papryka - 32566 przepisów (strona:194/2172)

QUICHE Z CEBULĄ Z BOCZKIEM 161

obciąża jednak zbytnio naszego żołądka :) Składniki na spód: 250 g mąki pszennej 150 g masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki zimnej wody Na nadzienie: 1 papryka czerwona 2 jajka  200 g śmietany 18% 140 g boczku wędzonego 150 g sera żółtego 4 średnie cebule sól pieprz słodka papryka Wykonanie:Spód: Do miski przesiewamy mąkę z solą(...)zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na co najmniej 1h.  Nadzienie: Cebule obieramy, kroimy w kostkę, podobnie jak boczek. Z papryki usuwamy nasiona i równiez kroimy ją w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy boczek, a po chwili dodajemy posiekaną cebulę i paprykę, smażymy, aż cebula lekko zmięknie i uzyska złoty kolor

Walijskie Pichcenie
SMAŻONY RYŻ Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM 249

wysoki, tak więc nawet początkujące panie domu poradzą sobie z nią bez problemu. Składniki: 250 g ryżu długoziarnistego  250 g piersi z kurczaka 200g pieczarek 1 cebula 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej mała puszka kukurydzy (200g) 1 łyżeczka curry pieprz sól przyprawa gyros słodka papryka łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia ok 1l bulionu Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy(...)oleju pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i obsypaną przyprawą do gyrosa. Chwilę smażymy po czym dodajemy kolejno: pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone pieczarki oraz odcedzoną z zalewy kukurydzę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku: solą, papryką, curry i  pieprzem. Smażymy, aż kurczak i warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy koncentrat

Walijskie Pichcenie
Żeberka w sosie własnym. 356

mnie o mięsie.  No ale nie samym słodkim człowiek żyje :).  Dziś przygotowałam pysznie soczyste żeberka w gęstym sosie własnym z dużą ilością cebuli i lekką nutką papryki. Najlepsze z tłuczonymi ziemniakami polanymi mega ilością sosu i oczywiście domowe ogórki kiszone. Składniki:  ok 1kg żeberek wieprzowych 3 cebule odrobina mąki pszennej sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka(...)słodka, papryka ostra, papryka suszona kolorowa smalec/olej do smażenia ok szkl bulionu  Wykonanie:Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Każdą z nich opruszamy mąką i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z całym tłuszczem. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki smażymy na odrobinie tłuszczu i dodajemy do żeberek. Całość solimy, pieprzymy ... czyli

Malinowe Pocałunki
HUMMUS DYNIOWY- REWELACJA 160

Składniki:- 1 szklanka suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc (u mnie 16h) w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej- 3/4 szklanki pasty tahini- 3 ząbki czosnku- 2 łyżeczki ostrej papryki- 1 łyżeczka słodkiej papryki- 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki- sok z 1/2-1 cytryny- szklanka puree z dyni*- sól- ok.1/4 - 1/2 szklanki zimnej wody- chili (nie trzeba)* puree z dyni:Najłatwiej(...)puree z dyni, miksujemy. Następnie dolewamy stopniowo wodę i cały czas miksujemy. Ja dałam ponad pół szklanki lekko gazowanej wody (jest wtedy bardziej puszyste). Doprawić do smaku solą, ewentualnie papryką lub chili (wyostrzy smak). Podawać z dobrą oliwą (polecam z pestek dyni, nadaje super orzechowy posmak), posypane wędzoną papryką. Idealne jako dodatek do pieczywa lub jako dip do warzyw (pychota

Smaczne Zdrowe
Leczo 120

Macie już dość przetworów? Ja jeszcze nie ale :)Dzisiaj leczo do słoików.. Składniki:  0,5 kg pieczarków, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 1/2 kg pomidorów, cukinia, sól, pieprz, papryka w proszku, Po przyprawy zapraszam na SKWORCU Po śliczne naklejki zapraszam do sklepu  HanuśZZ Wykonanie:Pieczarki kroimy w kostkę, z papryki i cukinią ,wyjmujemy gniazda nasienne(...)kroimy w plasterki. Pomidory sparzyć zdejmujemy z nich skórkę, kroimy w ćwiartki. Cebule pokroić w kostkę. Pieczarki , paprykę pomidory i cukinię podlewamy woda i dusimy. Cebulę  dodajemy do duszących się warzyw. Podgotowujemy razem do miękkości, dolewając wody według potrzeby. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku

Anioły w kuchni
Bogracz węgierski. 197

węgierska rozgrzewająca zupa na jesienne dni. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki połączą się ze sobą. Składniki: 1 kg wołowina (udziec, dolna część, łata ) 3 cebule 6 papryk różnokolorowych 2 puszki pomidorów krojonych w kostkę z zalewy 3 ziemniaki 2 papryczki chilli 1 łyżeczka kminek papryka słodka i ostra pieprz czarny świeżo zmielony 4 kostki bulion wołowy olej(...)smażenia Kluski do bogracza: 2 jajka mąka woda sól Wykonanie: Wołowinę pokroić w kostkę 1 cm. Pozostałe składniki cebulę, w drobną kostkę, a papryki w trochę większą. Rozgrzać olej na patelni i przesmażyć wołowinę. Smażyć partiami i przełożyć do garnka w którym będziemy gotować bogracza. Tak samo postępujemy z cebulą i paprykami. Wszystko razem wymieszać, dodać pomidory z puszki

Kulinarny karnet Christophera
Złota rybka sielawa. 162

Złota mazurska rybka na soczewicy. Składniki. 4 szt. sielawa wędzona 1/2 szkl. soczewicy czerwonej 1/2 szkl. soczewicy zielonej 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1 ogórek małosolny 1 łyżka koperku 1 łyżeczka papryki słodkiej Wykonanie. Pomyślmy życzenie, to naprawdę złote rybki. Piękne ,prawda.Brzuszki sielawy rozchylić i usunąć ości. Chwytamy za kręgosłup i łatwo wyciągamy. Obie soczewice ugotować osobno i ostudzić(...)Obie papryki pokroić w drobną kostkę i dodać ,zieloną do soczewicy zielonej ,a czerwoną do czerwonej. Do zielonej dodać pokrojony ogórek, i posiekany koperek, a czerwoną posypać zmieloną słodką papryką. Wymieszać. Na półmisku układamy soczewicę czerwoną i obok zieloną i na każdej stawiamy złotą rybkę. Złota rybka - wędzona sielawa w sałatce z agrestem. Składniki. 4 szt. sielawa wędzona

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak z brokułami i pesto 770

sosnowych , mogą jak najbardziej być włoskie orzechy.Przepis na pesto i potrzebne składniki znajdziecie tutaj  Składniki :2 piersi z kurczaka0,5 brokułów1 żółta papryka8 pomidorków winnych200 gr makaronu sól, papryka, pieprz, sucha natka pietruszkioliwaświeży parmesan Wykonanie:Myjemy piersi z kurczaka , osuszamy ręcznikami papierowymi, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i pietruszką, smażymy na patelni na oliwie z dwóch stron. Możemy też zgrillować(...)międzyczasie gotujemy makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz brokuły- od zagotowania 2-3 min.Kroimy paprykę w większą kostkę, a pomidorki na pół. Do odcedzonego makaronu dodajemy pesto- mieszamy. Dodajemy pokrojone w paski piersi z kurczaka i brokuły. Mieszamy. Na koniec dodajemy paprykę. Mieszamy.Rozkładamy na talerze, dodajemy pomidorki i starty parmezan. :) Gotowe, prawda ze było prosto i szybko?Smacznego

Smaki Edyty
Paella z oscypkiem i chorizo 147

wędzonego sera  10 dag chorizo 20 dag ryżu białego lub brązowego szklanka bulionu 50 dag fileta piersi kurczaka 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 czerwona papryka puszka pomidorów lub 2-3 świeże pomidory puszka papryki lub świeża kolba kukurydzy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki oliwa z oliwek 1 łyżeczka  kurkumy sól pieprz 1. Ryż gotujemy(...)cebulę, dodajemy chorizo w plastrach i chwile razem smażymy. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy na patelnie i obsmażamy wszystko razem. Po kilku minutach dodajemy pokrojona w plastry paprykę, przyprawy, zalewamy bulionem i przez kila minut wszystko razem dusimy. 3. Odsączamy kukurydzę. Do paelli dodajemy ryż i kukurydzę, mieszamy i gotujemy przez 2- 3 minuty, cały czas mieszając

Apetyczna babeczka
Bigos po cygańsku 211

amore. Hej! Amore sza ba da ba da. O muriaty, o szagriaty, hajda trojka na mienia!" Składniki (dla 3 osób): 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 duża papryka 200 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki pikantnego ketchupu 1/2 szklanki wody 1 łyżka octu winnego sól, pieprz 1 łyżka oleju Pulpeciki: 500 g mielonej wieprzowiny 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka(...)papryki słodkiej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Do podania: gotowane ziemniaki ugniatane z łyżką masła lub pieczywo CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na pulpeciki dokładnie zagniatamy i formujemy kuleczki wielkości kęsa. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i układamy nasze pulpeciki. Smażymy, często obracając i mieszając, aż do zarumienienia. Przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego (najlepiej

My Culinary Art
Pieczeń rzymska 141

Smakuje dobrze na gorąco jak i na zimnoPieczeń rzymskaSKŁADNIKI:2 kg mięsa mielonego3 jajka1 cebula2 kajzerkisól i pieprztłuszczpapryka ostrazioła prowansalskie1/2 słoika papryki kolorowej konserwowej3 duże pieczarki.PRZYGOTOWANIE: Kilka pasków papryki konserwowej,wyjąć ze słoika,osączyć. Pieczarki opłukać,osączyć,pokroić w grubsze plasterki. Bułki namoczyć w wodzie,odcisnąć. Cebulę obrać,pokroić w kostkę,przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone wyłożyć do miski,dodać(...)bułkę,jajka, cebulę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Długą podłużną formę jak na metrowca,wysmarować tłuszczem,wysypać tartą bułką. Do blaszki wyłożyć połowę masy mięsnej, na masie ułożyć paski papryki i plasterki pieczarek. Przykryć drugą połową masy mięsnej,oprószyć papryką ostrą,posypać ziołami prowansalskimi. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 stop.piec około 60 minut

Kuchnia Danusi
Zupa gulaszowa 171

jesienne chłody , rozgrzewająca zupa Zupa gulaszowa SKŁADNIKI: wołowina bez kości - 1 kg  ( u mnie wieprzowina od szynki) pieczarki -250 g cebula - 2 szt papryka czerwona -1 szt papryka żółta - 1 szt pomidory - 2 szt ziemniaki - 4 szt seler - 0,5 szt por część biała- 1 kawałek smalec -2 łyżki magii - 2 łyżki czosnek - 1 ząbek koncentrat pomidorowy - 1 łyżka(...)sól i pieprz ostra papryka PRZYGOTOWANIE Mięso umyć, osączyć, pokroić w kostkę. Przesmażyć mięso na tłuszczu na złoty kolor. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa.. Selera obrać, opłukać, pokroić w słupki. Papryki opłukać, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pora pokroić w piórka. Pieczarki umyć, osączyć pokroić

Kuchnia Danusi
Marynowana sałatka ze złotą wstęgą 213

kwaśna, ani słodko-kwaśna, jest po propstu taka jak ma być. Ale jeśli chcecie uzyskać coś BARDZIEJ na własne życzenie, to ją zmodyfikujcie dodając, albo więcej cukru i słodkiej papryki, albo octu i soli..To zależy od Was ,na co macie ochotę! SKŁADNIKI: 2 kg fasolki złota wstęga.Ta fasolka nie ma tych łykowatych nitek.Ilość fasolki podaje orientacyjnie możecie(...)zwiększyć ilość każdego składnika.Ta ilość jest podana tak by zalewy wystarczyło właśnie z podanych składników. 1 kg papryki 1,5 kg marchwi 1 kg cebuli 2 kg ogórków gruntowych 2 kg cukini baby jak najmniejszej i nie za bardzo pękatej, te ostatnie, po prostu są już przerośnięte i mają pestki w środku i są czasem wręcz puste. Spory pęczek

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka marynowana niezwykła na oko 194

Sałatka jest naprawdę niezwykła, a może to dlatego, że nie trzymałam się ani miar ani wag i wykonałam ją po prostu na przysłowiowe „oko”! Co dałam do sałatki -papryka czerwona -ogórek -cebula -marchewka -sól, pieprz, przyprawa papryka słodka Kamis -ocet JAMAR spirytusowy 10% -olej Jeśli chodzi o proporcje, to najwięcej było papryki i marchewki, mniej cebuli ,a najmniej ogorków. Wykonianie(...)wydrążyłam nasiona, zeszatkowałam. Marchewkę obrałam i pokroiłam techniką julienne, na słupki.Zasoliłam, na oko, i zostawiłam na całą noc. Następnie na drugi dzień rano dodałam poszatkowaną w paski paprykę, wymieszałam, dosoliłam, popieprzyłam, wymieszalam.Dodałam oleju nazwyklejszego około 2 szklanek. Chciałam mieć taką jakby lekko olejastą sałatkę. Oczywiście trzeba próbować od czasu do czasu. Dołożyłam nie więcej niż łyżkę przyprawy słodka

Z Kuchni Do Kuchni
Leczo z kiełbasą 249

daniu w którym są pomidory, staram się najpierw dodawać ziemniaki, a dopiero potem pomidory. Leczo z kiełbasą Składniki na 8 porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g czerwonej papryki 150 g cebuli 200 g pieczarek 1 papryczka chili 500 g pomidorów 500 g kiełbasy 700 g ziemniaków 1 łyżeczka czerwonej papryki opcjonalnie 1 łyżeczka  wędzonej czerwonej papryki(...)ząbki czosnku sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kawałki (mniej więcej 2 x 2 cm). Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w ćwiartki, a papryczkę chili drobno siekamy. Kiełbasę kroimy w półplasterki. na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim kiełbasę i cebulę przez około 10-15 minut. Po tym czasie kiełbasę wraz

Kulinarne przygody Gatity