Dziś przedstawiam coś idealnego na obiad na te chłodne już, jesienne dni. Obłędne i rozgrzewające leczo z pikantnym chorizo, rozpływającą się w ustach wołowiną i warzywami takimi jak cukinia, papryka i pieczarki będzie hitem na Waszym stole! Nie mogłam przestać go jeść, gdyż smak tego dania jest absolutnie wyjątkowy! Chorizo nadaje mu charakteru, a zapewniam, że syci na długo. Lubię(...)porcji) Składniki: 100 g chorizo pokrojonego w kostkę 600 g mięsa wołowego gulaszowego, pokrojonego w kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 papryka, pokrojona w grubą kostkę 2 papryczki chilli, drobno posiekane 200 ml bulionu drobiowego 200 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 2 małe cukinie, pokrojone w grubą kostkę 1x400g puszka krojonych pomidorów sól, pieprz
karmelowyświeży tymianek to był strzał w dziesiątkę. Pewnie ciężko "zarzucić" mi w tej sytuacji obiektywizm skoro od początku kierowały mną pobudki wyłącznie egoistyczne ;) Myślę jednak, że tak przyrządzone papryki posmakują wielu. Dobrze wypadną w roli przystawki na spotkaniu z przyjaciółmi. To moja ostatnia propozycja w tym tygodniu. Następny będzie wypełniony obowiązkami po brzegi. Mam jednak nadzieję, że znajdzie się chwila(...)gotowanie i blogowanie :) Składniki: 2 papryki czerwone podłużne 150 g fety 150 g serka kremowego (np. Philadelphia) świeżo zmielony pieprz kolorowy 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Paprykę umyć, przeciąć wzdłuż, wyciąć gniazda nasienne. Następnie zapiekać przez 15 minut w 190°C. Sery oraz przyprawy i oliwę wymieszać w miseczce. Wyjąć z piekarnika zapieczone papryki
zadanie-gotowaniepomidorami. Z paprykowego zapasu ostały się jedynie egzemplarze w kolorze żółtym i zielonym, dlatego to one zagrały główną rolę w moim daniu. Spokojnie można użyć wersji czerwonej. Ważne, żeby papryki były w miarę kształtne, nieduże i z dosyć płaskim spodem. W czasie zapiekania dobrze jest wymieszać od czasu do czasu jajeczne nadzienie. Dzięki temu zabiegowi unikniemy zbyt spieczonego wierzchu(...)skróci się czas przygotowania. Składniki: 3 nieduże papryki w dowolnym kolorze 4 jajka 50 g fety 6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy pieprz Wykonanie: Paprykę umyć, ściąć wierzch, wydrążyć gniazda nasienne i zapiekać w temperaturze 190 °C przez 15 minut. Jajka rozbić do miseczki i roztrzepać. Fetę i pomidory z zalewy pokroić w drobną kostkę. Dodać do jajek, wymieszać
zadanie-gotowaniewarzywa , liście, będące źródłem witamin. Tym razem dressing pozbawiłam oleju lnianego (bo to go zazwyczaj dodaję), dlatego, że tłuszcze dostarczam z mieszanki Bakal . Ponad to sos wzbogaciłam o słodką paprykę , której obecność bardzo się tu wpasowała i nadała pysznego smaku sałatce. Składniki (1 porcja): garść miksu sałat garść szpinaku 1/3 papryki 1 mały ogórek gruntowy 1 mała(...)łyżki ugotowanej komosy ryżowej miks ziaren do sałatki (Bakal) Dressing: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokrój w grubsze paski i wymieszaj z ulubionymi przyprawami (u mnie curry, czosnek niedźwiedzi, mieszanka ziołowa) oraz solą. Na patelni rozgrzej
Zdrowie na języku :Ppomidorowo - paprykowy jest przepyszny, aromatyczny, po prostu wspaniały. Na pewno warto przygotować słoiczki z tym rarytasem. Papryka wyjątkowo obrodziła tego lata, a pomidory ciągle są jeszcze dostępne w przyzwoitej cenie. Pasuje do wszystkich dań z mięsem, rybnych, świetnie smakuje z makaronem, ryżem i innymi kaszami. Równie smaczny na zimno do kanapek lub podany jako dip. Bardzo polecam! Składniki(...)pomidorów 1 kg papryki 2-3 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki chili 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 3 łyżki oleju/oliwy Wykonanie: pomidory na górze naciąć na krzyż zanurzyć i na kilka minut we wrzątku, przełożyć do zimnej wody, następnie zdjąć skórę. Pokroić na mniejsze cząstki, wyciąć piętki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kotlety z ryżu z papryką to prosty i tani przepis na bezmięsny obiad. Takie kotlety są uniwersalne, gdyż możemy dodać do nich to co akurat mamy w lodówce . Do tego są sycące i bardzo szybkie do zrobienia . Składniki: 1 szklanka ryżu 2 czerwone papryki 1 duża cebula 1 jajko 1/2 pęczka natki pietruszki olej(...)smażenia bułka tarta sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Paprykę pokroić w kostkę, natkę pietruszkę posiekać. Do ryżu dodać cebulę, paprykę, natkę pietruszki, wymieszać. Następnie dodać jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotleciki, każdy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu
magiczna kuchnia Kasiporcje: 700-800 g cukinii (2 sztuki) 10 pieczarek 1 duża cebula 1 nieduża czerwona papryka 1 mały słoiczek ajwaru (10 łyżeczek) 1-2 papryczki piri piri 100 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej(...)żółtego sera (opcjonalnie) 6 łyżek oleju sól czarny pieprz Pieczarki i czerwoną paprykę myjemy a następnie osuszamy. Pieczarki oraz cebulę obieramy, paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego - drobno siekamy. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, następnie dorzucamy posiekane pieczarki - lekko solimy i pieprzymy. Smażymy co jakiś czas mieszając. Gdy pieczarki puszczą wodę
peggiwkuchniPyszny,sycący placek ziemniaczany z dodatkiem gulaszu.Treściwe danie dla całej rodziny :). SKŁADNIKI Gulasz 600g łopatki wieprzowej cebula papryka sól,pieprz 2 listki laurowe ziele angielskie słodka i ostra papryka słoiczek sosu ciemnego uniwersalnego ŁOWICZ natka pietruszki Placki ziemniaczane 1kg obranych ziemniaków cebula sol,pieprz jajko olej do smażenia WYKONANIE Na początku przygotowujemy gulasz.Mięsko kroimy w kostkę(...)Pokrojone mięso krótko podsmażamy na odrobinie oleju aż zmieni kolor. Cebulę kroimy w piórka lub półksiężyce a paprykę w kostkę. Do podsmażonej łopatki dodajemy cebulę i paprykę,przyprawy,dolewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem ok.20-30 min. Następnie dolewamy "Ciemny sos uniwersalny" marki ŁOWICZ i dusimy jeszcze ok.15 min.aż mięso zmięknie.Sos Łowicza dodaje super brązowy kolor oraz niepowtarzalny
Mała w garnku mieszakorzenia imbiru lub 1 kopiata łyżka domowej pasty imbirowej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 duża marchewka 3 nieduże ziemniaki 1 papryka słodka 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być też z puszki) 500 g dyni (może być mrożona) 1 puszka mleczka kokosowego 1 łyżka oleju do smażenia sól do smaku Wykonanie: Cebulę(...)kostkę, czosnek obieramy i drobno siekamy, a imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Marchewkę, ziemniaki i dynię obieramy, myjemy i odpowiednio kroimy w plasterki i w kostkę. Paprykę myjemy i również kroimy w kostkę. Jeśli używacie dyni mrożonej, to wystarczy tylko rozciąć opakowanie W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, imbir i cebulę i smażymy aż cebula się zeszkli
Lamarida.plporze roku papryka jest najlepsza i najtańsza, więc zajadamy się nią do woli pod różną postacią, ja pierwszy raz zrobiłam z niej zupę krem, jest dobrze pikantna i rozgrzewająca a zarazem delikatna dzięki serze mascarpone, dodatek ryżu sprawia, że jest sycąca jednym słowem, bardzo smaczna zupa krem. Składniki: ½ kg czerwonej papryki 2 cebule ½ szklanki ryżu basmati 4 ząbki czosnku(...)sera mascarpone 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki chili Sól lub jarzynka do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Szczypta suszonego tymianku Natka pietruszki do posypania Jak wykonać ? Paprykę myjemy, wydrążamy nasiona i kroimy w kostkę tak samo cebulę i czosnek. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę z czosnkiem, smażymy pod przykryciem 5 minut, po tym czasie dodajemy paprykę, wsypujemy ryż
Wanilia i KardamonUwielbiam sałatki więc latem robię ich bardzo dużo. Dziś zapraszam na bardzo szybką, kolorową sałatkę z szynką, papryką i kukurydzą. Taką sałatkę śmiało możecie przygotować na grilla czy rodzinną imprezę. Składnik: 1/3 główki sałaty lodowej 250 g szynki pęczek rzodkiewki 1 ogórek zielony 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1 mała cebula majonez+jogurt sól(...)pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Do miski wrzucić porwaną na kawałki sałatę. Kukurydzę osączyć z zalewy, dodać do sałaty. Papryki, szynkę pokroić w kostkę. Ogórka obrać i pokroić w półplasterki. Rzodkiewkę oraz cebulę również pokroić w półplasterki. Wszystko wrzucić do miski z sałatą, dodać majonez z jogurtem 1:1 i doprawić do smaku solą i pieprze. Całość wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia KasiRoladki z omletem i papryką konserwową? Dlaczego nie? Ja przygotowałam omlety na malutkiej patelence – tak małej, że zmieści się na niej tylko jedno jajo sadzone. Jeśli Wy nie macie tak małej patelni, możecie przygotować od razu większy omlet i pokroić go na kawałki. 4 pojedyncze piersi kurczaka (ewentualnie 2 piersi indyka) 4 jajka + 4 łyżeczki mleka + 4 łyżeczki mąki(...)szczypta przyprawy uniwersalnej papryka konserwowa 2-3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki 3/4 – 1 szkl. bulionu sól, pieprz masło/olej Każdy filet nacinamy po długości, tak by otrzymać większy kawałek. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem. Na malutkiej patelni smażymy omlety. Jedno jajko rozbijamy do garnuszka, mieszamy z 1 łyżeczką mleka, 1 płaską
Smaki Na TalerzuLato to czas by zrobić zapasy na zimę, a później mieć w zasięgu pyszne domowe przetwory. Ogórki z papryka to kolejny przepis na uzupełnienie spiżarki. Chrupiące o lekko kwaśnym smaku będą idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek czy obiadu. Składniki: 3 kg małych ogórków gruntowych 1,5-2 kg papryki czerwonej 3-4 cebule(...)laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy zalewa 2 L wody 1,5 szklanki octu 10% 2/3 szklanki cukru 2 łyżki soli Wykonanie: Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w krążki. Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, ziele angielskie oraz wsypujemy gorczyce. Następnie wkładamy ogórki, paprykę i na wierzch
magiczna kuchnia KasiCzas na paprykę! Zamykamy ją w słoikach na zimę! Możemy ją dodać potem do pizzy, na kanapkę, do zapiekanek, sałatek. Składniki: na 4 słoiczki po ok 330 - 400 ml 4 papryki (2 żółte, 2 czerwone) ok 1200 ml wody 250 ml octu 10% po kilka ziaren na słoiczek: ziela angielskiego, pieprzu czarnego, gorczycy po 2 liście laurowe na słoik(...)szklanki cukru, 4 łyżki soli, łyżeczka czubata papryczki słodkiej Przygotowanie: Słoiki dokładnie myjemy i osuszamy. Paprykę oczyszczamy i kroimy na kawałki. Do wody dodajemy sól, cukier, papryczkę, ocet. Mieszamy i zagotowujemy. Do słoiczków wkładamy paprykę, ziarenka pieprzu, gorczycy, ziela oraz liść laurowy. Zalewamy gorącą zalewą, mocno zakręcamy. Pasteryzujemy (do garnka z gorącą wodą wkładamy słoiki - oda musi być na około
Lena Gotujemnie otwarcie sezonu grillowego. Chociaż najchętniej sięgam po tradycyjne kiełbaski, to czasami lubię też zjeść coś innego - jak szaszłyki. Składniki: 2 piersi z kurczaka, 10 pieczarek, papryka czerwona, duża cebula, mieszanka przypraw do grilla (papryka czerwona słodka - 2 łyżeczki, pieprz kolorowy świeżo zmielony - ilość zależy od tego jak bardzo pikantną przyprawę chce się uzyskać, sól-płaska łyżeczka, curry szczypta) Przygotowanie(...)Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na 4 części, cebulę dzielimy na warstwy, które kroimy na większe kawałki, paprykę i kurczaka w większą kostkę. Mięso posypujemy obficie przyprawami. Na patyk nadziewamy kolejno: pieczarkę, cebulę, kurczaka, paprykę,pozostawiając po ok 2 cm z każdej strony patyczka. Posypujemy mieszanką przypraw cały szaszłyk już na grillu. Grilujemy po kilka minut z każdej ze stron
Lena Gotuje