Vegetarian Mediterranean Cooking" Beverley Jollands to zbiór przepisów wege w słonecznym południowym klimacie krajów śródziemnomorskich. Połączenie dwóch nurtów żywieniowych, które bardzo cenię. Zupa z cukinii z fetą, koperkiem i papryką, dip z zielonego groszku, czy marokańskie naleśniki szpinakowe to potrawy, od których z pewnością pocieknie Wam ślinka. Jest tylko jeden szkopuł, o którym informuję od razu - książka niestety nie została
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 1 świeży kurczak - 2 kg,500 g mięsa mielonego,10 pieczarek,1 cebula,2 łyżki oliwy,1 jajko,2-3 łyżki kaszy manny,sól,pieprz,majeranek,słodka papryka. Polecam także kurczaka faszerowanego pieczarkami, przepis tutaj. Przygotowanie: Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Pozbawiamy go kości, czyli tzw. luzowanie kurczaka. Kurczaka kładziemy na blacie piersiami
Aga w kuchniporcje:1 kurczak(najlepszy bio) 1,5-1,80 kgpol dyni Hokkaido2 spore korzenie pasternaku400 g malych pieczarek2 galazki rozmarynu2 galazki szalwiGlowka czosnku,lub kilka zabkow sol,pieprz slodka papryka w proszkuoliwa i 4 wiorki maslaUmytego wysuszonego kurczaka przekrawam na pol.Smaruje oliwa nacieram sola i czerwona slodka papryka.Na duzej blaszce z wyposazenia piekarnika,ukladam kurczaka skora do dolu,ukladam galazki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!diecie dzieci i osob starszych. Ogorki zawieraja askorbine-enzym,ktory utlenia witamine C.Dlatego surowych owocow nie nalezy mieszac np. w salatkach z innymi warzywami,takimi jak pomidory czy papryka,gdyz ich wzajemne dzialanie eliminuje witaminy.Dopiero dodatek octu winnego neutralizuje dzialanie askorbiny.Dzieki zdolnosciom regenacyjnym soku ogorkowego,znalazl on ogromne zastosowanie w kosmetyce.Platki swiezego ogorka polozone pod oczy doskonale niweluja opuchlizne.A
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czesci ,przy pomocy lyzki usunac pestki.Pokroic w 6-cm pasy,a potem w 1-cm kawalki.Pociete kawalki dyni ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Posypac,sola,slodka papryka,skropic oliwa.Mozna dodac ulubione ziola,nasze frytki beda bardzo aromatyczne.Resztki dyni pozostale z wycinania frytek tez upiec i zuzyc do innego dania.Piec 25 minut.W miedzyczasie na rozgrzanym masle upiec przygotowane wczesniej sznycle
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Soczewica - bliska kuzynka groszku i fasoli to jedna z najstarszych znanych jarzyn,bardzo zdrowa i pozywna.Najczesciej jest skladnikiem zimowych,rozgrzewajacych zup.Sprawdzi sie rowniez doskonale jako glowny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jesli jestescie fanami sosow pomidorowych,wielbicielami spagetti ta mieszanka przypraw jest dla was.Wystarczy wymieszac kilka skladnikow,by pozniej blaskawicznie przygotowac pyszny,aromatyczny sos pomidorowy.Przyprawa ulatwi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Baba ghanosh danie kuchni arabskiej,popularne na bliskim wschodzie (Liban,Syria) i w Egipcie.To potrawa w formie pasty lub dipu,ktorej podstawowym skladnikiem sa: baklazany i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!spore zabki czosnku2 lyzki masla ghee2 jajka5-8 lyzek bulki tartej5 lyzek rozpuszczalnych platkow owsianych6-8 suszonych pomidorkow ze sloika5 galazek oregano lub pietruszki1/2 lyzeczki slodkiej wedzonej hiszpanskiej papryki 1/2 lyzeczki galki muszkatalowejsol,pieprzWykonanie:cukinie umyc i zetrzec na grubych oczkach tarki lub mniejszych jesli wolisz.Zasypac plaska lyzka soli,wymieszac i ulozyc na sicie do odsaczeniacebule obrac,posiekac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Gyros to popularna potrawa kuchni greckiej typu fast food.To opiekane mieso na wielkim obrotowym roznie,po upieczeniu odcinane na kilkucentymetrowe "wiorki".Podawane najczesciej z tzatzikami,frytkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Chleb z warzywami to super pomysł, zwłaszcza dla dzieci bo możemy przemycić im warzywka. A wiadomo, że domowe pieczywo jest zdrowe i smaczne i każdy się
Ewa w kuchniNawet najprostsza ale domowa pizza jest o wiele lepsza niż kupna. Co prawda takie z pizzerii tez bywają smaczne, ale co domowe to domowe. No i
Ewa w kuchniBardzo smaczne, bardzo aromatyczne i bardzo chrupiące udźce z kurczaka. Jednym słowem to co lubię.8 udźców z kurczakasól do smaku1 łyżka płatków suszonych papryki1 łyżka
Ewa w kuchniDomowe, pyszne mięsko. Nic dodać, nić ująć. Polecam ten sposób na proste przygotowanie domowych mięs do pieczywa.1,3 łopatki wieprzowej bez kościZalewa :2,5 l wody3
Ewa w kuchniRobiłam już golonkę na kapuście, teraz przyszła kolej na biała kiełbasę. A niebawem będą żeberka. Kapusta kiszona zapiekana z dodatkami to po prostu smakowite jedzonko. Kaloryczne
Ewa w kuchni