chorizo i pulpę z pomidorów, doprawiamy papryką, tymiankiem i w razie potrzeby solą. Gdy zupa ponownie się zagotuje możemy ją wyłączyć. Do miseczki wrzucamy quinoę, zlewamy zupą i posypujemy natką pietruszki. Mam nadzieję, że podoba
Quinoa Raz!CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: Około 300-350 g polędwiczki wieprzowej, łyżka oleju smakowego z dodatkiem ostrej papryki, bazylii i pomidorów, 2 łyżki oleju, 2 średnie ząbki czosnku, łyżeczka czosnku niedźwiedziego, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej. Przygotowanie: Polędwiczkę oczyszczam z błony, kroję
JejKuchniaricottą lub Spaghetti ze szparagami i boczniakami Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 500 g świeżych zielonych szparagów 1 papryka czerwona 1 cebula biała 10 szt. pomidorków koktajlowych 1 cytryna sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE sałatki ze szparagami i grillowanymi warzywami Szparagi obłamujemy z łykowatej części, myjemy i gotujemy w wodzie(...)dodatkiem soli i soku z cytryny. Paprykę i cebulę grillujemy z dodatkiem soli i świeżo mielonego pieprzu. Ugotowane szparagi (aldente) układamy na talerzu i wykładamy na nie grillowane warzywa. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Prosto i smacznie. Na zdrowie
kulinarnyJazjadła 2 liście szpinaku! SUKCES :) Składniki 1/2 puszki tuńczyka 1 serek wiejski 2 kromki chleba 2 jajka 2 plasterki ogórka zielonego 3 liście salaty 2 czarne oliwki kawałek czerwonej papryki garść liści szpinaku 3 szczypiorki Kromki chleba przycinamy od góry i dołu tworząc prostokąt (gdy mamy kwadratowy chlebek pomijamy ten etap). Tuńczyka odsączamy z zalewy i łączymy z serkiem(...)plasterki i robimy z nich źrenice oczu. Z liści sałaty robimy skrzydła i grzywkę tu dodając jeszcze przycięty szczypiorek. Z plasterków ogórka wycinamy pazurki sowy, natomiast z czerwonej papryki wycinamy dwa małe trójkąciki na dzióbki sów oraz podłużne paski na promienie słoneczka. Sowy układamy na liściach szpinaku
W kuchennej krainiekwasu foliowego :) Składniki: 400 g czerwonej soczewicy 2 L bulionu 2 marchewki 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki pieprz cayenne sól Wykonanie: Warzywa umyć, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę razem z marchewką, następnie dodać czosnek, chwile razem podsmażyć. Wsypać soczewicę i całość zalać bulionem(...)zagotować. Pod koniec gotowania gdy soczewica będzie już prawie miękka, dodać pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy i słodką paprykę. Ponownie zagotować, na koniec doprawić do smaku pieprzem cayenne i solą. Natkę pietruszki drobno posiekać. Przed podaniem posypać natką. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiopakowanie/parppadelle Czanieckie makarony, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cukier 1 łyżeczka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, szpinak świeży 1 pęczek, serek mascarpone 250 gram, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, jajka 10 sztuk na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojone cebule posypane cukrem do złocistej cebuli dodać wyciśnięte z praski ząbki czosnku(...)minutę podsmażać aby czosnek nie zbrązowiał bo będzie gorzki umyty szpinak, odciśnięty z wody nożyczkami kuchennymi pokroić wprost do cebuli z czosnkiem, dodać kostkę rosołową, paprykę ostrą, podsmażać mieszając z 5 minut do szpinaku dodać serek mascarpone i na małym ogniu mieszając połączyć składniki, nie gotować makaron parppadelle ugotować wg opisu na opakowaniu w osolonej wodzie, ja gotowałam
W Mojej Kuchni Lubięczosnku przeciśnięte przez praskę lub bardzo drobno posiekane (można zastąpić granulowanym) 1 płaska łyżeczka świeżo startego imbiru (można zastąpić suszonym) 1 płaska łyżeczka brązowego cukru 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki opcjonalnie pół łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz do smaku (my zazwyczaj dodajemy po 1 niepełnej łyżeczce) opcjonalnie szczypta mielonych goździków Przygotowanie marynaty: wszystkie składniki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię na niedzielny obiad ale nie tylko, koniecznie musicie spróbować. Zapraszam! Składniki; 5 udek z kurczaka 1 szklanka ketchupu 1 łyżeczka soli, pieprz do oprószenia, pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3 łyżki oleju Przygotowanie; Udka myjemy , osuszamy a następnie nacieramy solą, pieprzem i papryką. Przekładamy do naczynia. W małej miseczce mieszamy ketchup z olejem. Zalewamy nim mięso, i obtaczamy
Radość kipiąca uśmiechem.kalafiorem Sałatka z kalafiora Kalafior marynowany z marchewką Surówka z kalafiora i warzyw a’ la tabbouleh krok po kroku. Składniki: ½ surowego kalafiora 1 duży pomidory 1 ogórek gruntowy ½ papryka czerwona natka pietruszki 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula ocet jabłkowy lub sok z połowy cytryny sól i pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym(...)Surowego kalafiora ścieramy na tarce o dużych oczkach lub szatkujemy drobno w szatkownicy. Rozdrobnionego kalafiora przekładamy do miski. Do startego kalafiora dodajemy pokrojonego drobno pomidora i paprykę, ogórka bez gniazdek nasiennych ale ze skórką kroimy w bardzo drobną kostkę, wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną czerwoną cebulę. Skrapiamy warzywa octem jabłkowym lub sokiem z cytryny, wlewamy oliwę, wsypujemy posiekaną drobno
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcebula biała 1 jabłko 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny 250 ml koncentratu pomidorowego 30% 5 liści laurowych 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonych owoców jałowca 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka soli wędzonej grubo mielonej 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku (nasiona) świeżo mielony pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE składników na bigos wegański w aromacie wędzonej soli(...)momentu, gdy kapusta zmięknie. Co jakiś czas bigos należy przemieszać. Do gotującej się kapusty dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Zagotowujemy i przyprawiamy słodką papryką, chilli, majerankiem, wędzoną solą i świeżo zmielonym pieprze wedle własnych upodobań. Doprawiony bigos gotujemy jeszcze ok. 15-20 min. bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Smacznego
kulinarnyJaMINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 7-9 Składniki: mała główka sałaty lodowej, 2 większe pomidory, opakowanie mozzarelli, grecki sos sałatkowy Knorr, mały ogórek gruntowy, kawałek żółtej papryki, łyżka posiekanego koperku. Przygotowanie: Sałatę myję, osuszam, kroję w paski. Pomidory i ser kroję w kostkę. Paprykę oraz ogórka kroję w drobne paseczki. Przygotowuję sos grecki według instrukcji na opakowaniu
JejKuchniaPorcje 4 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 500 g pomidorków koktajlowych, śliwkowych lub innych małych (najlepiej w różnych kolorach) nasiona z 1 granatu garść młodego szpinaku 1/2 żółtej papryki Sos 2 łyżki pasty sezamowej tahini 4 łyżki oleju (najlepiej nierafinowanego o neutralnym smaku) sok wyciśnięty z 1 cytryny 5 łyżek wody sól morska do smaku 1 łyżka syropu klonowego(...)miodu) Przygotowanie Pomidorki umyj i pokrój na połówki. Szpinak umyj i usuń twarde łodyżki. Umytą papryką pokrój w kostkę lub cienkie paski. Sos przygotuj mieszając energicznie wszystkie składniki w małym słoiczku lub buteleczce. Przełóż warzywa do miski, dodaj nasiona granatu, polej sosem. Smacznego! powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Artykuł Sałatka z granatem i pomidorkami śliwkowymi pochodzi z serwisu powiedz
Powiedz dietom nieminut. Składniki na farsz: 1 pojedyńcza pierś z kurczaka 1 cebula 1 mała marchewka 2-3 łyżki startego żółtego sera przyprawa gyros ostra papryka pieprz 2 ząbki czosnku olej Pierś kroimy drobniutko. Posypujemy przyprawami. U mnie była to przyprawa gyros, mielony pieprz, ostra papryka. Cebulę siekamy. Podsmażamy na złoty kolor na oleju, po czym dodajemy pokrojoną pierś, przeciśnięty przez praskę
Walijskie Pichceniewędzonym serem... nie wiem jak dla Was, ale dla mnie ten serek jest wyśmienity! Składniki: sałata kolorowa pół główki, pomidorki koktajlowe 15 dag, cebula pół szt, awokado pół szt, papryka żółta pół szt, tofu wędzone 200 g, oliwa z oliwek 3 łyżki, sok z limonki do skropienia sałatki, sól i pieprz, Sposób przygotowania: Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze(...)części. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, cebulę obieramy i kroimy w piórka, awokado kroimy na półplasterki, a paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa łączymy razem, na wierzchu sałatki układamy pokrojone w kostkę tofu. Sałatkę skrapiamy sokiem z limonki i polewamy oliwą. Przed podaniem sałatkę posypujemy solą i pieprzem
kulinarne odsłony pati