papryka - 32566 przepisów (strona:193/2172)

Rozgrzewająca zupa gulaszowa z ciecierzycą - w sam raz na chłodne dni 244

doświadczenia wiem, że pikantniejsza zupa rozgrzewa na dłużej :)Inspiracją do dzisiejszej zupy była gotowana kiedyś przez mojego szwagra zupa meksykańska, w której obok wołowiny króluje kolorowa papryka. Ja zastąpiłam paprykę ciecierzycą. Wyszło bardzo smacznie :)Składniki:około 60-70 dkg wołowiny,1 puszka ciecierzycy,4 średnie marchewki,pół średniego pora,1 średnia cebula(...)większe ząbki czosnku,1 łyżeczka słodkiej papryki,szczypta ostrej papryki (według smaku),świeżo zmielony pieprz (według smaku),kilka ziaren ziela angielskiego,2-3 liście laurowe,mąka do obtoczenia mięsa - kilka łyżek,kilka łyżek oleju do obsmażenia - użyłam oleju rzepakowego Rapso.Wołowinę opłukać i osuszyć. Połowę pokroić w niezbyt grubą kostkę (mniejszą niż

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ogórki konserwowe z selerem 311

Sezon ogórkowy w pełni.Proponujemy ogórki konserwowe z dodatkiem selera i papryki.Składniki:-2 kg ogórków-kawałek selera-jedna lub dwie papryki-2-3 cebule-ocet-sól kamienna-cukier-gorczyca   W pierwszej kolejności musimy umyte ogórki wymoczyć w zalewie solnej, składającej się z następujących składników:-9 szklanek zimnej wody-1 szklanka soli kamiennejW zalewie ogórki moczymy przez(...)piórka.   Do słoików wrzucamy szczyptę gorczycy, po dwa plastry selera i po kilka pasków paprykii cebuli.   W słoikach układamy ogórki wyjęte z solanki, uzupełniamy paprykę, selerem i cebuląa następnie zalewamy do pełna zalewą właściwą.Zakręcamy i wstawiamy do garnka z wodą, sięgającą do 3/4 wysokości słoików.Od momentu wrzenia wody w garnku, gotujemy 10 minut

Maminek kulinarny
Zupa meksykańska ze smażoną tortillą 165

Zupa meksykańska ze smażoną tortillą...Mocno pomidorowa zupa ze wstążkami smażonej tortilli.Wzbogacona ziarnami kukurydzy i fasolą.Doprawiona czosnkiem, oregano i ostrą papryką.Pyszna, intensywna w smaku i sycąca.Idealna na chłodniejsze dni.Komu talerz? Zapraszam!Składniki:1kg pomidorów;1 duża cebula;2 ząbki czosnku;2 łyżeczki oregano;Oliwa/olej;1 litr bulionu warzywnego/drobiowego/wołowego - u mnie 2 kostki Rosołu z kury Knorr(...)rozpuszone w litrze gorącej wody;200g koncentratu pomidorowego;Puszka kukurydzy konserowej;Puszka czerwonej fasoli;Puszka białej fasoli;Czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku;250ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%250g żółtego, potartego sera;Sól;Pieprz;Opakowanie tortilli (1 tortilla na 1 talerz zupy).Sposób przygotowania:Pomidory włożyć do miski, zalać wrzątkiem i pozostawić do sparzenia na około

Gospodyni Miejska
Kulki ziemniaczano-twarogowe 183

Kulki ziemniaczano-twarogowe...Miękkie wewnątrz, lekko chrupiące na zewnątrz.W smaku przypominające farsz do pierogów ruskich.Obtoczone w papryce, przyprawione jedynie solą i pieprzem.Pyszny dodatek do obiadu!Składniki:1 kg ziemniaków;250 g twarogu (u mnie chudy);Sól;PieprzSłodka papryka w proszku.Sposób wykonania:Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc tłuczkiem na gładką masę lub przecisnąć przez praskę(...)Twaróg dodać do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Ja robię to za pomocą tłuczka do ziemniaków.Doprawić solą i pieprzem.Do miseczki wsypać słodką paprykę w proszku.Formułować kulki i obtaczać w papryce. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka), przez około 15 - 20 minut.Podawać z surówką jako

Gospodyni Miejska
Nachosy z dipem 4 - warstwowym 306

Nachosy z dipem 4 - warstwowym...Kremowa pasta z czerwonej fasoli.Warstwa lekko pikantnej pasty z awokado.Na to salsa pomidorowa z cebulą i jalapeno.Na wierzchu kwaśna śmietana oprószona słodką papryką.A do tego chrupiące nachosy.Pyszna meksykańska przekąska!Idelana na imprezę czy spotkanie ze znajomymi!Składniki:Puszka czerownej fasoli konserwowej;1 miękkie awokado;Łyżka soku z cytryny;1 łyżeczka sosu tabasco;1 ząbek(...)czosnku;2 średnie pomidory;1 mała, czerwona cebula;3 plasterki marynowanej, zielonej papryczki jalapeno;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;2 opakowania nachosów (waga 1 opakowania - około 175 g).Sposób przygotowania:Fasolę odsączyć z zalewy i zblendować na kremową pastę. Pastę fasolową równomiernie rozłożyć na dnie płaskiego naczynia/salaterki.Awokado obrać i zblendować

Gospodyni Miejska
Kuchnia gruzińska 314

Lobio przygotowuje się inaczej w zależności od kucharza i regionu – tutaj też warto popróbować w różnych miejscach. Możemy natrafić na lobio z pomidorami, z orzechami, czy nawet ostrą papryką.Lobio smakuje w każdym miejscu inaczej. Podawane jest w glinianym naczyniu lub w miseczkachPhali – jednowarzywna sałatkaPhali to pasta warzywna (można w zasadzie zrobić ją z każdego warzywa) z mielonymi(...)prostocie tkwi siła.Pieczarki z serem - nic więcejAjapsandaliProste, ale pełne smaku jest także gruzińskie ratatouille, czyli ajapsandali. Ajapsandali to smażone warzywa: bakłażan, cebula, czerwona i zielona papryka oraz pomidory przyprawione dużą ilością czosnku i pietruszki. Tak smakowała nam wersja z restauracji, że goszcząc w gruzińskiej wiosce, poprosiliśmy miejscowe kobiety o pokazanie nam, jak robi się ten przysmak.Ajapsandali, które nas smakowo

Poezja smaku
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 184

zwłaszcza wieczorem na coś pysznego dziś pokażę jak można sobie szybko zrobić coś pysznego, kolorowego,  bogatego w smaku i bardzo aromatycznego. Zawsze w lodówce coś mamy np. paprykę, kukurydzę coś zielonego np. tym razem roszponkę u mnie zawsze też można znaleźć pierś z kurczaka :)Połączenie podpłomyka z warzywami plus do tego sos pychota! Cudowna alternatywa dla "fast food"SKŁADNIKI(...)czas przygotowania ok 40 minpodpłomyk : ok 10szt - 400 g mąki pszennej- 225 g wody ciepłej- sól 2 szczyptyfarsz:(z tej porcji przygotowałam na 4 podpłomyki) - pół świeżej czerwonej papryki (równie dobrze może być żółta czy zielona)- pół granata- cukinia połowę- kukurydza z puszki 4 łyżki- oliwki czarne ok 6 szt- roszponka 2 duże garście- słonecznik 2 garście- feta pół

Basia w kuchni
Zapiekanka z serem feta 376

feta. Można podawać ją z makaronem, ryżem, ziemniakami i ze wszystkim innym czego dusza zapragnie. :-) Wyszło jej dość dużo, porcja dla 4 głodnych osób. 1/2 kg mięsa mielonego3 cebule2 papryki (kolor dowolny)1 puszka pomidorów1 łyżka słodkiej czerwonej papryki1 łyżka ostrej czerwonej paprykisól, pieprz, olej 1 kostka sera feta5 jajek 100g sera żółtego natka pietruszki1. Na rozgrzany olej(...)wrzucamy cebulę i paprykę. Kiedy cebula się zeszkli, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do momentu aż woda wyparuje a warzywa zmiękną. 2. Kiedy woda wyparuje, wrzucamy mięso mielone. Dodajemy paprykę w proszku (słodką i ostrą) oraz przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Kiedy mięso się usmaży, wlewamy pomidory z puszki i dusimy jeszcze kilka minut. W międzyczasie kroimy natkę pietruszki

Szefowa kuchni
Gulasz Wołowy alla strogonof 275

wołowina 800 g- cebula 2 szt- pieczarki 250 g- papryka czerwona 250 g- smalec 30 g- łyżka papryki słodkiej- łyżka soli- 2 łyżki śmietany kwaśnej- 50 g ogórków kiszonych- 2 ząbki czosnku, liść laurowy- 2 łyżki koncentratu pomidorowegoJa kupiłam mięso gulaszowe, już pokrojone w kostki, dosyć spore, więc je podzieliłam na pół. 10 g smalcu dobrze rozgrzej na patelni.Włóż(...)podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor, na tej samej patelni co mięso. Dodaj do garnka z wołowiną. Dorzuć liście laurowe 3-4 szt. i koncentrat pomidorowy,sól i paprykę w proszku.Wymieszaj. Podduś 2 minuty i wlej litr wody.Gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. W między czasie dolewaj po szklance wody, gdy odparuje

Pasje Jolki
SAŁATKA Z KURCZAKIEM, SELEREM I CURRY 256

bardzo efektowna i smaczna sałatka.Wiórki selera otrzymałam od firmy Jamar w ramach blogerskiego testowania Składniki:30 dag piersi z kurczakasłoiczek 280 g wiórek selera Jamarpuszka kukurydzy konserwowej1 papryka żółta1 papryka czerwona3 łyżki jogurtu greckiego Mlekovitasól,pieprzcurrysłodka papryka w proszkuWykonanie:Piersi kurczaka kroję w paseczki, oprószam solą, pieprzem i słodką papryką. Smażę na rozgrzanym oleju.Odcedzam, studzę. Papryki kroję

Z Majeczką w kuchni
CEBULOWE LECZO Z KLOPSIKAMI 181

malutkie kuleczki wielkości orzecha. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju z każdej strony.Przygotowanie lecza:Na oleju podsmażamy pokrojone w piórka cebule wraz z pokrojoną w kostkę papryką. Smażymy całość do momentu, kiedy cebula zacznie robić się szklista. Dorzucamy wtedy pokrojone w paski pieczarki, mieszamy, solimy, pieprzymy, dodajemy słodką i ostrą paprykę. Całość podlewamy odrobiną wody i dodajemy

Walijskie Pichcenie
Bufallo wings 282

przepadają za bardzo pikantnymi potrawami. Przepis znalazłam na kanale Kocham Gotować . Składniki: 10 skrzydełek z kurczaka 300 gram mąki 1 opakowanie sproszkowanego czosnku 1 opakowanie ostrej papryki 1 opakowanie słodkiej papryki 1 cytryna 1 cebula 1/2 główki czosnku 1/2 kostki masła 200ml ketchupu 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki oleju roślinnego sól, pieprz Dzielimy skrzydełka z kurczaka na 3 części(...)Końcówki nie będą nam potrzebne, ale możemy je zachować np. na rosół. Do miski dodajemy 1 łyżeczkę sproszkowanego czosnku, 1 łyżeczkę ostrej papryki, sok z połówki cytryny, pieprz. Wrzucamy skrzydełka i dokładnie mieszamy. Do drugiej miski dodajemy 300 gram mąki, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę czosnku sproszkowanego, 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Mieszamy wszystko razem. Następnie obtaczamy skrzydełka we wcześniej przygotowanej

Animelka Blog
Kurczak po meksykańsku 333

minut mamy fajny, nieskomplikowany obiad.Składniki:400g piersi z kurczakaryż1 puszka kukurydzy z czerwoną fasolą 1 czerwona paprykakrojone pomidory w puszcze1 łyżeczka koncentratu pomidorowego2 ząbki czosnkuprzyprawy do smaku, słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprzPierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy w dowolny sposób (ja użyłam słodkiej i ostrej papryki oraz przyprawy do kurczaka), wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Następnie dodajemy(...)pokrojone pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko chwilę razem dusimy. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do sosu razem z czerwoną fasolą i kukurydzą. Doprawiamy do smaku. Całość dusimy jeszcze kilka minut. Kurczaka podajemy z ryżem

Animelka Blog
Ch... chińszczyzna 2 z kapustą pekińską 279

chińszczyzny dla Niego, jak i dla Niej, oraz ciekawe zastosowanie kapusty pekińskiej ;)Składniki:1/2 makaronu wonton1 pierś kurczaka1 zielona papryka1 cebula1 ząbek czosnku1/3 kapusty pekińskiejkilka orzechów nerkowca oliwasól, pieprz, papryka ostra, sos sojowy jasny, czosnek, imbirPrzygotowanie:Marynata: kurczaka kroimy w paski/kostkę, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, łyżkę sosu sojowego, pół ząbku czosnku i paprykę. Zostawiamy (najlepiej na noc, minimum(...)minut), następnie podsmażamy na oliwie.Dodajemy pokrojoną paprykę, resztę czosnku i cebulę, podsmażamy na średnim ogniu.Gdy warzywa są chrupiące, dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską, przyprawy i sos sojowy. Mieszamy.Gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu. Pilnujcie wonton, bo gotuje się go tylko 3-4 minuty :)Gotowy makaron odsączamy z wody, dodajemy do warzyw i kurczaka, mieszamy i zwiększamy trochę ogień. Lubię, jak makaron

Kitchens Alphabet
ZAPIEKANKA KALAFIOROWA Z RYŻEM I KIEŁBASĄ 258

Umyty kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie w dodatkiem odrobiny soli i cukru przez 20 minut. Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i por, następnie paprykę i kiełbasę. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. W dużej misce mieszamy: ugotowany i rozdrobniony widelcem kalafior, ugotowany ryż, zawartość patelni czyli wędlinę, paprykę i cebulę. Dodajemy pieprz, sól, słodką(...)ostrą paprykę, wbijamy jajko, dodajemy łyżkę śmietany i połowę startego żółtego sera. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Układamy w nim masę lekko ugniatając i wyrównując całość. Wierzch posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy w piekarniku w 175st ok 15 -20 minut

Walijskie Pichcenie