papryka - 32566 przepisów (strona:665/2172)

Podwójny sznycelburger 186

moją nowojorską kanapkę a’la reuben . Film   Składniki – podwójny sznycelburger 2 sznycle z indyka ciabatta 2 plastry sera żółtego kilka liści sałaty kiszony ogórek pomidor kumin, papryka ostra, oregano oliwa lub olej sos worcestershire keczup majonez musztarda dijon pieprz i sól Przepis Zaczynamy od zamarynowania naszych sznycli. Mięso wkładamy do naczynia, po czym kolejne dodajemy do niego(...)oliwę lub olej, sos worcestershire (2 łyżeczki), kumin, paprykę ostrą, oregano. Dodajemy też pieprz i sól. Następnie całość po wymieszaniu chowamy na godzinę do lodówki. Następnie rozgrzewamy patelnię – może być grillowa – i kładziemy na nią ciabattę przekrojoną stroną. Robi się to po to, by bułka nie wchłonęła sosu przy komponowaniu naszego burgera. Smażymy ciabattę do zarumienienia. Nie przypalcie

Kuchennyviral.pl
Ekspresowa zupa z quinoą w hiszpańskim stylu 145

oleju kawałek pikantnego chorizo (ok 8 cm)  2 małe pomidory 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 300 ml dowolnego bulionu  natka pietruszki słodka wędzona papryka w proszku tymianek sól Wykonanie: Pomidorki obieramy ze skórki i blendujemy (możecie też je zastąpić passatą, będzie jeszcze szybciej) Szalotki i marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i siekamy(...)dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy, następnie zalewamy bulionem. doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut.  Dorzucamy kawałki kałamarnicy, pokrojone w kostkę chorizo i pulpę z pomidorów, doprawiamy papryką, tymiankiem i w razie potrzeby solą. Gdy zupa ponownie się zagotuje możemy ją wyłączyć. Do miseczki wrzucamy quinoę, zlewamy zupą i posypujemy natką pietruszki.  Mam nadzieję, że podoba

Quinoa Raz!
POLĘDWICZKA W MARYNACIE CZOSNKOWEJ 180

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI:  2 Składniki: Około 300-350 g polędwiczki wieprzowej, łyżka oleju smakowego z dodatkiem ostrej papryki, bazylii i pomidorów, 2 łyżki oleju, 2 średnie ząbki czosnku, łyżeczka czosnku niedźwiedziego, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej. Przygotowanie: Polędwiczkę oczyszczam z błony, kroję

JejKuchnia
Sałatka na gorąco ze szparagami i grillowanymi warzywami 170

ricottą  lub Spaghetti ze szparagami i boczniakami Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 500 g świeżych zielonych szparagów 1 papryka czerwona 1 cebula biała 10 szt. pomidorków koktajlowych 1 cytryna sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE sałatki ze szparagami i grillowanymi warzywami Szparagi obłamujemy z łykowatej części, myjemy i gotujemy w wodzie(...)dodatkiem soli i soku z cytryny. Paprykę i cebulę grillujemy z dodatkiem soli i świeżo mielonego pieprzu. Ugotowane szparagi (aldente) układamy na talerzu i wykładamy na nie grillowane warzywa. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Prosto i smacznie. Na zdrowie

kulinarnyJa
Wesołe kanapki sowy 211

zjadła 2 liście szpinaku! SUKCES :) Składniki 1/2 puszki tuńczyka 1 serek wiejski 2 kromki chleba 2 jajka 2 plasterki ogórka zielonego 3 liście salaty 2 czarne oliwki kawałek czerwonej papryki garść liści szpinaku 3 szczypiorki   Kromki chleba przycinamy od góry i dołu tworząc prostokąt (gdy mamy kwadratowy chlebek pomijamy ten etap). Tuńczyka odsączamy z zalewy i łączymy z serkiem(...)plasterki i robimy z nich źrenice oczu. Z liści sałaty robimy skrzydła i grzywkę tu dodając jeszcze przycięty szczypiorek. Z plasterków ogórka wycinamy pazurki sowy, natomiast z czerwonej papryki wycinamy dwa małe trójkąciki na dzióbki sów oraz podłużne paski na promienie słoneczka. Sowy układamy na liściach szpinaku

W kuchennej krainie
Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami 206

kwasu foliowego :) Składniki:  400 g czerwonej soczewicy 2 L bulionu 2 marchewki 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki pieprz cayenne sól Wykonanie: Warzywa umyć, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę razem z marchewką, następnie dodać czosnek, chwile razem podsmażyć. Wsypać soczewicę i całość zalać bulionem(...)zagotować. Pod koniec gotowania gdy soczewica będzie już prawie miękka, dodać pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy i słodką paprykę. Ponownie zagotować, na koniec doprawić do smaku pieprzem cayenne i solą. Natkę pietruszki drobno posiekać. Przed podaniem posypać natką. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
makaron parppadelle ze szpinakiem, mascarpone i jajkami sadzonymi... 176

opakowanie/parppadelle Czanieckie makarony, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cukier 1 łyżeczka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, szpinak świeży 1 pęczek, serek mascarpone 250 gram, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, jajka 10 sztuk na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojone cebule posypane cukrem do złocistej cebuli dodać wyciśnięte z praski ząbki czosnku(...)minutę podsmażać aby czosnek nie zbrązowiał bo będzie gorzki umyty szpinak, odciśnięty z wody nożyczkami kuchennymi pokroić wprost do cebuli z czosnkiem, dodać kostkę rosołową, paprykę ostrą, podsmażać mieszając z 5 minut do szpinaku dodać serek mascarpone i na małym ogniu mieszając połączyć składniki, nie gotować makaron parppadelle ugotować wg opisu na opakowaniu w osolonej wodzie, ja gotowałam

W Mojej Kuchni Lubię
Żeberka z miodem 233

czosnku przeciśnięte przez praskę lub bardzo drobno posiekane (można zastąpić granulowanym) 1 płaska łyżeczka świeżo startego imbiru (można zastąpić suszonym) 1 płaska łyżeczka brązowego cukru 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki opcjonalnie pół łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz do smaku (my zazwyczaj dodajemy po 1 niepełnej łyżeczce) opcjonalnie szczypta mielonych goździków   Przygotowanie marynaty: wszystkie składniki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Udka pieczone w marynacie ketchupowej. 169

się na niedzielny obiad ale nie tylko, koniecznie musicie spróbować. Zapraszam! Składniki; 5 udek z kurczaka 1 szklanka ketchupu 1 łyżeczka soli, pieprz do oprószenia, pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3 łyżki oleju Przygotowanie; Udka myjemy , osuszamy a następnie nacieramy solą, pieprzem i papryką. Przekładamy do naczynia. W małej miseczce mieszamy ketchup z olejem. Zalewamy nim mięso, i obtaczamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Surówka z kalafiora i warzyw 237

kalafiorem Sałatka z kalafiora Kalafior marynowany z marchewką Surówka z kalafiora i warzyw a’ la tabbouleh krok po kroku. Składniki: ½ surowego kalafiora 1 duży pomidory 1 ogórek gruntowy ½ papryka czerwona natka pietruszki 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula ocet jabłkowy lub sok z połowy cytryny sól i pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym(...)Surowego kalafiora ścieramy na tarce o dużych oczkach lub szatkujemy drobno w szatkownicy. Rozdrobnionego kalafiora przekładamy do miski. Do startego kalafiora dodajemy pokrojonego drobno pomidora i paprykę, ogórka bez gniazdek nasiennych ale ze skórką kroimy w bardzo drobną kostkę, wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną czerwoną cebulę. Skrapiamy warzywa octem jabłkowym lub sokiem z cytryny, wlewamy oliwę, wsypujemy posiekaną drobno

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bigos wegański z młodej i kiszonej kapusty z dodatkiem wędzonej soli 165

cebula biała 1 jabłko 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny 250 ml koncentratu pomidorowego 30% 5 liści laurowych 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonych owoców jałowca 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka soli wędzonej grubo mielonej 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku (nasiona) świeżo mielony pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE składników na bigos wegański w aromacie wędzonej soli(...)momentu, gdy kapusta zmięknie. Co jakiś czas bigos należy przemieszać. Do gotującej się kapusty dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Zagotowujemy i przyprawiamy słodką papryką, chilli, majerankiem, wędzoną solą i świeżo zmielonym pieprze wedle własnych upodobań. Doprawiony bigos gotujemy jeszcze ok. 15-20 min. bez przykrycia, co jakiś czas mieszając.  Smacznego

kulinarnyJa
SZYBKA SAŁATKA WIOSENNA 175

MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 7-9 Składniki: mała główka sałaty lodowej, 2 większe pomidory, opakowanie mozzarelli, grecki sos sałatkowy Knorr, mały ogórek gruntowy, kawałek żółtej papryki, łyżka posiekanego koperku. Przygotowanie: Sałatę myję, osuszam, kroję w paski. Pomidory i ser kroję w kostkę. Paprykę oraz ogórka kroję w drobne paseczki. Przygotowuję sos grecki według instrukcji na opakowaniu

JejKuchnia
Sałatka z granatem i pomidorkami śliwkowymi 157

Porcje 4 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 500 g pomidorków koktajlowych, śliwkowych lub innych małych (najlepiej w różnych kolorach) nasiona z 1 granatu garść młodego szpinaku 1/2 żółtej papryki Sos 2 łyżki pasty sezamowej tahini 4 łyżki oleju (najlepiej nierafinowanego o neutralnym smaku) sok wyciśnięty z 1 cytryny 5 łyżek wody sól morska do smaku 1 łyżka syropu klonowego(...)miodu) Przygotowanie Pomidorki umyj i pokrój na połówki. Szpinak umyj i usuń twarde łodyżki. Umytą papryką pokrój w kostkę lub cienkie paski. Sos przygotuj mieszając energicznie wszystkie składniki w małym słoiczku lub buteleczce. Przełóż warzywa do miski, dodaj nasiona granatu, polej sosem. Smacznego! powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/   Artykuł Sałatka z granatem i pomidorkami śliwkowymi pochodzi z serwisu powiedz

Powiedz dietom nie
EMPANADAS CZYLI PIECZONE PIEROŻKI Z NADZIENIEM Z KURCZAKA 227

minut. Składniki na farsz: 1 pojedyńcza pierś z kurczaka 1 cebula 1 mała marchewka 2-3 łyżki startego żółtego sera przyprawa gyros ostra papryka pieprz 2 ząbki czosnku olej Pierś kroimy drobniutko. Posypujemy przyprawami. U mnie była to przyprawa gyros, mielony pieprz, ostra papryka. Cebulę siekamy. Podsmażamy na złoty kolor na oleju, po czym dodajemy pokrojoną pierś, przeciśnięty przez praskę

Walijskie Pichcenie
Sałatka z wędzonym tofu 179

wędzonym serem... nie wiem jak dla Was, ale dla mnie ten serek jest wyśmienity! Składniki: sałata kolorowa pół główki, pomidorki koktajlowe 15 dag, cebula pół szt, awokado pół szt, papryka żółta pół szt, tofu wędzone 200 g, oliwa z oliwek 3 łyżki, sok z limonki do skropienia sałatki, sól i pieprz, Sposób przygotowania: Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze(...)części. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, cebulę obieramy i kroimy w piórka, awokado kroimy na półplasterki, a paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa łączymy razem, na wierzchu sałatki układamy pokrojone w kostkę tofu. Sałatkę skrapiamy sokiem z limonki i polewamy oliwą. Przed podaniem sałatkę posypujemy solą i pieprzem

kulinarne odsłony pati