pomidory 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 200 g sera żółtego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 6 łyżek majonezu 500 ml gęstego jogurtu naturalnego tłuszcz do smażenia sproszkowana ostra papryka sól, pieprz wykonanie: Cebule obieramy, jedną kroimy w kostkę i chwilkę podsmażamy na tłuszczu. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli, doprawiamy solą oraz pieprzem i razem smażymy. Usmażone(...)pieczarki przekładamy do innego naczynia i odstawiamy do wystudzenia. Pozostałą cebulę również kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię z łuszczem, dodajemy mięso i smażymy. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Po usmażeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Majonez Mieszamy z jogurtem, doprawiamy do smaku. Pomidory kroimy w kostkę. Na dnie salaterki układamy warstwowo: porwaną sałatę, na niej układamy
Domowy Smak Jedzeniaposiłek. Tak przygotowane warzywa można też podać jako dodatek do mięsa. Proste i pyszne. składniki: 1 duży brokuł 1 średni kalafior 150 g sera pleśniowego, u mnie lazur słodka papryka masło do posmarowania formy beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa Brokuła i kalafiora podzielić na różyczki i ugotować al'dente we wrzątku(...)smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować aż sos zgęstnieje. Gotowym sosem polać brokuła i kalafiora. Na wierzchu posypać startym lub pokruszonym serem pleśniowym. Posypać też niewielką ilością słodkiej papryki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-30 minut aż wierzch się przyrumieni
Monia miesza i gotujeporowym. Pycha! Składniki 8 podudzi z kurczaka 250 g pieczarek 1 duża cebula 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki masła klarowanego 250 g śmietany (dałam 18%) sól pieprz słodka papryka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Podudzia oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Masło rozgrzać w rondlu i obsmażyć na nim mięso. Dodać cebulę drobno pokrojoną i smażyć chwilę. Całość zalać
O kuchni z uczuciemKofta to danie popularne w Turcji, na Bliskim Wschodzie oraz Bałkanach. Zazwyczaj przyrządza się ją z mięsa jagnięcego lub wołowego z dodatkiem aromatycznych przypraw jak: kumin, cynamon, imbir, kolendra, papryka chili. Po naszemu to po prostu mięso mielone na patyku 😉 Szczególną popularność zyskała w Turcji, gdzie powstało prawdopodobnie kilkaset rodzajów tego dania, min. z kaszą bulgur, z ryżem, jajkiem, serem(...)stopni na około 15-17 min. Podajemy z sosem jogurtowym oraz ulubioną sałatką - u mnie: sos jogurtowy z miętą oraz surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną papryką, pomidorem i kukurydzą
Kuchnia MagdaLenypolecam filet z kurczaka z pieczarkami i parmezanem a do tego zapiekane ziemniaczki czosnkowe. Składniki na 2 porcje: 4-5 średnich ziemniaków 1 pojedyncza pierś z kurczaka 4 pieczarki papryka ostra, przyprawa do kurczaka pieprz czosnkowy, tymianek bułka tarta jajko olej parmezan - 1-2 łyżki startego sera dodatkowo: tarte buraczki Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 240°C - opcja grill. Ziemniaki(...)wody. W tym czasie obierz pieczarki i przygotuj mięso. Kurczaka oczyść z błonek i podziel na mniejsze kawałki (u mnie wyszło 5 szt.) - mięso zamocz w rozbełtanym jajku, dopraw papryką i przyprawą do kurczaka a następnie obtocz w bułce tartej. Odcedź ziemniaki, przełóż do naczynia żaroodpornego - dopraw pieprzem i tymiankiem, zapiekaj (bez przykrycia) 15-20 min. Na patelni rozgrzej olej
Alutka-Gotujeprzyrządza się szybko, są smaczne i w sam raz dla większej ilości osób :) bułki: 200 g mąki pszennej 20 g drożdży 1 jajko łyżeczka cukru szczypta soli łyżka ostrej papryki mielonej 80 ml maślanki 60 ml oleju żółtko do posmarowania łyżeczka sezamu łyżeczka czarnego sezamu dodatki: 16 łyżeczek łagodnego ajwaru 4 duże korniszony 200 g sera halloumi łyżeczka oliwy Przygotowujemy(...)bułeczki. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkiem oraz olejem. Mąkę mieszamy z solą i papryką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części. Gotowe kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około
Mienta blogkaszką kukurydzianą Sałatka z kalafiorem i majonezem Kotlety mielone z kalafiorem Sałatka z kalafiora Kalafior marynowany z marchewką Przepis, Kalafior pieczony w piekarniku. Składniki : 1 kalafior 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego białego pieprzu 100 ml oliwy z oliwek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSALSA : 150 g komosy ryżowej sól do smaku, do gotowania komosy 1 małe mango 1 mała papryka garść borówek natka pietruszki kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka soku z cytryny ocet balsamiczny malinowy(...)garnka, zalewamy około 1 szklanką lekko osoloną wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Ugotowaną nakrywamy pokrywką i odkładamy na 20 minut aż całkowicie napęcznieje. Mango i paprykę kroimy w drobną kostkę, natkę szatkujemy. Komosę mieszamy z warzywami i owocami, wlewamy sok z cytryny i jedną łyżeczkę octu balsamicznego. Stek pieczemy na mocno rozgrzanej patelni po dwie minuty
Kulinarne Fantazje Mariolilekki obiad w upalny dzień? Ależ proszę. Bulgur, soczewica, pęczak, dowolne warzywka i mamy pyszną i zdrową sałatkę. Składniki: 1 szklanka miksu pęczak, bulgur, soczewica 1 pomidor 1 papryka 1 ogórek typu wąż pół puszki kukurydzy natka pietruszki czerwona cebula kilka kostek sera feta sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku odrobina musztardy- też(...)uznania Wykonanie: * Soczewicę, bulgur i pęczak gotujemy w osolonej wodzie, ok 15 minut. Studzimy. * Pomidory, ogórka, paprykę, cebulę drobno kroimy. Siekamy natkę pietruszki, kukurydzę osączamy. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy ostudzone kasze. *Wszystkie składniki dressingu dokładanie mieszamy, polewamy sałatkę. Dobrze mieszamy. Serem feta posypujemy sałatkę, delikatnie mieszamy. #MyVictorinox
Z Majeczką w kuchniberberysem. Uwielbiam to danie, które podaje się oczywiście z ryżem, np. ryżem z bobem i koprem. Udka z kurczaka marynowałam w szafranie z dodatkiem kajeńskiego pieprzu i słodkiej papryki. Dzięki szafranowi nabiorą one nie tylko złotego koloru ale i specyficznego smaku szafranu. Nie każdy lubi szafran , ja uwielbiam! Dodaję go do wypieków i lodów . Jest to przyprawa, którą ma wszechstronne(...)porcje 4 udka z kurczaka 2 łyżki masła 4 łyżki suszonego berberysu 0,5 g zmielonego szafranu 2 łyżeczki cukru 2 łyżki wody ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka soli lub wedle smaku Do podania ryż z bobem i koprem Udka z kurczka osusz papierowym ręcznikiem. W małej miseczce wymieszaj przyprawy solą i natrzyj nimi
codojedzeniaprzygotować na wiele sposobów. Oto jeden z nich. Świetnie nadaje się też do karkówki z grila Składniki: średnia główka kapusty pekińskiej kilka plasterków szynki wieprzowej wędzonej 2 średnie owoce papryki czerwonej 10 dag sera żółtego 3 łyżki gęstej śmietany 18% 3 łyżki majonezu dekoracyjnego WINIARY 2-3 ząbki czosnku Kapustę umyć, osączyć i poszatkować. Paprykę
Praktyczna pldziałającego piekarnika :) polecam serdecznie! Ziemniaczana sałatka remontowa z groszkiem 2 ziemniaki łyżka oliwy sól, pieprz, kilka listków rozmarynu 100 ml zielonego groszku pół małej cebulki 1/4 czerwonej papryki sos: po łyżeczce musztardy, oliwy i soku z cytryny sól, pieprz do smaku Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki, myjemy. Polewamy oliwa, posypujemy sola i pieprzem, dodajemy kilka listków rozmarynu(...)pieczemy w 220 st.C ok 20 minut. W tym czasie kroimy cebulę i paprykę w paseczki. Groszek blanszujemy 3-4 minuty w wodzie ze szczypta soli i cukru. Odcedzamy. Mieszamy składniki sosu. Gdy ziemniaki się upieką odstawiamy je by troszkę ostygły. W misce łączymy wszystkie składniki sałatki. Polewamy sosem i zjadamy
Dzieje kuchennej Wiewiórypierś z kurczaka (około 0,4 kg) 200 g kurek 1 mała cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 opakowanie śmietany 30% (250 ml) posiekana, zielona pietruszka sól, pieprz ostra papryka Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić paski. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Kurki umyć, oczyścić i osuszyć. Ewentualnie duże kurki przeciąć na 2 części(...)puszczenia soków (około 5-7 minut). Do miękkich kurek dodać makaron, posiekaną natkę pietruszki i kawałki piersi z kurczaka. Całość chwilę smażyć. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Na sam koniec całość zalać śmietaną i dokładnie wymieszać. Jeszcze chwilę smażyć. Gotowy makaron od razu podawać
Ugotowaćmakaronu muszle 40 dkg kurek 2 cebule 750 ml przecieru pomidorowego tymianek świeży bazylia świeża sól, pieprz oregano 15 dkg boczku wędzonego 1/2 szklanki kaszy kuskus 2 ząbki czosnku papryka wędzona koper świeży 10 dkg sera żółtego olej rzepakowy Makaron muszle gotuję aldente w osolonej wodzie i odcedzam. Cebule obieram i kroję drobno. Cebule przesmażam na oleju. Połowę odkładam(...)talerzyk. Do cebuli dodaję sprasowany czosnek, przecier pomidorowy, tymianek, bazylię i przesmażam dalej aż sos zrobi się gęsty i zredukuje. Doprawiam solą, pieprzem, oregano, papryką wędzoną. Odłożoną cebule przekładam na drugą patelnię, dodaję do niej kurki umyte i osuszone i przesmażam. Kaszę kuskus zalewam szklanką wrzącej wody i odstawiam na 15 minut. Do kaszy dodaj kurki i boczek który przesmażyłam
wesoła kuchniachilli – Składniki: Podstawowe składniki: 2 kg ogórków 3 płaskie łyżki soli (ok. 60g) 1-2 płaskie łyżeczki chilli (w zależności, jak kto lubi pikantne dania) 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 1 główka czosnku pół szklanki oleju rzepakowego (ok. 125ml) Składniki na zalewę: 1,5 szklanki octu (ok. 375ml) 2,5 szklanki cukru (ok. 550g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ogórki krokodylki(...)konieczność, bo np. zabraknie nam zalewy do dopełnienia słoików z ogórkami); zaś do miski z ogórkami dodać olej, 1 płaską łyżeczkę chilli (chilli pieprzu cayenne), 1 czubatą łyżeczkę słodkiej papryki oraz obrany i posiekany drobno czosnek. Ocet zagotować z cukrem, lekko przestudzić i dodać do ogórków, wymieszać. Tak przygotowane ogórki pozostawić w garnku na całą noc. Następnego dnia rano poukładać
Kulinarne Przeboje