papryka - 32566 przepisów (strona:1615/2172)

Naleśniki z wędzoną makrelą i mozzarellą 195

mlFARSZ:* wędzona makrela – 1 duża lub 2 mniejsze * duża cebula – 1 szt* mozzarella – 1 szt* sól – do smaku* pieprz – do smaku* papryka – do smaku* masło – 3 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :NALEŚNIKI:Składniki na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy.Smażymy średniej wielkości naleśniki.Odkładamy w ciepłe miejsce.FARSZ:Cebulkę drobno siekamy , podsmażamy na złoto na łyżce masła

Ostra na Słodko
Burgery z fasoli i kaszy jaglanej 206

bułki, jak i składnik do obiadu.Polecam!SKŁADNIKI:* fasola adzuki – 100 g* kasza jaglana – 100 g* cebula – 1 szt* sól – do smaku* pieprz – do smaku* papryka ostra – do smaku* świeża pietruszka – 1 pęczek* jajko – 1 szt* olej do smażenia+ ew. 1 łyżka mąki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Fasolę najlepiej wcześniej namoczyć, a następnie gotujemy

Ostra na Słodko
Kotlety kalafiorowe 182

czosnek – 2 ząbki* bułka tarta – 3 łyżki* kasza manna – 3 łyżki* natka pietruszki – 1 pęczek* sól – 1 łyżeczka* pieprz – do smaku* papryka ostra – do smaku* curry – 1 łyżeczka* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kalafiora dzielimy na kawałki, rzucamy do osolonej gotującej się wody i gotujemy przez ok. 3-4 minuty ( absolutnie nie można

Ostra na Słodko
Sałatka z łososiem i smażonym tofu 210

tofu – ok. 50 g* wędzony łosoś ( ja użyłam Tatar z Łososia Suempol ) – ok. 50 gDRESSING:* ketchup pikantny – 1 łyżka* szalotka – 1 szt* papryka chili – 1 szt* sól – do smaku* pieprz – do smaku* zioła prowansalskie – 1 szczypta* natka pietruszki – 1 łyżka* oliwa – ok. 3 łyżki* Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią

Ostra na Słodko
BIRJANI Z KURCZAKA 327

łyżeczka* szafran – 1 szczypta* zmiażdżony kardamon – ok. 5 ziarenek* jogurt naturalny – 150 ml* kminek – 1 szczypta* cynamon – 1 szczypta* pieprz ziarnisty – 2 ziarenek* papryka chili – 1 duża szt*sok z cytryny – 2 łyżkiDODATKOWO:* filet z kurczaka –  ok. 600 g* mleko – 75 ml* klarowane masło ghi – 3 łyżki* duża cebula

Ostra na Słodko
Mięso pieczone w cieście 243

Składniki :1300 g łopatki wieprzowej, jeszcze lepszy będzie schab3-4 ząbki przeciśniętego czosnkusól, pieprz, papryka mielona ostra, oliwa, Przygotowanie :Mięso umyć, przygotować marynatę z olejem i wymienionymi składnikamiNasmarować marynatą przygotowane mięso, nakłuć mięso ostrym widelcem, zawinąć w folie i pozostawić na co najmniej 12 godzPrzygotować ciasto z około 15 dag mąki pszennej i 15 dag mąki żytniej- zagnieść

Proste Potrawy
Kurczak na ostro marynowany 264

bliżej z Nandoo.Danie łatwe i smaczne, jak się domyślam większość potrafi przyprawiać i piec kurczaka perfekcyjnie , ale o tym nie mówi. To takie banalne...-  1 kurczak- łyżka papryki ostrej, słodkiej i łyżka curry- szczypta pieprzu cayenne- łyżka soli i pieprzu czarnego grubo zmielonego- 3 ząbki czosnku- pół łyżeczki majeranku, tymianku i rozmarynu- szczypta cynamonu- 2 łyżki oleju- 1/4 kostki

Pasje Jolki
Weekend na Węgrzech - relacja 217

batoników, w tym słynne Túró Rudi - jeszcze nie jadłam, ale mam nadzieje, że jest tak pyszne, jak wszyscy opisują, butelkę Pálinki, kilka węgierskich piw i oczywiście różne przetwory z papryki (mielona, w tubce, pastę w słoiczku itd.) oraz salami z papryczkami. W drodze powrotnej do Polski wstąpiliśmy jeszcze na dwie godziny do Miskolc-Tapolca, gdzie zrelaksowaliśmy się w kompleksie basenów

Pasja Smaku
Kremowa potrawka z kurczaka 430

 Kto z nas nie lubi potrawki z kurczaka? Dzieci i dorośli uwielbiają ją. Dlatego polecam kremową wersję potrawki- myślę że będziecie zachwyceni. :) Delikatny smak, kremowa

Smaki Edyty
Polędwiczki w miodowo-czosnkowo-jogurtowej marynacie 236

Polędwiczki to bardzo delikatne mięso, miła odskocznia od powszechniejszego fileta czy mięsa mielonego. Tutaj kluczową rolę odgrywa marynata. Nie pomyślałabym, że połączenie miód, czosnek i jogurt

Szefowa kuchni
Kurczak faszerowany pieczarkami 1364

Składniki: 1 świeży kurczak - u mnie ok. 1,5kg,1 cebula,ok. 10 pieczarek,2 łyżki bułki tartej,2 łyżki oliwy,przyprawy: pieprz, sól, majeranek, słodka papryka, czosnek Polecam także kurczaka faszerowanego mięsem mielonym, przepis tutaj. Przygotowanie:  Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wyjmujemy z kurczaka wszystkie kości, zostawiając tylko skrzydełka. Kurczaka kładziemy na blacie piersiami do dołu

Aga w kuchni
Pieczone warzywa czyli prażonka-pieczonka. 218

pokroiłam w talarki, półksiężyce itp, ziemniaki, jako że pieką się najdłużej zostawiłam w miarę niewielkich kawałkach. Czosnek dodałam w ząbkach. Brytfankę wysmarowałam olejem. Pozostały olej doprawiłam solą, pieprzem, słodką papryką, bazylią, oregano. Warzywa wrzuciłam do wielkiej miski, zalałam olejem i dokładnie wymieszałam, tak aby olej i przyprawy dokładnie wszystko pokryły. Przełożyłam mieszankę do brytfanki (nawet jak wyjdzie nam porcją

Z butelką mleczka w tle
Indyjski chlebek Naan 374

mango lassi.Kurczak, już u mnie gościł ale dla przypomnienia:Marynata:0.5 litra jogurtu naturalnego 1 łyżka garam masali 1 łyżka soli 6 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryki-pół na pół ostrej i słodkiej 1 cała pierś z kurczakaSkładniki marynaty mieszamy, opłukane i osuszone kawałki kurczaka kroimy w kostkę, wkładamy do marynaty, przykrywamy i odstawiamy

Z butelką mleczka w tle
Tarta śródziemnomorska - quiche. 316

wykładam dość cienko ciastem (razem ze ściankami). Podpiekam kilka minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku po czym nakładam nadzienie:1 niewielka cukinia pokrojona w plasterkimieszanka suszonych pomidorów, papryki grillowanej, oliwek z olejuczosnekok 100 gram ulubionej wędliny (oby nie suche kiełbasy, bo one nie nadają się do zapiekania), pokrojonej w paseczkiok 150 g gorgonzoliok 1/2 szklanki mleka2 jajkaNa ciasto ułożyłam

Z butelką mleczka w tle
Zupa z ciecierzycy z awokado 204

edytowany ;) wybaczcie mi to zakręcenie, to chyba magia świąt ;)))))Składniki:bulion warzywny lub rosół,300 g suchej ciecierzycy,pęczek szczypioru lub dymki,awokado,sól, pieprz do smaku,szczypta ostrej papryki,garść ziaren dyni.Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin. Ugotować do miękkości. (Można kupić sciecierzycę w puszce, już ugotowaną.)Przełożyć ją do bulionu, dodać pokrojony dość grubo szczypior

Codzienna kuchnia niecodzienna