sharon-twaróg półtłusty moczony w zalewie-strzępki jarmużu-ocet balsamiczny-sól i pieprz-czerwona cebulaZalewa do twarogu.Zrobiłem ją z łyżki oliwy z solą i pieprzem i mieloną, ostrą papryką.Kawałki twarogu zamoczyłem w tak przygotowanej oliwie.Na plastry sharona wykładamy kawałki twarogu i pokrojone paseczki cebuli. Dodajemy świeże końcówki liści jarmużu, delikatnie zgniecione palcami.Całość skrapiamy octem balsamicznym
BaRepasPrzyprawy i zioła mogą dodawać wyjątkowego smaku przygotowywanym na ruszcie potrawom. Łączenie różnych przypraw i w różnych proporcjach itp. stało się pewną sztuką, która decyduje o
naRuszcieUwielbiam rodzinne obiady, lubię również zaskakiwać różnorodnością na talerzu. No dobra przyznam się, że moja rodzina dziwnie się na mnie patrzy jak jest ten sam obiad
Niezły MłynekPamiętacie mój Schab z szynkowaru? Jeśli tak to świetnie, Ci którzy nie pamiętają, nazwa jest podlinkowana, można kliknąć dla przypomnienia. Worki do szynkowaru skończyły mi się
Blondynka GotujeFarsz:- 2 woreczki kaszy jaglanej - 2-3 duże cebule czerwone - 1 kostka twarogu chudego lub półtłustego - przyprawy : trochę świeżego koperku i pietruszki, czosnek, sól, pieprz, papryka ostra i słodka, kolendraSposób przygotowania:1. Ciasto:Wszystkie składnik ugniatamy do uzyskania elastycznego ciasta. i pozostawiamy pod szklanym naczyniem np. miską. 2. Farsz: Kaszę gotujemy w lekko posolonej
Gotuj Z Muzykąpostanowiłam pstrąga zrobić jak najprościej. Pstrąg został więc usmażony. Ponieważ filety są w miarę cienkie, wystarczy je smażyć po ok 3 minuty z każdej strony. Do przyprawienia użyłam papryki Antep Isot czyli tureckiego czarnego pieprzu o ostrym smaku. Oczywiście możemy użyć zwykłego pieprzu. Ryba bardzo szybka do przygotowania i bardzo smaczna. Polecam! składniki (2 porcje)1 filet
Stare Garyniewielką modyfikacją. Składniki: - 1,6 kg schabu bez kości- ½ szklanki cukru- ½ szklanki soli morskiej- ½ łyżki soli peklowej- 2 łyżki majeranku- 1 główka czosnku- czosnek granulowany- 1 łyżeczka papryki- 1 łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry- ½ łyżeczki chilli w płatkach- pończocha Umyty schab osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie obtaczamy w cukrze. Wkładamy do szczelnego woreczka (użyłam
mojewypiekiinietylkośniadanie. Na co dzień, w nawale obowiązków, nie ma na to po prostu czasu.ZOBACZ JAK GO ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIAOmlet a’la pizzaPolecamy również bardzo puszysty omlet z papryką i pieczarkami:Omlet
Jakugotujesz.plskładniki* 4-6 kotletów schabowych* mąka do panierowania* olejmarynata* 150 ml jogurtu naturalnego* 1/3 łyżeczki mielonego imbiru* 2 liście laurowe* 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej* 2 rozgniecione owoce jałowca* 1 ząbek czosnku rozgnieciony lub przeciśnięty przez praskę* 1 i 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego* sól i pieprzSposób wykonaniaWszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą w kubku, doprawiając odpowiedniopieprzem i solą.Kotlety umyć
Mix smakusurowej szynki wieprzowejmarynata* 1/2 opakowania soli peklowej* kilka liści laurowych* ziarna jałowca* ziele angielskie* kilka ząbków czosnkuprzyprawy do mięsa* czosnek , granulowany* przyprawa do pieczeni wieprzowej* mielona papryka słodka* czosnek niedźwiedzi* suszone pomidory bez skórki* tymianekSposób wykonaniaUmyć osuszyć, natrzeć solą peklową, obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki, ziarenkami ziela angielskiego, rozgniecionego jałowca i liśćmi laurowymi, umieścić w dość ciasnym naczyniu, najlepiej szklanym
Mix smakuskładniki* 1 i 1/2 kg schabu* 1 średnia marchewka* 1 średnia pietruszka* kawałek selera* 1/2 brokuła* 1 nieduża papryka czerwona* 1/2 papryczki pepperoni (niekoniecznie)* przyprawa do pieczeni wieprzowej* pieprz grubo mielony, mieszanka kolorowych, pieprzy, suszona natka pietruszkimarynata* 4 łyżki oleju* 5 łyżki sosu sojowego* 3 łyżki miodu* 1,5 łyżki majeranku lub oregano* 1 łyżka octu winnego* 3 ząbki czosnkuSposób
Mix smakucienkiej kiełbasy* 20 dag wieprzowiny (szynka, łopatka)* 1 duża marchewka* 1 cebula* 10 dag pieczarek* przyprawy (sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, kumin rzymski, liście laurowe, ziele angielskie, papryka słodka mielona, czosnek granulowany)* koncentrat pomidorowy lub przecier sposób wykonania Kapustę poszatkować, zalać wodą, zagotować, odcedzić, wlać niewielką ilość wody, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i dusić
Mix smakusurowejmarynata* 1,5 l przegotowanej zimnej wody* 3 łyżki soli peklowej* 3 liście laurowe* 3 ząbki czosnku* 3 rozgniecione owoce jałowca* 3 kulki ziela angielskiego* kilka ziaren pieprzu naturalnegoprzyprawy* papryka słodka* pieprz grubo mielony* kmin rzymski* imbir mielony* sól morska* czosnek niedźwiedzi Sposób wykonania Szynkę umyć, osuszyć, składniki marynaty połączyć. Mięso umieścić w szklanym naczyniu lub w garnku
Mix smakuboczku. Wszystko pięknie podsmażyć. Młodą fasolkę szparagową, pokroić na mniejsze kawałki i wsypać do rondelka. Zalać wodą, aby się rzeczy przykryły. Dosypać majeranku, czubrycy zielonej, liścia laurowego, i ostrej papryki oraz soli do smaku. Gotować na średnim ogniu, jak fasolka zacznie mięknąc dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Można zaprawić wszystko na koniec śmietaną. Można podawać z ciemnym pieczywem lub pieczonymi
Kulinarna rozmowaBibimbap to danie pochodzące z Korei Południowej. Najprościej mówiąc jest to miks warzyw, wołowiny oraz jajka smażonego podanych na ryżu, z sosem chili. Jest to talerz
Kulinarna rozmowa