Składniki: 1 mrożona ośmiornica 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 czerwona podłużna papryka 400 g pomidorów garść zielonych oliwek 350 g passaty pomidorowej 150 ml białego wytrawnego wina natka pietruszki oliwa sól, pieprz, liść laurowy Sposób przygotowania: Zamrożoną ośmiornicę wkładamy do garnka wraz z jedną cebulą i 2-3 liśćmi laurowymi, zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu(...)minut. Ugotowaną ośmiornicę kroimy na kawałki, cebulę również. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy posiekany czosnek i drugą cebulę. Dokładamy paprykę, pomidory, zalewamy całość passatą i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy oliwki, wino, doprawiamy do smaku i dusimy kolejne 15 minut. Na koniec dokładamy ośmiornicę i dusimy jeszcze 5 minut. Podajemy z pieczywem bądź z makaronem, przed podaniem posypując
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichazakwasu 2 marchewki 2 cebule 3 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 1 por 3 ziemniaki 3 łyżeczki chrzanu 5 jajek pęczek natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek 1. Do garnka wlewamy 2 litry wody, zagotowujemy. W międzyczasie białą kiełbasę wyciągamy z flaka, formujemy małe pulpeciki. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy przez około 20 minut
Szefowa kuchnidużą ilością jajek. Ma ktoś ochotę?;) 10 jajek 2 marchewki 200g mrożonego groszku 200 g szynki drobiowej 1 mała cebula czerwona lub 1/2 dużej 5 łyżek majonezu 1/2 czerwonej papryki pęczek szczypiorku garść kiełków fasoli – opcjonalnie sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy. Cztery z nich kroimy na plasterki, a resztę drobno siekamy lub przepuszczamy przez kratkę(...)groszku. Cebulę drobno siekamy. Łączymy w misce z posiekanymi jajkami. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na wierzch sałatki. Na końcu sałatkę posypujemy pokrojoną w bardzo drobną kostkę papryką oraz posiekanym szczypiorkiem. Dodatkowo możemy wyłożyć na wierzch kiełki. Uwagi: Sałatkę rozkładałam w średniej wielkości salaterce. Jak tylko sprawdzę pojemność, zaraz uzupełnię wpis. Marchewki muszą być ugotowane, ale trzeba
Smaki Na Talerzuinnego rodzaju mięsa. Urozmaiceniem potrawy jest ser korycińskim, o którym wspominałam tu - klik . Polecam! 4-5 plastrów karkówki 2 cebule (duże) 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego papryka słodka w proszku sól, pieprz Dodatkowo: 4-5 kawałków sera korycińskiego (tyle ile jest plastrów mięsa; polecam z wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec ) Ponadto: mąka pszenna do obtaczania(...)mięsa odrobina wody olej Pokrojone w plastry mięso - delikatnie rozbić i oprószyć papryką, solą oraz pieprzem. Każdy kawałek obtoczyć w mące i obsmażyć (z obu stron) na złoty kolor. Dodać cebule uprzednio pokrojone w piórka. Całość chwilkę przesmażyć i podlać niewielką ilością wody. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, przykryć i dusić (na niewielkim ogniu) do miękkości. (Sos powinien zagęścić się
Di gotujea.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -opakowanie rukoli -pomidorki koktajlowe -dwa plastry pieczonej papryki w oliwie - sos winegret Rukole dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Umyte pomidorki kroimy na pól lub na ćwiartki, paprykę w paseczki. Wszystko układamy w półmisku i polewamy dwiema łyżkami
Kulinarne przemysleniaurozmaicać. Tym razem zrobiłam w sosie na bazie majonezu i śmietany z warzywami. Szybkie do zrobienia i bardzo smaczne. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 7 rzodkiewek kawałek czerwonej papryki kawałek zielonego ogórka 3 łyżki majonezu Folwark 1 łyżka śmietany 18% gęstej sól pieprz kiełki brokuła ale-raj Przygotowanie: Ogórek obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne. Ogórek i paprykę
Ala piecze i gotujewieprzowiny. Żurek: 300-400ml zakwasu 2 marchewki marchewki 2 cebule 3 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 1 por 3 ziemniaki 3 łyżeczki chrzanu 5 jajek sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek Szaszłyki z kiełbasy: 400g kiełbasy, u mnie wiejska tradycyjna od Hańderek 1 arkusz ciasta francuskiego 1. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 2 litrami
Szefowa kuchnipuszka oliwa z oliwek makaron linguine – 200 g ser żółty – 10 dkg sezam – 4 łyżki woda – ok. 1 litra suszona lub świeża siekana pietruszka – 2 łyżki papryka słodka kurkuma sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Do garnka nalać trochę oliwy i przesmażyć krewetki z chilii oraz obranym i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażyć 5 – 7 minut na średnim ogniu(...)czasie dolać wodę, wycisnąć sok z limonki i dodać mleczko kokosowe. Całość doprawić przyprawami: kurkumą, słodką papryką, solą i pieprzem. Zetrzeć ser, dodać do zupy i gotować jeszcze przez chwilę. W osobnym garnku ugotować makaron według przepisu podanego na opakowaniu. Makaron odcedzić, przełożyć do misek i zalać zupą. Posypać pietruszką, dodać sezam i gotowe
kuchniabellissima.wordpress.comMakaron tortellini to dodatek idealny do sałatek, ponieważ jest małych rozmiarów i świetnie współgra z innymi składnikami. Dzisiaj zachęcam do przygotowania sałatki wraz z dodatkiem kukurydzy, ostrej papryki, szynki i szczypiorku. Prosto i pysznie! Składniki: 150 g tortellini, np. z grzybami 150 g wędliny, np. szynki 1 puszka kukurydzy z dodatkiem chilli* 2 łyżki majonezu sól, pieprz szczypiorek(...)dymki *do sałatki możecie dodać zwykłą kukurydzę z puszki + odrobinę bardzo drobno pokrojonej ostrej papryki Tortellini ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Szynkę pokroić w cienkie plasterki. Szczypiorek umyć i drobno posiekać. Do miski przełożyć wszystkie składniki na sałatkę. Za pomocą majonezu, całość połączyć ze sobą. Na sam koniec sałatkę posmakować i doprawić
Ugotowaćdrożdży suchych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 3 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: 7 sztuk dużych pieczarek 1 duża cebula ½ puszki kukurydzy 15 dag szynki gotowanej ½ papryki czerwonej 15 dag startego żółtego sera 1 łyżeczka masła Zioła prowansalskie do smaku Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Jak wykonać ? Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać(...)suchą patelnię, na małym ogniu smażyć aż puszczą sok i nadmiar wody odparuje, wtedy dodać posiekaną cebulę, masło, smażyć aż cebula zmięknie, zestawić z ognia, dodać posiekaną szynkę, paprykę, osączoną z zalewy kukurydzę oraz połowę startego sera, doprawić do smaku ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na silikonową stolnicę podsypaną lekko mąką, rozwałkować na cienki płat ciasta, dużą
Wanilia i Kardamonskładniki: 5 jajek 1/2 czerwonej papryki 100 g sera żółtego 4 łyżki majonezu sól, pieprz szczypiorek wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy a następnie rozdrabniamy widelcem. Paprykę kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawimy solą oraz pieprzem. Posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z pieczywem, krakersami, wędliną
Domowy Smak Jedzeniabiałej kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 ziemniaków słoiczek chrzanu (160 g) 200 ml śmietany 30 % kilka plasterków boczku surowego wędzonego majeranek sól pieprz czerwona słodka papryka olej świeży szczypiorek jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w drobniejsze kawałki i przesmażamy na odrobinie oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy wraz z kiełbasę. Przekładamy zawartość(...)patelni do gotującego się bulionu. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę, surowe ziemniaki oraz pokrojony na kawałki czosnek. Posypujemy czerwoną słodką papryką i gdy czosnek się zarumieni - przekładamy warzywa do bulionu. Dodajemy sporą ilość majeranku. Całość gotujemy ok 30 minut - aż zmiękną ziemniaki. Pod koniec dodajemy chrzan oraz śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy zupę
Taste Therapyblogu znajdziecie mnóstwo innych przepisów na mięsa. Polecam również bardzo smacznego kurczaka pieczonego w majonezie i inne pomysły w zakładce MIĘSA Składniki 5 udek z kurczaka 1 zielona papryka 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 gałązka pomidorów koktajlowych 5 łyżek oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki tymianku sól Każde udko podzielić na dwie części(...)odcinając pałkę od pozostałej części) W miseczce wymieszać olej, ocet balsamiczny, pieprz, sól i tymianek. Pędzelkiem nasmarować każdą porcję mięsa i ułożyć na blaszkę. Paprykę i cebulę pokroić na kawałki i poukładać pomiędzy udkami. Czosnek również porozkładać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż mięso będzie rumiane. (około 1h) 10 minut przed końcem dołożyć gałązkę pomidorów. pieczone udka
O kuchni z uczuciemkapusty 160g marchwi 75g filetu z indyka (możecie dodać więcej) 100g serka kremowego light (użyłam Piątnicy, który jest z dodatkiem jogurtu) 25 arkuszy papieru ryżowego sól, pieprz, słodka czerwona papryka Filet z indyka doprawiamy solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Wrzucamy go na gorącą, suchą patelnię, gdy się podsmaży obracamy go na drugą stronę i wlewamy ok. 200ml wody
Gotowanie i blogowanieliści jarmużu, 200 g twarogu półtłustego, 200 g piersi z kurczaka, 2 duże ziemniaki, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, majeranek, olej do smażenia Ciasto na pierogi: 1/2 kg mąki pszennej, 1 małe jajko, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oleju lub oliwy, około 250 ml gorącej wody Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać(...)bardzo drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać - również drobno pokroić. Liście jarmużu oczyścić z włókien, opłukać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, przyprawić solą, pieprzem i paprykami - podsmażyć. Następnie dodać cebulę, czosnek oraz jarmuż i majeranek - całość dusić do czasu aż mięso będzie miękkie. Przełożyć do twarogu i ziemniaków. Farsz dokładnie wymieszać i doprawić jeszcze
Nie tylko w kuchni