Poza tym:- czubata łyżeczka papryki słodkiej - opakowanie ciasta filo- pieprz, sól
W poszukiwaniu inspiracjiPrzepis do domu przyniosła mama. Taka sałatka ze słoika jest świetna na niespodziewanych gości. Wystarczy ją odsączyć z zalewy w durszlaku i wymieszać z majonezem. Szybciej
Pasja SmakuDokładamy ugotowaną soczewicę. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i odrobiną soli.Schab:Zacny kawał schabu (ja miałam 1,5kg) obtaczamy w przyprawach. Ja na deskę wysypałam majeranek, sól, pieprz, czerwoną słodką paprykę, suszony czosnek, cząber i czosnek niedźwiedzi. Turlamy schab po desce z przyprawami i odstawiamy go na godzinkę do lodówki. Obieramy 4 spore jabłka lekko kwaskowe i 3 cebule. Jabłka kroimy
ladykitchenUwielbiam śledzie po podlasku nie tylko ze względu na ich ciekawy smak, czy fajne podanie. Ich sporym atutem jest dodatek naszej dumy narodowej, a mianowicie oleju
Kolizje SmakówMoi Drodzy, dziś kolejne wspomnienie teściowej. Jak widzę drób , to widzę teściową. Na Sycylii drób wolno biegający to prawdziwy rarytas. Leniwe wszystkoskubiące kurki, to prawdziwa rzadkość
Z Kuchni Do KuchniMięso mielone z dodatkiem cebulki i pieczarek.Składniki:500g mięsa wieprzowego i/lub wołowegodwie-trzy cebuledwa ząbki czosnkuszczypiorek kilka pieczarek 2 jajabułka tarta lub kajzerkasól
prawdziwe jedzeniepasty pomidorowej - Passata Rustica firmy CIRIO50 ml koniaku200 ml piwa pszenicznego500 g makaronu casarece 1 cebula czerwona3 ząbki czosnkugarść świeżej bazyliiszczypta tymiankuszczypta oreganokilka kropli tabasco1 łyżeczka papryki czerwonejłyżka oliwy do smażeniasól, pieprz do smaku100 g sera Lazur SkalmierzyckiPrzygotowanie:W garnku gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie.Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy mięso, dodajemy posiekaną
Niezły Młynekjednak jesteście ogromnymi fanami połączenia czekolady z miętą, możecie wrzucić więcej. Jeśli jednak to połączenie zupełnie Wam nie odpowiada, polecam dodać zamiast mięty drobno posiekaną papryczkę chilli lub ostrą paprykę w proszku, które nadadzą ciasteczkom przyjemnego kopa. Możecie dać cynamon, kardamon lub skórkę otartą z pomarańczy. Albo po prostu zróbcie mega kakaowe ciasteczka, o cudownie głębokim smaku i intensywnym kolorze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeępnego ranka z pewną dozą niepewności odkrawałam pierwszy kawałek. Okazało się, że wszelkie obawy były nieuzasadnione - chlebek wyszedł pierwszorzędny. Sycący, o ślicznym kolorze. Pyszny z plastrem sera i kawałkiem papryki. Zniknął sama nie wiem, kiedy; cudem tylko udało mi się uratować kawałek na kanapki do szkoły. Spróbujcie sami.Chleb marchewkowy z mąką pełnoziarnistąSkładniki:(na keksówkę 23x11 cm)250 g mąki pszennej250
Pożeraczka, czyli raz adobrzesztuk)400 g mąki pszennej165 ml mleka80 g masła16 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 jajko1 łyżeczka solisos:2 łyżki ketchupu1/2 łyżki ostrej musztardy1/2 łyżki sosu sojowego1 łyżka słodkiej papryki w proszku1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki suszonej bazylii1/2 łyżeczki suszonego tymianku1/2 łyżeczki suszonego majeranku1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu1/2 łyżeczki kolendry w proszku1/2 łyżeczki chilli w płatkachdodatkowo:4 długie parówki1 jajko1 łyżka mlekaMasło
Pożeraczka, czyli raz adobrzeużycia drożdży świeżych, nie ma konieczności ich rozrabiania. Wystarczy je pokruszyć i tak jak drożdże instant wrzucić do miski.Cebulkę prażoną można zastąpić innymi, ulubionymi dodatkami np. kminkiem, czerwoną papryką w proszku, itp.W przypadku przygotowywania chleba miksrem, należy użyć haka do ciasta drożdżowego.Źródło: Galeria Potraw
Gospodyni MiejskaPrzy użyciu papierowego ręcznika grill należy natłuścić olejem. Położyć placki na grillu i piec, aż nabiorą złocistego koloru, raz przewracając.Do ciasta można dodać również swoje ulubione przyprawy np. paprykę w proszku itp.Źródło przepisu: Ucztowisko Jamiego
Gospodyni Miejskasoli.Sos ostry:6 łyżek keczupu pikantnego;1/2 drobno posiekanej papryczki chili lub 1/2 łyżeczki płatków chili;1/2 drobno posiekanenj, małej cebuli;1 łyżka soku z cytryny;1 łyżeczka słodkiej papryki;1/4 łyżeczki chili lub pieprzu.Sposób wykonania:Mięso:Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić na małe kawałki. Następnie mięso polać olejem, oprószyć przyprawą do shoarmy i wstawić
Gospodyni Miejskaokoło 1 litr zupy.Zupa jest bardzo gęsta, więc jeśli ktoś woli bardziej rzadkie kremy, należy wlać więcej wody.Do grzanek można dodać inne niż wymienione zioła np. bazylię, czy słodką paprykę.Grzanki można zastąpić kupnym groszkiem ptysiowym.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska