można zjeść z młodymi ziemniaczkami lub z samym ogórkiem. Składniki: 300 g mięsa wieprzowego ( szynka) 300 g mięsa wołowego 100 g boczku wędzonego zmielonego 1 cebula czerwona papryka czerwona ostra pół łyżeczki 2 ząbki czosnku sos sojowy 1 łyżka sól i pieprz do smaku bułka tarta 2 łyżki ogórek małosolny młode ziemniaki Wykonanie: Mięso wieprzowe(...)wołowe łączymy z boczkiem mielonym.Wsypujemy bułkę tartą i dodajemy 70 ml zimnej wody i sos sojowy,mieszamy składniki.Czosnek obieramy i drobniutko kroimy dodajemy do mięsa. Wsypujemy paprykę mieloną sól i pieprz.Na końcu dodajemy posiekaną drobno cebulkę.Formujemy w dłoniach ruloniki podłużne i smażymy na oleju z obu stron na rumiany kolor. Przekładamy na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym by odciekło
Różowa kuchniaSkładniki: 1,2 kg szynki 2 łyżki majeranku 6 łyżek soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 3 ząbki czosnku 6 listków laurowych około 2,5 l wody sznurek lniany do zawiązania mięsa Sposób wykonania: Wyrób domowej wędliny trwa dwa dni. Warto zacząć
Qchnia po prostuokoło 5 dużych cebul 500 g mięsa mielonego garść natki pietruszki 1 jajko boczek pokrojony w cienkie plastry (około 200g) 2 łyżki bułki tartej majeranek oregano słodka i ostra papryka 1 łyżka sosu worcestershire (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso przekładamy do miski, dodajemy sos worcestershire, jajko, bułkę tartą, słodką i ostrą paprykę, majeranek, oregano i pokrojoną drobno świeżą natkę pietruszki. Całość
Delusional Trineszynki wieprzowej 2 cebule 300g pieczarek Marynata: 1/3 szklanki białego wina 4 łyżki musztardy 4 łyżki keczupu 3 łyżki śmietany 4 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, estragon, tymianek, gałka muszkatołowa natka pietruszki do posypania 1. Mięso kroimy w dość grube plastry. Cebulę i pieczarki kroimy drobniej. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Marynatą
Szefowa kuchnizbawieniem. Nie dość że szybko się robi tą sałatkę to jeszcze jest zdrowa i niskokaloryczna. Na zmianę z kalafiorową mogę jeść codziennie. Polecam! Składniki: jeden spory brokuł jedna czerwona papryka pół sera feta ćwiartka cebuli Składniki na dresing: 2 łyżeczki dżemu figowego (ewentualnie miodu) łyżeczka musztardy (ja daję musztardę z chrzanem) pół małego jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Wykonanie(...)Brokuł dzielimy na różyczki i obgotowujemy do miękkości. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Fetę kroimy w kostkę. Wszystko wsypujemy do miski i mieszamy. W kubeczku ucieramy wszystkie składniki na dresing i polewamy sałatkę. Jeszcze raz mieszamy i gotowe
Mama z miastaosób Koszt przygotowania: 13,00 zł SKŁADNIKI: 1 kg bobu 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka świeżego kopru 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki suszonej chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól morska, świeżo mielony pieprz + 1 łyżeczka cukru do gotowania bobu Bób na maśle w aromacie chilli, czosnku i koperku PRZYGOTOWANIE bobu na maśle w aromacie chilli, czosnku, i koperku(...)Jego skórka powinna się delikatnie marszczyć. Ugotowany bób odcedzamy z wody i odstawiamy. Na maśle przesmażamy posiekaną cebulkę z czosnkiem. Następnie dodajemy wcześniej ugotowany bób. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i chilli. Wszystkie składniki chwilę smażymy na małym ogniu. Na końcu dorzucamy świeżego kopru. Od razu serwujemy . Smacznego
kulinarnyJamały ogórek małosolny, po kilka gałązek koperku i szczypiorku; farsz z groszkiem: 2 łyżki groszku Bonduelle, 2 czubate łyżeczki jogurtu greckiego, łyżeczka majonezu, żółtka z 3 jajek, 1/4 małej papryki czerwonej, garść płatków migdałów; farsz z czerwoną fasolą: 2 łyżki fasoli czerwonej Bonduelle, żółtka z 3 jajek, garść ziaren słonecznika, czubata łyżeczka majonezu, kilka gałązek natki pietruszki. Przygotowanie: Farsz(...)połączyć i doprawić do smaku. Farsz z groszkiem: Migdały uprażyć na suchej patelni. Zmiksować żółtka z groszkiem, jogurtem, majonezem i migdałami (kilka zostawić do dekoracji). Dodać bardzo drobną posiekaną paprykę, połączyć i doprawić do smaku. Farsz z fasolą czerwoną: Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Zmiksować żółtka z fasolą i majonezem. Dodać ziarna słonecznika (odrobinę zostawić do dekoracji) i drobno posiekaną
JejKuchniaSkładniki: ciasto na pizzę 1 opakowanie/nie mrożone, sos do pizzy - ile potrzeba, olej rzepakowy 6 łyżek, pieczarki 50 dag, kucharek 2 łyżeczki, cebula 1 duża, papryka czerwona 1 duża, cukinia 1 średnia, pomidory 2 sztuki, ser mozarella 25 dag, feta 1/2 opakowania pieczarki na oleju usmażyć z kucharkiem do odparowania nadmiaru wody, wystudzić, cukinię pokroić ze skórką na plasterki, posypać(...)rulonu i dać na blache z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia na cieście rozsmarować sos do pizzy pikantny, rozłożyć pieczarki wystudzone na pieczarkach ułożyć plastry cukinii, rozsypać pokrojone kawałeczki papryki dodac pokrojone w plastry pomidory i cebulę, rozsypać ser mozzarella i ser feta piec w nagrzanym piekarniku na 220 C około 15 minut, grzanie góra/dół - podawac można
W Mojej Kuchni Lubięmięciutkie mięso skąpane w kokosowej potrawce. Pyszne, orientalne danie obiadowe nie tylko dla osób dbających o dietę. Składniki: 1kg szynki wieprzowej 3 cebule 4 marchewki 500g batatów 2 papryki czerwone Kolendra lub natka pietruszki Czerwona pasta curry około 1 łyżeczki Sos sojowy 2 łyżki Puszka mleka kokosowego Sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: W średniej wielkości garnku przesmażamy posiekaną(...)kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę mięso. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz sosem sojowym. Marchew obieramy i siekamy w plasterki, paprykę i bataty w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa i przesmażamy razem 3-4 minuty. Po tym czasie zalewamy dwoma szklankami wody (lub bulionu) oraz dodajemy pastę curry. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Pod koniec
Pyry na Gazdodatki do tłustych mięs. Tym razem banalnie prosty przepis na włączenie warzyw do grillowego menu. SKŁADNIKI: 1 duży batat (ok. 250 g) 10 małych ziemniaków 2 małe cukinie 1 papryka 2 małe cebule 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju Patyczki do szaszłyków wkładamy do zimnej wody, dzięki temu nie będą się paliły(...)kroimy w ok 0,5 cm talarki, cukinię pozostawiamy ze skórką i kroimy na nieco grubsze plastry. Cebulę obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na pół i rozdzielamy na płatki. Paprykę kroimy wzdłuż na plasterki i na pół. Warzywa wrzucamy do dużego naczynia, doprawiamy i dodajemy olej. Odstawiamy do lodówki na min. 30 min, aby smaki się połączyły. Plasterki nabijamy kolejno
Kuchnia od dwojgachrupiące placki warzywne to pyszna alternatywa dla placków ziemniaczanych i dobry pomysł na piątkowy obiad. Uwielbiam! :D Składniki na ok. 3 porcje: 4-5 ziemniaków 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 cebula 0,5 puszki kukurydzy 2 jajka mąka pszenna sól i pieprz Ziemniaki i marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę i cebulę posiekać w drobną
Simply Foodmakaronem? Nie? To koniecznie wypróbujcie, dziś jest dobra okazja. Składniki: 5 jajek garść makaronu świderki 20 dag boczku wędzonego szczypiorek z jedną cebulka dymką sól, pieprz, słodka papryka Wykonanie: *Makaron gotujemy w osolonej wodzie. * Na patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, zrumieniamy. Dodajemy ugotowany makaron. Mieszając co jakiś czas obsmażamy. Dodajemy posiekana dymkę i szczypiorek. Jajka rozkłócamy , dodajemy(...)pieprz, słodką paprykę, mieszamy. Masę jajeczną wylewamy na patelnię, wszystko razem co jakiś mieszamy, aż jajecznica cała się zetnie
Z Majeczką w kuchniprosta, przygotujecie ją dosłownie w kilka chwil. Surówka nadaje się również do obiadu czy na kolację. Składniki: * 1 główka sałaty lodowej * 1/2 ogórka szklarniowego * 1/2 czerwonej cebuli * 1/2 czerwonej papryki * 6 łyżek kukurydzy konserwowej * 6 łyżek groszku konserwowego * 7-8 pomidorków koktajlowych * 2 łyżki oleju * 1/2 łyżeczki przyprawy do sałatek Wykonanie: Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki. Ogórka(...)obrać, pokroić w kostkę. Cebule i paprykę również pokroić w kostkę. Groszek i kukurydze odsączyć z nadmiaru zalewy. Pomidorki koktajlowe pokroić na cztery części. Wszystkie składniki na surówkę umieścić w misce. Olej wymieszać z przyprawą do sałatek, dodać do warzyw i wszystko wymieszać. Surówka najlepsza jest podana od razu po przyrządzeniu
Zrób to smacznieschabu słoik suszonych pomidorów z oliwy, posiekanych w kosteczkę szklanka zielonych oliwek bez nadzienia 150 g mozzarelli (użyłam małych kuleczek) opakowanie szynki parmeńskiej oraz sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka i zioła do pizzy do posmarowania mięsa na zewnątrz Schab umyć, osuszyć, rozciąć na szeroki płat, można lekko rozbić tłuczkiem. Z obu stron posypać solą, słodką papryką, pieprzem, ziołami
Czerwień i błękitpenne w kremowym sosie z wędzonym łososiem i cukinią, prosto a jak smacznie! Składniki: 20 dag makaronu rurki 10 dag wędzonego łososia 1 cukinia 1 cebula 1 papryka podłużna ramiro 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia 2 łyżki białego wytrawnego wina 150 ml słodkiej śmietanki 12% do sosów Sól morska(...)koperku do posypania Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obrać, posiekać zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy, wlać wino, zamieszać odczekać chwilę aż odparuje, dodać pokrojoną w kostkę cukinie oraz paprykę, smażyć 2-3 minuty, po czym wlać śmietankę, dodać pokrojonego wędzonego łososia, wsypać posiekany koperek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Makaron penne gotować około 11 minut
Wanilia i Kardamon