łyżki kaparówsól i pieprz2-4 łyżki oliwy z oliwek (u mnie o smaku tymianku)suszone oreganoPaprykę pieczemy w piekarniku w 200 stopniach aż pomarszczy się skórka. Następnie upieczoną paprykę studzimy i obieramy ze skórki. Gotową paprykę kroimy w kostkę. Pokrojoną paprykę wrzucamy do blendera.Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na oliwie. Następnie do blendera dodajemy także mielone migdały
Bon Appetit MałgorzatyCaprese Mix sałat z tuńczykiem i fetą Mix sałat z wędzonym twarogiem Sałata karbowana z fetą, oliwkami i tuńczykiemSałata lodowa z kurczakiem Sałata lodowa z ogórkiem i papryką Sałata lodowa z serem fetaSałatka a'la nicejska Sałatka brokułowa z jajkami i warzywamiSałatka brokułowa z kurczakiem i papryką Sałatka brokułowa najlepsza Sałatka brokułowa z pomidorami siostry AnastazjiSałatka(...)serkiem wiejskim i marynowaną fasolką Sałatka z serkiem wiejskim i rukolą Sałatka z serkiem wiejskim i warzywamiSałatka z szynką Sałatka z szynką i ananasem NAJ Sałatka z szynką i papryką konserwowąSałatka z szynką i papryką konserwową II Sałatka z tortelliniSałatka z tuńczykiemSałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą Sałatka z tuńczykiem i sałatą lodowąSałatka z twarożkiem, warzywami i szynką
Kuchnia domowa AniZupa gulasz wg przepisu Roberta Makłowiczaskładniki800 g wołowiny bez kości50 g wędzonej słoniny lub 2 łyżki smalcu2 duże cebule1 łyżka słodkiej papryki w proszku2 świeże żółte lub zielone papryki1 duży pomidor (lub puszka pokrojonych pomidorów)1–2 ząbki czosnku3 marchewki2 pietruszki600 g ziemniaków1 suszona papryczka czereśniowa lub czuszka1 łyżeczka kminkusólświeżo zmielony czarny pieprznatka pietruszkidodatkowo można wsypać trochę (2 -3 łyżki(...)makaronuprzygotowanieW rondlu z grubym dnem wytopić słoninę . Jeśli używamy smalcu, należy go roztopić. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, lekko ją zezłocić. Zdjąć garnek z ognia, wsypać paprykę w proszku, wymieszać. Dorzucić wołowinę pokrojoną w drobną kostkę i dusić całość przez około 2 minuty, ewentualnie wlewając odrobinę wrzącej wody (papryka nie może się przypalić!). Dolać szklankę gorącej wody
Stare GaryPyszne klopsiki. Kmin rzymski i wędzona papryka jako dodatek do sosu i do klopsów, świetnie się sprawdziły. Sos wyjątkowo smaczny! przepis inspirowany przepisem na stronie Martha Stewartskładnikipulpety1 kg mielonego mięsa wieprzowina i wołowina1 średnia cebula , drobno posiekana 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego1/2 łyżeczki papryki wędzonej3 - 4 łyżki tartej bułki2 duże jajka, lub 3 małe, lekko(...)puszka pokrojonych w kostkę pomidorów - jak mamy dojrzałe, pyszne świeże to je dajemy 1/2 szklanki bulionu1 średnia cebula, drobno posiekana1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego1 łyżeczka papryki wędzonejsól, pieprznatka pietruszkiprzygotowanieW dużej misce wymieszać mielone mięso, pokrojoną cebulę, kmin, paprykę, bułkę tartą, jajka, natkę pietruszki i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać widelcem, a następnie dobrze wyrobić
Stare Garynieco dłużej odparowywać sos. Polecam!składniki (3- 4 małe porcje)1 średni bakłażan4 dojrzałe, soczyste pomidory, drobno posiekane ( lub 2 większe)1 czerwona cebula, drobno posiekana1/ 2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkęostra papryka chili - wg uznanianatka pietruszki2 ząbki czosnku, posiekane1 łyżka oregano100 g sera feta, rozdrobnione lub pokrojone w kostkęszpinak 250 g4 - 5 łyżek jogurtu(...)greckiego80 g mozzarelli80 ew cheddaraoliwa z oliweksól i świeżo zmielony pieprzszczypta słodkiej papryki (opcjonalnie)przygotowanieBakłażany umyć pokroić na plastry o gr ok 1 cm. Posmarować oliwą i usmażyć na patelni grillowej. Jeżeli wydają nam się nie dopieczone, przełożyć na blaszkę , skropić oliwą i wstawić na ok 15 minut do piekarnika nagrzanego
Stare Garychlebowej250g mąki chlebowej pszennej plus extra do podsypania1 łyżeczka soli2 łyżki nasion kminku2 łyżeczki oliwy plus extra do natłuszczeniaSkładniki na farsz:1-2 piersi z kurczaka2 papryki2 cebulesól, pieprz, papryka w proszku, sos sojowyoliwa do smażeniaSkładniki na sos:200g jogurtu naturalnego (można dodać 1-2 łyżki majonezu)2-3 ząbki czosnkukopereksól, pieprz Mieszam drożdże z 4 łyżkami letniej wody(...)nagrzaną blachę układam chlebki i piekę 5-8 min po czym przenoszę na kratkę i smaruję wierzch lekko wodą.Kurczaka myję, osuszam i kroję w paski. Doprawiam papryką, pieprzem i sosem sojowym.Cebule i paprykę obieram i kroję w paski. Na gorącej patelni na odrobinie oliwy podsmażam kurczaka aż się zrumieni, po czym dodaję cebulę i paprykę i smażę aż lekko
UgotujmyTo.plbardzo smakowała a Małżonkowi też -choć bez szału- co i tak jest dobrą rekomendacją Zapiekanka z cukiniiSkładniki:1 kg cukinii1 marchew1 cebula20 dkg kiełbasy – u mnie pepperoni1 papryka żółta (opcjonalnie)3 jajka3-4 łyżki kaszy manny lub kukurydzianej4 ząbki czosnkusól, pieprz, papryka i szczypta curryśmietana 18% – do podania1. Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)może być za rzadka. Marchewkę umyć i obrać a następnie zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pepperoni pokroić w kostkę. Cebulę i pepperoni podsmażyć i przestudzić. Paprykę zgrillować lub ubiec w piekarniku aż będzie miękka i będzie miała lekko brązową skórkę. Owinąć – jak jest jeszcze gorąca – folią i zostawić do ostygnięcia. Jak wystygnie ściągnąć skórkę
UgotujmyTo.plnajbardziej do siebie pasować i odpowiednio je przyprawić… Kombinacji jest niezliczona ilość… w zależności co chcemy/możemy połączyć…Ja akurat połączyłam makaron z tuńczykiem. Cebula, czosnek, papryka i szpinak były w lodówce, a po ciecierzycę sięgnęłam dla urozmaicenia… Sera można użyć dowolnego, albo nie dodawać wcale. Nam bardzo zapiekanka smakowała… następnym razem(...)około 200 g każda)1 puszka ciecierzycy (około 400 g)1 puszka pomidorów (400 g)150 g świeżego szpinaku4 ząbki czosnku2 czerwone cebule1 żółta papryka2 łyżki ziół prowansalskich1 łyżka papryki słodkiejsól, pieprz,ser do posypania (u mnie mozzarela)olej rzepakowy do smażenia1. Makaron ugotować -skracając czas gotowania- żeby był lekko twardy, czyli al dente.2. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki
UgotujmyTo.plMoja dzisiejsza propozycja to bardzo aromatyczna zupa rybna z dorszem i krewetkami. Czosnek, tymianek i papryczka chili nadają jej charakteru oraz podkreślają łagodny smak pomidorów i czerwonej papryki. Delikatny w smaku dorsz i malutkie krewetki koktajlowe należy wrzucić pod koniec gotowania zupy, dzięki temu ryba się nie rozpada, a krewetki pozostają jędrne. Można dowolnie regulować ostrość zupy poprzez zwiększenie(...)cebule1 czerwona paryka1 puszka pomidorów w kawałkach7 łyżek oliwy z oliwek3 ząbki czosnku2 średnie marchewki1 pietruszka0,5 średniego selera lub 2 gałązki naciowego0,5 łyżeczki płatków chili2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku1,5 łyżeczki suszonego tymianku3 łyżeczki masłasólświeżo zmielony pieprz5 ziarenek ziela angielskiego3 liście laurowe2,5 l wodyWYKONANIE:Zamrożone krewetki wrzuć do garnka i zalej ciepłą wodą. Odstaw
Słodko-Słony Świat Ilonywariacja na temat gulaszu gruzińskiego, a właściwie zapiekanki gruzińskiej. Tradycyjnie mięso zapieka się wraz z warzywami, a na koniec dodaje się pozostałe, soczyste warzywa takie jak pomidory czy papryka. Ja jednak zrobiłam potrawę w formie gulaszu, o który dopominał się już od dłuższego czasu mój Maż:) Użyłam tu łopatki wieprzowej, dzięki czemu mięso dosłownie rozpływa się w ustach, jest(...)taki duży garnek starcza na dwa dni:) Polecam!SKŁADNIKI:1 kg łopatki wieprzowej (ewentualnie szynki)800 g ziemniaków2 duże cebule2 ząbki czosnku3 średnie lub 2 duże marchewki2 małe czerwone papryki lub 1 duża1 łyżeczka suszonej kolendry (ja "ugniotłam" ją jeszcze w moździerzu)1 łyżeczka suszonej bazylii1 łyżeczka suszonego rozmarynu1 łyżeczka ostrej papryki mielonej3 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki mielonej1/3 łyżeczki pieprzu
Słodko-Słony Świat Ilonymięsa mielonego z kurczaka150 g mięsa mielonego wieprzowego1 Fix Spaghetti Napoli Knorr1 cebula czerwona1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki1/2 szklanki kukurydzy z puszki1 papryka czerwona1 papryka żółta1 pęczek świeżej kolendry4 tortille pszennesłodka papryka w proszku do smakupieprz cayenne do smaku 50 ml oleju300 ml wodyBurrito lub taco de harina - to potrawa pochodząca z Meksyku i kuchni Tex-Mex. Składa(...)parze w celu zmiękczenia i uczynienia bardziej elastyczną. W naszym przypadku, placki będziemy podgrzewać na suchej patelni, aby osiągnąć podobny efekt.Mięso mielone doprawić pieprzem Cayenne i słodką papryką. Podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem, na rumiany kolor.Cebulę pokroić w piórka, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski.Do usmażonego mięsa dodać warzywa i podsmażyć na patelni
Świat Domowej Kuchnicebulełyżka masła do smażenia6 kiełbasek śląskich2 marchewki3 papryki czerwone2 papryki żółte2 cukinie1/2 kg pieczarek1 puszka krojonych pomidorów bez skórki3/4 szklanki ketchupu2 łyżki śmietany 12%przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka łagodna, pasta chili SAMBAL)Leczo to takie danie, że ile jest gospodyń - tyle wersji na jego przygotowanie :) Dzisiaj przedstawię swoją ulubioną wersję z dużą ilością papryki i kiełbasą.Cebulę obrać(...)dorzucić do cebuli. Marchewki obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Dorzucić do kiełbasy. Smażyć pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 15 minut. W tym czasie umyć paprykę i pieczarki, a cukinie obrać ze skórki. Warzywa pokroić na kostkę.Przygotować duży garnek z grubym dnem. Przełożyć do niego podsmażoną kiełbasę z cebulą i marchewką, a następnie dodać resztę warzyw
Świat Domowej Kuchniprostego dania stworzymy przysmak godny najlepszej restauracji!Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* makaron tagliatelle – ok. 250 g* krewetki – ok. 20 szt* cebula dymka – 2 szt* czosnek – 2 ząbki* papryka czerwona – 1 szt* por – 1 szt* przecier pomidorowy – 2 łyżki* bulion warzywny – 1 szkl* sól , pieprz , papryka , cukier – do smaku* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Makaron gotujemy al dente.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju(...)dodajemy posiekaną cebulkę , czosnek i pokrojonego w piórka pora – przesmażamy.Dodajemy pokrojoną w słupki paprykę , a następnie cały czas mieszając smażymy ok. 3 minuty ( nie dopuśćmy do przypalenia czosnku , gdyż danie zrobi się gorzkie! ).Wrzucamy oczyszczone krewetki i smażymy na wolnym ogniu aż zmieni kolor.Dodajemy koncentrat pomidorowy i ok. szklankę bulionu – mieszamy.Doprawiamy solą , pieprzem , papryką i KONIECZNIE cukrem do smaku.Podajemy
Ostra na Słodkoszklanki* mleko – 350 ml* przecier pomidorowy – 125 ml* jajko – 2 szt* olej rzepakowy – 50 ml* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* sól – 1 szczypta* papryka słodka – 1 szczyptaFARSZ:* mięso mielone ( łopatka ) – 300 g* czerwona Fasola w Sosie Pomidorowym „Cayenne” – 150 g* fasola Borlotti – 150 g* kukurydza(...)czerwona papryka – 1 szt* żółta papryka – 1 szt* cebula – 1 szt* olej rzepakowy – 100 ml* sól* pieprz* chili SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Dodajemy rozbełtane jajka , mleko oraz przecier pomidorowy.Dokładnie mieszamy dolewając olej rzepakowy.Doprawiamy solą i szczyptą papryki.Ostawiamy na ok. 10 minut ” do przegryzienia „.Smażymy duże naleśniki na mocno rozgrzanej
Ostra na SłodkoSkładniki:filet z piersi kurczakapapryka czerwona i żółta2 małe cukiniepomidory bez skórki w puszcesól, pieprz, słodka papryka w proszkuSposób przyrządzenia:Kurczaka kroimy w kostkę, a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju oraz solimy i pieprzymy.W tym samym czasie kroimy również w kostkę 2 papryki oraz cukinię, z której wydrążamy środek.Do garnka przekładamy cukinię i zalewamy zimną wodą, tyle(...)cukinia się nie przypaliła, ale też nie zakrywała w całości cukinii. Następnie dodajemy papryki i dusimy wszystko do miękkości, doprawiamy solą. W dalszej kolejności wrzucamy do garnka pomidory z puszki i kurczaka.Całość dusimy jeszcze 10-15 minut i przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką.Po tym czasie danie jest już gotowe do spożycia! Można podawać jak ja z ziemniakami
upichcic