naprawdę smaczne danie.Składniki:4 średnie plastry schabu,1 większa gruszka (najlepiej twarda),4 łyżki miodu - polecam miód akacjowy z "Anielskich Przysmaków",sól, grubo mielony pieprz, ostra papryka,mąka ziemniaczana do oprószenia roladek,3-4 łyżki oleju do obsmażenia,3-4 łyżki masła.Schab rozbić dość cienko. Na każdym plastrze rozsmarować 1 łyżkę miodu, posypać
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki:około 2 szklanki upieczonej dyni*,2 jajka,około 1 szklani mąki pszennej,1 i 1/2 łyżeczki soli,1 łyżka cukru,świeżo starta gałka muszkatołowa - na czubku noża,ostra papryka mielona - na czubku noża,2 łyżeczki proszku do pieczenia,3 łyżki oleju.Wszystkie składniki połączyć razem w misce - podobnie jak przy robieniu najzwyklejszych placków. Smażyć, a właściwie piec
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiejszy przepis to moja interpretacja tego przepisu. Spróbujcie sami, a jak będziecie mieli chwilę, to zajrzyjcie do Monique :)Składniki nuggets'ów:piersi z kurczaka,ulubione przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, majeranek, etc.),jajko,mąka, bułka tarta,otręby - dodałam żytnie,olej.Piersi opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałeczki. Przyprawić dowolnymi przyprawami, według gustu. Oprószyć mąką, zanurzać w rozmąconym jajku
Codzienna kuchnia niecodziennaComiesięczna akcja pod nazwą Wyzwanie Blogerek i Blogerów, w tym miesiącu przyniosła ciekawy temat: piknik. Uczestnicy mieli zaproponować dowolną potrawę, którą można zabrać
Codzienna kuchnia niecodziennapieczenia,płaska łyżeczka sody,garść listków bazylii, 100 ml mleka,4 jajka,100 ml oliwy lub oleju,łyżeczka musztardy,garść oliwek, całych, wypestkowanych - użyłam nadziewanych papryką,8 połówek suszonych pomidorów w zalewie z oliwy,czarny pieprz grubo zmielony,ok. 60 g żółtego sera (twardego).Bazylię porwać na niezbyt małe kawałki. Pomidory odsączyć z oliwy i również pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki:zmielone śliwki,8-10 średnich cebul,4-5 łyżek oleju,sól,3 łyżeczki mielonego imbiru,1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub 2/3 łyżeczki ostrej papryki),3 łyżki miodu - polecam miód wielokwiatowy z imbirem z Anielskich Przysmaków.Zmielone śliwki gotować na niewielkim ogniu do zgęstnienia, mieszając często, aby nie przypaliły się. Cebulę
Codzienna kuchnia niecodziennadziś zaprosić na rybkę z grilla :) Będzie to takie zdrowe domowe grillowanie połączone ze sprawdzaniem niemieckiej patelni grillowej firmy WOLL :) Zapraszam :) Do grillowania przygotowałam sobie ryby, paprykę, pieczarki i zwykły chleb :) bardzo lubimy taki chrupiący, zgrillowany na samym końcu. Chleb nabiera wtedy dodatkowo smaku tego wszystkiego, co na grillu było przed nim ;) pycha ;) Pstrągi oczyścić, opłukać
Codzienna kuchnia niecodziennaząbków czosnku,0,4 - 0,5 l. gęstego soku pomidorowego,1 puszka czerwonej fasoli,sól, grubo mielony pieprz,1 łyżka suszonych ziół prowansalskich,1 łyżka słodkiej mielonej papryki,1 łyżka majeranku,3-4 łyżki oleju.Mięso i wątrobę opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć zbędne błonki
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj przypada post sałatkowy. Pyszna, łatwa i na pewno do wykonania w przyszłości nie raz! Sprawdzi się na imprezie czy też jako obiadokolacja z kawałkiem mięsa
NA MOIM TALERZUziemniakami (jak widać na zdjęciu), lecz to danie dobrze komponuję się także z kaszą gryczaną, świetnie też pasują do tego zimowe przetwory z piwnicy (ogórki kiszone, korniszone, sałatki z papryki itp.) Równie dobrze smakują też na zimno z kromką chleba razowego, który zatapiam w sosie. Hmm Pychotka ! Wyszło mi ok. 20 pulpecików jest to porcja przynajmniej dla 4 osobowej
NA MOIM TALERZUpatelni), smaruję sosem, posypuję sałatą, kładę kurczaka, pomidory, cebulę i polewam sosem. Zwijam, a końcówkę okręcam folią aluminiową by łatwiej było trzymać.Zamiast pomidorów można użyć kukurydzy, ogórka kiszonego/korniszonego/zielonego, papryki pokrojonej w kostkę, to co mamy w lodówce. Smacznego
NA MOIM TALERZUkurczaka cebula2 ząbki czosnku Marynata:4 łyżki wody4 łyżki oleju1 łyżka miodu2 łyżki sosu sojowego2 łyżki przyprawy do kurczaka2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnejpieprz czarny mielonypół łyżeczki papryki czerwonej mielonejziele angielskieliść laurowySkładniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję i ściągam skórę, wiem, że niektórzy mogą pomyśleć, że mięso bez skóry jest mniej smaczne (co nie jest prawdą), ale głównie
NA MOIM TALERZUteż jest to jedno z moich ulubionych potraw hmm pychaaaaaa !Składniki:0, 5 kg mięsa mielonego1 czerstwa bułka1/2 szkl. mleka1 jajkoprzyprawy (sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego/kurczaka, vegeta,majeranek, papryka czerwona mielona)1 cebulaząbek czosnkubułka tartaCebulę i czosnek kroję w drobną kostkę, bułkę moczę w mleku. Do mięsa dodaję jajko, cebulę, czosnek, namoczoną i odciśniętą bułkę, przyprawy i dokładnie mieszam
NA MOIM TALERZUmało pracy przy nim, aż za nudno, bo robi się praktycznie sam.Dla 4-5 osób:- Karkówka 800-1000 g- 3-4 ziemniakiMARYNATA- 3 posiekane ząbki czosnku - łyżeczka papryki słodkiej i ostrej- łyżeczka curry- łyżeczka majeranku- szczypta pieprzu cayenne- szczypta tymianku- łyżeczka soli- dwie łyżki musztardy sarepskiejSOS- 2 łyżki kwaśnej śmietany- 3-4 łyżki chrzanuKarkówkę umyj, osusz i pokrój
Pasje Jolkichipsów. Idealna do wykorzystania podczas imprez, a także stanowi doskonały dodatek do różnego rodzaju sałatek. Gorąco polecam!Składniki:2 szklanki uprzednio ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki już gotowej)ostra papryka w proszkuczosnek w proszkuoregano suszonebazylia suszonakozieradkapieprz ziołowysól morskaoliwa z oliwekSkładniki polecam dodawać według własnego uznania, tak jak lubicie.Przygotowanie:Ugotowaną ciecierzycę odsączyć i osuszyć (tak samo postępować z tą z puszki
Food Square