TRUDNOŚĆ: łatwe -CZAS: 1-30 min -PORCJE: 3 Jajecznica z papryką i tuńczykiem z mikrofali 3 jajka pół puszki tuńczyka 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki żółtej sól pęczek szczypiorku Do misek, w których będziemy robić jajecznicę włożyć po łyżce tuńczyka. Papryki pokroić w niewielką kosteczkę
Gotuję TestujęSkładniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe, z łopatki); 6 łyżek bułki tartej; 2 duże jaja; 300 g pieczarek; 2 średnie cebule; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; Sól; Pieprz; Olej. Omlet: 100 g żółtego sera (u mnie edamski); 2 duże jaja; 2 czubate łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Przygotować omlet. Żółty ser zetrzeć(...)Omlet wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 10 - 12 minut, aż stanie się złocisty. Upieczony omlet wystudzić. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, pokroić w drobną kostkę. Cebule pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Na rozgrzany
Gospodyni MiejskaPapryki faszerowane przygotowałam na kolację, wyszły bardzo smaczne i sycące, po upieczeniu ładnie się prezentują. Możemy je przyrządzić na obiad lub imprezę rodzinną, doskonale smakują na ciepło polane ketchupem. Do dania użyłam makaronu od firmy Malma . Składniki: 5 papryk czerwonych 300 gram piersi z indyka 5 gniazd makaronu Malma-capellini nidi 200 gram pieczarek 200 gram sera żółtego(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach, część sera odkładamy do posypania wierzchu, resztę łączymy razem z makaronem, podsmażonym mięsem, pieczarkami i odsączoną kukurydzą, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Papryki myjemy, ścinamy wierzchnią część z ogonkiem, ze środka usuwamy gniazda nasienne. Papryki napełniamy przygotowanym farszem, wierzch posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika, zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni
Bajeczna KuchniaSkładniki: 1 czerwona papryka pokrojona w dużą kostkę 2 zielone papryki również w kostk ę 2 cebule 5 młodych marchewek pokrojone w plast ry 3 cukinie większe lub 4 mniejsze pokrojone w gru bs zą kostkę 40 dag wędliny ( miałam krakowską i zwyczajną kiełbasę) pokrojonej w kostkę 3 duże pomidory - spa rzone , pozbawione skórki i pokrojone(...)kostkę spora garść czerwonej so czewic y 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego nat ka pietruszki, koperek słodka czer wona papryka pieprz sól pi eprz ziołowy oregano tymianek lubczyk bazylia cząber 3 łyżki oleju Do garnka wlewamy olej i podsma żyć pokrojoną cebulę. Kiedy zmiękni e wrzucać paprykę i cukinię. Kiedy cukinia
Gotuj z AgnesSkładniki: czerwona papryka ok. 170g ziemniaki ok. 50dag cukinia ok. 35 dag jajko 2 ząbki czosnku mała cebula 2 łyżeczki siemienia lnianego 4 łyżki płatków owsianych kasza manna - (wg wyczucia, kiedy masa będzie zbyt luźna to stopniowo dosypujemy) sól, pieprz 5 listków świeżej bazylii pieprz ziołowy posiekana natka pietruszki papryka ostra Paprykę myjemy, usuwamy nasionka, kroimy w kostkę. Ziemniaki(...)tarce o dużych oczkach. Odstawiamy. Cukinię myjemy i również ścieramy na tych samych oczkach. lekko solimy i również odstawiamy. Z ziemniaków odciskamy wodę i wrzucamy je do miski z papryką. Z cukinią robimy to samo. Dodajemy resztę składników. Posiekaną bazylię, natkę oraz resztę przypraw. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju. Nakładamy łyżkę masy i smażymy na rumiano. Dobrze smakują
Gotuj z Agneswzbogaconym nadzieniem, ale także z sosem na bazie cukinii, gęstym, pysznym i aromatycznym. Nadzienie: 0,5 kg mielonej łopatki szklanka ryżu ugotowanego al dente cebula łyżka masła papryka 0,5 szklanki natki pietruszki jajko łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Sos: cukinia duże jabłko 2 ząbki czosnku cebula 2 szklanki przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy(...)kulki ziela angielskiego łyżka oregano 2 łyżki skórki otartej z cytryny 2 łyżki oleju 2 łyżki słodkiej papryki w proszku sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki pieprzy cayenne 1/3 łyżeczki imbiru Oraz: główka włoskiej kapusty 3 łyżki oleju szklanka rosołu Zaczynamy od sosu, cukinię, jabłko, cebulę koimy w kostkę. Na oleju podsmażamy paprykę, gdy zacznie pachnieć, dodajemy składniki
Dieta moja pasjapotrawa pochodząca z Walencji, oparta przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu. Proponuję paellę w wersji wegańskiej z warzywami. Składniki: około 500 ml bulionu warzywnego szklanka ryżu arborio czerwona papryka 5-6 pieczarek por 2 ząbki czosnku cebula garść oliwek zielonych puszka pomidorów krojonych szczypta szafranu papryka słodka, papryka wędzona sól, pieprz Przygotowanie Cebulę i porę kroimy w kostkę. Podsmażamy(...)oleju, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy, aż odparuje z nich woda. Dodajemy paprykę pokrojoną w paski, czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory. Dusimy przez chwilę, następnie dodajemy ryż i cały czas mieszając, smażymy kilka minut. Następnie wlewamy na patelnię gorący bulion z szafranem, dodajemy przyprawy i oliwki. Wszystko zagotowujemy już bez mieszania i zmniejszamy ogień do minimum
e-PrzepisyKulinarnepotrawa, która jest niezwykle popularna w Turcji oraz Izraelu. Banalnie prosta - niezwykle smaczna. Tradycyjna wersja, czyli ta, którą podaje niżej składa się jedynie z cebuli, jajek, pomidorów, papryki i przypraw. Najlepiej smakuje prosto z patelni w towarzystwie świeżej bazylii i chrupiącej bagietki lub chleba. Prostota wygrywa? Myślę, że tak :) Składniki: 2 jajka 1/2 pomidorów z puszki 1/4 papryki(...)cebuli 1 czosnek 1 łyżeczka oleju kokosowego Papryka ostra Bazylia Sól Pieprz Świeża bazylia Przygotowanie: Do rozgrzanego oleju wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażymy ok. 3-4 min. Dodajemy pomidory, paprykę pokrojoną w kostkę i doprawiamy całość. Dusimy ok. 3 minuty. Wbijamy 2 jajka i smażymy ok. 3 minuty pod przykrywką aż do ścięcia się białek. Podajemy
Czarnawisienkamintaja,postanowiłam go użyć i reaktywować ten stary przepis. Potrawa bardzo smaczna,warta kontynuacji i godna polecenia na zbliżające się Święta. 400 g mrożonego filetu z mintaja 1 papryka 1 cebula 200 g pieczarek 50 g rodzynek 1 mała puszka kukurydzy 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól świeżo mielony pieprz 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki olej(...)Usmażone kawałki ryby ułożyć na półmisku. Pieczarki oczyścić,pokroić w półplasterki i obsmażyć na oleju. Na patelnię do pieczarek dodać pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w kosteczkę paprykę . Smażyć kilka minut. Następnie dodać ketchup,przecier,rodzynki i kukurydzę. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem,solą i mieloną papryką. Patelnię przykryć pokrywą i dusić wszystko około 10 minut
Kolorowa kuchnia ElkiSałata rzymska z papryką i kukurydzą w sosie czosnkowym Sałatka ta, może być dodatkiem do obiadu lub po prostu można jeść ją samą. Jest tak smaczna że aż brak mi słów. :) Sałatek u mnie na blogu mało, bo jak już raz spróbujemy jakiejś, moglibyśmy tą samą robić bez przerwy. :) Tak mało składników a można zjeść coś na prawdę dobrego(...)Więcej o sałace rzymskiej możecie przeczytać tutaj: Sałata rzymska Spróbujcie koniecznie tego przepisu. Przepis: Składniki: 2 serca sałaty rzymskiej 1 czerwona papryka mała puszka kukurydzy (150 g ) 250 g creme fraiche 38% lub gęsta śmietana opakowanie sosu sałatkowego cezar o smaku czosnkowym sól, pieprz Wykonanie: 1. Sałatę i paprykę myjemy i kroimy drobno, lub grubiej
Mój pomysł naAromatyczny i rozgrzewający posiłek na chłodne jesienne dni. Gulasz zrobiłam z mięsa indyka i dyni,z dodatkiem papryki i świeżego imbiru który dodał mu właściwości rozgrzewających i nieco pikanterii. 400 g filetu z piersi indyka 300 g obranej dyni 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki szczypta chili cayenne(...)natka pietruszki Filet pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju. Kiedy mięso będzie rumiane,dodać posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę przyrumienić,zalać bulionem,przykryć patelnię i dusić 10 minut. Paprykę pozbawić nasion,pokroić w kostkę i dodać do mięsa,dusić kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę dynię,starty imbir,doprawić do smaku przyprawami. Gotować kilka minut
Kolorowa kuchnia Elkimamy góry naczyń do zmywania. Składniki: 300g ryżu 500g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów pelatti lub 6 dużych pomidorów bez skórki 2 marchewki 1 pietruszka 1 por pół selera papryka czerwona sól, pieprz, ostra papryka Sposób przygotowania: R yż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni szklimy posiekany w półplasterki por. Dodajemy mięso doprawiając solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem(...)ostrą papryką. Kiedy mięso się zetnie dodajemy pokrojone na drobną kartkę warzywa: marchew, pietruszkę seler i czerwoną paprykę. Całość podlewamy pomidorkami pelatti i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Doprawiamy do smaku. Serwujemy z ryżem, posypane świeżymi ziołami
Pyry na GazMoja propozycja na sałatkę z makaronem tortellini,smażonymi kawałkami kurczaka,świeżym ogórkiem i papryką. 1 op.250 g tortellini 1 filet z piersi kurczaka (300-400g) świeży ogórek czerwona papryka pęczek koperku 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżka oleju sól świeżo mielony pieprz sos: 4 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu(...)Filet pokroić w średnią kostkę,oprószyć przyprawą do gyrosa i usmażyć na oleju. Ogórka obrać,z papryki usunąć nasionka i pokroić w niedużą kostkę. Majonez połączyć z przetartym czosnkiem. Do miski włożyć makaron,usmażone mięso,pokrojoną paprykę i ogórka,dodać posiekany koperek. Połączyć wszystko z czosnkowym majonezem,doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę schłodzić w lodówce
Kolorowa kuchnia Elkiniego ograniczeń. Dziś proponuję danie, któremu nikt się nie oprze. Pyszny makaron (użyłam długie wstążki marki Lubella ) w mięsnym sosie z kiełbasą i mieloną wołowiną z dodatkiem pieczarek i papryki, a na koniec zapieczony pod beszamelem. Jest to idealny obiad dla całej rodziny, pyszny i sycący na długo, zapraszam! Scroll down for recipe in English Makaron z mięsnym sosem zapiekany(...)beszamelem (6-8 porcji) Składniki na makaron: 2 łyżki oleju roślinnego 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 czerwona papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę 1 żółta papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę 150 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę 500 g mielonej wołowiny 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1/2 pęczka
karmelowyPyszny pomysł na zdrową kolację. Cisto warzywne z papryką, szpinakiem, cebulą. Takie połączenie na pewno zasmakuje każdemu. Czas przygotowania i ilość porcji 75 minut, 1 foremka. Produkty 2 szklanki mąki, 4 jajka, 1/2 szklanki mleka, 3 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 garście szpinaku, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, kilka plasterków szynki(...)patelni. Na tej samej patelni rozpuść odrobinę masła i usmaż na niej szpinak wraz z rozdrobnionym czosnkiem. W rondelku rozpuść olej kokosowy i odstaw żeby ostygł. Pokrój w kostkę paprykę i ser. Do miski wbij białko jajek i ubij je. Następnie dodaj żółtka, olej, mleko oraz jogurt i delikatnie wymieszaj. Do masy dodaj pozostałe składniki, przypraw solą, pieprzem oraz ziołami
Fit&Fast Kitchen