płaskie łyżki mąki 200 ml wody 1 i 1/4 szklanki cukru (280g) 5 żółtek Wykonanie : Foremki posmarować dokładnie roztopionym masłem. ( Ja użyłam małych metalowych foremek do babeczek , ale równie dobrze sprawdzą się również te do muffinek czy tartaletek) Płat ciasta francuskiego rozłożyć i wyciąć z nich krążki .Wylepić nimi foremki. Wodę z cukrem doprowadzić
Malinowa Kawiarenkarzeczywistości, a smakują równie wybornie - cytrynowe ucierane ciasto, puszysta kremowa chmurka oraz słodko-kwaśne owoce. Idealne na przyjęcie urodzinowe, baby shower czy imprezę ze znajomymi. Składniki Babeczki wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej 125 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 2 jajka szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta
Słodkie inspiracjeCoś dla smakoszy puszystych, wilgotnych ciast ucieranych i cytrusowych smaków. Babka palce lizać. Kropką nad "i" jest tutaj lukier pomarańczowy, z nim babeczka nabiera charakteru ;). Bez niego to już nie byłoby to samo ;). Polecam na zbliżające się święta wielkanocne, ale oczywiście nie tylko. Do niedzielnej kawki/herbatki też będzie wspaniała :). Składniki: 220 g mąki pszennej 130 g mąki ziemniaczanej
Opowieści z piekarnikaciasto ucierane, obciążone jest ryzykiem zakalca. Dlatego należy pamiętać o kilku żelaznych zasadach przy pieczeniu takich ciast. Pisałam o nich pod przepisem na BABKĘ POMARAŃCZOWĄ , warto zerknąć. A babeczkę polecam całym sercem, nie tylko na świąteczny stół :) Składniki: 200 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 160 g masła 130 g cukru 2 łyżeczki proszku
Opowieści z piekarnikapapryką i ogórkiem SERNIKI Sernik z łezką Sernik śmietankowy Sernik z łezką na czekoladowym spodzie Sernik z musem brzoskwiniowym Seromak świąteczny Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie CIASTECZKA Babeczki świąteczne Ciasteczka czekoladowe Ciasteczka cynamonowe CIASTA Piernik długodojrzewający Babka z likierem kawowym Śmietanowiec z galaretkami Ciasto czekoladowe z orzechami i jabłkami 3bit bez pieczenia King bez pieczenia Ciasto cappuciono Ciasto
Lena Gotujechyba łatwiejszej babeczki w przygotowaniu,a na upalne dni taki deser jest idealny i orzeźwiający. Składniki: 600 g jogurtu naturalnego typu greckiego 2 galaretki truskawkowe 500 g truskawek Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Studzimy. Truskawki kroimy w kostkę. Do jogurtu dodajemy stopniowo galaretkę i truskawki. Przekładamy do formy. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny
Lena GotujeCiasto wrzucamy do miski i szybko zagniatamy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Dzielimy na 2 części mniejszą i większą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem (u mnie olej) i wyścielamy spód. Nakładamy 2 łyżeczki jabłek. Z mniejszej części ciasta wałkujemy paseczki około 4mm i układamy w krateczkę. pieczemy w temp. 180* około
Dziś Ja gotujecztery składniki i odrobina czasu. Z zewnątrz krucha otoczka a wewnątrz delikatne i miękkie nadzienie. Uwierzcie mi, że są na prawdę przepyszne! Do przygotowania czekoladek użyłam silikonowych foremek do babeczek, dlatego też wyszły mi dość sporych rozmiarów. Składniki: - 100 g gorzkiej czekolady - 150g jogurtu greckiego bardzo gęstego - 10 g wiórek kokosowych - 2 łyżeczki cukru lub słodzika Wykonanie
Health-Fit-Lifemuffinki wyłożyć papierowymi foremkami. Napełnić ciastem do 2/3 wysokości foremki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 C. Piec ok. 25 minut. Serka waniliowego użyłam do wyłożenia na wierzch babeczki. Rada: Można takie muffinki przygotować z kremem z serka waniliowego. 10 dag masła 1/2 szkl. cukru pudru2-3 łyżki serka waniliowego Masło ucieramy z cukrem pudrem.Garstkę jagód odkładamy
Różne smaki w kuchniWszyscy robią teraz ciasta z owocami, ponieważ jest na nie sezon. Również je uwielbiam, ale miałam wielką ochotę na babeczkę. Wyszła pyszna bardzo puszysta. Przygotowanie ciasta – masło z cukrem pudrem utrzeć na puch. Podczas ucierania dodawać po jednym żółtku. Dokładnie utrzeć. Mąkę ziemniaczaną, tortową, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do masy maślanej dodawać partiami sypkie
Kuchnia PokoleńPyszne babeczki z wiórkami kokosowymi i białą czekoladą to wyśmienity pomysł na prosty i szybki podwieczorek do popołudniowej kawy, idealny dla miłośników kokosu. Kokos i biała czekolada doskonale się ze sobą komponują tworząc bardzo przyjemne doznania smakowe. Przepis na muffinki można dowolnie modyfikować dodając ulubione składniki: owoce, bakalie lub czekoladę. składniki na 12 muffinek 2 i 1/2 szklanki
Smakowite DaniaDelikatne, puszyste ciasto na podkładzie z kruchego ciasta, z kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą. Babeczki wprost rozpływają się w ustach. Polecam wszystkim miłośnikom boówek i bez! Pyszne ciasto malinowe powstało dzięki uprzejmości marki Frisco, Helio oraz Stovit oraz Garneczki Składniki na kruche ciasto: 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia pół opakowania cukru wanilinowego
Podróż w kulinariaCiasto wrzucamy do miski i szybko zagniatamy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Dzielimy na 2 części mniejszą i większą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem (u mnie olej) i wyścielamy spód. Nakładamy 2 łyżeczki jabłek. Z mniejszej części ciasta wałkujemy paseczki około 4mm i układamy w krateczkę. pieczemy w temp. 180* około
Dziś Ja gotujeMuffinki - ❤ proste i szybkie. Lubiane przez dorosłych i dzieci. Nieskomplikowany przepis gwarantuje, że zawsze wyjdą smaczne. Zapraszam na aromatyczne, łaciate babeczki 😊 Składniki: (na 12 szt) 280 g mąki 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 120 g cukru 2 całe jajka 250 ml mleka 90 g roztopionego masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki ciemnego kakao
Walijskie Pichcenieminut. Gotowy dżem przechowuj w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. D żem doskonale nadaje się do smarowania pieczywa lub jako dodatek do słodkich wypieków np. kruche babeczki. R ada : Jeśli chcesz możesz dodać podczas smażenia do dżemu 2 gwiazdki anyżu gwieździstego lub kilka goździków, wtedy Twój dżem nabierze ładnego aromatu i smaku. Na końcu smażenia wyjmij anyż
Przepisy i porady kulinarne