otrzymałam do przetestowania. Ketchup świetnie pasuje do tego dania, nadał mu ziołowego posmaku, dzięki czemu nie musiałam już dodawać żadnych ziół. Składniki: 1 kg mięsa gulaszowego, czerwona papryka, zielona papryka, 2 cebule, 6 łyżek ketchupu ziołowego (użyłam Provence Jamar), sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, szczypta kminku, olej do smażenia(...)Podsmażyć na kilku łyżkach oleju. Podlać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut, w razie potrzeby podlewać wodą.Cebule obrać, pokroić w kosteczkę. papryki umyć, oczyścić i pokroić w paseczki. Dodać do mięsa, wraz z ketchupem, doprawić solą, pieprzem, papryką i kminkiem. Dusić jeszcze 20 minut.Kluseczki: 500g mąki pszennej, jajko, sól
Z miłości do słodkościmniamm. Z tym daniem potrzebujemy niecałe 30 minut, a warto! Bosskie to było! Składniki na 2 porcje: Kurczak: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 gałązka rozmarynu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej Skworcu 1 łyżka oliwy sól pieprz sok z cytryny lub pomarańczy Śliwki: 200 g śliwek węgierek 2 łyżki cukru szczypta ostrej papryki mielonej Skworcu 1 łyżka syropu klonowego(...)szklanki ugotowanej kaszy bulgur. Kurczak: Kurczaka pokroiłam na kilka mniejszych filecików o podobnej grubości ok 1 cm. Do małej miseczki wrzuciłam posiekane listki świeżego rozmarynu, mieloną słodką paprykę i wlałam oliwę. Wymieszałam. Każdy filecik kurczaka opruszyłam solą i pieprzem, następnie zanurzyłam w oliwie z rozmarynem i papryką i odłożyłam na talerz. Śliwki: Śliwki umyłam, usunęłam pestki i pokroiłam
Blondynka GotujeDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na tradycyjną tunezyjską sałatkę , która szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom pieczonych warzyw . Oprócz pieczonych papryk, pomidorów i cebuli, oraz iście śródziemnomorskiej trójcy - oliwek, kaparów oraz anchois, znajdziecie w niej również cząstki ugotowanego na twardo jajka oraz kawałki tuńczyka, dzięki czemu sałatka jest bogata w różnorodne smaki oraz dość sycąca. Taką sałatkę możecie podać(...)zazwyczaj nad ogniem (nie zapomnijcie więc o tym pomyśle w czasie nadchodzącego sezonu grillowego:)). W Tunezji przyrządza się również inny wariant sałatki grillowanej, Salata Mishwiyya , w której pieczone papryki, pomidory i cebule miksuje się, a następnie dekoruje ćwiartkami jajka, oliwkami oraz kawałkami tuńczyka. Przepis na taką sałatkę znalazłam na stronie mojego drugiego ulubionego eksperta od kuchni śródziemnomorskiej, Clifforda
Chilli Czosnek i Oliwaszał. Robię przetwory na zimę. Na blogu u Kasi tutaj znalazłam fajny przepis na kolorową sałatkę i postanowiłam, że zrobię coś nowego. Warzywa wszystkie mam własne, dokupiłam tylko paprykę i zrobiłam. Nieco pozmieniałam proporcje i doprawiłam po swojemu. Sałatka jest przepyszna. Na zimę będzie jak znalazł do obiadu czy kanapki. składniki:2,5 kg ogórków2,5 kg młodej(...)mielonego pieprzu3 łyżki mielonej słodkiej paprykiPrzygotować warzywa. Ogórki obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć miąższ z pestkami. Pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinie umyć i pokroić ze skórką na cieniutkie plastry. Użyłam cukinii żółtej
Monia miesza i gotujeLato jest wspaniałe, mimo upałów, daje nam tyle warzyw i tyle możliwości kuchennych!:) Niech się nie kończy!:) Długo zbierałam się do faszerowanej papryki, najpierw brak czasu, potem odstraszyła mnie cena, ale w końcu się udało ;) Powyższe zdjęcie jest jeszcze przed pieczeniem. Jeśli chcesz zrobić szybki i efektowny obiad, to jest to pomysł w sam raz dla Ciebie. Należy(...)tylko pamiętać by kupując papryki, wybierać takie które dadzą radę same stać w naczyniu ;) A tutaj, po upieczeniu. Na moją porcję mięsa kupiłam 4 dosyć duże papryki- wg mnie taka jedna papryka dla jednej osoby to całkiem solidna porcja obiadowa ;) Co do farszu to zrobiłam jeden z kaszą gryczaną, jeden z ryżem, nie umiem zdecydować, który lepszy
Czerwona Porzeczkanajbardziej lubię placki z sosem albo zapiekane. Dowolnie można także kombinować z dodatkami do nich. Zawsze robię dwie ich wersje, dla siebie z pieczarkami, a dla brata z papryką. Składniki na placki (4-5 porcji): 7-8 dużych ziemniaków 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 7-8 łyżek mąki Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Ziemniaki, cebulę i czosnek obrać(...)patelnię ciasto. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Składniki na farsz (na 6 dużych placków): 10 dag pieczarek Pół papryki czerwonej 8 dag szynki Kilka plastrów sera żółtego lub starty Przygotowanie: 1. Pieczarki pokroić na półtalarki. Usmażyć z odrobiną oleju
Fabryka pomysłówdomowym sposobem”. A oto moja wersja chłopskiego garnku. Składniki na 3 porcje: 2 kiełbaski śląskie 2 małe cebule 4 średnie ziemniaki 1 ząbek czosnku 1 łyżka jogurtu naturalnego Pół papryki – dowolny kolor, u mnie żółta 15 dag pieczarek Kubek bulionu 2 łyżki oleju Sól Pieprz ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku Szczypta pieprzu cayenne(...)łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki majranku Przygotowanie: Kiełbasę, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, pieczarki w półtalarki, a czosnek posiekać. Kiełbasę, czosnek, cebulę i pieczarki usmażyć. Posolić i popieprzyć. Dodać do nich obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Chwilę smażyć. Zalać bulionem. Całość doprawić do smaku papryką i ziołami. Pod koniec duszenia dodać jogurt naturalny, gotować do momentu, gdy ziemniaki będą
Fabryka pomysłówFilety z kurczaka, mięciutkie, soczyste, dobrze doprawione curry, w pysznym sosie z papryką i mascarpone! Składniki: 2 filety z kurczaka, 2 łyżki curry, pół czerwonej papryki, ok 250 ml buliony, łyżeczka oleju 125 g sera mascarpone Przygotowanie: Filet dzielimy na 2-3 części. Posypujemy curry z każdej strony. Paprykę kroimy w paski. Na patelnię dodajemy olej oraz paprykę. Podsmażamy minutkę
Lena GotujeZaglądajcie do mnie, może czymś Was zainspiruję. Składniki: 0,5 kg wołowego mięsa mielonego 75 g chorizo 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża cebula 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1-2 świeże chili lub ostry sos (ja użyłam akurat sosu z chili carolina reaper) pół łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonego(...)czasie dorzucamy rozdrobniony czosnek, smażymy go do momentu aż się zeszkli. Dorzucamy do tego mięso mielone, smażymy aż do porządnego zrumienienia mięsa. Często mieszamy. Następnie dodajemy wędzoną paprykę, cynamon, kmin rzymski, smażymy dosłownie 30 sekund, cały czas mieszając. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone w plasterki chili (lub odpowiednią dla Was ilość ostrego sosu, nie napiszę dokładnie jaką
KardamonovyPyszna sałatka z ogórków gruntowych, papryki i marchewki w zalewie octowej. Bardzo prosta w przygotowaniu, z kilku podstawowych składników. Sałatkę z ogórków podasz do dań obiadowych, np. smażonych lub pieczonych mięs, potraw z grilla, do kanapek. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sałatkę z ogórków na zimę oraz kilka porad. Przepis jest na 7 słoików o pojemności(...)jeden słoik o pojemności 720 ml. Łącznie wychodzi 4220 ml. Jeśli masz mniejsze / większe słoiki dopasuj pojemność do łącznej pojemności 4220 ml. SKŁADNIKI: 2 kg ogórków gruntowych 2 czerwone papryki – 570 g 4 średnie cebule – 330 g 4 marchewki – 245 g 3 lekko czubate łyżki soli – dodatek do pokrojonych warzyw SKŁADNIKI NA ZALEWĘ: 1 l wody
Zasmakuj KuchniRogan josh. 80 dkg jagnięciny np. karkówka 15 dkg cebuli 2 liście curry 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 laska cynamonu 3 goździki 8 ziaren kardamonu 1/2 łyżeczka mielonej papryki chili 1/2 łyżeczka kminu 1/2 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka garam masala 1/2 łyżeczka ziaren kopru włoskiego 250 ml wody bądź bulionu warzywnego 35 dkg świeżych pomidorów 1/2 łyżeczka pieprzu(...)łyżeczka kurkumy 3 duże ząbki czosnku 2-u centymetrowy kawałek imbiru 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki masła ghee bądź oleju 1 i 1/4 łyżeczka soli 3 łyżki jogurtu naturalnego Dodatkowo – opcjonalnie: czerwona cebula świeża kolendra jogurt naturalny Rogan josh curry Jak zrobić Rogan josh. Do garnka włożyć cynamon, kardamon , koper włoski, goździki, kmin, liście curry, kolendrę
MeCooksMięsko z sosikiem” to dla mnie kwintesencja domowego obiadu. Taki obiad przypada do gustu zarówno starszym, jak i młodszym. Ja swoje frykadelki nadziewam ogórkami kiszonymi, papryką, cebulą i pieczarkami – nie jest to jednak „zestaw obowiązkowy” – można je nadziewać dowolnie. Kotlety idealnie pasują zarówno do ziemniaków z wody, jak i do kaszy. Frykadelki z mięsa mielonego(...)mielonej wołowiny lub mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego 1 duże jajko 5 łyżek bułki tartej 5 łyżek mleka (ewentualnie wody) po 1 łyżeczce: soli, lubczyku, majeranku, czosnku suszonego, papryki słodkiej (u mnie wędzona) 2 ogórki kiszone 2 pieczarki pół małej cebuli pół czerwonej papryki Sos do frykadelek: ½ szklanki białego, wytrawnego wina 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie 1 szklanka bulionu
Poezja smakuzetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połowę tartego sera włożyć do środka, na dno bułek. Plastry szynki przekroić na nieco mniejsze kawałki, zwinąć i włożyć w nacięcia bułek. Kawałek papryki pokroić w nieduże słupki, ułożyć w nacięciach, cebulę pokroić w piórka i również ułożyć między szynką i papryką. Ogórka konserwowego pokroić na cienkie plasterki, a pomidora na półplasterki i również(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połowę tartego sera włożyć do środka, na dno bułek. Plastry szynki przekroić na nieco mniejsze kawałki, zwinąć i włożyć w nacięcia bułek. Kawałek papryki pokroić w nieduże słupki, ułożyć w nacięciach, cebulę pokroić w piórka i również ułożyć między szynką i papryką. Ogórka konserwowego pokroić na cienkie plasterki, a pomidora na półplasterki i również
ememe kitchenSzybki makaron w sosie pieczarkowym Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić na plasterki. Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w dosyć drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć pieczarki, paprykę, cebulę i na średnim ogniu smażyć ok. 8-10 min. Dodać czosnek(...)koniec dodać ugotowany makaron, wymieszać, przełożyć na talerze, posypać świeżo startym parmezanem i od razu podawać. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić na plasterki. Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w dosyć drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć pieczarki, paprykę, cebulę
ememe kitchen